Приймаються статті для публікації в № 2 (42)/2022
rn Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

Статті

ФОРМУВАННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ БЕЗЛАКТОЗНИХ І НИЗЬКОЛАКТОЗНИХ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Автор: sveta on . Posted in 2021_02(38)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Юдіна Т., Серенко А. Формування вітчизняного ринку безлактозних і низьколактозних молочних продуктів. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 2. С. 33-43.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 339.13:637.144    
JEL Classification: L11; L17; O13; O14   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(38)03
     
Тетяна ЮДІНА
 
 
E-mail: t.yudina@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0001-9863-878X
  д. т. н., професор, професор кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, Київ, 02156, Україна
     
Антон СЕРЕНКО
 
E-mail: a.serenko@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-0390-369X
  аспірант кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, Київ, 02156, Україна
 
 ФОРМУВАННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ БЕЗЛАКТОЗНИХ І НИЗЬКОЛАКТОЗНИХ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

 

Проаналізовано стан світового ринку молочних продуктів, вільних від лак­този або зі зниженим її вмістом. Визначено основні чинники впливу на становлення та перспективи розвитку ринку безлактозної й низьколактозної молочної продукції в Україні.

Ключові слова: нетерпимість до лактози, безлактозні, низьколактозні мо­лочні продукти, вторинна молочна сировина, ринок.

REFERENCES

  1. Delacour, H., Leduc, A., Louçano-Perdriat, A., Plantamura, J., & Ceppa, F. (2017).Dia­gnosis of genetic high resolution melting analysis. Ann Biol Clin (Paris), 75 (1), 67-74 [in English].
  2. Corgneau, M., Scher, J., Ritie-Pertusa, L., Le, D. T., Petit, J., Nikolova, Y. et al. (2017). Recent advances on lactose intolerance: Tolerance thresholds and currently avai­lable answers. Critical reviews in food science and nutrition. (Vol. 57), 15, 3344-3356 [in English].
  3. Suchy, F. J., Brannon, P. M., Carpenter, T. O., Fernandez, J. R., Gilsanz, V., Gould, J. B. et al. (2010). NIH consensus development conference statement: lactose intolerance and health. NIH Consensus and State-of-the-science Statements. (Vol. 27), 2, 1- 27 [in English].
  4. Heyman, M. B. (2006). Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. (Vol. 118), 3, 1279-1286 [in English].
  5. Lomer, M. C. E., Parkes, G. C., & Sanderson, J. D. (2008). Lactose intolerance in cli­nical practice-myths and realities. Alimentary pharmacology & therapeutics. (Vol. 27), 2, 93-103 [in English].
  6. Tkach, S. M., & Syzenko, A. K. (2012). Syndrom mal’absorbcii’: novaja klasy­fikacija, osnovni prychyny ta mehanizmy rozvytku [Malabsorption syndrome: a new classification, the maincauses and mechanisms of development]. Suchasna gastro­enterologija – Modern gastroenterology, 3 (65)114­-121 [in Ukrainian].
  7. Slobodjan, L. M. (2001). Syndrom mal’absorbcii’, diagnostyka i reabilitacija [Mala­bsorp­tion syndrome, diagnosis and rehabilitation]. Ternopil’: Ukrmedknyga [in Ukrainian].
  8. Jegorov, B., & Mardar, M. (2011). Formuvannja harchovyh racioniv naselennja [Formation of food rations of the population]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhur­nal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commo­dities and Markets", 1, 140-147 [in Ukrainian].
  9. Karpenko, P. O., Prytul’s’ka, N. V., Kravchenko, M. F. et al. (2019). Ozdorovche har­chuvannja [Health-improving diet]. P. O. Karpenko (Ed.). Kyi’v: KNTEU [in Ukrainian].
  10. Leavitt, M., Wilt, T, & Shaukat, A. (2013). Clinical implication of lactose malab­sorption versus lactose intolerance. Journal of Clinical Gastroenterology. (Vol. 47), (p. 471) [in English].
  11. Gnicevych, V. A., Judina, T. I., & Gonchar, Ju. M. (2018). Tehnologija napiv­fabrykatu na osnovi nyz’kolaktoznoi’ molochnoi’ syrovatky ta pjure garbuza [Semi-finished technology based on low-lactose whey and pumpkin puree]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 4, 105-117. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)10 [in Ukrainian].
  12. Diduh, N. A., & Romanchenko, S. V. (2012). Naukovi osnovy vyrobnyctva napoju kyslomolochnogo dlja dytjachogo harchuvannja z podovzhenym terminom zberi­gannja [Scientific bases of production of sour-milk drink for baby food with extended shelf life]. Naukovi praci Odes’koi’ nacional’noi’ akademii’ harchovyh tehnologij – Scientific works of the Odessa National Academy of Food Technologies(Issue 42 (2), (pp. 251-259) [in Ukrainian].
  13. Romanchuk, I. O., Minorova, A. V., Rudakova, T. V., & Moisejeva, L. O. (2020). Zakonomirnosti fermentatyvnogo gidrolizu laktozy v molochnij syrovyni [Regu­larities of enzymatic hydrolysis of lactose in raw milk]. Prodovol’chi resursy – Food resources, 14, 165-174 [in Ukrainian].
  14. Trubnikova, A. A. (2019). Rozroblennja tehnologii’ bezlaktoznogo koncentratu masljanky iz zadanym skladom nutrijentiv [Development of technology for lactose-free buttermilk concentrate with a given composition of nutrients. Candidatesthesis. Odesa: Odes’ka nacional’na akademija harchovyh tehnologij [in Ukrainian].
  15. Chagarovskyj, A. P., & Pogosjan, A. C. (2006). Fermentatyvnyj gydrolyz laktozy preparatamy β-galaktozydazy – novoe napravlenye povyshenyja jeffektyvnosty pro­yzvodstva morozhenogo y zamorozhennyh desertov [Enzymatic hydrolysis of lactose with β-galactosidase preparations – a new direction for increasing the efficiency of ice cream and frozen desserts production]Svit morozyva ta holodu – The world of ice cream and cold, 5 (17)36-39 [in Russian].
  16. Sharahmatova, T. Je., Trubnikova, A. A., Mamintova, K. O., & Cupra, O. S. (2018). Biotehnologichni aspekty otrymannja jogurtnoi’ osnovy dlja vyrobnyctva nyz’ko­laktoznogo morozyva [Biotechnological aspects of obtaining ayogurt base for the production of low-lactose ice cream]. Visnyk NTU "HPI". Serija: Novi rishennja v suchasnyh tehnologijah – Bulletin of NTU "KhPI". Series: New solutions in modern technologies, 9 (1285), 243-255. Harkiv: NTU "HPI" [in Ukrainian].
  17. Bodrova, T. (2018). Bezlaktozni produkty – molochka, korysna dlja vsih [Lactose-free foods – milk, healthful for everyone]. Retrieved from https://blog.metro.ua/ bezlaktozni-produkty-molochka-korysna-dlya-vsih [in Ukrainian].
  18. Gonchar, Ju. M. (2021). Tehnologija napivfabrykatu na osnovi nyz’kolaktoznoi’ molochnoi’ syrovatky [Semi-finished product technology based on low-lactose whey]. Doctor’s thesis. Kyi’v: KNTEU [in Ukrainian].
  19. Rynok bezlaktoznyh produktiv za typom, formoju, kategorijeju ta regionom – global’nyj prognoz do 2025 roku [Lactose-free products market by type, form, category and region – global for ecast until 2025]. Retrieved from https://www.marketsandmarkets.com/ Market-Reports/lactose-free-products-market-4457397.html [in Ukrainian].
  20. Lactose Free Dairy Products Market: Global Industry Analysis (2012–2016) and Opportunity Assessment (2017–2027) – Future Market Insights. Retrieved from https://www.futuremarketinsights.com/reports/lactose-free-dairy-products-market [in English].
  21. Produkcija TM "Na zdorov’ja" [Products of TM "Na zdorovie"]. Retrieved from https://www.loostdorf.com/ru/our-brands/na-zdorovie [in Ukrainian].
  22. Produkcija TM "Voloshkove pole" [Products of TM "Voloshkove pole"]. Retrieved from https://voloshkovepole.com.ua [in Ukrainian].
  23. Produkcija TM "Galychyna" [Products of TM "Galychyna"]Retrieved from https://galychyna.com.ua/production [in Ukrainian].
  24. Produkcija TM Latter [Products of TM Latter]. Retrieved from https://latter.ua/produkciya [in Ukrainian].
  25. Eksport molochnoi’ produkcii’ (2019–2020) [Exports of dairy products (2019-2020)]. Retrieved from https://agropolit.com/news/18100-eksport-ukrayinskoyi-molochnoyi-produktsiyi-zmenshivsya-na-20 [in Ukrainian].
  26. Ukrai’na v cyfrah 2020 [Ukraine in figures 2020]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/ druk/publicat/kat_u/2020/zb/07/zb_Ukraine%20in%20figures_u.pdf [in Ukrainian].
  27. Informacijno-analitychnyj zvit po rynkah moloka [Information and analytical report on milk markets].(2020). Retrieved from https://issuu.com/ukrainian-food/docs/ 2019.68daab18b224a9 [in Ukrainian].
  28. Mogyljans’ka, N. O. (2008). Rozrobka tehnologij fermentovanyh molochnyh napoi’v diabetychnogo pryznachennja z vykorystannjam kompleksiv synbiotykiv [Development of technologies of fermented milk drinks for diabetic use using synbiotic complexes]. Candidate’s thesis. Odesa: ONAHT [in Ukrainian].
  29. Richnyj zvit po rynkah moloka [Annual report on milk markets]Retrieved from https://issuu.com/ukrainian-food/docs/2019 [in Ukrainian].