ИННОВАЦИОННЫЕ ПРОДУКТЫ С КРЕВЕТКОЙ PALAEMON ADSPERSUS
УДК 639.38:639.512 | DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(35)08 | |
Елена СИДОРЕНКО, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0001-5919-4370 |
д. т. н., профессор, профессор кафедры товароведения, управления безопасностью и качеством Киевского национального торгово-экономического университета ул. Киото, 19, г. Киев, 02156, Украина |
|
Елена ПЕТРОВА, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0001-6707-2787 |
аспирант кафедры товароведения, управления безопасностью и качеством Киевского национального торгово-экономического университета ул. Киото, 19, г. Киев, 02156, Украина |
ИННОВАЦИОННЫЕ ПРОДУКТЫ С КРЕВЕТКОЙ PALAEMON ADSPERSUS
Обоснованы рациональные технологии изготовления инновационных продуктов с креветкой Palaemon adspersus на основе определения комплексного показателя качества.Ключевые слова: креветка Palaemon adspersus, концентрат креветочного порошка, пельмени, рыбные палочки, технология.
REFERENCES
- Ogljad rybnogo rynku Ukrai’ny za 2019 rik [Review of the fish market of Ukraine for 2019]. Retrieved from http://uifsa.ua/uk/news/news-of-ukraine/overview-of-the-fish-market-of-ukraine-in-2019 [in Ukrainian].
- Sydorenko, O., Bolila, N., & Petrova, O. (2018). Directions And Prospects For Scientific Research In The Field Of Fishery Farming. Proceedings of the XXI IGWT Symposium. (pp. 83-84). Rome and Gaeta, Italy [in English].
- Sydorenko, O., Donchevska, R., & Petrova, O. (2018). Status and prospects for the shrimp market. Commodity science – traditions and actuality, 258-269. Varna: University of economics [in English].
- Sydorenko, O., Petrova, O., & Ivanjuta, A. (2018). Krevetka Palaemon adspersus: racional’ni naprjamy pererobky [Shrimp Palaemon adspersus: rational directions of processing]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 4 (28), 94-104. DOI:https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)09 [in Ukrainian].
- Abramova, L. S. (2005). Polikomponentnye produkty pitanija na osnove rybnogo syr’ja [Multicomponent food products based on fish raw materials]. Moscow: VNIRO [in Russian].
- Dobrobabina, L. B., Kushnirenko, N. M., & Zinchenko, V. I. (2001). Rozrobka parametriv teplovoi’ obrobky napivkonservantiv iz moreproduktiv [Development of parameters of heat treatment of semi-preservatives from seafood]. Harchova nauka i tehnologija – Food science and technology, 4, 101-103. Retrieved fromhttp://nbuv.gov.ua/UJRN/Khnit_2011_4_36 [in Ukrainian].
- Lebs’ka, T. K., & Kozlova, S. L. (2010). Vyznachennja biologichnoi’ cinnosti bilka farshevyh vyrobiv iz gidrobiontiv [Determination of the biological value of protein of minced meat products from aquatic organisms]. Progresyvni tehnika ta tehnologii’ harchovyh vyrobnyctv restorannogo gospodarstva i torgivli – Advanced techniques and technologies of food production, restaurant business and trade. (Issue 1), (pp. 300-308). Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pt_2010_1_53 [in Ukrainian].
- Prytul’s’ka, N. V., & Fedorova, D. V. (2017). Resursozberigajucha tehnologija suhyh rybo-roslynnyh napivfabrykativ [Resource-saving technology of dry fish and vegetable semi-finished products]. Visnyk L’vivs’kogo torgovel’no-ekonomichnogo universytetu. Serija: Tehnichni nauky – Bulletin of Lviv University of Trade and Economics. Series: Technical Sciences, 18, 65-71 [in Ukrainian].
- Rudavs’ka, G. B., Tyshhenko, Je. V., & Prytul’s’ka, N. V. (2002). Naukovi pidhody ta praktychni aspekty optymizacii’ asortymentu produktiv special’nogo pryznachennja [Scientific approaches and practical aspects of optimizing the range of special purpose products]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
- Sydorenko, O. V. (2006). Formuvannja asortymentu ta jakosti ryboroslynnyh produktiv [Formation of the range and quality of fish products]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
- Fedorova, D. V., & Kuz’menko, Ju. V. (2015). Tehnologichni aspekty kompleksnogo vykorystannja bychka azovs’kogo zamorozhenogo u vyrobnyctvi ryboroslynnyh napivfabrykativ [Technological aspects of complex use of Azov frozen goby in the production of fish and plant semi-finished products]. Naukovi praci NUHT – Scientific works of NUFT. (Vol. 22), 6 (22), 23-29 [in Ukrainian].
- Sydorenko, O. V., Donchevs’ka, R. S., & Romanenko, O. V. (2013). Shljahy pidvyshhennja konkurentospromozhnosti rybnoi’ produkcii’ [Ways to increase the competitiveness of fish products]. Harchova nauka i tehnologija – Food science and technology, 4 (25), 116-119 [in Ukrainian].
- Krevetky morozheni. Tehnichni umovy [Frozen shrimp. Specifications]. (2005). DSTU 4440:2005. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
- Ocinka rivnja jakosti [Quality assessment]. Retrieved from https://buklib.net/ books/36016 [in Ukrainian].
- Sydorenko, O. V., Romanenko, O. V., & Petrova, O. O. (2019). Strukturno-mehanichni parametry jakosti krevetky Palaemon adspersus [Structural and mechanical quality parameters of Palaemon adspersus shrimp]. Visnyk L’vivs’kogo torgovel’no-ekonomichnogo universytetu – Bulletin of Lviv University of Trade and Economics, 22, 38-44 [in Ukrainian].
- Sydorenko, O. V., & Petrova, O. O. (2019). Harchova cinnist’ ta bezpechnist’ krevetok Palaemon adspersus [Nutritional value and safety of Palaemon adspersus shrimp]. Aktual’ni problemy teorii’ i praktyky ekspertyzy tovariv – Actual problems of the theory and practice of examination of goods: Proceeding of the VI International Scientific and Practical Internet-Conference. (pp. 240-243). Poltava: PUET [in Ukrainian].