УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

ЕКОЛОГІЗАЦІЯ СПІЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА СПИРТУ І ХЛІБОПЕКАРСЬКИХ ДРІЖДЖІВ ІЗ МЕЛЯСИ

Автор: sveta on . Posted in 2020_04(36)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Левандовський Л., Вітряк О., Грабовська ОЕкологізація спільного виробництва спирту і хлібопекарських дріжджів із меляси. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 4. С. 74-82.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 663.5:664.642   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(36)07
     
Леонід ЛЕВАНДОВСЬКИЙ,
 
E-mail: l.evandovskyi@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0001-5813-0447
  д. т. н., професор, професор кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Оксана ВІТРЯК,
  
E-mail: o.vitryak@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-6614-1928
  к. т. н., доцент, доцент кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена ГРАБОВСЬКА,
 
Е-mail: o.hrabovska@ knute.edu.ua
ORCID: 0000-0001-6462-3790
  д. т. н., професор, професор кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ЕКОЛОГІЗАЦІЯ СПІЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА СПИРТУ І ХЛІБОПЕКАРСЬКИХ ДРІЖДЖІВ ІЗ МЕЛЯСИ

Наведено результати досліджень, що забезпечують підвищення еколо­гічності технології спирту та хлібопекарських дріжджів із меляси. Основною відмітною особливістю пропонованої технології є можливість отримання якісних хлібопекарських дріжджів під час зброджування сусла з концентрацією сухих речовин до 27 % і накопичення спирту в зрілій бражці до 10–11 % об.
Ключові слова: меляса, спирт, хлібопекарські дріжджі, зброджування, бражка, післяспиртова мелясна барда (ПМБ), технологія.

REFERENCES

 

1. Patil, N. P., & Patil, V. S. (2017). Fuel Ethanol from Cane Molasses: A Review of Feedstocks, Technologies, Opportunities and Challenges. J. Nat. Prod. Resour. (Vol. 3). (Issue 1), (pp. 104-110) [in English].
2. Zabed, Н., Faruq, G., Sahu, J. N., Azirun, M. S., Hashim, R., & Boyce, A. N. (2014). Bioethanol Production from Fermentable Sugar Juice. The Scientific World Journal. doi: ОRG/10.1155/2014/957102 [in English].
3. Pidgors’kyj, V. S., Iutyns’ka, G. O, & Pyrog, T. P. (2010). Intensyfikacija tehnologij mikrobnogo syntezu [Intensification of microbial synthesis technologies]. Kyi’v: Naukova dumka [in Ukrainian].
4. Kryvorot’ko, V. M., Saljuk, A. I., Romanova, Z. M., Satalkin, Ju. M., & Navroc’kyj, V. M. (2013). Osnovy ekologichnoi’ modernizacii’ pidpryjemstv harchovoi’ galuzi: metodo­logija, praktyka [Fundamentals of ecological modernization of food industry enter­prises: methodology, practice]. Kyi’v: Vyshha shkola [in Ukrainian].
5. Typovyj tehnologichnyj reglament oderzhannja meljasno-spyrtovoi’ brazhky i pre­sovanyh hlibopekars’kyh drizhdzhiv: TR U 18.8049 – 2004 [Typical technological regulations for obtaining molasses-alcohol mash and pressed baker’s yeast: TR U 18.8049 – 2004]. (2004). Kyi’v: UkrNDIspyrtbioprod: Ministerstvo agrarnoi’ polityky Ukrai’ny [in Ukrainian].
6. Domarec’kyj, V. A., Shyjan, P. L., Kalakura, M. M., Romanenko, L. F. Homichak, L. M., Vasylenko, O. O. et al. (2010). Zagal’ni tehnologii’ harchovyh vyrobnyctv [General technologies of food production]. Kyi’v: Universytet "Ukrai’na" [in Ukrainian].
7. Buhkalo, S. I., Ol’hovs’ka, O. I., Ol’hovs’ka, V. O., & Zipunnikov, M. M. (2019). Doslidzhennja ta analiz innovacijnyh zahodiv z tehnologii kompleksnoi’ utylizacii’ pisljaspyrtovoi’ bardy [Research and analysis of innovative measures for the techno­logy of complex utilization of post-alcoholic bard]. Visnyk Nacional’nogo Tehnichnogo Universytetu "HPI". Serija: Innovacijni doslidzhennja u naukovyh robotah studentiv – Bulletin of the National Technical University "KhPI". Series: Innovative research in scientific works of students, 15, 66-73. doi: 10.20998/2220-4784.2019.15.12 [in Ukrainian].
8. Dubinina, A. A., Hackevych, Ju. M., Popova, T. M., & Lenert, S. O. (2016). Zagal’na tehnologija harchovyh vyrobnyctv [General technology of food production]. Harkiv: HDUHT [in Ukrainian].
9. Shvorov, S. A., & Polishhuk, V. M. (2019). Intensyfikacija procesu metanovogo bro­dinnja v biogazovyh ustanovkah na osnovi vykorystannja meljasnoi’ bardy [Inten­sification of the methane fermentation process in biogas plants based on the use of molasses bard]. Energetyka i avtomatyka – Energetics and automation, 1, 37. doi: 10.31548/energiya2019.01.037 [in Ukrainian].
10. Piddubnyj, V. A., Kravchenko, M. F., Chagajda, A. O., & Krasnozhon, S. V. (2017). Innovacijni tehnologii’ harchovyh vyrobnyctv [Innovative technologies of food pro­duction]. V. A. Piddubny (Ed.). Kyi’v: Kondor-Vydavnyctvo [in Ukrainian].
11. Koval’, O., & Olijnichuk, S. (2019). Vplyv necukriv meljasy na efektyvnist’ zbro­dzhuvannja susla z cukrovmisnoi’ syrovyny [Influence of molasses non-sugars on the efficiency of wort fermentation from sugar-containing raw materials]. Visnyk agrarnoi’ nauky – Bulletin of Agricultural Science. (Vol. 97), 3, 63-68. doi: 10.31073/agrovisnyk201903-10 [in Ukrainian].
12. Levandovsky, L., Vitriak, O., Demichkovska, M. (2019). Biotechnology of alcohol fermentation with yeast recirculation. Food science and technology. (Vol. 13). (Issue 3), (pp. 4-9). doi: http://dx.doi.org/10.15673/fst.v13i3.1450 [in English].
13. Instrukcija po tehnohimicheskomu i mikrobiologicheskomu kontrolju spirtovogo proizvodstva: utv. Gosagropromom SSSR 15.01.1986 [Instructions for techno chemical and microbiological control of alcohol production: approved by Gosagroprom of the USSR 01/15/1986]. (1986). Moscow: Agropromizdat [in Russian].
14. Polygalina, G. V. (1999). Tehnohimicheskij kontrol’ spirtovogo i likerovodochnogo proizvodstva [Techno chemical control of alcohol and alcoholic beverage pro­duction]. Moscow: Kolos [in Russian].