Приймаються статті для публікації в № 2 (38)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

Статті

ТЕХНОЛОГІЯ ШЕРБЕТІВ З ПІДВИЩЕНИМ ВМІСТОМ ЙОДУ ТА СЕЛЕНУ

Автор: sveta on . Posted in 2020_01(33)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Антонюк І., Медведєва А. Технологія шербетів з підвищеним вмістом Йоду та Селену. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 1. С. 85-98.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК641.85:613.2   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(33)09
Ірина АНТОНЮК
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4629-3403
  к. т. н., доцент, доцент кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
Анжеліка МЕДВЕДЄВА
 
E-mail: a.medvedeva@ knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-7991-9161
  к. т. н., доцент, доцент кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ТЕХНОЛОГІЯ ШЕРБЕТІВ З ПІДВИЩЕНИМ ВМІСТОМ ЙОДУ ТА СЕЛЕНУ

Удосконалено технологію заморожених десертів підвищеної біологічної цін­ності з використанням порошку морської водорості цистозіри, в яких визначено вмістмінеральних речовин – Кальцію, Калію, Йоду, Селену, Феруму та ін. Досліджено сенсорні характеристики смаку та запаху шербетів за розробленими дескрипторами. Запропоновану продукцію можна рекомендувати для раціону харчування дорослого населення (окрім вагітних жінок) із метою профілактики дефіциту есенційних нутрієнтів, особливо Йоду та Селену.
Ключові слова: заморожені десерти, шербет, цистозіра, мікроелементози.

 
REFERENCES
 
1.       Shho take jododeficytni zahvorjuvannja ta jak i'h unyknuty? [What is Iodine deficiencydisease and how to avoid it?]. Retrieved from http://www.mvk.if.ua/profzahv/48417 [in Ukrainian].
2.       Korzun, V. N., Kotykovych, Ju. S., & Petrenko, O. D. (2011). Rol' harchuvannja v etiologii' ta profilaktyci jododeficytnyh zahvorjuvan' [The role of nutrition in the etiology and prevention of iodine deficiency diseases]. Problemy starenija i dolgo­letija – Problems of aging and longevity. (Iss. 20), 2, 189-196 [in Ukrainian].
3.       Arsen'eva, L. Ju. (2007). Naukove obg'runtuvannja ta rozroblennja tehnologii' funkcional'nyh hlibobulochnyh vyrobiv z roslynnymy bilkamy ta mikronutrijentamy [Scientific substantiation and development of technology of functional bakery products with vegetable proteins and micronutrients]. Doctor's thesis. Kyi'v: NUHT [in Ukrainian].
4.       Zhuchkov, A. A., Zubcov, Ju. N., Shishkova, O. V., & Ionov, A. S. (2013). Razra­botka tehnologii poluchenija jodsoderzhashhih pishhevyh produktov funkcional'nogo naznachenija [The development of technology for the production of iodine-containing food products of functional purpose]. Pitanie i zdorov'e – Nutrition and health: Materials of the international congress. (pp. 40-41). Moscow [in Russian].
5.       Benua, Bruno de, & Shvec, O. V. (2011). Ustranenie deficita joda – odna iz kljuchevyh zadach zdravoohranenija [Eliminating iodine deficiency is one of the key health challenges]. Mezhdunarodnaja jendokrinologija – International endocrino­logy, 6 (38), 10-17 [in Russian].
6.       Korzun, V. N., Voroncova, T. O., & Antonjuk, I. Ju. (2020). Ekologija i zahvo­rjuvannja shhytopodibnoi' zalozy [Ecology and diseases of the thyroid gland]. (2nd ed., rev.). V. N. Korzun (Ed.). Kyi'v: Kafedra [in Ukrainian].
7.       Antonjuk, I. (2018). Tehnologija zbytyh solodkyh strav pidvyshhenoi' biologichnoi' cinnosti [Technology of whipped sweet foods of high biological value]. Mizhna­rodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 2 (26), 143-156. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(26)14[in Ukrainian].
8.       Antonjuk, I. (2019). Tehnologija desertu "Oksamyt" z pokrashhenym nutrijentnym skladom ["Velvet" dessert technology with improved nutrient composition]. Mizhna­rodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 1 (29), 84-95.DOI:https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(29)08[in Ukrainian].
9.       Kvarachelija, V. N. (2017). Razrabotka tehnologii zamorozhennyh fruktovo-jagodnyhdesertov funkcional'nogo naznachenija [The development of technology of frozen fruit desserts of functional purpose]. Candidate's thesis. Krasnodar: FGBNU "Severo-Kavkazskij federal'nyj nauchnyj centr sadovodstva, vinogradarstva, vinodelija" [in Russian].
10.   Jakunina, E. S., Rybchinskaja, V. S., & Filjushkina, M. A. Zamorozhennye deserty funkcional'nogo naznachenija s zadannymi kachestvennymi pokazateljami [Frozen desserts of functional purpose with specified quality indicators]. Retrieved from http://nf-innovate.com/content/files/psn/7(24)-16/psn%208(25)-16/%D0%AF%D0% 9A%D0%A3%D0%9D%D0%98%D0%9D%D0%90.pdf [in Russian].
11.   Razrabotka tehnologi i receptur zamorozhenih vzbityh desertov funkcіonal'nogo naznachenija [The development of technologies and compositions for frozen whipped desserts for functional purposes]. Retrieved fromhttps://cyberleninka.ru/article/n/ razrabotka-tehnologii-i-retseptur-zamorozhennyh-vzbityh-desertov-funktsionalnogo-naznacheniya/viewer [in Russian].
12.   Shhetinin, M. P., & Hodyreva, Z. R. (2018). Nauchno-gigienicheskie podhody k razrabotke zamorozhennogo deserta [Scientific and hygienic approaches to the development of frozen desserts]. Voprosy pitanija – Nutrition issues. (Vol. 87), 3, 72-78. DOI: 10.24411/0042-8833-2018-10034 [in Russian].
13.   Pavljuk, R. Ju., Pogars'ka, V. V., Arhipov, O. S., & Ruda, L. V. (2012). Innovacijni tehnologii' zamorozhenyh kombinovanyh syrkovo-roslynnyh desertiv na osnovi skolotyn ta karotynoi'dnyh dobavok [Innovative technologies of frozen combined cheese and vegetable desserts based on buttermilk and carotenoid additives].Progresyvni tehnika tatehnologii' harchovyh vyrobnyctv restorannogo gospodarstva i torgivli –Progressive techniques and technologies of food production of restaurant industry and trade. (Iss. 1), (pp. 34-41). Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN [in Ukrainian].
14.   Tehnologichni aspekty stvorennja zamorozhenyh desertiv na osnovi natural'noi' syrovynyz vykorystannjam netradycijnyh stabilizacijnyh system [Technological aspects of creation of frozen desserts based on natural raw materials using unconventional stabilization systems].Retrieved fromhttps://www.sworld.com.ua/index.php/uk/technical-sciences-215/technology-of-food-products-215/25803-215-111 [in Ukrainian].
15.   Melisa likars'ka [Melissa officinalis]. Retrieved fromhttps://www.pharmencyclopedia.com.ua/ article/1377/melisa[in Ukrainian].
16.   M’jata likars'ka [Peppermint]. Retrieved from https://www.pharmencyclopedia.com.ua/ article/1525/m-yata[in Ukrainian].
17.   Krip zapashnyj [Dill odorous]Retrieved from https://www.pharmencyclopedia.com.ua/ article/3735/krip-zapashnij[in Ukrainian].
18.   Sergeeva, G. (2012). Jenciklopedija celebnyh svojstv razlichnyh produktov pitanija [Encyclopedia of the healing properties of various foods]. Rostov-na-Donu: Feniks [in Russian].
19.   Wolter (Ed.). (1997). Deserty [Desserts]. (E. Turchaninova, Trans). Moscow: Oniks[in English].
20.   Gotovim s udovol'stviem. Desert [Cooking with pleasure. Dessert]. (2004). Moscow: Izdatel'skij dom "Niola 21-j vek" [in Russian].
21.   Korzun, V. N., & Tyhonenko, Ju. S. (2010). Funkcional'ni produkty ta i'h rol' u harchuvanni ljudyny [Functional foods and its role in human nutrition]. Naukovi praci ONAHT – ONAFT Scientific works.(Iss. 38). (Vol. 2), (pp. 173-178) [in Ukrainian].
22.   Tomcik, P., & Bustin, D. (2001). Voltammetric determination of iodide by use of an investigated microelectrode array. Fresenius J. Anal. Chem. (Vol. 371), (pp. 362-364).
23.   Sorbet i sherbet: v chem raznica [Sorbet and sherbet: what's the difference]. Retrieved from https://www.segodnya.ua/lifestyle/food/sorbet-i-sherbet-v-chem-raznica-1134939.html [in Russian].
24.   Pirjatin, V. D. (1982). Obrabotka rezul'tatov jeksperimental'nyh issledovanij po metodunaimen'shih kvadratov[The processing of experimental results by the method of least squares]. Har'kov: HGU [in Russian].
25.   Topol'nik, V. G., & Ratushnyj, A. S. (2008). Kvalimetrija v restorannom hozjajstve [Qualimetry in the restaurant industry]. Doneck [in Russian].
26.    Nakaz Ministerstva ohorony zdorov’ja Ukrai'ny: from 03.09.2017 № 1073 Pro zatverdzhennja Norm fiziologichnyh potreb naselennja Ukrai'ny v osnovnyh harchovyh rechovynah i energii' [On approval of the Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy]. Retrieved fromhttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17[in Ukrainian].