БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ФІТОЧАЇВ ІЗ ПЛОДАМИ ШИПШИНИ
УДК 663.95:582.711.712
КУНДІУС Діана,
аспірант Київського національного торговельно-економічного університету
ГОНЧАРОВА Ірина,
к. х. н., ст. викладач Київського національного торговельно-економічного університету
БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ФІТОЧАЇВ ІЗ ПЛОДАМИ ШИПШИНИ
Досліджено біологічну цінність фіточаїв із плодами шипшини різних торгових марок за вмістом аскорбінової кислоти і β-каротину. Встановлено, що всі фіточаї до настоювання в окропі містять аскорбінової кислоти 29–109, β-каротину 1.9–4.1 мг/100 г. Після настоювання фіточаїв, за рекомендацією виробника (3 г на 200 г окропу протягом 5 хв), втрати вітаміну С становлять 98–99 %. Доведено, що настоювання фіточаїв при нижчих температурах (90 і 60 °С) протягом 10 хв помітно знижує втрати аскорбінової кислоти. β-каротин як жиророзчинна сполука практично не переходить у водний настій фіточаю.
БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ФІТОЧАЇВ ІЗ ПЛОДАМИ ШИПШИНИ
КУНДІУС Діана,
аспірант Київського національного торговельно-економічного університету
ГОНЧАРОВА Ірина,
к. х. н., ст. викладач Київського національного торговельно-економічного університету
БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ФІТОЧАЇВ ІЗ ПЛОДАМИ ШИПШИНИ
Досліджено біологічну цінність фіточаїв із плодами шипшини різних торгових марок за вмістом аскорбінової кислоти і β-каротину. Встановлено, що всі фіточаї до настоювання в окропі містять аскорбінової кислоти 29–109, β-каротину 1.9–4.1 мг/100 г. Після настоювання фіточаїв, за рекомендацією виробника (3 г на 200 г окропу протягом 5 хв), втрати вітаміну С становлять 98–99 %. Доведено, що настоювання фіточаїв при нижчих температурах (90 і 60 °С) протягом 10 хв помітно знижує втрати аскорбінової кислоти. β-каротин як жиророзчинна сполука практично не переходить у водний настій фіточаю.
