УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЛОКШИНИ З ВИКОРИСТАННЯМ ПОРОШКУ ІЗ СУЦВІТТЯ ЧОРНОБРИВЦІВ (TAGETES L.)

Автор: sveta on . Posted in 2021_04(40)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Шаповалова Н., Вежлівцева С., Антюшко Д. Споживні властивості локшини з використанням порошку із суцвіття чорнобривців (TagetesL.). Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 4. С. 102-112.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 641.1:644.87   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(40)10
     
Наталія ШАПОВАЛОВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-9143-8600
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Світлана ВЕЖЛІВЦЕВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4000-7314
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Дмитро АНТЮШКО
 
E-mail: d.antiushko@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-4135-6439
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЛОКШИНИ З ВИКОРИСТАННЯМ ПОРОШКУ ІЗ СУЦВІТТЯ ЧОРНОБРИВЦІВ (TAGETES L.)

Досліджено хімічний склад суцвіття чорнобривців роду Tagetes L. Встановлено сорти рослин, суцвіття яких накопичують найбільше біологічно активних речовин. Проведено дослідження споживних властивостей локшини з додаванням порошку із суцвіть чорнобривців. За органолептичною оцінкою й інтегральним показником якості макаронних виробів визначено оптимальну концентрацію такої добавки.
Ключові слова: макаронні вироби, локшина, біологічна цінність, органолептичні властивості, порошок із суцвіть чорнобривців (Tagetes L.), флавоноїди.

REFERENCES

  1. Derzhavna farmakopeja Ukrai’ny [State Pharmacopoeia of Ukraine]. (2008). Add. 2. 1nd. Harkiv: DP "Naukovo-ekspertnyj farmakopejnyj centr " [in Ukrainian].
  2. Popova, M. E. (2018). Modeljuvannja likars’kogo zasobu antyoksydantnoi’ dii’ na osnovi poroshku z sucvit’ chornobryvciv (Tagetes) [Modeling of antioxidant drug based on powder from marigold inflorescences (Tagetes)]. Naukovi rozrobky molodi na suchasnomu etapi – Scientific developments of young people at the present stage, 591-592. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj universytet tehnologij ta dyzajnu [in Ukrainian].
  3. Analiz rynku makaronnyh vyrobiv Ukrai’ny. 2019 rik [Analysis of the pasta market of Ukraine. 2019]. Pro konsaltyng – About consulting. Retrieved from https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-makaronnyh-izdelij-ukrainy-2019 [in Ukrainian].
  4. Makaronne vyrobnyctvo: tradycii’ ta innovacii’. Vitchyznjanyj ta svitovyj dosvid [Pasta production: traditions and innovations. Domestic and world experience]. (2018). Kyi’v: Nacional’nyj universytet harchovyh tehnologij, Naukovo-tehnichna biblioteka. Retrieved from http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/27692/1/macaroni.pdf [in Ukrainian].
  5. Chujko, A. M., Chujko, M. M., Dryl’, M. V., & Shejka, A. I. (2014). Rozrobka boroshnjanoi’ i kondyters’koi’ produkcii’ likuval’no-profilaktychnogo pryznachennja [Development of flour and confectionery products for therapeutic and prophylactic purposes]. Molodyj vchenyj – Young scientist, 3 (06), 15-18. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2014_3%2806%29__4 [in Ukrainian].
  6. Shapovalova, N. P. (2015). Makaronni vyroby u systemi ozdorovchogo harchuvannja [Pasta in the health food system]. Sword. Ivanovo: MARKOVA A. D. Vol. 1, Issue 1 (38), 31-38 [in Ukrainian].
  7. Maljugina, O. O., Mazulin, O. V., Smojlovs’ka, G. P., Mazulin, G. V., & Jerenko, O. K. (2014). Komponentnyj sklad ta protymikrobna dija efirnoi’ olii’ sucvit’ chornobryvciv prjamostojachyh (Тagetes еrecta L.) [Component composition and antimicrobial action of essential oil of erect marigold inflorescences (Tagetes erecta L.)]. Farmacevtychnyj zhurnal – Pharmaceutical Journal, 1, 86-92. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/pharmazh_2014_1_14 [in Ukrainian].
  8. Maljugina, O. O., Mazulin, O. V., & Mazulin, G. V. (2013). Vyznachennja kil’kisnogo vmistu flavonoi’div u sucvittjah chornobryvciv rozlogyh i prjamostojachyh [Determination of the quantitative content of flavonoids in the inflorescences of marigolds spreading and erect]. Zaporiz’kyj medychnyj zhurnal – Zaporizhzhia Medical Journal, 6 (18). Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zmzh_2013_6_23 [in Ukrainian].
  9. Erbil, N., Alan, Y., & Digrak, M. (2014). Antimicrobial and Antioxidant Properties of Lamium galactophyllum Boiss & Reuter, L. macrodon Boiss & Huet and L. amplexicaule from Turkish Flora. Asian Journal of Chemistry. Vol. 26, 549-554 [in English].
  10. Vyroby makaronni. Zagal’ni tehnichni umovy [Pasta. General technical conditions]. (2020). DSTU 7043:2020. Kyi’v: DP "UkrNDNC " [in Ukrainian].
  11. Shackley, M. S. (Ed.). (2018). X-Ray Fluorescence Spectrometry (XRF). Springer Science + Business Media, LLC. DOI:10.1002/9781119188230.saseas0620 [in English].
  12. Georgievsky V. P. (Ed.). Analiticheskaja himija v sozdanii, standartizacii i kontrole kachestva lekarstvennyh sredstv [Analytical chemistry in the creation, standardization and quality control of medicines]. (2011). (Vols 1-3). Vol. 1. Fiziko-himicheskie i biologicheskie metody v analize lekarstvennyh sredstv – Physicochemical and biological methods in the analysis of drugs. Har’kov: izd-vo "NTMT" [in Russian].
  13. Grigoruk, P. M., & Tkachenko, І. S. (2012). Metodi pobudovi іntegral’nogo pokaznika [Methods of constructing an integrated indicator]. Bіznes Іnform – Business Inform, 4 (411), 34-38 [in Ukrainian].