Приймаються статті для публікації в № 2 (38)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

Статті

СПОЖИВНА ЦІННІСТЬ ЗАЛИВНИХ ПРОДУКТІВ ІЗ ПРІСНОВОДНОЇ РИБИ

Автор: sveta on . Posted in 2020_04(36)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Дончевська Р., Сидоренко О. Споживна цінність заливних продуктів із прісноводної риби. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 4. С. 121-131.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 641.528.6:639.2.052.2   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(36)12
     
Раїса ДОНЧЕВСЬКА,  
 
E-mail: r.donchevska@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-5075-5407
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена СИДОРЕНКО,  
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  
ORCID ID: 0000-0001-5919-437
  д. т. н., професор, професор кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, Київ, 02156, Україна

СПОЖИВНА ЦІННІСТЬ ЗАЛИВНИХ ПРОДУКТІВ ІЗ ПРІСНОВОДНОЇ РИБИ

Досліджено споживну цінність заливних рибних продуктів із рослинними добавками. Встановлено, що розроблена продукція є цінним джерелом поліненаси­чених жирних кислот та легкозасвоюваного повноцінного білка. Підтверджено, що додавання рослинної сировини та морських водоростей сприяє збагаченню віта­мінного складу й оптимізації мінерального комплексу заливної риби, дає змогу позиціювати її як продукцію здорового харчування.
Ключові слова: споживна цінність, заливні рибні продукти, рослинні до­бавки, морські водорості, біологічна цінність, ліпіди, ненасичені жирні кислоти, вітаміни, мінеральні речовини.

REFERENCES

  1. Sydorenko, O. V. (2009). Naukove obg’runtuvannja i formuvannja spozhyvnyh vlasty­vostej produktiv z prisnovodnoi’ ryby ta roslynnoi’ syrovyny [Scientific substan­tiation and formation of consumer properties of products from freshwater fish and vegetable raw materials]. Doctor’s thesis. Kyi’v [in Ukrainian].
  2. Romanenko, O. V., Romanenko, R. P., & Shapoval, S. L. (2019). Strukturno-meha­nichni parametry rybnyh preserviv pid chas zberigannja [Structural and mechanical parameters of fish preserves during storage]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commo­dities and Markets", 1 (29), 71-83. doi: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(29)07 [in Ukrainian].
  3. Mazaraki, A. A., Lebs’ka, T. K., Sydorenko, O. V., Prytul’s’ka, N. V., & Nikola­jenko, S. M. (2014). Innovacijni tehnologii’ pererobky ryby [Innovative fish processing technologies]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  4. Kushnirenko, N. M., Palamarchuk, G. S, & Lysjuk, V. M. (2018). Teoretychni aspekty ta obgruntuvannja suchasnogo sposobu sterylizacii’ rybnyh konserviv [Theoretical aspects and substantiation of the modern method of sterilization of canned fish]. Naukovi praci Odes’koi’ nacional’noi’ akademii’ – Scientific works of Odessa National Academy. (Vol. 82). (Issue2), (pp. 99-106) [in Ukrainian].
  5. Dobrobabina, L. B., & Bezusov, A. T. (2008). Sovremennye tehnologi pishhevyh pro­duk­tov iz gidrobiontov [Modern technologists of food products from aquatic organisms]. Odessa: Optimum [in Russian].
  6. Orlova, N. Ja., Sydorenko, O. V., & Moskaljuk, R. S. (2009). Harchova stabilizacijna sumish dlja prygotuvannja zamorozhenoi’ zalyvnoi’ produkcii’ iz prisnovodnoi’ ryby [Food stabilization mixture for preparation of frozen jellied freshwater fish products]. Patent UA, N 46422 [in Ukrainian].
  7. Donchevs’ka, R. S. (2011). Formuvannja spozhyvnyh vlastyvostej zamorozhenyh zalyvnyh produktiv iz prisnovodnoi’ ryby [Formation of consumer properties of frozen jellied products from freshwater fish]. Candidate’s thesis. Kyi’v [in Ukrainian].
  8. Ryba, morskie mlekopitajushhie, morskie bespozvonochnye i produkty ih perera­botki. Metody analiza [Fish, marine mammals, marine invertebrates and products of their processing. Analysis methods]. (1985). GOST 7636–85. Moscow: Izd-vo standartov [in Russian].
  9. Christie, W.W. (1991). LipidanalysisOxford. NewYork: Pergamon Press [in English].
  10. Kejts, M. (1975). Tehnika lipidologii (vydelenie, analiz i identifikacija) [Lipidology technique (selection, analysis and identification)]. Moscow: Mir [in Russian].
  11. Lowry, O. H. (1951). Protein measurement with the Folin reagent. JBiolChem(Vol. 193), (pp. 265-275) [in English].
  12. Peterson, G. L. (1979). Review of the Folin phenol protein quantitation method of Lowry. Rosebrough. Fair and Randall. Anal. Biochem. (Vol. 100), (pp. 201-220) [in English].
  13. SilvermanL, S. Methods for determination of proteins in serum and plasma. Tietz Textbook of Clinical ChemistryEds. Philadelphia. 1994. P. 695-704 [in English].
  14. Kozarenko, T. D. (1975). Ionoobmennaja hromatografija aminokislot [Ion exchange chromatography of amino acids]. Novosibirsk: Nauka. Sib. otd-nie [in Russian].
  15. Reshetnyak, M. V. (2000). Roentgen fluorescent analysis of multicomponent systems compositions. Functional materials.(Vol. 7), (pp. 311-314) [in English].
  16. Jeksperimental’naja vitaminologija: spravochnoe rukovodstvo [Experimental vitami­no­logy: a reference guide]. (1979). Yu. M. Ostrovsky (Ed.). Minsk: Nauka i tehnika [in Russian].
  17. Metod opredelenija vitamina V2 (riboflavina) [Method for determination of vitamin B2 (riboflavin)]. (2007). GOST 29139–91. Moscow: Standartinform [in Russian].
  18. Kodencova, V. M. (1994). Vydelenie ryboflavinsvjazyvajushhego apobelka iz belka kurinyh jaic i ego ispol’zovanie dlja opredelenija riboflavina v biologicheskih obra­zcah [Extraction of fish flavin-binding apoprotein from chicken egg protein and its use for the determination of riboflavin in biological samples]. Prikladnaja biohimija i mikrobiologija – Applied Biochemistry and Microbiology. (Vol. 30). (Issue 4-5), (pp. 15-19) [in Russian].
  19. Metod izmerenija massovoj doli vitamina RR (niacina) [Method for measuring the mass fraction of vitamin PP (niacin)]. (2000). GOST 30627–98. Moscow: Izd-vo stan­dartov [in Russian].
  20. Produkty pishhevye. Opredelenie soderzhanija vitamina E (al’fa-, beta-, gamma- i del’ta-tokoferolov) metodom vysokojeffektivnoj zhidkostnoj hromatografii [Food products. Determination of vitamin E (alpha, beta, gamma and delta-tocopherols) content by highly effective liquid chromatography]. (2019). GOST EN 12822-2014. Moscow: Standartinform [in Russian].
  21. Produkty pishhevye specializirovannye i funkcional’nye. Metod opredelenija karoti­noidov [Food products specialized and functional. Method for determination of caro­tenoids]. (2010). GOST R 54058–2010. Moscow: Standartinform [in Russian].
  22. Rogov, I. A., Antipova, L. V., & Dunchenko, N. I. (2007). Himija pishhi [Food chemistry]. Moscow: KolosS [in Russian].
  23. Lipatov, N. N. (1990). Principy i metody proektirovanija receptur pishhevyh produk­tov, balansirujushhih raciony pitanija [Principles and methods for designing food formulations that balance diets]. Izvestija vuzov. Pishhevaja tehnologija6, 5-11 [in Russian].