ТЕХНОЛОГІЯ ВАРЕНО-КОПЧЕНИХ КОВБАС З ВИКОРИСТАННЯМ СОЛІ ЙОДОВАНОЇ
Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Власенко І., Семко Т., Бандура В. Технологія варено-копчених ковбас з використанням солі йодованої. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 4. С. 103-112.
УДК 637.523:664.41 | DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(36)10 | |
Ірина ВЛАСЕНКО, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000 0001 9995 2025 |
д. мед. н., професор, професор кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна |
|
Тетяна СЕМКО, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000 0002 1951 5384 |
к. т. н., доцент, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна |
|
Валентина БАНДУРА, E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000 0001 8074 3020 |
к. т. н., професор, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна |
ТЕХНОЛОГІЯ ВАРЕНО-КОПЧЕНИХ КОВБАС З ВИКОРИСТАННЯМ СОЛІ ЙОДОВАНОЇ
Зростання кількості захворювань щитоподібної залози на тлі дефіциту йоду в раціоні харчування населення України зумовлює доцільність використання йодованої солі в технологіях різних продуктів. Модернізовано технологію соління меленої м’ясної сировини йодованою сіллю для виробництва варено-копченої ковбаси та наведено її рецептуру.Ключові слова: йододефіцит, йодована сіль, мікронутрієнти, м’ясна сировина, варено-копчені ковбаси.
REFERENCES
- Sajt Vsesvitn’oi’ organizacii’ ohorony zdorov’ja [World Health Organization website]. Retrieved from http://who.int/nutrition/globalnutritionreport/en [in English].
- Sajt Mizhnarodnoi’ rady z kontrolju za jododeficytnymy zahvorjuvannjamy "Iodine global network" [Website of the International Council for the Control of Iodine Deficiency Diseases "Iodine global network"]. Retrieved from http://www.ign.org [in English].
- Sajt Asociacii’ dijetologiv Velykobrytanii’ [Website of the Association of Nutritionists of Great Britain]. Retrieved from https://www.bda.uk.com/foodfacts/Iodine.pdf [in English].
- Kravchenko, V. I. (2016). Jodnyj deficyt jak prychyna vysokoi’ rozpovsjudzhenosti tyreoi’dnoi’ patologii’ sered naselennja regioniv, shho postrazhdaly pislja avarii’ na ChAES [Iodine deficiency as a cause of high prevalence of thyroid pathology among the population of the regions affected by the Chernobyl accident]. Zhurnal Nacional’noi’ akademii’ medychnyh nauk Ukrai’ny – Journal of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine. (Vol. 22), 2, 222-229. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/ UJRN/jnamnu_2016_22_2_12 [in Ukrainian].
- Mamenko, M. Je. (2017). Profilaktyka jododeficytnyh zahvorjuvan’: shho maje znaty ta mozhe zrobyty pediatr i likar zagal’noi’ praktyky? (Klinichni rekomendacii’) [Prevention of iodine deficiency diseases: what should a pediatrician and a general practitioner know and can do? (Clinical recommendations)]. Sovremennaja pediatrija – Modern pediatrics, 2, 1-9 [in Ukrainian].
- Agostoni, C., Decsi, T., Fewtrell, M et al. (2008). Complementary fee ding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. (Vol. 46), (pp. 99-110) [in English].
- Andersson, M., Aeberli, I., Wust, N. et al. (2010). The Swiss iodized salt program provides adequate iodine for school children and pregnant women, but weaning infants not receiving iodine containing complementary foods as well as their mothers are iodine deficient. J. Clin. Endocrinol. Metab. (Vol. 95), (pp. 5217-5224) [in English].
- Gizak, М. Global Scorecard 2016: moving toward optimal global iodine status. Retrieved from http://www.ign.org/cm_ data/idd_nov16_global_scorecard_2016.pdf [in English].
- Zimmermann, M. B., & Anderson, M. (2012). Assessment of iodine nutrition in populations: past, present, and future. Nutrition. (Vol. 70 (10), (pp. 553-570). Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23035804 [in English].
- Sil’ jodovana. Tehnichni umovy [Iodized salt. Specifications]. DSTU 4307:2004. Retrieved from http://ukrapk.com/gosts/fish/dsty43072004siliodovana.html [in Ukrainian].
- Kovbasy vareno-kopcheni. Zagal’ni tehnichni umovy [Cooked and smoked sausages. General technical conditions]. (2007). DSTU 4591:2006. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
- Zolotov, Ju. A., Dorohova, E. N., & Fadeeva, V. I. (2002). Metody himicheskogo analiza [Chemical analysis methods]. Moscow: Analog [in Russian].
- Nakaz MOZ Ukrai’ny vid 03.09.2017 № 107 Pro zatverdzhennja Norm fiziologichnyh potreb naselennja Ukrai’ny v osnovnyh harchovyh rechovynah i energii’ [Order of the Ministry of Health of Ukraine dated 03.09.2017 № 107 On approval of the Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text [in Ukrainian].
- Oshhypok, I. M., & Onyshko, L. J. (2019). Zbagachennja harchovoi’ syrovyny ingredijentamy dlja stvorennja produktiv zdorovogo harchuvannja [Enrichment of raw materials with ingredients to create healthy foods]. Visnyk L’vivs’kogo torgovel’no-ekonomichnogo universytetu. Serija: Tehnichni naukи – Bulletin of Lviv University of Trade and Economics. Series: Technical Sciences. (Issue22), (pp. 44-51) [in Ukrainian].
- Tehnologicheskaja instrukcija po proizvodstvu kolbas polukopchenyh i vareno-kopchenyh [Technological instruction for the production of semi-smoked and boiled-smoked sausages]. (2014). STO 23517941–004–2014. Vinnica: OOO "Nilan-LTD" [in Russian].