УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

ТЕХНОЛОГІЯ ВАРЕНО-КОПЧЕНИХ КОВБАС З ВИКОРИСТАННЯМ СОЛІ ЙОДОВАНОЇ

Автор: sveta on . Posted in 2020_04(36)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Власенко І., Семко Т., Бандура В. Технологія варено-копчених ковбас з використанням солі йодованої. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 4. С. 103-112.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 637.523:664.41   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(36)10
     
Ірина ВЛАСЕНКО,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000 0001 9995 2025
  д. мед. н., професор, професор кафедри товарознавства,
експертизи та торговельного підприємництва
Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ
вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна
     
Тетяна СЕМКО,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000 0002 1951 5384
  к. т. н., доцент, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ

вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна
     
Валентина БАНДУРА,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000 0001 8074 3020
  к. т. н., професор, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ

вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна

ТЕХНОЛОГІЯ ВАРЕНО-КОПЧЕНИХ КОВБАС З ВИКОРИСТАННЯМ СОЛІ ЙОДОВАНОЇ

Зростання кількості захворювань щитоподібної залози на тлі дефіциту йоду в раціоні харчування населення України зумовлює доцільність використання йодованої солі в технологіях різних продуктів. Модернізовано технологію соління меле­ної м’ясної сировини йодованою сіллю для виробництва варено-копченої ковбаси та наведено її рецептуру.
Ключові слова: йододефіцит, йодована сіль, мікронутрієнти, м’ясна сиро­вина, варено-копчені ковбаси.

REFERENCES

  1. Sajt Vsesvitn’oi’ organizacii’ ohorony zdorov’ja [World Health Organization website]. Retrieved from http://who.int/nutrition/globalnutritionreport/en [in English].
  2. Sajt Mizhnarodnoi’ rady z kontrolju za jododeficytnymy zahvorjuvannjamy "Iodine global network" [Website of the International Council for the Control of Iodine Defi­ciency Diseases "Iodine global network"]. Retrieved from http://www.ign.org [in English].
  3. Sajt Asociacii’ dijetologiv Velykobrytanii’ [Website of the Association of Nutritionists of Great Britain]. Retrieved from https://www.bda.uk.com/foodfacts/Iodine.pdf [in English].
  4. Kravchenko, V. I. (2016). Jodnyj deficyt jak prychyna vysokoi’ rozpovsjudzhenosti tyreoi’dnoi’ patologii’ sered naselennja regioniv, shho postrazhdaly pislja avarii’ na ChAES [Iodine deficiency as a cause of high prevalence of thyroid pathology among the population of the regions affected by the Chernobyl accident]. Zhurnal Nacio­nal’noi’ akademii’ medychnyh nauk Ukrai’ny – Journal of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine. (Vol. 22), 2, 222-229. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/ UJRN/jnamnu_2016_22_2_12 [in Ukrainian].
  5. Mamenko, M. Je. (2017). Profilaktyka jododeficytnyh zahvorjuvan’: shho maje znaty ta mozhe zrobyty pediatr i likar zagal’noi’ praktyky? (Klinichni rekomendacii’) [Pre­vention of iodine deficiency diseases: what should a pediatrician and a general practitioner know and can do? (Clinical recommendations)]. Sovremennaja pediatrija – Modern pediatrics, 2, 1-9 [in Ukrainian].
  6. Agostoni, C., Decsi, T., Fewtrell, M et al. (2008). Complementary fee ding: a com­men­tary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. (Vol. 46), (pp. 99-110) [in English].
  7. Andersson, M., Aeberli, I., Wust, N. et al. (2010). The Swiss iodized salt program provides adequate iodine for school children and pregnant women, but weaning in­fants not receiving iodine containing complementary foods as well as their mothers are iodine deficient. J. Clin. Endocrinol. Metab(Vol. 95), (pp. 5217-5224) [in English].
  8. Gizak, М. Global Scorecard 2016: moving toward optimal global iodine status. Retrieved from http://www.ign.org/cm_ data/idd_nov16_global_scorecard_2016.pdf [in English].
  9. Zimmermann, M. B., & Anderson, M. (2012). Assessment of iodine nutrition in populations: past, present, and future. Nutrition. (Vol. 70 (10), (pp. 553-570). Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23035804 [in English].
  10. Sil’ jodovana. Tehnichni umovy [Iodized salt. Specifications]. DSTU 4307:2004. Retrieved from http://ukrapk.com/gosts/fish/dsty43072004siliodovana.html [in Ukrainian].
  11. Kovbasy vareno-kopcheni. Zagal’ni tehnichni umovy [Cooked and smoked sausages. General technical conditions]. (2007). DSTU 4591:2006. Kyi’v: Derzhspozhyv­standart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  12. Zolotov, Ju. A., Dorohova, E. N., & Fadeeva, V. I. (2002). Metody himicheskogo analiza [Chemical analysis methods]. Moscow: Analog [in Russian].
  13. Nakaz MOZ Ukrai’ny vid 03.09.2017 № 107 Pro zatverdzhennja Norm fiziologichnyh potreb naselennja Ukrai’ny v osnovnyh harchovyh rechovynah i energii’ [Order of the Ministry of Health of Ukraine dated 03.09.2017 № 107 On approval of the Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text [in Ukrainian].
  14. Oshhypok, I. M., & Onyshko, L. J. (2019). Zbagachennja harchovoi’ syrovyny ingre­dijentamy dlja stvorennja produktiv zdorovogo harchuvannja [Enrichment of raw materials with ingredients to create healthy foods]. Visnyk L’vivs’kogo torgovel’no-ekonomichnogo universytetu. Serija: Tehnichni naukи – Bulletin of Lviv University of Trade and Economics. Series: Technical Sciences. (Issue22), (pp. 44-51) [in Ukrainian].
  15. Tehnologicheskaja instrukcija po proizvodstvu kolbas polukopchenyh i vareno-kop­chenyh [Technological instruction for the production of semi-smoked and boiled-smo­ked sausages]. (2014). STO 23517941004–2014. Vinnica: OOO "Nilan-LTD" [in Russian].