ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕОГРАФІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗА ІЗОТОПНИМ СКЛАДОМ
УДК 664:661.666
ПЕТРОВ Пилип,
м. н. с. Інституту продовольчих ресурсів НААН України
ДЕМІХОВ Юрій,
к. геол. н., зав. лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України
ЖУКОВА Ярослава,
к. б. н., завідувач відділом Інституту продовольчих ресурсів НААН України
ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕОГРАФІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗА ІЗОТОПНИМ СКЛАДОМ
Розглянуто застосування методу аналізу складустабільних ізотопів Карбону, Гідрогену, Оксигену, Нітрогену та Сульфуру для визначення географічного походження продуктів харчування. Описано основні теоретичні положення методу, узагальнено результати досліджень стабільних ізотопів на прикладі м’яса, молока та сирів. Доведено необхідність комплексного підходу щодо вивчення різних фракцій продуктів для визначення їх географічного походження.
Ключові слова: географічне походження, молоко, м’ясо, сир,стабільні ізотопи.
ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕОГРАФІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗА ІЗОТОПНИМ СКЛАДОМ
ПЕТРОВ Пилип,
м. н. с. Інституту продовольчих ресурсів НААН України
ДЕМІХОВ Юрій,
к. геол. н., зав. лабораторії Інституту геохімії навколишнього середовища НАН України
ЖУКОВА Ярослава,
к. б. н., завідувач відділом Інституту продовольчих ресурсів НААН України
ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕОГРАФІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗА ІЗОТОПНИМ СКЛАДОМ
Розглянуто застосування методу аналізу складустабільних ізотопів Карбону, Гідрогену, Оксигену, Нітрогену та Сульфуру для визначення географічного походження продуктів харчування. Описано основні теоретичні положення методу, узагальнено результати досліджень стабільних ізотопів на прикладі м’яса, молока та сирів. Доведено необхідність комплексного підходу щодо вивчення різних фракцій продуктів для визначення їх географічного походження.
Ключові слова: географічне походження, молоко, м’ясо, сир,стабільні ізотопи.
ІДЕНТИФІКАЦІЯ ГЕОГРАФІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗА ІЗОТОПНИМ СКЛАДОМ