Приймаються статті для публікації в № 2 (38)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

Статті

МІНЕРАЛЬНИЙ СКЛАД ЧОРНОМОРСЬКОЇ АКУЛИ КАТРАН (SQUALUS ACANTHIAS)

Автор: sveta on . Posted in 2020_01(33)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Сидоренко О., Боліла Н., Белінська С. Мінеральний склад чорноморської акули катран (Squalus acanthias). Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 1. С. 47-55.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 613.27:597.315.3   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(33)05
Олена СИДОРЕНКО
  
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-5919-4370

 
  д. т. н., професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна


 
Надія БОЛІЛА
  
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-1903-0341

 
  завідувач лабораторії кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна


 
Світлана БЕЛІНСЬКА
  
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4797-6505

 
  д. т. н., професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна


 

МІНЕРАЛЬНИЙ СКЛАД ЧОРНОМОРСЬКОЇ АКУЛИ КАТРАН (SQUALUS ACANTHIAS)

Обґрунтовано доцільність використання різновікових особин акули катран у харчових технологіях на основі критеріально-факторної оцінки мінерального складу з урахуванням розмірно-масових характеристик. Доведено, що мінеральний склад об’єктів дослідження характеризується високим вмістом Калію та Натрію в м’ясі молодих особин акули катран, а Феруму і Магнію – в м’ясі зрілих особин.
Ключові слова: акула катран, мінеральний склад, масовий склад, хіміч­ний склад.

REFERENCES

  1. Sajt Derzhavnoi' sluzhby statystyky Ukrai'ny [Website of the State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from http://www. ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].
  2. Sydorenko, O., Bolila, N., & Donchevs'ka, R. (2018). Spozhyvni vlastyvosti akuly katran (Squalus acanthias) [Nutritional properties of dogfish (Squalus acanthias)]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 3 (27),57-65. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(27)06 [in Ukrainian].
  3. Sydorenko, O., Bolila, N., & Korotec'kyj, V. (2015). Harakterystyka bezpechnosti m’jasa chornomors'koi' akuly katran za vmistom vazhkyh metaliv [The characteristic of the safety of Black Sea dogfish meat in heavy metal content]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 2 (20), 124-132 [in Ukrainian].
  4. Mazaraki, A. A., Lebs'ka, T. K., Sydorenko, O. V.,Prytul's'ka,N. V., & Nikolajenko,S. M.(2014).Innovacijni tehnologii' pererobky ryby [Innovative fish processing technologies]. Kyi'v: Kyi'vs'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  5. Sydorenko, O. V. (2006). Formuvannja asortymentu ta jakosti ryboroslynnyh produktiv[The formation of assortment and quality of fishery products]. Kyi'v: Kyi'vs'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  6. Golembovs'ka, N., & Lebs'ka, T. (2014). Harchova cinnist' koropa i tovstolobyka osinn'ogo vylovu [The nutritional value of carp and silver carp of autumn catch]. Prodovol'cha industrija APK – The agro-food industry, 2, 11-15 [in Ukrainian].
  7. Golovko, M. P., Golovko, T. M., & Gelih, A. O. (2013). Perspektyvy vykorystannja prisnovodnyh dvijchastyh moljuskiv rodu Anodonta v restorannomu gospodarstvi [Prospects for the use of freshwater bivalve molluscs of the Anodonta genus in the restaurant industry]. Progresyvni tehnika ta tehnologii' harchovyh vyrobnyctv restorannogogospodarstva i torgivli – Progressive techniques and technologies of food production of restaurant industry and trade. Harkiv: HDUHT. (Iss. 1 (2), (pp. 150-156) [in Ukrainian].
  8. Tyshhenko, V. I., Bozhko, N. V., & Pasichnyj, V. M. (2016). Rybnyj farsh jak syrovynadlja vyrobnyctva polikomponentnyh produktiv harchuvannja [Fish stuffing as a raw material for the production of multicomponent food]. Visnyk Harkivs'kogo nacional'nogotehnichnogo universytetu sil's'kogo gospodarstva imeni Petra Vasylenka – Bulletin of the Kharkiv National Technical University of Agriculture named after Peter Vasylenko, 179, 100-107 [in Ukrainian].
  9. Abramova, L. S. (2004). Puti racional'nogo ispol'zovanija syr'evyh resursov rybnogo hozjajstva [Ways of rational use of fishery raw materials]. Pishhevaja promyshlennost' –Food industry, 3, 6-10 [in Russian].
  10. Safandowska, M., & Pietrucha, K. (2013). Effect of fish collagen modification on its thermal and rheological properties. International journal of biological macromolecules. (Vol. 5), (pp. 32-37). DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2012.10.026 [in English].
  11. Tolstorebrov, I., Eikevik, T. M., & Bantle, M. (2016). Effect of low and ultra-low temperature applications during freezing and frozen storage on quality parameters for fish. International Journal of Refrigeration. (Vol. 63), (pp. 37-47). DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijrefrig.2015.11.003 [in English].
  12. Duan, Zh., Jiang, Ln., Wang, Jl., Yu, Xy, & Wang, T. (2011). Drying and quality characteristics of tilapia fish fillets dried with hot air-microwave heating. Food and Bioproducts Processing. (Vol. 89 (4), (pp. 472-476). DOI: https://doi.org/10.1016/ j.fbp.2010.11.005 [in English].
  13. Bolila, N. O. (2016). Vplyv morfometrychnyh harakterystyk na spozhyvni vlastyvosti chornomors'koi' akuly katran [The influence of morphometric characteristics on the consumption properties of the Black Sea dogfish]. Visnyk L'vivs'koi' komercijnoi' akademii'. Serija tovaroznavchaBulletin of the Lviv Commercial Academy. Series Commodity Studies. (Iss. 16), (pp. 119-122) [in Ukrainian].
  14. Sydorenko, O. V. (2009). Naukove obg'runtuvannja i formuvannja spozhyvnyh vlastyvostejproduktiv z prisnovodnoi' ryby ta roslynnoi' syrovyny [Scientific substantiation and formation of consumption properties of products of freshwater fish and vegetable raw materials]. Doctor's thesis. Kyi'v [in Ukrainian].
  15. Burhaz, M. (2019). Spatial distribution, dimensional-mass and age structure of dab of the gloss Platichthys luscus population of Shabolatsk Liman. ScienceRise: Biological Science, 2 (17), 18-23. DOI: http://doi.org/10.15587/2519-8025.2019.169657 [in English].
  16. Ryba ta rybni produkty. Metody vyznachennja vology [Fish and fish products. Methods for determining moisture]. (2016). DSTU 8029:2015. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  17. Ryba, morskie mlekopitajushhie, morskie bespozvonochnye i produkty ih pererabotki. Metodyanaliza [Fish, marine mammals, marine invertebrates and their processed products. Analysis methods]. (1985). GOST 7636–85. Moscow: Izdatel'stvovo standartov [in Russian].
  18. Ryba ta rybni produkty. Metody vyznachennja bilkovyh rechovyn [Fish and fish products. Methods for determining protein substances]. (2017). DSTU 8030:2015. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  19. Syr'e i produkty pishhevye. Atomno-absorbcionnyj metod opredelenija toksichnyh jelementov [Raw materials and food products. Atomic absorption method for the determination of toxic elements]. (1996). GOST 30178–96. Moscow: Izdatel'stvovo standartov [in Russian].
  20. Opredelenie himicheskih jelementov i biologicheskih sredah i preparatah metodami atomno-jemissonnoj spektrometrii s induktivno-svjazannoj plazmoj i mass-spektrometrii s induktivno-svjazannoj plazmoj. Metodicheskie ukazanija [The determination of chemical elements and biological media and preparations by inductively coupled plasma atomic emission spectrometry and inductively coupled plasma mass spectrometry. Guidelines]. (2003). Moscow: Minzdrav Rossii [in Russian].