НАУКОВЕ ПРОГНОЗУВАННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ СТРУКТУРОУТВОРЕННЯ СИСТЕМИ "НАТРІЮ АЛЬГІНАТ – КАЛЬЦІЮ СУЛЬФАТ – ВОДА"
УДК 544.431.134:544.02282 0
ПИВОВАРОВ Євген,
к. т. н., доцент Харківського державного університету харчування та торгівлі
ПИВОВАРОВА Ольга,
к. т. н., асистент Харківського державного університету харчування та торгівлі
ГРИНЧЕНКО Ольга,
д. т. н., професор Харківського державного університету харчування та торгівлі
НАУКОВЕ ПРОГНОЗУВАННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ СТРУКТУРОУТВОРЕННЯ СИСТЕМИ "НАТРІЮ АЛЬГІНАТ – КАЛЬЦІЮ СУЛЬФАТ – ВОДА"
Досліджено механізм утворення гелів кальцію альгінату, який відбувається в системі "AlgNa–CaSO4–H2O", з урахуванням теоретичних основ отримання харчових дисперсних систем за технологічною, хімічною та термодинамічною ознаками. Проведено аналітичні та експериментальні дослідження щодо вивчення властивостей альгінових гелів, одержаних методом внутрішнього структурування. Наведено аналітичні розрахунки, які уможливлюють отримання однорідних за текстурою іонотропних гелів із можливістю керування параметрами процесу гелеутворення.
НАУКОВЕ ПРОГНОЗУВАННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ СТРУКТУРОУТВОРЕННЯ СИСТЕМИ "НАТРІЮ АЛЬГІНАТ – КАЛЬЦІЮ СУЛЬФАТ – ВОДА"
ПИВОВАРОВ Євген,
к. т. н., доцент Харківського державного університету харчування та торгівлі
ПИВОВАРОВА Ольга,
к. т. н., асистент Харківського державного університету харчування та торгівлі
ГРИНЧЕНКО Ольга,
д. т. н., професор Харківського державного університету харчування та торгівлі
НАУКОВЕ ПРОГНОЗУВАННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ СТРУКТУРОУТВОРЕННЯ СИСТЕМИ "НАТРІЮ АЛЬГІНАТ – КАЛЬЦІЮ СУЛЬФАТ – ВОДА"
Досліджено механізм утворення гелів кальцію альгінату, який відбувається в системі "AlgNa–CaSO4–H2O", з урахуванням теоретичних основ отримання харчових дисперсних систем за технологічною, хімічною та термодинамічною ознаками. Проведено аналітичні та експериментальні дослідження щодо вивчення властивостей альгінових гелів, одержаних методом внутрішнього структурування. Наведено аналітичні розрахунки, які уможливлюють отримання однорідних за текстурою іонотропних гелів із можливістю керування параметрами процесу гелеутворення.
