Приймаються статті для публікації в № 2 (38)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

Статті

КОРОВ’ЯЧЕ МОЛОКО ВИРОБНИЦТВА ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ: ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ

Автор: sveta on . Posted in 2020_03(35)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Кійко В., Янчик М., Березова Ю. Коров’яче молоко виробництва особистих селянських господарств: якість і безпечність. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки".2020. № 3. С. 101-114.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК: 637.12.05:631.115.11   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(35)09
     
Вікторія КІЙКО
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-1078-5863
  к. т. н., доцент кафедри
експертизи харчової продукції
Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
     
Марія ЯНЧИК
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-3675-6611
  к. т. н., доцент кафедри
експертизи харчової продукції
Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
     
Юлія БЕРЕЗОВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-8775-032X
  здобувач вищої освіти ступеня магістра
Національного університету харчових технологій
 
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
 

КОРОВ’ЯЧЕ МОЛОКО ВИРОБНИЦТВА ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ: ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ

Досліджено показники якості та безпечності коров’ячого молока, вироб­леного особистими селянськими господарствами, що реалізується на ринках Київської області.За результатами дослідження виявлено факт фальсифікації та невідповідність нор­мативним вимогам такого молока, продукція виз­нана потен­ційно небезпечною. Встановлено, що одним із ефективних способів підвищення якості та безпечності молока для невеликих господарств може бути об’єднання в кооперативи.
Ключові слова: ринок, виробництво, молоко, якість, безпечність, вимоги законодавства, санітарно-гігієнічні умови, нормативні вимоги.

REFERENCES

  1. Miocinovic, D. Z., & Mihajlovic, Z. B. Falsification of raw milk. Retrieved from http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=CS2004000418 [in English].
  2. Beribaka, M., Vujadinović, D., Vukić, M., & Marjanović-Balaban, Z. (2017). Сomparison of methods for determining the falsification of milk. Journal of Hygienic Engineering and Design, 18, 19-24 [in English].
  3. Donnelly, C. W., & D’Amico, D. J. (2010). Microbiological quality of raw milk. Journal of Dairy Science, 93, 134-147 [in English].
  4. Murphy, S. C., Martin, N. H., & Barbano, D. M. (2016). Influence of raw milk qua­lity on processed dairy products. Journal of Dairy Science, 12, 10128-10149 [in English].
  5. De Silva, S. A. S. D., Kanugala, S. A. S. D., & Weerakkody, N. S. (2016). Micro­biological Quality of Raw Milk and Effect on Quality by Implementing Good Mana­gement Practices. Procedia Food Science, 6, 92-96 [in English].
  6. Dzhedzhula, V. V., Jepifanova, I. Ju., & Gladka, D. O. (2018). Rynok molochnoi’ galuzi: stan ta tendencii’ rozvytku [Dairy market: state and development trends]. Ekonomika i suspil’stvo – Economy and society. (Issue 18), (pp. 382-388). Retrieved from http://www.economyandsociety.in.ua/journal/18_ukr/53.pdf [in Ukrainian].
  7. Tjuha, I. V., & Stecenko, D. O. (2017). Stan ta tendencii’ rozvytku vitchyznjanogo rynku moloka ta molochnyh produktiv [Status and development trends of the domestic market of milk and dairy products]. Efektyvna ekonomika – Efficient economy, 2. Retrieved from http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5427 [in Ukrainian].
  8. Shevchenko, A. V., & Tabachuk, N. O. (2019). Suchasnyj stan rynku molochnoi’ produkcii’ ta zabezpechennja i’i’ jakosti v umovah jevrointegracii’ Ukrai’ny [The current state of the dairy market and ensuring its quality in terms of Ukraine’s European integration]. Naukovyj visnyk Uzhgorods’kogo nacional’nogo universytetu – Scientific Bulletin of Uzhhorod National University. (Issue 27). (Part 2), (pp. 101-107). Retrieved from http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/27_2_2019ua/20.pdf [in Ukrainian].
  9. Chajkova, O. I., & Foshhij, M. D. (2016). Analiz rynku molochnoi’ galuzi Ukrai’ny ta perspektyvy jogo rozvytku [Analysis of the dairy market of Ukraine and prospects for its development]. Visnyk Nacional’nogo tehnichnogo universytetu "Harkivs’kyj politehnichnyj instytut". Serija: Ekonomichni nauky – Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute". Series: Economic Sciences, 47 (1219), 26-29. Retrieved from http://repository.kpi.kharkov.ua/bitstream/KhPI-Press/ 29326/1/vestnik_KhPI_2016_47_Chaikova_Analiz.pdf [in Ukrainian].
  10. Filatova, L. S., & Marchuk, A. O. (2016). Problemy vyhodu molochnyh pidpryjemstv na mizhnarodnyj rynok [Problems of dairy companies entering the international market]. Ekonomika i suspil’stvo – Economy and society. (Issue 4), (pp. 62-66). Retrieved from http://www.economyandsociety.in.ua/journal/4_ukr/8.pdf [in Ukrainian].
  11. Binert, O. V. (2013). Jakist’ molochnoi’ produkcii’ jak konkurentna perevaga na rynku [Quality of dairy products as a competitive advantage in the market]. Innovacijna ekonomika – Innovative economy, 1 (39), 205-207. Retrieved fromhttp://nbuv.gov.ua/ UJRN/inek_2013_1_51 [in Ukrainian].
  12. Doncova, I. V., Girnjak, L. I., Lebedynec’, V. T., & Bodak, M. P. (2011). Problemy jakosti pytnogo moloka riznyh tovarovyrobnykiv [Problems of drinking milk quality of different producers]. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlca_2011_12_25 [in Ukrainian].
  13. Stoljarchuk, P., & Malyk, O. (2011). Uprovadzhennja system kontrolju molochnoi’ produkcii’ – zaporuka i’i’ jakosti ta bezpechnosti [Introduction of dairy control systems is a guarantee of its quality and safety]. Standartyzacija, sertyfikacija, jakist’ – Standardization, certification, quality, 6, 61-64. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/ UJRN/ssia_2011_6_18 [in Ukrainian].
  14. Sposoby vyjavlennja fal’syfikacii’ moloka v domashnih umovah [Methods of detec­ting falsification of milk at home]. Sajt ICTV ICTV site. Retrieved from https://ranok.ictv.ua/ua/2019/12/04/yak-pereviriti-yakist-moloka-v-domashnih-umovah [in Ukrainian].
  15. Shubin, O. O. (2010). Rynok prodovol’chyh tovariv Ukrai’ny: realii’ ta percpektyvy [Ukrainian food market: realities and prospects]. (Vol. 1). Donec’k: DonNUET [in Ukrainian].
  16. Tvarynnyctvo Ukrai’ny, 2019 [Livestock of Ukraine, 2019]. Oficijnyj sajt Derzhav­noi’ sluzhby statystyky Ukrai’ny – Official site of the State Statistics Service of Ukraine. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2020/zb/05/ zb_tvaryny_2019.pdf [in Ukrainian].
  17. Nadhodzhennja moloka na pererobni pidpryjemstva, 2019 [Receipts of milk for processing enterprises, 2019]. Oficijnyj sajt Derzhavnoi’ sluzhby statystyky Ukrai’ny – Official site of the State Statistics Service of Ukraine. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2019/sg/nmpp/arh_nmpp_u.html [in Ukrainian].
  18. Oficijnyj sajt Derzhavnoi’ sluzhby statystyky Ukrai’ny [Official site of the State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/druk/ publicat/kat_u/2019/zb/11/zb_yearbook_2018.pdf [in Ukrainian].
  19. Chastka ekstra g’atunku za p’jat’ rokiv zrosla na 12,4% [The share of extra varieties increased by 12.4% in five years]. Retrieved from http://www.agriagency.com.ua/ 12883.html [in Ukrainian].