МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ СТРУКТУРНО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РИБНИХ ПРЕСЕРВІВ
УДК 637’8:641.1
РОМАНЕНКО Олена,
к. т. н., доцент Київського національного торговельно-економічного університету
МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ СТРУКТУРНО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РИБНИХ ПРЕСЕРВІВ
Проаналізовано існуючі методи визначення структурно-механічних властивостей харчових продуктів, розглянуто їх переваги та недоліки. Адаптовано метод визначення консистенції (пенетраційний) та релаксаційного зусилля для оцінки структурно-механічних властивостей пресервів із урахуванням особливостей будови рибної сировини. Досліджено основні реологічні властивості як об’єктивний критерій консистенції готової рибної продукції.
Ключові слова: реологічні властивості, рибні пресерви, пенетрація, релаксаційне зусилля, індентор.
МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ СТРУКТУРНО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РИБНИХ ПРЕСЕРВІВ
РОМАНЕНКО Олена,
к. т. н., доцент Київського національного торговельно-економічного університету
МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ СТРУКТУРНО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РИБНИХ ПРЕСЕРВІВ
Проаналізовано існуючі методи визначення структурно-механічних властивостей харчових продуктів, розглянуто їх переваги та недоліки. Адаптовано метод визначення консистенції (пенетраційний) та релаксаційного зусилля для оцінки структурно-механічних властивостей пресервів із урахуванням особливостей будови рибної сировини. Досліджено основні реологічні властивості як об’єктивний критерій консистенції готової рибної продукції.
Ключові слова: реологічні властивості, рибні пресерви, пенетрація, релаксаційне зусилля, індентор.
