Приймаються статті для публікації в № 2 (38)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

Статті

ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА РАМБУТАНА (NEPHELIUM LAPPACEUM L.)

Автор: sveta on . Posted in 2019_03(31)

  Повний Текст (PDF) 

УДК. 658.62:005.52]:634.652.3   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(31)08
Світлана БЕЛІНСЬКА,

Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4797-6505
  д. т. н., професор, завідувач кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Наталія КАМЄНЄВА,
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-2193-8167
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена МОРОЗ,
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-3037-3345
  д. е. н., професор, завідувач кафедри підприємництва та фінансової діяльності Вінницького національного технічного університету
Хмельницьке шосе, 95, Вінниця, 21021, Україна

ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА РАМБУТАНА (NEPHELIUM LAPPACEUM L.) 

Досліджено споживні властивості тропічного фрукта рамбутана від країни-постачальника В’єтнам. Встановлено зміни органолептичних та фізико-хімічних показників якості впродовж 45 діб зберігання. Підтверджено невідповідність даних транспортного маркування щодо збереженості якості плодів рамбутана протягом зазначеного строку. Встановлено, що мінімальні зміни споживних властивостей плодів відбуваються впродовж перших 5 діб.

Ключові слова: рамбутан, показники якості, споживні властивості, втрати маси, тривалість зберігання.
 

REFERENCES 

  1. Latifah, M. N., Abdullah, H., Aziz, I., Fauziah, O., & Talib, Y. (2009). Quality changes of rambutan fruit in different packaging system. J. Trop. Agric. and Fd. Sc. (Vol. 37 (2), (pp. 143-151) [in English].
  2. Koltunov, V. A., & Romanenko, O. L. Tovaroznavstvo. (2012). Subtropichni ta tropichni plody [Commodity Science. Subtropical and tropical fruits]. Kyi'v: Kyi'vs'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  3. Ponomar'ov, P. H., Doncova, I. V., & Girnjak, L. I. (2006). Tovaroznavstvo tropichnyh i subtropichnyh fruktiv [Commodity science of tropical and subtropical fruits]. Kyi'v: CUL. URL: http://catalog.uccu.org.ua/opacunicode/index.php?url=/ notices/index/IdNotice:112671/Source:default [in Ukrainian].
  4. Wall, Marisa M. (2006). Ascorbic acid and mineral composition of longan (Dimocarpus longan), lychee (Litchi chinensis) and rambutan (Nephelium lappaceum) cultivars grown in Hawaii. Journal of Food Composition and Analysis. (Vol. 19). (Iss. 6–7), (pp. 655-663). DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2005.12.001[in English].
  5. O'Hare, T. J. (1995). Postharvest physiology and storage of rambutan. Postharvest Biology and Technology. (Vol. 6). (Iss. 3–4), (pp. 189-199). DOI: https://doi.org/10.1016/0925-5214(95)0002. DOI: https://doi.org/10.1016/0925-5214(95)00022-X [in English].
  6. Shao, Y., Xie, J., Chen, P., & Li, W. (2013). Changes in some chemical components and in the physiology of rambutan fruit (Nephelium lappaceum L.) as affected by storage temperature and packing material. Fruits. (Vol. 68 (1), (pp. 15-24). DOI: https://doi.org/10.1051/fruits/2012045 [in English].
  7. Metody vyznachennja pokaznykiv jakosti produkcii' roslynnyctva [Methods for determining the quality of crop production]. (2016). Ministerstvo agrarnoi' polityky ta prodovol'stva Ukrai'ny, Ukrai'ns'kyj instytut ekspertyzy sortiv roslyn [in Ukrainian].
  8. Produkty pererabotki plodov i ovoshhej. Metod opredelenija rastvorimyh suhih veshhestv ili vlagi [Products of processing fruits and vegetables. Method for determination of soluble solids or moisture]. (1990). GOST 28562–90. Moscow: Izdatel'stvo standartov [in Russian].
  9. Produkty pererabotki plodov i ovoshhej. Refraktometricheskij metod opredelenija rastvorimyh suhih veshhestv [Products of processing fruits and vegetables. Refractometric method for the determination of soluble solids] (2010). GOST 28562–90. Moscow: Standartinform [in Russian].
  10. Produkty pererabotki plodov i ovoshhej. Metody opredelenija vitamina С [Products of processing fruits and vegetables. Vitamin C Determination Methods]. (1989). GOST 24556–89. Moscow: Izdatel'stvo standartov [in Russian].
  11. Produkty pereroblennja fruktiv ta ovochiv Metody vyznachennja tytrovanoi' kyslotnosti [Fruits and vegetables processing products Methods for determination of titrated acidity]. (2009). DSTU 4957:2008. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  12. Produkty pereroblennja fruktiv ta ovochiv. Metody vyznachennja cukriv [Products of processing fruits and vegetables. Methods for determining sugars]. (2009). DSTU 4954:2008. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].