СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЖИРУ АКУЛИ КАТРАН
УДК 639.381:639.231
СИДОРЕНКО Олена,
д. т. н., професор Київського національного торговельно-економічного університету
БОЛІЛА Надія,
завідувач лаборатрії Київського національного торговельно-економічного університету
ШАПОВАЛ Світлана,
к. т. н., доцент Київського національного торговельно-економічного університету
СИДОРЕНКО Олена,
д. т. н., професор Київського національного торговельно-економічного університету
БОЛІЛА Надія,
завідувач лаборатрії Київського національного торговельно-економічного університету
ШАПОВАЛ Світлана,
к. т. н., доцент Київського національного торговельно-економічного університету
СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЖИРУ АКУЛИ КАТРАН (Squalus acanthias)
Наведено результати дослідження показників, що характеризують споживні властивості жиру акули катран (Squalus acanthias). Обґрунтовано доцільність виробництва та споживання жиру із печінки акули катран, визначено фактори формування та збереження якості. Досліджено й ідентифіковано основні жирні кислоти ліпідів акули. Проведено порівняльну характеристику фізичних показників жиру різних видів риб за умови низькотемпературного зберігання.
Ключові слова: ліпіди, акула катран, споживні властивості, жирнокислотний склад, біологічна ефективність, в’язкість жиру, густина жиру.
ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)