ФОРМУВАННЯ КОНСИСТЕНЦІЇ АНАЛОГА МОЛОКА З НАСІННЯ ПАЖИТНИКА ГРЕЦЬКОГО
Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Мотузка Ю., Кошельник А., Романенко О. Формування консистенції аналога молока з насіння пажитника грецького. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 1. С. 56-63.
УДК 637.181 | DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(33)06 | |
Юлія МОТУЗКА E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0003-0400-6445 |
д. т. н., доцент, професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна |
|
Анна КОШЕЛЬНИК E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0002-0322-9375 |
аспірант кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна |
|
Олена РОМАНЕНКО E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0003-1804-1225 |
к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна |
ФОРМУВАННЯ КОНСИСТЕНЦІЇ АНАЛОГА МОЛОКА З НАСІННЯ ПАЖИТНИКА ГРЕЦЬКОГО
Проведено дослідження мікроструктури насіння пажитника грецького, що використовується при виготовленні аналога молока рослинного походження. Встановлено, що додавання аскорбінової кислоти сприяє більш рівномірному подрібненню насіння у водному середовищі. Враховуючи отримані дані щодо наявності у продукті фракцій насіння різного розміру, що зумовлює утворення осаду та ускладнює отримання аналога молока з однорідною консистенцією, зроблено висновок про доцільність при виробництві дво- або трикратної фільтрації.Ключові слова: аналог молока рослинного походження, дисперсний склад, напій, споживні властивості, органолептичні властивості, консистенція, споживач.
REFERENCES
1. Voroncova, Zh. V., & Pavljuk, I. M. (2011). Vykorystannja mikroskopichnogo metodu dlja znahodzhennja rozpodilu ob’jemu chastynok harchovyh poroshkiv za rozmiramy [Using a microscopic method to find the volume distribution of food powder particles by size]. Vostochno-Evropejskij zhurnal peredovyh tehnologij – East European journal of advanced technology, 5/3 (53), 64-66 [in Ukrainian].
2. Fedorova, D., Romanenko, R., & Rasulov, R. (2019). Vyznachennja dyspersnosti kavy melenoi' mikroskopichnym metodom [The determination of ground coffee dispersion by microscopic method]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 2 (30), 27-40. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(30)03 [in Ukrainian].
3. Fedorova, D., & Romanenko, R. (2016). Kinetyka procesu sushinnja ta jakist' rybnyh napivfabrykativ [Kinetics of the drying process and the quality of fish semi-finished products]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – Internationalscientific and practical journal "Commodities and Markets", 2 (22), 158-177 [in Ukrainian].
4. Lomova, N. M., Narizhnyj, S. A., & Snizhko, O. O. Pervynna pidgotovka apiproduktivu biotehnologii' jogurtu "Medovyj" [The primary preparation of apiproducts in biotechnology of Yogurt "Honey"]. Retrieved from http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/7717 [in Ukrainian].
5. Savchuk, Ju. Ju., Usatjuk, S. I., & Janchyk, O. P. (2016). Doslidzhennja dyspersnosti napoju z volos'kogo goriha [The investigation of the dispersion of drink made from walnut]. Naukovyj visnyk L'vivs'kogo nacional'nogo universytetu veterynarnoi' medycyny ta biotehnologij imeni S. Z. G'zhyc'kogo – Scientific bulletin of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after S. Z. Zhytsky, 2 (68), 83-85 [in Ukrainian].
6. Pogozhyh, M. I., Odarchenko, D. M., Sokolova, Je. B., & Pavljuk, I. M. Doslidzhennja dyspersnogo skladu ovochevogo ta fruktovogo napivfabrykatu, jak osnovnoi' skladovoi' chastyny dlja napoju smuzi [The investigation of the dispersed composition of vegetable and fruit semi-finished products as the main constituent for the smoothie drink]. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/317553749_Doslidzenna_dispersnogo_skladu_ovocevogo_ta_fruktovogo_napivfabrikativ_ak_osnovnoi_skladovoi_castini_dla_napou_smuzi [in Ukrainian].
7. Gavrilova, N. N., Nazarov, V. V., & Jarovaja, O. V. (2012). Mikroskopicheskie metodyopredelenija razmerov chastic dispersnyh materialov [Microscopic methods for determining the particles size of dispersed materials].Moscow:RHTU im. D. I. Mendeleeva [in Russian].
8. Coalescers Pall. Phase Separation Technology. (2012). NY: Pall Corporation [in English].
9. Issarani, R., & Nagori, B. P. (2006). Effect of different galactomannans on absorption of cholesterol in rabbits. Journal of Natural Remedies. (Vol. 6), 1, 83-86 [in English].
10. Garti, N. Fenugreek galactomannans as food emulsifiers. (1997). Food Science and Technology. (Vol. 30), (pp. 305-311) [in English].