УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА БІОЛОГІЧНО АКТИВНОЇ ДОБАВКИ З ЧОРНОМОРСЬКОЇ МІДІЇ
УДК 664.95:594.124
БИТЮТСЬКА Ольга,
зав. лабораторії біотехнологічних досліджень Південного НДІ морського рибного господарства та океанографії (м. Керч, Україна)
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА БІОЛОГІЧНО АКТИВНОЇ ДОБАВКИ З ЧОРНОМОРСЬКОЇ МІДІЇ
Розроблено й науково обґрунтовану технологічну схему одержання нової дієтичної добавки – білково-вуглеводного концентрату з мідії для лікувального та оздоровчого харчування. Новизна її полягає в поетапному застосуванні ферментів амілолітичної та протеолітичної дії при гідролізі культивованої мідії. Використання ячмінного солоду замість препарату "Оразі" дало змогу збагатити концентрат харчовими речовинами, зменшити витрати протеолітичного ферменту в 5–7 разів, скоротити тривалість гідролізу в 2–3 рази та знизити енергоємність процесу порівняно з раніше розробленою технологією отримання білково-вуглеводного концентрату з мідії.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА БІОЛОГІЧНО АКТИВНОЇ ДОБАВКИ З ЧОРНОМОРСЬКОЇ МІДІЇ
БИТЮТСЬКА Ольга,
зав. лабораторії біотехнологічних досліджень Південного НДІ морського рибного господарства та океанографії (м. Керч, Україна)
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА БІОЛОГІЧНО АКТИВНОЇ ДОБАВКИ З ЧОРНОМОРСЬКОЇ МІДІЇ
Розроблено й науково обґрунтовану технологічну схему одержання нової дієтичної добавки – білково-вуглеводного концентрату з мідії для лікувального та оздоровчого харчування. Новизна її полягає в поетапному застосуванні ферментів амілолітичної та протеолітичної дії при гідролізі культивованої мідії. Використання ячмінного солоду замість препарату "Оразі" дало змогу збагатити концентрат харчовими речовинами, зменшити витрати протеолітичного ферменту в 5–7 разів, скоротити тривалість гідролізу в 2–3 рази та знизити енергоємність процесу порівняно з раніше розробленою технологією отримання білково-вуглеводного концентрату з мідії.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА БІОЛОГІЧНО АКТИВНОЇ ДОБАВКИ З ЧОРНОМОРСЬКОЇ МІДІЇ