Приймаються статті для публікації в № 2 (42)/2022
rn Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

Статті

ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ПРОДУКЦІЇ З НАСІННЯ ТЕХНІЧНИХ КОНОПЕЛЬ

Автор: sveta on . Posted in 2021_04(40)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Домбровська О., Тіхосова Г., Краглік В. Харчова цінність інноваційної продукції з насіння технічних конопель. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 4. С.90-101.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 677.12:664.6/.7   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(40)09
     
Олена ДОМБРОВСЬКА
  
E-mail: alen4ik77.d@gmail.com
ORCID: 0000-0002-3288-3608
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, стандартизації та сертифікації
Херсонського національного технічного університету

Бериславське шосе, 24, м. Херсон, 73008, Україна
     
Ганна ТІХОСОВА
 
 E-mail: tihosova@gmail.com
ORCID: 0000-0003-1163-6074
  д. т. н., професор, завідувач кафедри товарознавства, стандартизації та сертифікації
Херсонського національного технічного університету

Бериславське шосе, 24, м. Херсон, 73008, Україна
     
Віра КРАГЛІК
  
E-mail: vkraglik@gmail.com
ORCID: 0000-0002-8076-9666
  аспірант кафедри товарознавства, стандартизації та сертифікації
Херсонського національного технічного університету

Бериславське шосе, 24, м. Херсон, 73008, Україна

ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ПРОДУКЦІЇ З НАСІННЯ ТЕХНІЧНИХ КОНОПЕЛЬ

Наведено динаміку посівних площ під технічні коноплі протягом 2010–2019 рр. в Україні й урожайності в розрізі основних сортів. Виявлено основні бар’єри розвитку вітчизняної конопляної галузі. Проведено аналіз харчової цінності й ефективності виробництва продукції з насіння технічних конопель та здійснено порівняння з продукцією на основі інших сільськогосподарських культур.
Ключові слова: технічні коноплі, харчова цінність насіння конопель, конопляна продукція, економічна ефективність виробництва.

REFERENCES

  1. Pogljad na promyslovi konopli cherez pryzmu derzhavnoi’ ekologichnoi’ polityky [A look at industrial hemp through the prism of state environmental policy]. (2019). Instytut lub’janyh kul’tur – Institute of Bast Cultures. Retrieved from http://ibc-naas.com/category/articles/ (data zvernennja 10.10.2021) [in Ukrainian].
  2. AgroMatematyka: vyroshhuvannja tehnichnyh konopel’ [AgroMathematics: growing technical hemp]. Retrieved from https://kurkul.com/blog/351-agromatematika-tehnichni-konopli-u-rozrahunku-na-1-ga(data zvernennja 11.10.2021) [in Ukrainian].
  3. Pylypchenko, A. V., & Piskovyj, M. B. (2021). Ekonomichna ta ekologo-energetychna efektyvnist’ vyroshhuvannja konopel’ posivnyh za tehnologijamy organichnogo zemlerobstva [Economic and ecological and energy efficiency of growing hemp sowing by organic farming technologies]. Visnyk Poltavs’koi’ derzhavnoi’ agrarnoi’ akademii’ – Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy121-27 [in Ukrainian].
  4. Prymakov, O. A., Marynchenko, I. O., & Kozorizenko, M. P. (2014). Ekonomichna efektyvnist’ konopljanoi’ galuzi v suchasnyh umovah vyrobnyctva [Economic efficiency of the hemp industry in modern production conditions]. Visnyk Kyi’vs’kogo nacional’nogo universytetu tehnologij ta dyzajnu – Bulletin of Kyiv National University of Technology and Design, 1, 84-91 [in Ukrainian].
  5. Petrachenko, D. O., & Koropchenko, S. P. (2019). Doslidzhennja konstrukcii’ mehanizmu dlja obrushuvannja nasinnja promyslovyh konopel’ [Research of the construction of mechanism for shelling of industrial hemp seeds]. Vcheni zapysky – Scientificnotes. Vol. 30 (69), Part2, 2, 167-171 [in Ukrainian].
  6. Sova, N. A., Lucenko, M. V., Jefimov, V. G., & Kurgalin, S. M. (2018). Harakterystyka sypkyh konopljanyh produktiv [Characteristics of bulk hemp products]. Visnyk NTU "HPI" – Bulletin of NTU "KhPI", 45 (1321), 207-213 [in Ukrainian].
  7. Nosenko T. T. (2019). Osoblyvosti skladu olii’ iz nasinnja nenarkotychnyh konopel’ vitchyznjanoi’ selekcii’ [Features of the composition of non-narcotic hemp seed oil of domestic selection]. Naukovi praci Nacional’nogo universytetu harchovyh tehnologij – Scientific works of the National University of Food Technologies, 5, 173-180 [in Ukrainian].
  8. Hoptyns’ka, S. B., & Falendysh, N. O. (2021). Vykorystannja produktiv iz konopli v tehnologii’ hliba [The use of hemp products in bread technology]. Naukovi zdobutky molodi – vyrishennju problem harchuvannja ljudstva u XXI stolitti – Scientific achievements of young people – solving the problems of human nutrition in the XXI century: Proceedings of the 87 International Scientific Conference Young Scientists, Postgraduate and Students. Kyi’v: NUHT. Part 1, 126-128 [in Ukrainian].
  9. Vovkogon, A. G., Merzlova, G. V., Kalinina, G. P., & Grebel’nyk, O. P. (2021). Konopljana syrovyna: novi perspektyvy dlja harchovoi’ promyslovosti [Hemp raw materials: new prospects for the food industry]. Tehnologija vyrobnyctva i pererobky produkcii’ tvarynnyctva – Technology of production and processing of livestock products, 1 (164), 152-158 [in Ukrainian].
  10. Klevcov, K. M. (2015). Tehnologija oderzhannja biologichno aktyvnyh dobavok z nasinnja l’onu ta konopel’ [Technology of obtaining biologically active additives from flax and hemp seeds]. Visnyk Hersons’kogo nacional’nogo tehnichnogo universytetu – Bulletin of Kherson National Technical University4, 118-123 [in Ukrainian].
  11. Sajt "Tablycja kalorijnosti" ["Calorietable" website]. Retrieved from https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua[in Ukrainian].
  12. Nasinnja sil’s’kogospodars’kyh kul’tur [Seeds of agricultural crops]. Agrovektor – AhrovektorRetrieved from https://agrovektor.com/ua/category/71-semena-selhoz-kultur.html.
  13. Prom.ua – ukrai’ns’kyj marketplejs. Katalog tovariv [Prom.ua – Ukrainian marketplace. Product catalog]. Retrieved from https://prom.ua/ua[in Ukrainian].
  14. Berezivs’kyj, P. S., Gubeni, Ju. E., & Myhaljuk, N. I. (2002). Organizacija vyrob­nyctva i pidpryjemnyc’koi’ dijal’nosti v agrarnyh formuvannjah [Organization of production and entrepreneurial activity in agrarian formations]. L’viv: Ukrai’ns’ki tehnologii’ [in Ukrainian].
  15. Zelena knyga "Rynok tehnichnyh konopel’" [Green Paper "Technical Hemp Market"]. (2020). Platforma elektronnogo reguljuvannja Electronic control platformRetrieved from https://regulation.gov.ua/book/165-zelena-kniga-rinok-tehnicnih-konopel [in Ukrainian].
  16. Sova, N. A. (2019). Tehnologija kompleksnoi’ pererobky nasinnja promyslovyh konopel’ [Technology of complex processing of industrial hemp seeds]. Extended abstract of candidate’s thesis. Herson [in Ukrainian].
  17. Obzor rynka tehnicheskoj konopli, semjan i produktov pererabotki v Ukraine [Market overview of technical hemp, seeds and processed products in Ukraine]. Retrieved from https://inventure.com.ua/analytics/investments/obzor-rynka-tehnicheskoj-konopli-semyan-i-produktov-pererabotki-v-ukraine (data obrashhenija 17.08.2021) [in Russian].
  18. Lucenko, M. V., & Sova, N. A. (2020). Pro mozhlyvist’ zastosuvannja konopljanoi’ olii’ dlja profilaktyky zahvorjuvannja i reabilitacii’ vid COVID-19 [About the possibility of using hemp oil for disease prevention and rehabilitation from COVID-19]. Kur’jer – Courier. Retrieved from https://kourier.in.ua/4623-pro-mozhlivst-zastosuvannya-konoplyanoyi-olyi-dlya-proflaktiki-zahvoryuvannya-reabltacyi-vd-covid-19.html [in Ukrainian].
  19. Sajt GROWPRO [GROWPRO website]. Retrieved from https://growpro.ua/ua/catalog/detail/khalva_konoplyanaya_250_gr [in Ukrainian].
  20. Sajt Prom.ua [Website Prom.ua]. Retrieved from https://prom.ua/ua/p1454938972-halva-turetskaya-kunzhutnaya.html [in Ukrainian].
  21. Sajt Flagma [Flagma website]. Retrieved from https://flagma.ua/uk/halva-o11173744.html [in Ukrainian].
  22. House, J. D., Neufeld, J., & Leson, G. (2010). Evaluating the Quality of Protein from Hemp Seed (Cannabis sativa L.) Products Through the use of the Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score Method. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Vol. 58 (22), 11801-11807 [in English].