УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

ФОРМИРОВАНИЕ РЫНКА БЕЗГЛЮТЕНОВЫХ ПИЩЕВЫХПРОДУКТОВ В УКРАИНЕ

Автор: sveta on . Posted in 2018_04(28)

ПОЛНЫЙ ТЕКСТ (PDF) 

УДК 663.916.5-046.37   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)03
Светлана КРАЕВСКАЯ,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0003-3499-9636
  аспирант кафедры технологии оздоровительных продуктов
Национального университета пищевых технологий
ул. Владимирская, 68, г. Киев, 01033, Украина
     
Наталья СТЕЦЕНКО,
E-mail: nataly.stesenko@gmail.com
ORCID ID: 0000-0001-6710-024Х
  к. х. н., доцент кафедры технологии оздоровительных продуктов Национального университета пищевых технологий
ул. Владимирская, 68, г. Киев, 01033, Украина
 

ФОРМИРОВАНИЕ РЫНКА БЕЗГЛЮТЕНОВЫХ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ В УКРАИНЕ 

Представлены формы непериносимости белка злаковых культур – целиакия и непереносимость глютена, которые являются распространенными генетическими заболеваниями. Единственным методом лечения является безглю­теновая диета. Рынок безглютеновой продукции в Украине находится на стадии формирования, основную часть занимают продукты импортного производства. Отечественные производители имеют возможность приобщиться к разработке такой продукции при условии готовности соответствовать регламенту Евро­пейской ассоциации союзов целиакии (AOECS) о безглютеновом производстве.
 
Ключевые слова: безглютеновые продукты питания, целиакия, непереноси­мость глютена, сегментация рынка безглютеновых пищевых продуктов.

REFERENCES 

1. World Gastroenterology Organization Global Guidelines [World Gastroenterology Organization Global Guidelines].   www.worldgastroenterology.org  Retrieved from http://www.worldgastroenterology.org/global-guidelines.html [in English].
2. Kondrat'eva, E. I., & Jankina, G. N. (2011). HLA – markery celiakii i ih vlijanie na techenie zabolevanija [HLA – markers of celiac disease and their influence on the course of the disease]. Vopr. detskoj dietologii – Children's nutrition issues, 2. 73-74 [in Russian].
3. Rewers, M. (2005). Epidemiology of celiac disease: what are the prevalence, incidence, and progression of celiac disease? [Epidemiology of celiac disease: what are the prevalence, incidence, and progression of celiac disease?]. Gastroenterology – Gastroenterology, 47-51 [in English].
4. Szaflarska-Poplawska, A., Karczewska, K., Zabka, A. Occurrence of celiac disease in Poland – multicenter study [Polish]. Ped. Wspolcz Gastroenterol. Hepatol. Zyw Dz. 2009. Vol. 11. P. 111-116 [in English].
5. Barada, K., Bitar, A., Mokadem, M., Hashash, J., Green, P. Celiac disease in Middle Eastern and North African countries: A new burden? World J. Gastroenterol. 2010. Vol. 16, N 12. P. 1449-1457 [in English]. DOI: https://doi.org/10.3748/wjg.v16.i12.1449; PMid: 20333784; PMCid: PMC2846249.
6. Tatar, G., Elsurer, R., Simsek, H. Screening of tissue transglutarninase antibody in bealthy blood donors for celiac disease screening in the Turkish population. Dig. Dis. Sci. 2004. Vol. 49. P. 1479-1484 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1023/B:DDAS.0000042250.59327.91; PMid: 15481323.
7. Mustalahti, K., Catassi, C., Reunanen, A. Fabiani, E, Heier, M., McMillan, S. The prevalence of CD in Europe: results of a centralized, international mass screening project. Ann. Med. 2010. Vol. 42. P. 587-595 [in English]. 
DOI: https://doi.org/10.3109/07853890.2010.505931; PMid: 21070098.
8. Subbotina, O. A. et al. (2013). Allergicheskie reakcii na krupy u detej s atopiej [Allergic reactions to cereals among children with atopy]. Vopr. pitanija – Nutrition issues, 4, 34-38 [in Russian].
9. Czaja-Bulsa, G. Non celiac gluten sensitivity – a new disease with gluten intolerance. Clin. Nutr. 2014. Vol. 34, N 2. P. 189-194 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.08.012; PMid: 25245857.
10. Tonutti, E., & Bizzaro, N. Diagnosis and classification of celiac disease and gluten sensitivity. Autoimmun. Rev. 2014. Vol. 13, N 4-5. P. 472-476 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1016/j.autrev.2014.01.043; PMid: 24440147.
11. Mdki, M. Celiac disease treatment: gluten-free diet and beyond. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 2014. Vol. 59. P. 15-17 [in English]. DOI: https://doi.org/10.1097/01.mpg.0000450397.76521.f9; PMid: 24979194.
12. Fadeenko, G. D., & Gaponova, O. G. (2009). Mnogoobrazie projavlenij gljutenovoj jenteropatii [The variety of manifestations of gluten enteropathy]. Suchasna gastroentorologija – Modern gastroenterology, 2, 111-118 [in Russian].
13. About Glenn Doman. Founder of The Institutes. Retrieved from http://www.iahp.org/about-us/about-glenn-doman [in English].
14. Perlmuter, D. Grain Brain. New York : Little, brown and company, 2015. 336 p. [in English].
15. Wierdsma, N. J. et al. (2013). Vitamin and mineral deficiencies are highly prevalent in newly diagnosed celiac disease patients. Nutrients. Vol. 5, N 10. P. 3975-3992. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820055 [in English]. DOI: https://doi.org/10.3390/nu5103975; PMid: 24084055; PMCid: PMC3820055.
16. Caruso, R. et al. (2013.) Appropriate nutrient supplementation in celiac disease. Ann. Med. Vol. 45, N 8. P. 522-531. EC Regulation 41/2009/EC concerning the composition and labelling of foodstuffs for people intolerant to gluten. Retrieved from http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:016:0003:0005:EN:PDF [in English].
17. Babich, O. V., & Vihot', M. M. (2016). Problematyka zabezpechennja special'nymy produktamy harchuvannja hvoryh na celiakiju v Ukrai'ni [Problem of providing special foods for patients with celiac disease in Ukraine]. Problemy starinnja i dovgolittja – Problems of aging and longevity, 2, 230-234 [in Ukrainian].
18. Bavykina, I. A. et al. (2017). Jeffektivnost' produktov iz amaranta v bezgljutenovom pitanii detej s neperenosimost'ju gljutena [Efficiency of amaranth products in gluten-free diet of children with gluten intolerance]. Vopr. pitanija – Nutrition issues, 2. Retrieved from   https://cyberleninka.ru/article/n/effektivnost-produktov-iz-amaranta-v-bezglyutenovom-pitanii-detey-s-neperenosimostyu-glyutena [in Russian].
19. Deputats'kyj zapyt shhodo vprovadzhennja vyrobnyctva bezgljutenovyh produktiv v Ukrai'ni (Vyh. № 16/zp vid 19.05.2016) [Deputy request for the introduction of gluten-free products in Ukraine (Ext. N 16/zp dated May 19, 2016)]. (n.d.). w1.c1.rada.gov.ua. Retrieved from http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/wcadr_document?DOCUMENT_ID=78054&DOCUMENT_TYPE=1 [in Ukrainian].
20. Drobot, V. I., & Gryshhenko, A. M. (2013). Tehnologichni aspekty vykorystannja boroshna krup’janyh kul'tur u tehnologii' bezgljutenovogo hliba [Technological aspects of the use of flour of cereals in the technology of gluten-free bread]. Obladnannja ta tehnologii' harchovyh vyrobnyctv – Equipment and technology of food production, 30, 52-58 [in Ukrainian].
21. Dorohovych, V. V., & Lazorenko, N. P. (2013). Bezgljutenovi boroshnjani kondyters'ki vyroby [Gluten free flour confectionery]. Obladnannja ta tehnologii' harchovyh vyrobnyctv – Equipment and technology of food production, 30, 341-347 [in Ukrainian].
22. Dorohovich, A. N., & Liman, N. P. (2009). Maffin – novyj vid muchnyh konditerskih izdelij na rynke Ukrainy [Maffin – a new type of flour confectionery in the Ukrainian market]. Produkty & ingredienty – Products & ingredients, 10 (63), 12-13 [in Russian].
23. Gubs'ka, O. G. (2008). Celiakija. Pro problemy diagnostyky i likuvannja cijei' hvoroby v Ukrai'ni [Celiac disease. On the problems of diagnosis and treatment of this disease in Ukraine]. Harchova ta pererobna prom-st' – Food and processing industry, 7, 24-26 [in Ukrainian].
24. Kapreljanc, L. V., & Iorgachova, G. K. (2003). Funkcional'ni produkty [Functional products]. Odesa : Druk [in Ukrainian].
25. Rudavs'ka, G. B., Tyshhenko, Je. V., Prytul's'ka, N. V. (2002). Naukovi pidhody ta praktychni aspekty optymizacii' asortymentu produktiv special'nogo pryznachennja [Scientific approaches and practical aspects of optimization of the range of special purpose products]. Kyi'v : Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t [in Ukrainian].
26. Association of European Coeliac Societies (AOECS). Retrieved from www.aoecs.org [in English].
27. Grand Vew Research. Gluten-Free Products Market Analysis By Product (Bakery, Dairy Alternatives, Desserts & Ice-Creams, Prepared Foods, Pasta & Rice), By Distribution (Grocery Stores, Mass Merchandiser, Club Stores), And Segment Forecasts, 2018–2025. 110 p. Retrieved from https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/gluten-free-products-market/request [in English].
28. Gluten Free Media Group. Retrieved from http://www.glutenfreemg.com [in England].
29. Statistics and facts on the gluten-free foods market in the U.S. 2016. Retrieved from https://www.statista.com/topics/2067/gluten-free-foods-market [in England].
30. Trends and opportunities in the growing market for gluten-free foods. Retrieved from http://www.mintel.com [in English].