ЕЛЕМЕНТНИЙ СКЛАД ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРОДУКТУ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ
Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Antiushko D. The elements composition of gerodietetic product for enteral nutrition. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 2. С. 63-69.
ЕЛЕМЕНТНИЙ СКЛАД ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРОДУКТУ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ
Постановка проблеми. Сучасна демографічна структура населення, як на міжнародному, так і на національному рівні, дає змогу констатувати помітне збільшення представників старших вікових груп. Оптимальне, науково обґрунтоване харчування може бути вагомим чинником у системі забезпечення високої якості життя. Особливо важливо дбати про відповідність харчовим потребам у процесі старіння організму, при додаткових високих фізичних і емоційних навантаженнях на нього, різноманітних порушеннях обміну речовин, дисфункціях, соматичних і загальних травмах.
Сучасний світовий ринок продуктів для ентерального харчування швидко розвивається, і національний ринок представлений переважно продукцією закордонного виробництва, яка має досить високу вартість і може характеризуватися обмеженістю асортиментного вибору. Тому, спираючись на положення та рекомендації фахівців у галузі харчування для представників старшої групи населення, розроблений вітчизняний сухий розчинний продукт для ентерального харчування.
Мета роботи – дослідження елементного складу геродієтичного продукту для ентерального харчування та рівня задоволення середньої рекомендованої добової потреби людей старших вікових груп від його споживання.
Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – розроблений геродієтичний сухий розчинний продукт для ентерального харчування, рекомендації щодо приготування до споживання якого наведено в патенті 116754 Україна. Контролем обрано найбільш поширений на ринку України сухий розчинний продукт для ентерального харчування Peptamen виробництва компанії Nestle (Швейцарія).
Елементний склад досліджено методом мас-спектрометрії з індуктивно-зв’язаною плазмою з використанням мас-спектрометра VARIAN 320 MS (Австралія) та спеціального програмного забезпечення IC PMS Expert після відповідно проведеної мінералізації проб.
Рівень задоволення середньої рекомендованої добової потреби людей старших вікових груп від споживання розробленого продукту в кількості, еквівалентній 100 г сухої суміші, розраховано на основі порівняння з нормами, запропонованими фаховими спеціалістами.
Повторюваність дослідів – п’ятикратна, аналізів – трикратна. Математико-статистичну обробку результатів проведено на ЕОМ у середовищі MS Excel. Вірогідність одержаних результатів вища за 0.97.
Результати дослідження. Базуючись на результатах дослідження, можна констатувати, що розроблений виріб характеризується вищим на 3–93 % вмістом Калію, Натрію, Сульфуру, Йоду, Селену, Молібдену, Ніколу, Алюмінію, Брому. Водночас за кількістю Фосфору, Кальцію, Хлору, Магнію, Феруму, Цинку, Мангану, Купруму та Хрому переважає контрольний зразок. У розробленому продукті вміст мінеральних елементів характеризується більш збалансованою можливістю задоволення добової потреби в них (для розробленого продукту – в діапазоні 10.40–25.78 %, для контрольного – 1.01–62.37 % відповідно).
Співвідношення кількості елементів Калій : Натрій, Кальцій : Фосфор та Кальцій : Магній у розробленому геродієтичному продукті для ентерального харчування становить 1.00 : 1.01, 1.00 : 0.92 і 2.00 : 1.00 відповідно, що є близьким до рекомендованого оптимального для засвоєння – 1 : 1, 1 : 1 і 2 : 1. Це свідчить про високий ступінь засвоюваності цих елементів організмом людей, зокрема при підвищених навантаженнях, захворюваннях і травмах при вживанні розробленого продукту. Варто також зазначити, що на відміну від контрольного зразка, де мінеральні елементи вносилися штучно у вигляді солей, у розробленому продукті в основній кількості вони містяться у нативній формі.
Відповідно до розроблених рекомендацій для представників старших вікових груп у нормальному стані (без додаткових ускладнень) рекомендовано споживати 2 порції (1 порція – 50 г сухого продукту в розчиненому стані) на добу.
Висновки. Розроблений геродієтичний сухий розчинний продукт для ентерального харчування характеризується підвищеною цінністю щодо дев’яти з вісімнадцяти досліджених мінеральних елементів. Він характеризується достатньо високим рівнем задоволення середньої рекомендованої добової потреби представників старших вікових груп у цих елементах, зокрема при підвищених фізичних і психоемоційних навантаженнях, соматичних захворюваннях і травмах, при споживанні в рідкому вигляді суміші в кількості, еквівалентній 100 г сухого виробу.
Перспективою подальших досліджень є детальний аналіз споживних властивостей розробленого геродієтичного продукту.
Ключові слова: елементний склад,біологічна цінність, геродієтичний продукт для ентерального харчування, середня рекомендована добова потреба, сировинні компоненти.
Antiushko D. The elements composition of gerodietetic product for enteral nutrition. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 2. С. 63-69.
УДК641.56:613.2.032.33 | DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(38)06 | |
Дмитро АНТЮШКО E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ORCID: 0000-0001-8769-9659 |
к. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна |
ЕЛЕМЕНТНИЙ СКЛАД ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРОДУКТУ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ
Постановка проблеми. Сучасна демографічна структура населення, як на міжнародному, так і на національному рівні, дає змогу констатувати помітне збільшення представників старших вікових груп. Оптимальне, науково обґрунтоване харчування може бути вагомим чинником у системі забезпечення високої якості життя. Особливо важливо дбати про відповідність харчовим потребам у процесі старіння організму, при додаткових високих фізичних і емоційних навантаженнях на нього, різноманітних порушеннях обміну речовин, дисфункціях, соматичних і загальних травмах.
Сучасний світовий ринок продуктів для ентерального харчування швидко розвивається, і національний ринок представлений переважно продукцією закордонного виробництва, яка має досить високу вартість і може характеризуватися обмеженістю асортиментного вибору. Тому, спираючись на положення та рекомендації фахівців у галузі харчування для представників старшої групи населення, розроблений вітчизняний сухий розчинний продукт для ентерального харчування.
Мета роботи – дослідження елементного складу геродієтичного продукту для ентерального харчування та рівня задоволення середньої рекомендованої добової потреби людей старших вікових груп від його споживання.
Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – розроблений геродієтичний сухий розчинний продукт для ентерального харчування, рекомендації щодо приготування до споживання якого наведено в патенті 116754 Україна. Контролем обрано найбільш поширений на ринку України сухий розчинний продукт для ентерального харчування Peptamen виробництва компанії Nestle (Швейцарія).
Елементний склад досліджено методом мас-спектрометрії з індуктивно-зв’язаною плазмою з використанням мас-спектрометра VARIAN 320 MS (Австралія) та спеціального програмного забезпечення IC PMS Expert після відповідно проведеної мінералізації проб.
Рівень задоволення середньої рекомендованої добової потреби людей старших вікових груп від споживання розробленого продукту в кількості, еквівалентній 100 г сухої суміші, розраховано на основі порівняння з нормами, запропонованими фаховими спеціалістами.
Повторюваність дослідів – п’ятикратна, аналізів – трикратна. Математико-статистичну обробку результатів проведено на ЕОМ у середовищі MS Excel. Вірогідність одержаних результатів вища за 0.97.
Результати дослідження. Базуючись на результатах дослідження, можна констатувати, що розроблений виріб характеризується вищим на 3–93 % вмістом Калію, Натрію, Сульфуру, Йоду, Селену, Молібдену, Ніколу, Алюмінію, Брому. Водночас за кількістю Фосфору, Кальцію, Хлору, Магнію, Феруму, Цинку, Мангану, Купруму та Хрому переважає контрольний зразок. У розробленому продукті вміст мінеральних елементів характеризується більш збалансованою можливістю задоволення добової потреби в них (для розробленого продукту – в діапазоні 10.40–25.78 %, для контрольного – 1.01–62.37 % відповідно).
Співвідношення кількості елементів Калій : Натрій, Кальцій : Фосфор та Кальцій : Магній у розробленому геродієтичному продукті для ентерального харчування становить 1.00 : 1.01, 1.00 : 0.92 і 2.00 : 1.00 відповідно, що є близьким до рекомендованого оптимального для засвоєння – 1 : 1, 1 : 1 і 2 : 1. Це свідчить про високий ступінь засвоюваності цих елементів організмом людей, зокрема при підвищених навантаженнях, захворюваннях і травмах при вживанні розробленого продукту. Варто також зазначити, що на відміну від контрольного зразка, де мінеральні елементи вносилися штучно у вигляді солей, у розробленому продукті в основній кількості вони містяться у нативній формі.
Відповідно до розроблених рекомендацій для представників старших вікових груп у нормальному стані (без додаткових ускладнень) рекомендовано споживати 2 порції (1 порція – 50 г сухого продукту в розчиненому стані) на добу.
Висновки. Розроблений геродієтичний сухий розчинний продукт для ентерального харчування характеризується підвищеною цінністю щодо дев’яти з вісімнадцяти досліджених мінеральних елементів. Він характеризується достатньо високим рівнем задоволення середньої рекомендованої добової потреби представників старших вікових груп у цих елементах, зокрема при підвищених фізичних і психоемоційних навантаженнях, соматичних захворюваннях і травмах, при споживанні в рідкому вигляді суміші в кількості, еквівалентній 100 г сухого виробу.
Перспективою подальших досліджень є детальний аналіз споживних властивостей розробленого геродієтичного продукту.
Ключові слова: елементний склад,біологічна цінність, геродієтичний продукт для ентерального харчування, середня рекомендована добова потреба, сировинні компоненти.
REFFERENCES
- World Health Organization. The aging of the population creates problems for healthcare. Retrieved from http://www.who.int/bulletin/volumes/90/2/12-020212/en [in English].
- Chysel’nict’ najavnogo naselennja Ukrai’ny na 1 sichnja 2020 roku [The current population of Ukraine on January 1, 2020]. Retrieved from http://database.ukrcensus.gov.ua/PXWEB2007/ukr/publ_new1/2020/zb_nas_2019.pdf [in Ukrainian].
- Gejec’, V. M. (2017). Naselennja Ukrai’ny. Imperatyvy demografichnogo starinnja [The population of Ukraine. Imperatives of demographic aging]. Kyi’v: BD "ADEF-Ukrai’na" [in Ukrainian].
- Enteral Feeding Formulas Market Size, Share & Trends Analysis Report By Product, By Flow Type, By Stage (Adult, Pediatric), By Indication, By End-user, By Region, And Segment Forecasts, 2021–2028: Global Enteral Feeding Formulas Market Report, 2021–2028. grandviewresearch.com [in English].
- Enteral Nutrition Market Report. Retrieved from http://www.nutritioncare.org/ENMarketReport [in English].
- Antiushko, D.(2020). Evaluation of gerodietetic product’s for enteral nutrition protein value. Journal of chemistry and technologies, 28 (2), 161-167 [in English].
- Antjushko, D. P., & Karpenko, P. O. (2016). Perspektyvy vykorystannja produktiv dlja enteral’nogo harchuvannja v gerodijetychnij praktyci [Prospects for the use of products for enteral nutrition in herodietic practice]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Problemy starenyja y dolgoletyja" – International scientific-practical journal "Problems of aging and longevity". (Vol. 25), 2, 215-221 [in Ukrainian].
- Nutrition for older persons. World Health Organization programs. Retrieved from http://www.who.int/nutrition/topics/ageing/en/index1.html [in English].
- Prytul’s’ka, N., & Antjushko, D. (2016). Kryterii’ rozrobky harchovyh produktiv gerodijetychnogo pryznachennja [Criteria for the development of food products for herodietic purposes]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 2 (22), 83-92 [in Ukrainian].
- Dietary recommendations. Nutritional requirements. Retrieved from https://apps.who.int/nutrition/topics/nutrecomm/en/index.html [in English].
- Guiroz, Y. (2008). Recommended dietary allowances (RDA) for elderly. Paris [in English].
- Prytul’s’ka, N. V., Karpenko, P. O., Antjushko, D. P., & Gavalko, Ju. V. (2017). Sumish dlja enteral’nogo harchuvannja gerodijetychnogo pryznachennja [Mixture for enteral nutrition for herodietic purposes]. PatentUA, N 116754 [in Ukrainian].
- Lejderman, I. N., Nikolenko, A. V., & Sivkov, O. G. (2008). Nutritivnaja podderzhka v otdelenii reanimatologii i inten-sivnoj terapii. Standartnye algoritmy i protokoly [Nutritional support in the Department of Reanimatology and Intensive Therapy. Standard algorithms and protocols]. Minsk: BelMAPO [in Russian].
- Water quality – Application of inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). ISO 17294:2003. Retrieved from https://www.ecn.nl/docs/society/ horizontal/hor_desk_19_icp.pdf [in English].
- Water quality – Digestion for the determination of selected elements in water – nitric acid digestion. ISO 15587-2. Retrieved from http://www.iso.org/iso/ iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm? csnumber=31355 [in English].
- Method EPA 6020A – SW-846 for the Analysis of Soils and Sediments by ICP-MS. Retrieved from http://www.epa.gov/osw/hazard/testmethods/sw846/pdfs/6020a.pdf [in English].
- Relationship of Serum Sodium, Potassium, Calcium, and Phosphorus with Blood Pressure Belgian Interuniversity Research on Nutrition and Health. ahajournals.org. Retrieved from https://doi.org/10.1161/01.HYP.12.6.589 [in English].