Приймаються статті для публікації в № 2 (42)/2022
rn Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

Статті

ЯКІСТЬ ПЕРГИ: БОТАНІЧНА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА

Автор: sveta on . Posted in 2021_02(38)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Адамчук Л., Сухенко В., Тисевич Є. Якість перги: ботанічна ідентифікація та технологія виробництва. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 2. С. 70-84.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 638.178.2   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(38)07
     
Леонора АДАМЧУК

 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-2015-7956
  к. с.-г. н., доцент, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції
Національного університету біоресурсів та природокористування України

вул. Героїв Oборони, 15, м. Київ, 03041, Україна
     
Владислав СУХЕНКО

 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-8325-3331
  д. т. н., професор, завідувач кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції
Національного університету біоресурсів та природокористування України

вул. Героїв Oборони, 15, м. Київ, 03041, Україна
     
Євгеній ТИСЕВИЧ

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-5398-9877
  магістр
Національного університету біоресурсів та природокористування України

вул. Героїв Oборони, 15, м. Київ, 03041, Україна

ЯКІСТЬ ПЕРГИ: БОТАНІЧНА ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА
 
Визначено якість перги залежно від регіонального та ботанічного похо­дження і технології її отримання. Досліджено органолептичні, фізико-хімічні, біо­хімічні та мікробіологічні показники її якості. Доведено, що антиоксидантна актив­ність перги залежить від регіонального та ботанічного походження і вища у моно­флорної перги.
Ключові слова: перга, гранули, органолептична оцінка, вологість, флаво­ноїдні сполуки, антиоксидантна активність.

REFERENCES

  1. Adamchuk, L. O., Brovars’kyj, V. D., Velychko, S. M., Brindza, Ja., & Hlebo, R. (2018). Perga. Resursy i tehnologija vyrobnyctva [Bee bread (Ambrosia). Resources and production technology]. Kyi’v: NUBiP Ukrai’ny [in Ukrainian].
  2. Malahov, V. O., Makjejeva, M. A., Kosheljeva, G. M., Fedorenko, N. O., Zherno­venkov, A. O., & Rastorguev O. L. (2016). Vykorystannja metodu apiterapii’ v reabilitacii’ hvoryh [The use of apitherapy in the rehabilitation of patients]. Fizychna reabilitacija ta rekreacijno-ozdorovchi tehnologii’ – Physical rehabilitation and recreational and health technologies, 1, 61-65 [in Ukrainian].
  3. Markiewicz-Żukowska, R., Naliwajko, S. K., Bartosiuk, E., Moskwa, J., Isidorov, V., Soroczyńska, J. et al. (2013). Chemical composition and antioxidant activity of bee­bread, and its influence on the glioblastoma cell line (U87MG). Journal of Apicul­tural Science. (Vol. 57 (2), (pp. 147-157) [in English].
  4. Sobral, F., Calhelha, R. C., Barros, L., Dueñas, M., Tomás, A., Santos-Buelga, C.et al. (2017). Flavonoid Composition and Antitumor Activity of Bee Bread. Collected in Northeast Portugal. Molecules(Vol. 22 (2), (p. 248) [in English].
  5. Stanciu, O., Marghitas, L. A., & Dezmirean, D. (2008). A comparison of methods used to define the antioxidant capacity of bee pollen and beebread from Romania: Proceedings of the 43rd Croatianand 3rd International Symposiumon Agriculture. (pp. 751-754). Opatija. Croatia [in English].
  6. Aylanc, V., Falcão, S. I., Ertosun, S., & Vilas-Boas, M. (2021). From the hive to the table: Nutrition value, digestibility and bioavailability of the dietary phytochemicals present in the bee pollen and bee bread. Trends in Food Science & Technology. (Vol. 109), (pp. 464-481). Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.01.042 [in English].
  7. Urcan, A. C., Criste, A. D., Dezmirean, D. S., Bobiș, O., Bonta, V., Dulf, F. V. et al. (2021). Botanical origin approach for a better understanding of chemical and nutritional composition of beebread as an important value-added food supplement. LWT. (Vol. 142). (Article 111068). Retrieved from https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111068 [in English].
  8. Suhov, M. A., & Levina, T. Ju. (2016). Tehnologija proizvodstva polufabrikata iz mjasa pticy s pergoj [Technology for the production of semi-finished poultry meat with bee bread]. Pishha. Jekologija. Kachestvo – Food. Ecology. Quality(pp. 275-277) [in Russian].
  9. Kowalski, S., & Lukasiewicz, M. (2017). Application of random lymethylated cyclo­dextrin in extraction of antioxidant-like compounds from bee bread. Journal of Food Nutrition Research. (Vol. 56), 2, 121-128 [in English].
  10. Gibriel, A. Y., Abdeldaiem, M. H., & Ali, H. G. M. (2016). Use of the Ethanolic Extract of Bee Pollen (Bee Bread) and Gamma Irradiation for Keeping the Quality of Silver Carp (Hypophthalmichthys Molitrix) Fish Patties. Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications. (Vol. 49 (2), (pp. 140-150) [in English].
  11. Perga. Tehnichni vymogy [Bee bread (Ambrosia). Technical requirements]. (2010). DSTU 7074:2009. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  12. Produkty pishhevye. Metody opredelenija kolichestva mezofil’nyh ajerobnyh i fakul’tativno-anajerobnyh mikroorganizmov [Food products. Methods for deter­mi­ning the number of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms]. (2010). GOST 10444.15–94. Moscow: Standartinform [in Russian].
  13. Adamchuk, L. O., Suсhenko, V. Yu., & Pshinko, G. M. (2020). Quality and safety indicators of Ukrainian honey. Standartyzacija, sertyfikacija, jakist’ – Standardi­zation, certification, quality, 1, (Issue 119), (pp. 38-45) [in English].
  14. Von Der Ohe, W., Oddo, L. P., Piana, M. L., Morlot, M., & Martin, P. (2004). Har­monized methods of melissopalynology. Apidologie. (Vol. 35). (Suppl. 1), (pp. 18-25). Retrieved from https://doi.org/10.1051/apido:2004050 [in English].
  15. Adamchuk, L. (2020). Improvement of the method of botanical identification of honey. Foods cience and technology. (Vol. 14). (Issue 4), (pp. 31-42). Retrieved from https://doi.org/10.15673/fst.v14i4.1895 [in English].
  16. Polumbryk, M. O., Polumbryk, O. M., Pasichnyj, V. M., Omel’chenko, H. V., & Bal’-Prylypko, L. V. (2016). Ocinka antyoksydantnoi’ aktyvnosti pryrodnyh spoluk [Evaluation of antioxidant activity of natural compounds]. Prodovol’cha industrija APK – Food industry of agro-industrial complex, 6, 5-9. Retrieved from http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26717 [in Ukrainian].
  17. Pro zatverdzhennja Derzhavnyh gigijenichnyh normatyviv "Dopustymi rivni vmistu radionuklidiv 137Cs ta 90Sr u produktah harchuvannja ta pytnij vodi". Nakaz Ministerstva ohorony zdorov’ja Ukrai’ny vid 03.05.2006 № 256 [On approval of the State Hygienic Standards "Permissible levels of 137Cs and 90Sr radionuclides in food and drinking water". Order of the Ministry of Health of Ukraine dated 03.05.2006 № 256]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0845-06#Text [in Ukrainian].