Приймаються статті для публікації в № 2 (42)/2022
rn Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

Статті

ВІТАМІННА ЦІННІСТЬ ПРОДУКТУ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Антюшко Д. Вітамінна цінність продукту для ентерального харчування геродієтичного призначення. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 3. С. 115-125.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 641.1:613.2.032.33   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(39)09
     
Дмитро АНТЮШКО
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-4135-6439
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ВІТАМІННА ЦІННІСТЬ ПРОДУКТУ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Досліджено вітамінну цінність розробленого сухого розчинного продукту для ентерального харчування геродієтичного призначення. Проаналізовано орієнтовний рівень забезпечення узагальненої добової потреби осіб, які належать до старшої вікової категорії, в основних вітамінах при споживанні розробленого виробу в підготовленому рідкому стані.
Ключові слова: вітамінна цінність, продукт для ентерального харчування геродієтичного призначення, вітамінне збагачення, жиро- та водорозчинні вітаміни, антиоксиданти, рівень задоволення, рекомендована добова потреба.

REFERENCES

  1. Ageing and health. World Health Organization. Retrieved from https://www.who.int/ news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health [in English].
  2. World Population Ageing 2017 Highlights. Retrieved from https://www.un.org/en/ development/desa/population/publications/pdf/ageing/WPA2017_Highlights.pdf [in English].
  3. Rozpodil postijnogo naselennja Ukrai’ny za stattju ta vikom na 1 sichnja 2021 roku [Distribution of the permanent population of Ukraine by sex and age as of January1, 2021]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/06/zb_rpn21_ue.pdf [in Ukrainian].
  4. Ukrai’na – sered svitovyh lideriv za tempamy "starinnja" naselennja [Ukraine is among the world leaders in the rate of "aging" of the population]. Retrieved from https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2391914-ukraina-sered-svitovih-lideriv-za-tempami-starinna-naselenna.html [in Ukrainian].
  5. Global Clinical Nutrition Products Market 20202025 – Shift Towards Home Care Boosts Demand. Retrieved from https://www.businesswire.com/news/home/20200521005460/ en/Global-Clinical-Nutrition-Products-Market-2020-2025---Shift-Towards-Home-Care-Boosts-Demand---ResearchAndMarkets.com [in English].
  6. Enteral Nutrition Market Research Report by Product, by Application, by End User, by Distribution Channel – Global Forecast to 2025 – Cumulative Impact of COVID–19Retrieved from https://www.globenewswire.com/fr/news-release/2021/01/14/2158477/0/ en/Enteral-Nutrition-Market-Research-Report-by-Product-by-Application-by-End-User-by-Distribution-Channel-Global-Forecast-to-2025-Cumulative-Impact-of-COVID-19.html [in English].
  7. Worldwide Enteral Nutrition Industry to 2027 – Growth in Incidence of Chronic Diseases is Driving the MarketRetrieved from https://www.businesswire.com/ news/home/20210611005334/en/Worldwide-Enteral-Nutrition-Industry-to-2027---Growth-in-Incidence-of-Chronic-Diseases-is-Driving-the-Market---ResearchAndMarkets.com [in English].
  8. Antiushko, D. (2020). Evaluation of gerodietetic product’s for enteral nutrition protein value. Journal of chemistry and technologies, 28 (2), 161-167 [in English].
  9. Europe Enteral Feeding Formulas Market Research Report – Segmented By Product, Stage, Application, End User and Country (UK, France, Spain, Germany, Italy, Russia, Sweden, Denmark, Switzerland, Netherlands, Turkey, Czech Republic and Rest of Europe) – Industry Analysis, Size, Share, Trends and Growth Forecast (2021 to 2026). Retrieved from https://www.marketdataforecast.com/market-reports/europe-enteral-feeding-formulas-devices-market [in English].
  10. Antiushko, D. (2021). The elements composition of gerodietetic product for enteral nutrition. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – Interna­tional Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 2 (38), 63-69. DOI: 10.31617/tr.knute.2021(38)06 [in Ukrainian].
  11. Strasser, B., Pesta, D., Rittweger, J., Burtscher, J., & Burtscher, M.(2021). Nutrition for Older Athletes: Focus on Sex-Differences. Nutrients, 13 (5), 1409 [in English].
  12. Azzolino, D., Saporiti, E., Proietti, M., & Cesari, M. (2020). Nutritional Considerations in Frail Older Patients with COVID–19. J Nutr Health Aging, 24 (7)696-698[in English].
  13. Ekmekcioglu, C.(2020). Nutrition and longevity – from mechanisms to uncertainties. Critical Reviev Food Science Nutrition, 603063-3082 [in English].
  14. Kritchevsky, S. B. (2016). Nutrition and Healthy Aging. J Gerontol A Biol Sci. Med Sci, 71, 1303-1305 [in English].
  15. Antjushko, D. P., & Karpenko, P. O. (2016). Perspektyvy vykorystannja produktiv dlja enteral’nogo harchuvannja v gerodijetychnij praktyci. Mezhdunarodnyj nauchno-prakticheskij zhurnal "Problemy starenija i dolgoletija" – International scientific and practical journal "Problems of Aging and Longevity". Vol. 25, 2, 215-221 [in Ukrainian].
  16. Corella, D., Barragán, R., Ordovás, J., & Coltell, Ó. (2018). Nutrigenética, nutri­ge­nómica y dieta mediterránea: una nueva visión para la gastronomía (Nutrigenetics, nutrigenomics and Mediterranean diet: a new vision for gastronomy). Nutr Hosp3519-27 [in Spanish & in English].
  17. Ordovas, J. M., & Berciano, S. (2020). Personalized nutrition and healthy aging. Nutr Rev, 78 (12), 58-65 [in English].
  18. Gavalko, Ju. V., Romanenko, M. S., Synjeok, L. L., Fus, S. V., Gorobec’, L. V., Zhevaga, L. M. et al. (2016). Stan zabezpechenosti makro- i mikroelementamy u prak­tychno zdorovyh ljudej riznogo viku [The state of provision with macro- and micro­elements among almost healthy people of different ages]. Mezhdunarodnyj nauchno-prakticheskij zhurnal "Problemy starenija i dolgoletija". Vol. 25, 3-4, 266-278 [in Ukrainian].
  19. Prytul’s’ka, N., & Antjushko, D. (2016). Kryterii’ rozrobky harchovyh produktiv gerodijetychnogo pryznachennja [Criteria for the development of food products for herodietic purposes]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 2, 83-92 [in Ukrainian].
  20. Johnson, K. A., Bernard, M. A., & Funderburg, K. (2002). Vitamin nutrition in older adults. Clin Geriatr Med, 18 (4)773-799 [in English].
  21. Prytul’s’ka, N. V., Karpenko, P. O., Antjushko, D. P., & Gavalko, Ju. V. Sumish dlja enteral’nogo harchuvannja gerodijetychnogo pryznachennja [Mixture for enteral nutrition for herodietic purposes]. Patent UA, N 116754 [in Ukrainian].
  22. Ames, B. N. (2018). Prolonging healthy aging: Longevity vitamins and proteins. Proc Natl Acad Sci U S A, 115 (43), 10836-10844 [in English].
  23. Simahina, G. O., & Naumenko, N. V. (2016). Harchuvannja jak osnovnyj chynnyk zberezhennja zdorov’ja naselennja [Nutrition as a major factor in maintaining the health of the population]. Mezhdunarodnyj nauchno-prakticheskij zhurnal "Problemy starenija i dolgoletija" – International scientific and practical journal "Problems of Aging and Longevity"Vol. 25, 2, 204-214 [in Ukrainian].
  24. Milk and milk products – Guidance on sampling. ISO 707:2008. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:707:en [in English].
  25. Infant formula and adult nutritionals – Determination of vitamin E and vitamin A by normal phase high performance liquid chromatography. ISO 20633:2015. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:20633:ed-1:v1:en [in English].
  26. Infant formula and adult nutritionals – Determination of vitamin C by (ultra) high performance liquid chromatography with ultraviolet detection ((U)HPLC-UV). ISO 20635:2018. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:68604:en [in English].
  27. Dried skimmed milk – Determination of vitamin D content using high-performance liquid chromatography. ISO 14892:2002. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:14892:ed-1:v1:en [in English].
  28. Infant formula and adult nutritionals – Simultaneous determination of total vitamins B1, B2, B3 and B6 – Enzymatic digestion and LC-MS/MS. ISO 21470:2020. Retrieved from https://dgn.isolutions.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:21470:ed-1:v1:en [in English].
  29. Food products – Guidance on how to express vitamins and their vitamers content. ISO/TR 23304:2021. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/fr/#iso:std:iso:tr:23304:ed-1:v1:en [in English].
  30. Infant formula and adult nutritionals – Determination of vitamin B12 by reversed phase high performance liquid chromatography (RP-HPLC). ISO 20634:2015. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:20634:ed-1:v1:en [in English].
  31. Palm oil – Determination of the deterioration of bleachability index (DOBI) and carotene content. ISO 17932:2011. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/ #iso:std:54401:en [in English].