УДК 641.56:616.379-008.64 | DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)04 | |
Ірина ВЛАСЕНКО, E-mail: vlasenkoivol@gmail.com ORCID ID: 0000-0001-9995-2025 |
д. м. н., професор, завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна |
|
Володимир ВЛАСЕНКО, E-mail: vlasenkoivol@gmail.com ORCID ID: 0000-0003-3674-4370 |
д. б. н., професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Вінницького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна |
ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКТІВ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ
Розглянуто стан та тенденції розвитку вітчизняного виробництва спеціальних продуктів харчування для хворих на цукровий діабет. Проаналізовано основні функціональні складові цих продуктів та їхній вплив на організм людини. Окреслено заходи, необхідні для покращення забезпеченості продуктами спеціального призначення хворих на цукровий діабет.
Ключові слова: цукровий діабет, спеціальні продукти харчування, цукрозамінники, діабетичні вироби.
REFERENCES
1. Atlas Diabeta IDF (2013). [Atlas of Diabetes IDF]. Mezhdunarodnaja Federacija Diabeta – International Federation of Diabetes, 6-e izd. [in Russian].
2. Preventing Chronic Diseases: a vital investment [Preventing Chronic Diseases: a vital investment]. Geneva : WHO, 2015. 128 p [in English].
3. 10 faktov o pitanii [10 facts about nutrition]. www.who.int.Retrieved from http://www.who.int/features/factfiles/nutrition/ru/index.html) [in Russian].
4. Sravnitel'nyj analiz politiki v oblasti pitanija v Еvropejskom regione [Comparative analysis of nutrition policy in the European Region]. EUR/06/5062700/BD/2 25 avgusta 2016. 61301. www.euro.who.int. Retrieved from http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0015/152214/E81507r.pdf [in Russian].
5. Simahina, G., & Naumenko, N. (2015). Innovacii' u harchovyh tehnologijah [Innovations in food technologies]. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurn. "Tovary i rynky" – International scientific and practical magazine "Goods and Markets", 1 (19), 189-200 [in Ukrainian].
6. Simahina, G. O., & Naumenko, N. V. (2016). Harchuvannja jak osnovnyj chynnyk zberezhennja stanu zdorov’ja naselennja [Nutrition as the main factor in maintaining the health of the population]. Problemy starenija i dolgoletija – Problems of aging and longevity, 25, 204-214 [in Ukrainian].
7. Dorohovich, A. N., & Murzin, A. V. (2015). Analiz rynka saharozamenitelej novogo pokolenija [Analysis of the market for new sugar substitutes]. Produkty & Ingridienty – Products & Ingredients, 1-2, 19-21 [in Russian].
8. Fedun, I. L., Novyc'kyj, K. O. (2015). Innovacijni mozhlyvosti pryrodnyh cukrozaminnykiv v Ukrai'ni [Innovative opportunities of natural sugar substitutes in Ukraine]. Suchasni pytannja ekonomiky i prava – Modern issues of economics and law, 2, 54-61 [in Ukrainian].
9. Chym nebezpechni pidsolodzhuvachi [What are the sweeteners dangerous by]. terses.gov.ua. Retrieved from http://terses.gov.ua/index.php/shcho-varto-znaty/2049-chym-nebezpechni-pidsolodzhuvachi [in Ukrainian].
10. Novyny Steviacorp [News Steviacorp]. www.stevia.co. Retrieved from www.stevia.co/news/news_releases/2018/03/stevia-corp.-poised-to-harvest-first-crop-in-vietnam [in Ukrainian].
11. Ctevija mozhe staty krashhoju al'ternatyvoju cukru [Stevia can become a better alternative to sugar]. propozitsiya.com/ua. Retrieved from https://propozitsiya.com/ua/cteviya-mozhe-staty-krashchoyu-alternatyvoyu-cukru [in Ukrainian].
12. Topinambur pry cukrovomu diabeti [Jerusalem artichoke in diabetes mellitus]. diagnoz.in.ua. Retrieved from https://diagnoz.in.ua/tsukrovyj-diabet/topinambur-pry-tsukrovomu-diabeti-yak-vzhyvaty-syrop-koryst-i-shkodu [in Ukrainian].
13. Korec'kyj, V. L., & Orlov, N. M. (2016). Do problemy bezpeky harchuvannja ta monitoryngu jakosti zhyttja naselennja Ukrai'ny [On the issue of food safety and monitoring of the quality of life of the population of Ukraine]. Problemy harchuvannja – Problems of nutrition, 1, 42-44 [in Ukrainian].
14. Pobertson, A., Tirado, C., Lobstein, T. (2009). Food and health in Europe: a new basis for action. Geneva : WHO, 385 p. [in English].
15. Harchovi volokna i i'h rol' v harchuvanni [Nutrition fibers and its role in nutrition]. medix.in.ua. Retrieved from http://medix.in.ua/shudnennja/kharchovi_volokna_ikh_rol [in Ukrainian].
16. Escarnot, E., Jacquemin, J-M., Agneessens, R., Paquot, M. (2012). Comparative study of the content and profiles of macronutrients in spelt and wheat, a review. Biotechnology, Agronomy, Society and Environment. Vol. 16 (2). P. 243-256 [in English].
17. Mogyljans'ka, N. O. Rozrobka tehnologij fermentovanyh molochnyh napoi'v diabetychnogo pryznachennja z vykorystannjam kompleksiv synbiotykiv [Development of technologies of fermented milk drinks for diabetic purposes using complexes of synbiotics] : avtoref. dys. ... kand. tehn. nauk: 05.18.16. Odesa, 2009 [in Ukrainian].
18. Diduh, N. A., & Mogyljans'ka, N. O. (2007). Fermentovanyj napij diabetychnogo pryznachennja [A fermented drink for diabetic use]. Patent MPK, N 31007 [in Ukrainian].