УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

МЕТОД ЕКСПРЕС-ДІАГНОСТИКИ РИБНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ

Автор: sveta on . Posted in 2021_02(38)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Романенко Р., Расулов Р., Романенко О. Метод експрес-діагностики рибних напівфабрикатів. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 2. С. 53-62.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 637.56.04   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(38)05
     
Роман РОМАНЕНКО
 
E-mail: R.romanenko@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0003-3090-9250
  к. т. н., доцент, доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Раміс РАСУЛОВ
 
E-mail: R.rasulov@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0003-4140-3386
  к. т. н., доцент, доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена РОМАНЕНКО
 
E-mail: O.romanenko@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0003-1804-1225
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

МЕТОД ЕКСПРЕС-ДІАГНОСТИКИ РИБНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ

 

Доведено доцільність використання фізичних методів дослідження консис­тенції – адгезії та пенетрації, які корелюють із тривалістю зберігання м’яса риби, задля оцінки його якості. Запропоновано методику експрес-діагностики для вста­новлення тривалості й оцінки енергоефективності режимів теплової обробки рибних напівфабрикатів у пароконвектоматі.

Ключові слова: адгезія, пенетрація, консистенція, структурно-механічні властивості, пароконвекційна обробка риби, білий амур, пароконвектомат.

REFERENCES

  1. Choe, J. H., Choi, M. H., Rhee, M. S., & Kim, B. C. (2016). Estimation of sensory pork loin tenderness using Warner-Bratzler shear force and texture profile analysis measurements. Asian-Australasian journal of animal sciences, 29 (7), 1017-1029 [in English].
  2. Becker, A., Boulaaba, A., Pingen, S., Krischek, C., & Klein, G. (2016). Low tempe­rature cooking of pork meat – Physicochemical and sensory aspects. Meat Science(Vol. 118), (pp. 82-88) [in English].
  3. Katz, F. A., Grossmann, L., Gerhards, C., & Weiss, J. (2021). Inert hydrophilic par­ticles enhance the thermal properties and structural resilience of meat protein gels during heating. Food & Function, 12 (2), 862-872 [in English].
  4. Shapoval, S. L., Romanenko, R. P., & Forostjana, N. P. (2017). Diagnostyka fizychnyh vlastyvostej harchovyh produktiv [Diagnostics of physical properties of food products]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  5. Aqeev, O. V., Fatykhov, Yu. A., Naumov, V. A., & Samojlova, N. V. (2018). Corres­pondence of rheological models to the structural-mechanical properties of fish. Scien­tific journal NRU ITMO. Series Processes and Food Production Equipment, 2 (36), 34-43. DOI:10.17586/2310-1164-2018-11-2-34-43 [in English].
  6. Ramírez, José A., Uresti, Rocio M., Velazquez, Gonzalo, & Vázquez, Manuel. (2011). Food hydrocolloids as additives to improve the mechanical and functional properties of fish products: a review. Food Hydrocolloids, 25 (8), 1842-1852. Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.05.009 [in English].
  7. Malkin, Ya. А., & Isayev, A. I. (2012). Rheology: conception, methods, and appli­cations. ChemTec Publishing. Toronto [in English].
  8. Guc’, V. S., Tymofjejeva, O. V., & Sydorenko, O. V. (2006). Rybni preservy. Nova metodyka vyznachennja konsystencii’ [Fish preserves. A new method of determining the consistency]. Harchova i pererobna promyslovist’ – Food and processing industry, 7, 14-17 [in Ukrainian].
  9. Shapoval, S. L., & Romanenko, O. V. (2018). Method of determining the relaxation force of fish. Naukovyj visnyk L’vivs’kogo nacional’nogo universytetu veterynarnoi’ medycyny ta biotehnologij imeni S. Z. G’zhyc’kogo – Scientific Bulletin of Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies of Lviv, 90, 144-161 [in English].
  10. Pobedash, M., Sydorenko, O., & Romanenko, R. (2015). Formuvannja jakosti rybnyh preserviv iz dribnyh oseledcevyh ryb [Formation of quality of fish preserves from small herring fish]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 1 (19)112-120 [in Ukrainian].