Приймаються статті для публікації в № 3 (35)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

Статті

ХАРЧУВАННЯ ПРИ КОРОНАВІРУСНІЙ ІНФЕКЦІЇ COVID-19

Автор: sveta on . Posted in 2020_02(34)

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 641.56-056.24   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(34)01
Петро КАРПЕНКО
 
E-mail: p.karpenko@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-2793-8352
  д. мед. н., професор кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Наталія ПРИТУЛЬСЬКА
  
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-9010-4190
  д. т. н., професор кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Діна ФЕДОРОВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID:0000-0002-9443-2941
  д. т. н., професор кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
 

 ХАРЧУВАННЯ ПРИ КОРОНАВІРУСНІЙ ІНФЕКЦІЇ COVID-19

Узагальнено інформацію джерел, в яких запропоновано науково обґрунто­вані підходи аліментарної корекції метаболічних порушень, спричинених дією вірусних інфекцій, та їхніх наслідків для організму людини. Досліджено напрями метаболічних порушень в організмі через дію вірусних інфекцій – вплив ендо­ток­сикантів, гіперметаболізму, механізми впливу оксидантного стресу та антиокси­дантного захисту організму. Науково обґрунтовано можливі шляхи корекції харчу­вання населення в умовах поширення коронавірусної інфекції. Встановлено доціль­ність використання принципів детоксикаційного харчування на тлі нутритивної підтримки серцево-судинної, імунної, бронхолегеневої систем та системи трав­лення організму людини, запропоновано орієнтовний раціон оздоровчого харчування для осіб, що захворіли на COVID-19.
Ключові слова: коронавірусна інфекція COVID-19, аліментарна корекція, детоксикаційне харчування, нутритивна підтримка, імунна система, серцево-судинна система, бронхолегенева система, система травлення, раціон оздоровчого харчування.

REFERENCES

1.   Fauci, A. S., Lane, H. C., & Redfield, R. R. (2020). COVID-19 – Navigating the Uncharted. N Engl J Med, 382 (13),1268-1269 [in English].
2.   COVID-19 Dashboard by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU). Retrieved fromhttps://coronavirus.jhu.edu/map.html [in English].
3.   Yancy, C. W. (2020). COVID-19 and African Americans. JAMA, 323 (19), 1891-1892 [in English].
4.   CDC COVID-19 Response Team. Severe Outcomes Among Patients with Corona­virus Disease 2019 (COVID-19). (2020). MMWR Morb Mortal Wkly Rep, 69 (12), 343-346 [in English].
5.   Panarese, А., & Shahini, Е. (2020). Letter: COVID‐19, and vitamin D. Aliment Phar­macol Ther51 (10), 993-995. doi: 10.1111/apt.15752   [in English].
6.    Sajt Ministerstva ohorony zdorov’ja Ukrai’ny [Website of the Ministry of Health of Ukraine]Retrieved from https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov [in Ukrainian].
7.   Karpenko, P. O., Prytul’s’ka, N. V., Kravchenko, M. F., & Fedorova, D. V. (2019). Ozdorovche harchuvannja [Health food]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
8.   Ilie, P. C., Stefanescu, S., & Smith, L. (2020). The Role of Vitamin D in the Prevention of Coronavirus Disease 2019 Infection and Mortality. Aging Clin Exp Res. doi: 10.1007/s40520-020-01570-8 [in English].
9.   Rhodes, J. M., Subramanian, S., Laird, E., & Kenny, R. A. (2020). Editorial: low population mortality from COVID-19 in countries south of latitude 35 degrees North supports vitamin D as a factor determining severity. Aliment Pharmacol Ther. doi: 10.1111/apt.15777 [in English].
10.   Garg, M., Al-Ani, A., Mitchell, H., Hendy, P., & Christensen, B. (2020). Editorial: low population mortality from COVID-19 in countries south of latitude 35 degrees North-supports vitamin D as a factor determining severity. Authors’ reply. Aliment Pharmacol Ther. doi: 10.1111/apt.15796 [in English].
11.   Palaiodimos, L., Kokkinidis, D. G., Li, W., Karamanis, D., Ognibene, J., & Arora, S. (2020). Severe obesity is associated with higher in-hospital mortality in a cohort of patients with COVID-19 in the Bronx, New York. Metabolism. doi: 10.1016/j.metabol.2020.154262 [in English].
12.   Simonnet, A., Chetboun, M., Poissy, J., Raverdy, V., Noulette, J., Duhamel, A. et al. (2020). High prevalence of obesity in severe acute respiratory syndrome coronavirus-2(SARS-CoV-2) requiring invasive mechanical ventilation. Obesity (Silver Spring). doi: 10.1002/oby.22831 [in English].
13.    Bell, N. H. (1985). Vitamin D-endocrine system. J Clin Invest, 76 (1), 1-6 [in English].
14.   Rafiq, S., & Jeppesen, P. B. (2018). Body Mass Index, Vitamin D, and Type 2 Diabetes:A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 10 (9), 1182 [in English].
15.   Bassatne, A., Chakhtoura, M., Saad, R., & El-Hajj Fuleihan, G. (2019). Vitamin D supplementation in obesity and during weight loss: A review of randomized cont­rolled trials. Metabolism, 92, 193-205 [in English].
16.   Darling, A. L., Ahmadi, K. R., Ward, K. A., Harvey, N. C., Alves, A. C., Dunn-Waters, D. K. et al. (2020). Vitamin D status, body mass index, ethnicity and COVID-19: Initial analysis of the first-reported UK Biobank COVID-19 positive cases (n 580) compared with negative controls (n 723). MedRxiv. doi: 10.1101/2020.04.29.20084277 [in English].
17.   Hastie, C. E., Mackay, D. F., Ho, F., Celis-Morales, C. A., Katikireddi, S. V., & Niedzwiedz, C. L. (2020). Vitamin D concentrations and COVID-19 infection in UK Biobank. Diabetes Metab Syndr, 14 (4), 561-565 [in English].
18.   D’Avolio, A., Avataneo, V., Manca, A., Cusato, J., De Nicol, A., Lucchini, R. et al. (2020). 25-Hydroxyvitamin D Concentrations Are Lower in Patients with Positive PCR for SARS-CoV-2. Nutrients, 12 (5), 1359 [in English].
19.   De Smet, D., De Smet, K., Herroelen, P., Gryspeerdt, S., & Martens, G. A. (2020). Vitamin D deficiency as risk factor for severe COVID-19: a convergence of two pandemics. MedRxiv. doi: 10.1101/2020.05.01.20079376 [in English].
20.   Loeb, M., Dang, A. D., Thiem, V. D., Thanabalan, V., & Wang, B., Nguyen N. B. (2019). Effect of Vitamin D supplementation to reduce respiratory infections in children and adolescents in Vietnam: A randomized controlled trial. Influenza Other Respir Viruses, 13 (2), 176-183 [in English].
21.   Zhou, J., Du, J., Huang, L., Wang, Y., Shi, Y., & Lin, H. (2018). Preventive Effects of Vitamin D on Seasonal Influenza A in Infants: A Multicenter, Randomized, Open, Controlled Clinical Trial. Pediatr Infect Dis J, 37 (8), 749-754 [in English].
22.   Aglipay, M., Birken, C. S., Parkin, P. C., Loeb, M. B., Thorpe, K., & Chen, Y. (2017). Effect of High-Dose vs Standard-Dose Wintertime Vitamin D Supple­mentation on Viral Upper Respiratory Tract Infections in Young Healthy Children. JAMA, 318 (3), 245-254 [in English].
23.   Sajt Vsemirnoj organizacii zdravoohranenija (VOZ) [World Health Organization (WHO) website]Retrieved fromhttps://www.who.int/ru/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019 [in Russian].
24.   Prytul’s’ka, N. V., Gulich, M. P., Motuzka, Ju. M. et al. (2018). Enteral’na nutrytyvnapidtrymka naselennja v umovah nadzvychajnyh sytuacij [Enteral nutritional support of the population in emergency situations]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
25.   Kodish, S. R., Simen-Kapeu, A., Beauliere, J.-M., Ngnie-Teta, I., Jalloh, M. B., Pyne-Bailey, S. et al. (2019). Consensus building around nutrition lessons from the 2014–16 Ebola virus disease outbreak in Guinea and Sierra Leone. Health Policy and Plan­ning(Vol. 34). (Issue 2), (pp. 83-91). Retrieved from 10.1093/heapol/czy108 [in English].
26.   Centers for Desease Control Prevention (CDC). Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Retrieved from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html [in English].
27.   Detoksikacionnoe pitanie [Detox nutrition]. (2012). T. T. Pilat (Ed.). Moscow: GJeOTAR-Media [in Russian].
28.   Fedorova, D. V., Kravchenko, M. F., Karpenko, P. A., Medvedeva, A. A. et al. (2015). Fundamental’nye i prikladnye aspekty sovremennyh jekologo-biologicheskih issledovanij [Fundamental and applied aspects of modern ecological and biological research]. Odessa: KUPRIENKO SV [in Russian].
29.   Prytul’s’ka, N., Karpenko, P., Kravchenko, M., Fedorova, D., Motuzka, Ju., Gni­cevych, V. et al. (2017). Konceptual’ni zasady rozrobky produktiv dlja harchuvannja vijs’kovosluzhbovciv v ekstremal’nyh umovah [Conceptual principles of food deve­lop­ment for servicemen in extreme conditions]. ScienceRise, 10 (39), 31-41 [in Ukrainian].
30.   Fedin, A. I. Oksydantnyj stres i zastosuvannja antyoksydantiv v nevrologii’ [Oxidative stress and theuse of antioxidants in neurology]. Retrieved from http://medic.ua/ bolezn/oksidantnyiy-stress-i-primenenie-antioksidantov [in Ukrainian].
31.   Ellis, E. How to keep Your Immune System Healthy. Eat Right. Academy og Nutrition and Dietetics. Retrieved from https://www.eatright.org/health/wellness/ preventing-illness/how-to-keep-your-immune-system-healthy [in English].
32.   Suzuki Yuichiro, J., & Shults, Nataliia V. (2019). Antioxidant Regulation of Cell Reprogramming. Antioxidants, 8 (8), 323. doi: 10.3390/antiox8080323 [in English].
33.   Zheltova, A., Kharitonova, M., Iezhitsa, I., & Spasov, A. (2016). Magnesium defi­ciency and oxidative stress: an update. Biomedicine (Taipei), 6 (4), 20.doi:10.7603/s40681-016-0020-6 [in English].
34.   Shahi, A., Aslani, S., Ataollahi, M., & Mahmoudi, M. (2019). The Role of Magne­sium in Different Inflammatory Diseases. Inflammopharmacology, 27 (4), 649-661. doi: 10.1007/s10787-019-00603-7 [in English].