КІНЕТИКА ФЕРМЕНТОЛІЗУ ЛАКТОЗИ МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ
УДК 637.142.2
ГНІЦЕВИЧ Вікторія,
д. т. н., професор Київського національного торговельно-економічного університету
ЧИКУН Надія,
ст. викладач Київського національного торговельно-економічного університету
ГОНЧАР Юлія,
аспірант Київського національного торговельно-економічного університету
ГНІЦЕВИЧ Вікторія,
д. т. н., професор Київського національного торговельно-економічного університету
ЧИКУН Надія,
ст. викладач Київського національного торговельно-економічного університету
ГОНЧАР Юлія,
аспірант Київського національного торговельно-економічного університету
КІНЕТИКА ФЕРМЕНТОЛІЗУ ЛАКТОЗИ МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ
Для вирішення проблеми створення низьколактозних харчових продуктів удосконалено технологію видалення лактози з молочної сироватки. Досліджено вплив температури, часу, рН середовища, наявності активаторів на процес ферментативного гідролізу лактози молочної сироватки. Доведено, що раціональними умовами процесу є t=50 оС, рН 5–5.5, а введення 2 %-го розчину CaCO3 сприяє активізації ферментолізу лактози.
Ключові слова: підсирна сироватка, температура, рН, фермент мікробного походження, лактоза.
ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)