УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

КОНЦЕНТРАТ КИСЕЛЮ З ІНКАПСУЛЬОВАНИМ ЕКСТРАКТОМ ГІБІСКУСУ

Автор: sveta on . Posted in 2021_04(40)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Грабовська О., Вітряк О., Авраменко А. Концентрат киселю з інкапсульованим екстрактом гібіскусу. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 4. С.122-132.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 664.682.9   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(40)12
     
Олена ГРАБОВСЬКА
 
 
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-6462-3790
  д. т. н., професор, професор кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Оксана ВІТРЯК
 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID:0000-0002-6614-1928
  к. т. н., доцент, доцент кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Аліна АВРАМЕНКО

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 000-0002-8546-8950
  аспірант
Національного університету харчових технологій

вул. Володимирська, 68, м. Київ, 02033, Україна

КОНЦЕНТРАТ КИСЕЛЮ З ІНКАПСУЛЬОВАНИМ ЕКСТРАКТОМ ГІБІСКУСУ

У статті наведено спосіб отримання сухого порошкоподібного екстракту гібіскусу на основі модифікованого набухаючого крохмалю та розроблено рецептуру киселю швидкого приготування з його використанням. Представлено дослідження реологічних параметрів напівфабрикатів сухого екстракту гібіскусу і готового киселю.
Ключові слова: харчові концентрати, набухаючий крохмаль, екстракт гібіскусу, інкапсулювання, кисіль, реологічні властивості.

REFERENCES

  1. Tehnologija ta laboratornyj praktykum kondyters’kyh vyrobiv i harchovyh koncentrativ [Technology and laboratory workshop of confectionery and food concentrates]. (2015). Dorokhovich, A. M., & Kovbasa, V. M. (Eds.). Kyi’v: Firma "INKOS" [in Ukrainian].
  2. Metcalf, E. Hibiscus(2021). MPH Medically Reviewed by Melinda Ratini. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/hibiscus-uses-and-risks [in English].
  3. Fresz, T., Nagy, E., Hilbert, A., & Tomcsanyi, J. (2014). The role of flavonoids in false positive digoxin assays caused by the consumption of hibiscus flower and rose hip tea. Int J Cardiol, 171 (2), 273-274 [in English].
  4. Polishhuk, G., Gulak, E., Ramanauskas, R., & Sharahmatova, T. (2012). Sravnitel’nyj analiz razlichnyh sposobov poluchenija jekstrakta gibiskusa dlja ego ispol’zovanija v sostave morozhenogo, sorbeta i l’da [Comparative analysis of various methods for obtaining hibiscus extract for itsuse in the composition oficecream, sorbetandice]. Maisto chemija ir technologija. Mokslo darbai (Food chemistry and technology. Proceedings). Vol. 46, 2, 38-44 [in Russian]. 
  5. Turchynjak, M. K. (2013). Efektyvnist’ zastosuvannja roslynnyh komponentiv u boroshnjanyh kondyters’kyh vyrobah [The effectiveness of plant components application in flour confectionery]. Obladnannja ta tehnologii’ harchovyh vyrobnyctv – Equipment and technologies of food production. Issue 30, 339-403 [in Ukrainian].
  6. Peresichnyj, M. I., & Radchenko, M. V. (2013). Kysil’ jabluchno-garbuzovyj na osnovi lljanogo ta zernovogo vidvariv [Apple and pumpkin kyssil basedonflax and graindecoctions]. Patent UA, N82469 [in Ukrainian].
  7. Rubanka, K. V., Terlec’ka, V. A., Kovbasa, V. M., Zinchenko, I. M. et al. (2016). Kysil’ "Miks" [Kyssil "Mix"]Patent UA, N 113480 [in Ukrainian].
  8. Chew, S. C., Tan, C. H., Pui, L. P., Chong, P. N, Gunasekaranv, B., & Lin, N. K. (2019). Encapsulation Technologies: A Tool for Functional Foods Development. International Journal of Innovative Technology and Exploring Engineering, 8 (5), 154-160 [in English].
  9. Lysyj, O. V., Pichkur, V. Ja., Grabovs’ka, O. V., & Kovbasa, V. M. (2014). Doslidzhennja osnovnyh fizyko-himichnyh vlastyvostej nabuhajuchyh vydiv krohmalju [Investigation of the main physicochemical properties of swellable types of starch]. Naukovi praci ONAHT – Scientific works of ONAFTIssue 46, Vol. 2, 148-152 [in Ukrainian].
  10. Kovalenko, A. A., Grynchenko, O. O., Kovlajenko, A. A., Pyvovarov, P. P., Mostova, L. M., Neklesa, O. P. et al. (2010). Tehnologija desertiv z vykorystannjam stabilizacijnyh system na osnovi krohmalju [Technology of desserts using stabilization systems based on starch]. Harkiv: Harkivs’kyj derzhavnyj universytet harchuvannja ta torgivli [in Ukrainian].
  11. Shpachuk, M., Tochona, A., Rubanka, K. V., & Terlec’ka, V. A. (2018). Doslidzhennja vplyvu vydu ekstragenta procesu ekstraguvannja na vyhid antocianiv z kvitiv Gibiskusu [Investigation of the influence of the type of extractant of the extraction process on the yield of anthocyanins from Hibiscus flowers.] Naukovi zdobutky molodi – vyrishennju problem harchuvannja ljudstva u XXI stolitti Scientific achievements of young people – solving the problems of human nutrition in the XXI centuryProceeding sof the 84 International Scientific Conference Young Scien­tists, Postgraduate and Students. Kyi’v: НУХТ [in Ukrainian].
  12. Gus’kov, K., Machihin, Ju., Machihin, S., & Lunin, L. (1970). Reologija pishhevyh mass [Rheology of food masses]. Moscow: Pishhevaja promyshlennost’ [in Russian].
  13. Rao, M. A. (2014). Rheology of food gum and starch dispersions. Rheology of fluid, semisolid, and solid foods. Springer US [in English].