УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

БЕЗПЕЧНІСТЬ І ЯКІСТЬ ФІТОЧАЇВ УКРАЇНСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

Автор: sveta on . Posted in 2020_02(34)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Бабій О., Божко Т. Безпечність і якість фіточаїв українського виробництва. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 2. С. 128-138.

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 663.952(477)   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(34)11
Олександра БАБІЙ 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-8105-9925
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Тетяна БОЖКО
  
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-2261-4527
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

БЕЗПЕЧНІСТЬ І ЯКІСТЬ ФІТОЧАЇВ УКРАЇНСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

Досліджено споживні властивості монофіточаїв українського виробництва й встановлено відповідність показників безпечності та якості вимогам вітчиз­няного законодавства, що особливо важливо в умовах корона­вірусної пандемії. Запропоновано напрями подальших досліджень.
Ключові слова: фіточаї, безпечність, якість.


REFERENCES
 
1.   Fed’ko, L. (2016). Fitochaj u profilaktyci ta likuvanni zahvorjuvan’ obminu rechovyn [Herbal tea in the prevention and treatment of metabolic diseases]. Visnyk L’vivs’kogo universytetu. Serija: Biologichna – Bulletin of Lviv University. Series: Biological. (Issue 73), (pp. 445-445) [in Ukrainian].
2.   Oficijnyj sajt TOV "Fitosvit LTD" [Official site of LLC "Fitosvit LTD"]. Retrieved from https://fitosvit.agrobiz.net [in Ukrainian].
3.   Tournas, V. H., & Katsoudas, E. J. (2008). Microbiological Quality of Various Medi­ci­nal Herbal Teas and Coffee Substitutes. Microbiology Insights. (Vol. 1), (pp.47-55) [in English].
4.    Srivastava, J. K., Shankar, E., &  Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular Medicine Reports. (Vol. 3), 6, 895-901 [in English].
5.   DiLorenzo, C., Dell’Agli, M., Badea, M., Sangiovanni, E., Dima, L., Bosisio, E. et al.(2013). Plan food supplements with anti-inflammatory properties: asystematicre view (II). Critical Reviews in Food Science and Nutrition. (Vol. 53), 5507-516 [in English].
6.   Shakeri, A., Sahebkar, A., & Javadi, B. (2016). Melissa Officinalis L. A Review of Its Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology. Journal of Ethnopharmacology. (Vol. 188), (pp.204-228) [in English].
7.   Hudson, James B. (2012). Applications of the Phytomedicine Echinacea purpurea (Purple Coneflower) in Infectious Diseases. Journal of Biomed Biotechnology. (pp.1-16) [in English].
8.   Lawrence, B. M. (2006). Mint: The Genus Mentha. CRC Press [in English].
9.   Zakon Ukrai’ny Pro informaciju dlja spozhyvachiv shhodo harchovyh produktiv: vid 06.12.2018 [Law of Ukraine On information for consumers about food products: from12/06/2018]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19 [in Ukrainian].
10.   Derzhavna Farmakopeja [Ukrai’ny State Pharmacopoeia of Ukraine]. (2014). (2nd ed.). Harkiv: DP "Ukrai’ns’kyj naukovyj farmakopejnyj centr jakosti likars’kyh zasobiv". (Vol. 3) [in Ukrainian].
11.   Syr’e i produkty pishhevye. Atomno-absorbcionnyj metod opredelenija toksichnyh jelementov [Raw materials and food products. Atomic absorption method for the determination of toxic elements]. (1997). GOST 30178–96. Moscow: Izdatel’stvo standartov [in Russian].
12.   Metody opredelenija mikrokolichestv pesticidov v produktah pitanija, kormah i vnesh­nej srede [Methods for the determination of trace amounts of pesticides in food, feed and the environment]. (1992). MU 1112–73. Moscow: Agropromizdat. (Vol. 2) [in Russian].
13.   Gosudarstvennaja sistema obespechenija edinstva izmerenij aktivnosti radionuklidov v obyomnyh obrazcah. Metodika vypolnenija izmerenij na gamma-spektrometre [State system for ensuring the uniformity of measurements of radionuclide activity in bulk samples. Measurement Technique on a Gamma Spectrometer]. (1990). МІ 2143–91Moscow [in Russian].
14.   Aktyvnist’ radionuklidiv Sr-90 ta Y-90 v lichyl’nyh zrazkah, oderzhanyh metodamy selekcii’ nuklidiv [Activity of radionuclides Sr-90 and Y-90 in counting samples obtained by nuclide selection methods]. (1999). MI 12-08-99. Kyi’v [in Ukrainian].
15.   Produkty harchovi. Metody vyznachennja kil’kosti mezofil’nyh aerobnyh ta fakul’­tatyvno-anaerobnyh mikroorganizmiv [Food products. Methods for determining the number of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms]. (2016). DSTU 8446:2015. Kyi’v: DP "UkrNDNC" [in Ukrainian].
16.   Produkty harchovi. Metod vyznachennja drizhdzhiv i plisenevyh grybiv [Food products. Method for determination of yeast and mold fungi]. (2016). DSTU 8447:2015. Kyi’v: DP "UkrNDNC " [in Ukrainian].
17.   Pro zatverdzhennja Derzhavnyh gigijenichnyh pravyl i norm "Reglament maksymal’nyhrivniv okremyh zabrudnjujuchyh rechovyn u harchovyh produktah: Nakaz MOZ № 368 vid 13.05.2013 [On approval of the State hygienic rules and norms "Regulations of the maximum levels of separate contaminants in food stuff: the Order of the Ministry of Health № 368 from 13.05.2013]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0774-13 [in Ukrainian].
18.   Pro zatverdzhennja Derzhavnyh gigijenichnyh normatyviv "Dopustymi rivni vmistu radionuklidiv 137 Cs ta 90 Sr u produktah harchuvannja ta pytnij vodi": Nakaz MOZ № 256 vid 03.05.2006 [On approval of the State hygienic standards "Permissible levels of 137 Cs and 90 Sr radionuclides ifood and drinking water": the Order of the Ministry of Health № 256 of 03.05.2006]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0845-06 [in Ukrainian].
19.   Pro zatverdzhennja mikrobiologichnyh kryterii’v dlja vstanovlennja pokaznykiv bez­pechnosti harchovyh produktiv: Nakaz MOZ № 548 vid 19.07.2012 [On approval of microbiological criteria for establishment of indicators of safety of foodstuff: the Order of the Ministry of Health № 548 from 07/19/2012]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1321-12 [in Ukrainian].