КОРОВ’ЯЧЕ МОЛОКО ВИРОБНИЦТВА ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ: ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ
Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Кійко В., Янчик М., Березова Ю. Коров’яче молоко виробництва особистих селянських господарств: якість і безпечність. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки".2020. № 3. С. 101-114.
УДК: 637.12.05:631.115.11 | DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(35)09 | |
Вікторія КІЙКО E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0002-1078-5863 |
к. т. н., доцент кафедри експертизи харчової продукції Національного університету харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна |
|
Марія ЯНЧИК E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0003-3675-6611 |
к. т. н., доцент кафедри експертизи харчової продукції Національного університету харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна |
|
Юлія БЕРЕЗОВА E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0001-8775-032X |
здобувач вищої освіти ступеня магістра Національного університету харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна |
КОРОВ’ЯЧЕ МОЛОКО ВИРОБНИЦТВА ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ: ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ
Досліджено показники якості та безпечності коров’ячого молока, виробленого особистими селянськими господарствами, що реалізується на ринках Київської області.За результатами дослідження виявлено факт фальсифікації та невідповідність нормативним вимогам такого молока, продукція визнана потенційно небезпечною. Встановлено, що одним із ефективних способів підвищення якості та безпечності молока для невеликих господарств може бути об’єднання в кооперативи.Ключові слова: ринок, виробництво, молоко, якість, безпечність, вимоги законодавства, санітарно-гігієнічні умови, нормативні вимоги.
REFERENCES
- Miocinovic, D. Z., & Mihajlovic, Z. B. Falsification of raw milk. Retrieved from http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=CS2004000418 [in English].
- Beribaka, M., Vujadinović, D., Vukić, M., & Marjanović-Balaban, Z. (2017). Сomparison of methods for determining the falsification of milk. Journal of Hygienic Engineering and Design, 18, 19-24 [in English].
- Donnelly, C. W., & D’Amico, D. J. (2010). Microbiological quality of raw milk. Journal of Dairy Science, 93, 134-147 [in English].
- Murphy, S. C., Martin, N. H., & Barbano, D. M. (2016). Influence of raw milk quality on processed dairy products. Journal of Dairy Science, 12, 10128-10149 [in English].
- De Silva, S. A. S. D., Kanugala, S. A. S. D., & Weerakkody, N. S. (2016). Microbiological Quality of Raw Milk and Effect on Quality by Implementing Good Management Practices. Procedia Food Science, 6, 92-96 [in English].
- Dzhedzhula, V. V., Jepifanova, I. Ju., & Gladka, D. O. (2018). Rynok molochnoi’ galuzi: stan ta tendencii’ rozvytku [Dairy market: state and development trends]. Ekonomika i suspil’stvo – Economy and society. (Issue 18), (pp. 382-388). Retrieved from http://www.economyandsociety.in.ua/journal/18_ukr/53.pdf [in Ukrainian].
- Tjuha, I. V., & Stecenko, D. O. (2017). Stan ta tendencii’ rozvytku vitchyznjanogo rynku moloka ta molochnyh produktiv [Status and development trends of the domestic market of milk and dairy products]. Efektyvna ekonomika – Efficient economy, 2. Retrieved from http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5427 [in Ukrainian].
- Shevchenko, A. V., & Tabachuk, N. O. (2019). Suchasnyj stan rynku molochnoi’ produkcii’ ta zabezpechennja i’i’ jakosti v umovah jevrointegracii’ Ukrai’ny [The current state of the dairy market and ensuring its quality in terms of Ukraine’s European integration]. Naukovyj visnyk Uzhgorods’kogo nacional’nogo universytetu – Scientific Bulletin of Uzhhorod National University. (Issue 27). (Part 2), (pp. 101-107). Retrieved from http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/27_2_2019ua/20.pdf [in Ukrainian].
- Chajkova, O. I., & Foshhij, M. D. (2016). Analiz rynku molochnoi’ galuzi Ukrai’ny ta perspektyvy jogo rozvytku [Analysis of the dairy market of Ukraine and prospects for its development]. Visnyk Nacional’nogo tehnichnogo universytetu "Harkivs’kyj politehnichnyj instytut". Serija: Ekonomichni nauky – Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute". Series: Economic Sciences, 47 (1219), 26-29. Retrieved from http://repository.kpi.kharkov.ua/bitstream/KhPI-Press/ 29326/1/vestnik_KhPI_2016_47_Chaikova_Analiz.pdf [in Ukrainian].
- Filatova, L. S., & Marchuk, A. O. (2016). Problemy vyhodu molochnyh pidpryjemstv na mizhnarodnyj rynok [Problems of dairy companies entering the international market]. Ekonomika i suspil’stvo – Economy and society. (Issue 4), (pp. 62-66). Retrieved from http://www.economyandsociety.in.ua/journal/4_ukr/8.pdf [in Ukrainian].
- Binert, O. V. (2013). Jakist’ molochnoi’ produkcii’ jak konkurentna perevaga na rynku [Quality of dairy products as a competitive advantage in the market]. Innovacijna ekonomika – Innovative economy, 1 (39), 205-207. Retrieved fromhttp://nbuv.gov.ua/ UJRN/inek_2013_1_51 [in Ukrainian].
- Doncova, I. V., Girnjak, L. I., Lebedynec’, V. T., & Bodak, M. P. (2011). Problemy jakosti pytnogo moloka riznyh tovarovyrobnykiv [Problems of drinking milk quality of different producers]. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlca_2011_12_25 [in Ukrainian].
- Stoljarchuk, P., & Malyk, O. (2011). Uprovadzhennja system kontrolju molochnoi’ produkcii’ – zaporuka i’i’ jakosti ta bezpechnosti [Introduction of dairy control systems is a guarantee of its quality and safety]. Standartyzacija, sertyfikacija, jakist’ – Standardization, certification, quality, 6, 61-64. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/ UJRN/ssia_2011_6_18 [in Ukrainian].
- Sposoby vyjavlennja fal’syfikacii’ moloka v domashnih umovah [Methods of detecting falsification of milk at home]. Sajt ICTV – ICTV site. Retrieved from https://ranok.ictv.ua/ua/2019/12/04/yak-pereviriti-yakist-moloka-v-domashnih-umovah [in Ukrainian].
- Shubin, O. O. (2010). Rynok prodovol’chyh tovariv Ukrai’ny: realii’ ta percpektyvy [Ukrainian food market: realities and prospects]. (Vol. 1). Donec’k: DonNUET [in Ukrainian].
- Tvarynnyctvo Ukrai’ny, 2019 [Livestock of Ukraine, 2019]. Oficijnyj sajt Derzhavnoi’ sluzhby statystyky Ukrai’ny – Official site of the State Statistics Service of Ukraine. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2020/zb/05/ zb_tvaryny_2019.pdf [in Ukrainian].
- Nadhodzhennja moloka na pererobni pidpryjemstva, 2019 [Receipts of milk for processing enterprises, 2019]. Oficijnyj sajt Derzhavnoi’ sluzhby statystyky Ukrai’ny – Official site of the State Statistics Service of Ukraine. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2019/sg/nmpp/arh_nmpp_u.html [in Ukrainian].
- Oficijnyj sajt Derzhavnoi’ sluzhby statystyky Ukrai’ny [Official site of the State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/druk/ publicat/kat_u/2019/zb/11/zb_yearbook_2018.pdf [in Ukrainian].
- Chastka ekstra g’atunku za p’jat’ rokiv zrosla na 12,4% [The share of extra varieties increased by 12.4% in five years]. Retrieved from http://www.agriagency.com.ua/ 12883.html [in Ukrainian].