УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

КРАФТОВА ТЕХНОЛОГІЯ СИРОКОПЧЕНИХ КОВБАС

Автор: sveta on . Posted in 2019_02(30)

Повний Текст (PDF) 

УДК 637.524.034   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(30)09
Ірина ВЛАСЕНКО, 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-9995-2025
  д. мед. н., професор, завідувач кафедри товарознавства
та товарознавчої експертизи, Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна
     
Тетяна СЕМКО, 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-1951-5384
  к. т. н., доцент, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, Вінницький торговельно-економічний інститут
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна
 
КРАФТОВА ТЕХНОЛОГІЯ СИРОКОПЧЕНИХ КОВБАС 

Обґрунтовано доцільність використання мікроорганізмів із пробіотичними властивостями та препарату нізин замість нітриту натрію в крафтових технологіях сирокопчених ковбас. Отримані зразки ковбасних виробів відповідали вимогам стандарту за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками.

Ключові слова: технологія, сирокопчені ковбаси, стартові культури, функціональне призначення, нітрит натрію, мікроорганізми.
 

REFERENCES 

  1. Reglament JeS 178/2002 Pro vstanovlennja zagal'nyh pryncypiv ta vymog zakonodavstva shhodo harchovyh produktiv, stvorennja Jevropejs'kogo organu z bezpechnosti harchovyh produktiv ta vyznachennja procedur z pytan' bezpechnosti harchovyh produktiv [EU regulation 178/2002 On the establishment of the general principles and requirements of food law, establishing a European Food Safety Authority and defining procedures for food safety]. (28.01.2002) [in Ukrainian].
  2. Kuznecova, L. S. (2011). Perspektivnost' ispol'zovanija pishhevogo konservanta v kolbasnom proizvodstve [Perspectives of using food preservative in sausage production]. Mjasnaja industrija – Meat industry, 2, 35-38 [in Russian].
  3. Reglament 854/2004 Pro organizaciju oficijnogo kontrolju produktiv tvarynnogo pohodzhennja, pryznachenyh dlja spozhyvannja ljudynoju [Regulation 854/2004 On the organization of official control of products of animal origin intended for human consumption]. (29.04.2004) [in Ukrainian].
  4. Kyshen'ko, I. I., Topchij, O. A., Kryzhova, Ju. P., & Rybachuk, O. I. (2014). Startovi kul'tury dlja vyrobnyctva syrokopchenyh kovbas [Start crops for the production of smoked sausages]. Harchova nauka i tehnologija – Food Science and Technology, 3 (28), 23-27 [in Ukrainian].
  5. Tishkina, N. M., Ljeshhova, M. O., & Jesina, E. V. (2018). Mikrostrukturnyj analiz jakosti farshu syrokopchenyh kovbas [Microstructural analysis of the quality of minced meat of smoked sausages]. Naukovyj visnyk L'vivs'kogo nacional'nogo universytetu veterynarnoi' medycyny ta biotehnologij im. S. Z. Gzhyc'kogo – Scientific herald of the Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies Lviv, 83 (20), 268-273. DOI: https://doi.org/10.15421/nvlvet8353 [in Ukrainian].
  6. Koljanovs'ka, L. M. (2015). Rozrobka vyrobnyctva syrokopchenyh kovbas funkcional'nogo sprjamuvannja [Development of production of smoked sausages of functional direction]. Praci Tavrijs'kogo derzhavnogo agrotehnologichnogo universytetu – The works of the Tavria State Agrotechnological University. (Is. 16). (Vol. 1), (pp.83-88) [in Ukrainian].
  7. Peshuk, L., Rjabovol, M., & Klymenko, A. (2013). Rozrobka syrokopchenyh kovbas dlja gurmaniv [Development of smoked sausage for gourmets]. Ukrainian Food Journal – Ukrainian Food Journal. (Is. 2). (Vol. 2), (pp. 186-191) [in Ukrainian].
  8. Flores, M., Gianelli, M. P., Pérez-Juan, M., & Toldra, F. (2007). Headspace concentration of selected dry-cured aroma compounds in model systems as affected by curing agents. Food Chem. (Vol. 102), (pp. 488-493). DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.04.011 [in English].
  9. Marco, A., Navarro, J. L., & Flores, M. (2008). The sensory quality of dry fermented sausages as affected by fermentation stage and curing agents. Euro Food Res Technnol. (Vol. 26), (pp. 449-458). DOI: https://doi.org/10.1007/s00217-006-0556-x [in English].
  10. Akköse, Ahmet, Kaban, Güzin, Karaoğlu, M. Murat, & Kaya, Mükerrem. Characteristics of Pastırma Types Produced from Water Buffalo Meat. Retrieved from http://vetdergikafkas.org/uploads/pdf/pdf_KVFD_L_2322.pdf [in English].
  11. Postanova № 12 KMU vid 04.01.199 [Regulation No 12 of the CMU dated January 4, 1991]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/12-99-%D0%BF [in Ukrainian].
  12. Kovbasy syrokopcheni ta syrov’jaleni. Zagal'ni tehnichni umovy [Smoked and dried sausages. General technical conditions]. (2006). DSTU 4427:2005. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny. Retrieved from http://ksv.do.am/GOST/ DSTY_ALL/DSTY2/dsty_4427-2005.pdf [in Ukrainian].

КОНДИТЕРСЬКІ МАСТИКИ З ГЛІЦЕРИНОМ: РЕОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Автор: sveta on . Posted in 2019_02(30)

 Повний Текст (PDF) 

УДК 663.916.1   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(30)08
Михайло КРАВЧЕНКО, 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-1425-563X
  д. т. н., професор, завідувач кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного
торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Лариса РИБЧУК, 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-6282-7295
  аспірант кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного
торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
 

КОНДИТЕРСЬКІ МАСТИКИ З ГЛІЦЕРИНОМ:
РЕОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
 

Досліджено можливість регулювання реологічних характеристик цукрових паст (мастик) із молочною сироваткою сухою демінералізованою завдяки викорис­танню гліцерину. Встановлено, що зі збільшенням концентрації гліцерину в складі цукрових паст знижуються показники адгезії, еластичності та пружності, під­вищується піддатливість харчової системи, що є позитивним фактором під час формування оздоблювальних напівфабрикатів із цієї пасти. Визначено раціональну концентрацію гліцерину в рецептурах цукрових паст із молочною сироваткою сухою демінералізованою.

Ключові слова: цукрова паста з молочною сироваткою сухою демінералізо­ваною, гліцерин, адгезійна взаємодія, умовно-миттєвий модуль пружності, високо­еластичний модуль, пластична в’язкість, піддатливість харчової системи, в’язкість пружної післядії.
 

REFERENCES 

  1. Kravchenko, M., & Rybchuk, L. (2018). Strukturno-mehanichni vlastyvosti cukrovyh past [Structural and mechanical properties of sugar paste]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical magazine "Commodities and Markets", 3 (27), 77-90 [in Ukrainian].
  2. Kravchenko, M., Shapoval, S., & Rybchuk, L. (2018). Vlastyvosti poverhni cukrovyh past [Properties of sugar paste surface]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical magazine "Commodities and Markets", 4 (28), 124-131 [in Ukrainian].
  3. Cherevko, O. I., Myhajlov, V. M., & Majak, O. A. (2014). Reologija v procesah vyrobnyctva harchovyh produktiv [Rheology in the processes of food production]. Harkiv: HDUHT [in Ukrainian].
  4. Obolkina, V., Zalevskaja, N., Gureeva, V., & Kishko, E. (2011). Izuchena jeffektivnost' smesej jemul'gatorov i stabilizatorov v konditerskih izdelijah [The effectiveness of mixtures of emulsifiers and stabilizers in confectionery products was studied]. Hlibopekars'ka i kondyters'ka promyslovist' Ukrai'ny Baking and confectionery industry of Ukraine, 5 (78), 11-12 [in Russian].
  5. Reznychenko, Y. Ju., Zorkyna, N. N., & Egorova, E. Ju. (2016). Sovershenstvovanye assortymenta kondyterskyh yzdelyj specyalyzyrovannogo naznachenyja [Improving the range of specialized confectionery products]. Polzunovskyj vestnyk – Polzunovskiy messenger, 2, 4-7 [in Russian].
  6. Galickaja, E. L. (2003). Formirovanie potrebitel'skih svojstv i issledovanie kachestva biskvitnyh izdelij dlitel'nogo sroka hranenija [Formation of consumer properties and the study of the quality of biscuit products with a long shelf life]. Extended abstract of candidate’s thesis. SPb: Sankt-Peterburgskij gosudarstvennyj torgovo-jekonomicheskij institut [in Russian].
  7. Sarafanova, L. A. (2004). Pishhevye dobavki: Jenciklopedija [Nutritional Supplements: Encyclopedia]. (2nd ed., rev.). Sankt-Petersburg: GIORD [in Russian].
  8. Lastuhin, Ju. O. (2009). Harchovi dobavky. E-kody. Budova. Oderzhannja. Vlastyvosti [Nutritional supplements. E-codes. Structure. Obtaining. Properties]. L'viv: Centr Jevropy [in Ukrainian].
  9. Internet-magazyn ta magazyn rozdribnoi' torgivli kondyters'koi' syrovyny. Tort Inventar [Internet store and retail store of confectionery. Cake Inventory]. Retrieved from https://tort-inventar.com.ua/ua/catalog/glitserin-glyukoza-i-glyukoznyj-sirophttps://vkusologia.ru/dobavki/stabilizatory-emulgatory/e422.html [in Ukrainian].
  10. Sajt o produktah pitanija, pishhevyh dobavkah i drugih ingredientah «x-prod.ru» [Site about food, food additives and other ingredients "x-prod.ru"]. Retrieved from http://x-prod.ru/dobavki/351-glycerin.html [in Russian].
  11. Sajt o produktah pitanija, pishhevyh dobavkah i drugih ingredientah "REVADA" [Website about food, food additives and other ingredients "REVADA"] Retrieved from http://revada-group.com/products/food_industry/konditerskaya_promyshlennost/ vlagouderzhivayuschie_agenty [in Russian].
  12. Shapoval, S. L., Romanenko, R. P., & Forostjana, N. P. (2017). Diagnostyka fizychnyh vlastyvostej harchovyh produktiv [Diagnostics of physical properties of food products]. Kyi'v: Kyi'vc'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  13. Goral'chuk, A. B., Pyvovarov, P. P., Grynchenko, O. O., Pogozhyh, M. I., Polevych, V. V., & Gurs'kyj, P. V. (2006). Reologichni metody doslidzhennja syrovyny i harchovyh produktiv ta avtomatyzacija rozrahunkiv reologichnyh harakterystyk [Rheological research methods for raw materials and food products and automation of calculations of rheological characteristics]. Harkiv: Harkivs'kyj derzhavnyj universytet harchuvannja ta torgivli [in Ukrainian].

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЗЕФІРУ З ЇСТІВНИМ ПОКРИТТЯМ

Автор: sveta on . Posted in 2019_02(30)

Повний Текст (PDF) 

УДК 005.332.4:664.144   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(30)07
Анастасія ЧОРНА, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-6929-3487
  к. т. н., асистент кафедри експертизи харчових продуктів Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
     
Вікторія КАЛМАЗАН, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-0195-1484
  здобувач вищої освіти ступеня магістра кафедри експертизи харчових продуктів Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
     
Іван ЧОРНИЙ, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  спеціаліст вищої категорії Смілянського коледжу харчових технологій
вул. Артема, 123, м. Сміла, Черкаська область, 20700, Україна

КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ЗЕФІРУ
З ЇСТІВНИМ ПОКРИТТЯМ
 

Проаналізовано стан виробництва їстівного покриття та сфери його ви­користання. Розглянуто основні аспекти оцінки ефективності виробництва конди­терських виробів з їстівним покриттям. Здійснено експертну оцінку переваг розроб­леного їстівного покриття проти паковання-аналога. Визначено комплексний показник якості та конкурентоспроможність зефіру в їстівному покритті.

Ключові слова: кондитерські вироби, їстівне покриття, споживні властивості, товар-аналог, екологічно безпечний вид паковання.
 

REFERENCES 

  1. Djukareva, G. I., Kryvoshejeva, N. M., & Bilec'ka, Ja. O. (2011). Doslidzhennja vplyvu spozhyvchyh perevag na formuvannja asortymentu zefiru v rozdribnij merezhi. Ekonomichna strategija i perspektyvy rozvytku sfery torgivli ta poslug [Research of the influence of consumer preferences on the formation of a range of marshmallows in the retail chain. Economic strategy and prospects for the development of the sphere of trade and services]. Harkiv: HDUHT. (Is. 1), (pp. 674-683) [in Ukrainian].
  2. Martynovs'kyj, V. S., & Ignatenko, V. O. (2012). Suchasnyj stan ta ocinka efektyvnosti vyrobnyctva pidpryjemstv kondyters'koi' promyslovosti Ukrai'ny [Current state and estimation of efficiency of production of confectionery industry enterprises of Ukraine]. Ekonomika harchovoi' promyslovosti – The economy of the food industry, 2 (14), 1-3 [in Ukrainian].
  3. Marahovs'kyj, D. (2008). Rynkova cina na kondyters'ki vyroby [The market price for confectionery]. Biznes – Business, 39, 12-15 [in Ukrainian].
  4. Skarshevs'kyj, I. (2008). Novitni tehnologii' – v praktyku kondyters'kyh vyrobiv [The latest technology is in the practice of confectionery]. Harchova promyslovist' – Food Industry, 18, 25-28 [in Ukrainian].
  5. Galushko, O. S. (2009). Tendencii' rozvytku rynku kondyters'kyh vyrobiv ta osoblyvosti transformacii' u systemi cinnostej jogo uchasnykiv [Trends in the development of the confectionery market and the peculiarities of transformation in the system of values of its participants]. Aktual'ni problemy ekonomiky – Actual problems of the economy, 1, 15-21 [in Ukrainian].
  6. Huo, Po, Savickaja, T. A., Gotina, L. A., Makarevich, S. E., & Grinshpan, D. D. (2015). S'edobnye plenki – budushhee upakovki pishhevyh produktov [Edible films is the future of food packaging]. Tehnologija pishhevyh proizvodstv – Technology of food production, 3 (29), 87-94 [in Russian].
  7. OOO "Bioplastik LTD" – jekologicheskie tehnologii v proizvodstve polijetilenovoj produkcii [PLC "Bioplastyc LTD" is environmental technology in the production of polyethylene products]. Retrieved from http://bioplastic.com.ua [in Russian].
  8. Palvath, A. E. (2009). Edible Films and Coatings: Why, What and How? NY: Springer. DOI: https://doi.org/10.1007/978-0-387-92824-1_1 [in English].
  9. Kraśniewska, K., & Gniewosz, M. (2012). Substances with Antibacterial Activity in Edible Films. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. (Vol. 62), 4, 199-206. DOI: https://doi.org/10.2478/v10222-12-0059-3 [in English].
  10. Sklad i'stivnogo plivkovogo pokryttja [Sklad i'stivnogo plivkovogo pokryttja]. Patent UA, N 3152, 2004 [in Ukrainian].
  11. Biorozkladal'ne pakovannja dlja harchovyh produktiv [Bio-packaging for food products]. Patent UA, N 201506026, 2015 [in Ukrainian].
  12. Kompozycija antybakterial'noi' biodegradovanoi' plivky [Composition of antibacterial biodegradable film]. Patent UA, № 201603669, 2016 [in Ukrainian].
  13. Biorozkladal'ne pakovannja dlja harchovyh produktiv [Bio-packaging for food products]. Patent UA, N 201506034, 2015 [in Ukrainian].
  14. Biorozkladal'ne pakovannja dlja harchovyh produktiv [Bio-packaging for food products]. Patent UA, N 201506038, 2016 [in Ukrainian].
  15. Snezhko, A. G., Gubanova, M. I., & Semenov, G. V. (2011). Perspektivnye napravlenija primenenija pokrytij iz prirodnyh polimerov [Promising areas of application of coatings from natural polymers]. Mjasnaja industrija – Meat industry, 8, 43-46 [in Russian].
  16. Glushhenko, V. V., & Glushhenko, I. I. (2004). Issledovanie sistem upravlenija [Management systems research]. Moscow: OOO NPC "Kryl'ja" [in Russian].
  17. Krutovoj, Zh. A. (1989). Jekonomiko-matematicheskie metody v torgovle i obshhestven­nom pitanii [Economic and mathematical methods in trade and public catering]. (Part 1). Har'kov: HIOP [in Russian].
  18. Mishin, V. M. (2003). Issledovanie sistem upravlenija [Management systems research]. Moscow: JuNITI-DANA [in Russian].
  19. Kalmazan, V. B., & Chorna, A. I. (2018). Doslidzhennja organoleptychnyh i fizyko-himichnyh pokaznykiv zefiru v i'stivnomu pokrytti z fruktovymy poroshkamy [Investigation of organoleptic and physico-chemical parameters of marshmallows in edible coatings with fruit powders]. Naukovi praci NUHT – Scientific works of NUFT. (Vol. 24), 3, 232-238. DOI: https://doi.org/10.24263/2225-2924-2018-24-3-27 [in Ukrainian].
  20. Kalmazan, V. B., Atanova, Ju. O., Chorna, A. I., & Shul'ga, O. S. (2017). Doslid­zhennja organoleptychnyh i fizyko-himichnyh pokaznykiv zefiru v i'stivnomu pokrytti z fruktovymy poroshkamy. Jakist' i bezpeka harchovyh produktiv [Investigation of organoleptic and physico-chemical parameters of marshmallows in edible coatings with fruit powders. Quality and safety of food products]: III Mizhnarodna naukovo-praktychna konferencija, 16–17 lystopada 2017 roku – III International Scientific and Practical Conference, November 16-17, 2017 Kyi'v: NUHT, (pp. 202-204) [in Ukrainian].
  21. Kalmazan, V. B., & Chorna, A. I. (2018). Marketyngove doslidzhennja spozhyvchyh perevag pid chas prydbannja zefiru z i'stivnym pokryttjam [Marketing research of consumer preferences when buying a marshmallow with the edible coating]. 84 Mizhnarodna naukova konferencija molodyh uchenyh, aspirantiv i studentiv: Naukovi zdobutky molodi – vyrishennju problem harchuvannja ljudstva u XXI stolitti, 23–24 kvitnja 2018 r. – 84 International scientific conference of young scientists, postgraduate students and students: The scientific achievements of youth – addressing the problems of feeding humanity in the 21st century, April 23-24, 2018. Kyi'v: NUHT, (p. 138) [in Ukrainian].

ФІЗІОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ НАПОЇВ АНТИСТРЕСОВОЇ ДІЇ ІЗ МОЛОЧНО-ЦИКОРНИХ КОНЦЕНТРАТІВ

Автор: sveta on . Posted in 2019_02(30)

 Повний Текст (PDF) 

УДК. 663.865:613.3   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(30)06
Ганна РУДАВСЬКА, 
 
 
ORCID: 0000-0002-7080-8051
  д. с-г. н., професор, професор кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю Київського національного
торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Світлана ВЕЖЛІВЦЕВА, 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4000-7314
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю
та якістю Київського національного
торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Ірина ХАХАЛЄВА, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-2943-9124
  аспірант кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ФІЗІОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ НАПОЇВ АНТИСТРЕСОВОЇ ДІЇ
ІЗ МОЛОЧНО-ЦИКОРНИХ КОНЦЕНТРАТІВ
 

Представлено результати дослідження впливу концентратів молочно-цикорних напоїв антистресової дії на стан хворих із розвитком функціональних розладів системи травлення та з нестабільним психоемоційним станом за допомогою медико-біологічної апробації. Підтверджено, що застосування напоїв у складі ком­плексної терапії сприяє швидшому зменшенню кислотності шлунку та кількості рефлюксів і позитивно впливає на вегетативну нервову систему.

Ключові слова: фізіологічно функціональні напої, концентрати молочно-цикорних напоїв, цикорій, сухе молоко, лікарська рослинна сировина, стрес, анти­оксидантна активність.
 

REFERENCES 

  1. Palij, I. G., Zai'ka, S. V., & Vyhrystjuk, G. I. (2009). Stres jak faktor vynyknennja rozpovsjudzhenyh terapevtychnyh zahvorjuvan' ta shljahy jogo optymal'noi' korekcii' [Stress as a factor of the occurrence of common therapeutic diseases and ways of its optimal correction]. Liky Ukrai'ny – Medications of Ukraine, 7 (133), 65-70 [in Ukrainian].
  2. World Health Organization (2010). mhGAP Intervention Guide for Mental Health, Neurological and Substance Use Disorders in Non-specialized Health Settings. Geneva: WHO Mental Health Gap Action Programme. Retrieved from https://www.who.int/ mental_health/mhgap/en [in English].
  3. Foa, Je. B., Kin, T. M., Fridman, M. Dzh. et. al. (2005). Jeffektivnaja terapija posttravmaticheskogo stressovogo rasstrojstva [Effective post-traumatic stress disorder therapy]. (Et. Je. B. Foa, T. M. Kin, M. Dzh. Fridman). Moscow: Kogito-Centr [in Russian].
  4. Amos, T., Stein, D. J., & Ipser, J. C. (2014). Pharmacological interventions for preventing post-traumatic stress disorder (PTSD). Cochrane Database of Systematic Reviews. Is. 7, Art. No.: CD006239. DOI: https://doi.org/10.1002/14651858.CD006239.pub2 [in English].
  5. Mejrouz, G. (2009). Nutricevtika kak metod psihokorrekcii [Nutraceuticals as a method of psychocorrection]. Мoscow: ProfitStajl [in Russian].
  6. Rudavs'ka, G. B., Hahaljeva, I. V., & Ganych, O. M. (2016). Napoi' z cykoriju v umovah hronichnoi' dii' malyh doz radiacii' ta stresu [Drinks with chicory in the conditions of  chronic effects of small doses of radiation and stress]. Biodiversity after the Chernobyl accident. Part 1: the scientific proceedings of the int. network AgrobioNet. Nitra, 213 [in Ukrainian].
  7. Golub, B., Danylenko, S., & Rudavs'ka, G. (2014). Formuvannja likuval'no-profilaktychnyh vlastyvostej synbiotychnyh molochnyh napoi'v [Formation of therapeutic and prophylactic properties of synbiotic milk drinks]. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurn. "Tovary i rynky" International scientific and practical magazine "Commodities and Markets", 1, 67-74 [in Ukrainian].
  8. Pavlish, L. O. (2012). Formuvannja asortymentu novyh bezalkogol'nyh napoi'v ozdorovchogo pryznachennja [Formation of a range of new non-alcoholic drinks for health purposes]. Extended abstract of candidate’s thesis. Kyi'v [in Ukrainian].
  9. Motuzka, Ju. M. (2005). Upravlinnja jakistju napoi'v dlja sportsmeniv [Quality management of drinks for athletes]. Extended abstract of candidate’s thesis. Kyi'v [in Ukrainian].
  10. Prybyl's'kyj, V. L., Mel'nyk, I. V., & Omel'chuk, S. V. (2014). Vykorystannja netradycijnoi' roslynnoi' syrovyny v tehnologijah fermentovanyh napoi'v [Use of non-traditional vegetable raw materials in technologies of fermented beverages]. Harchova nauka i tehnologija – Food science and technology, 3, 47-51 [in Ukrainian].
  11. Kaprel'janc, L. V., & Tregub, N. S. (2016). Selenzbagacheni probiotychni produkty funkcional'nogo pryznachennja [Selenium enriched probiotic products of functional purpose]. Mikrobiologija i biotehnologija – Microbiology and Biotechnology, 1 (33), 6-18. DOI: https://doi.org/10.18524/2307-4663.2016.1(33).65353 [in Ukrainian].
  12. Kulykov, L. V. (2003). Rukovodstvo k metodykam dyagnostyky psyhycheskyh sostojanyj, nastroenyj y sfery chuvstv [Guide to the methods of diagnosis of mental states, moods and the sphere of feelings]. SPb.: SPGU [in Russian].
  13. Rudavs'ka, G. B., & Hahaljeva, I. V. (2015). Aktual'ni problemy jakosti suhyh rozchynnyh napoi'v z cykoriju [Actual problems of quality of dry soluble drinks with chicory]. Mizhnar. nauk.-prakt. konf. "Ukrai'na-JeS: podolannja tehnichnyh bar’jeriv u torgivli" – International Scientific and Practical Conference "Ukraine-EU: Overcoming Technical Barriers in Trade". Kyi'v: Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t [in Ukrainian].
  14. Rudavs'ka, G. B., & Hahaljeva, I. V. (2015). Problemy jakosti ta bezpechnosti rozchynnyh napoi'v na osnovi cykoriju [Problems of quality and safety of soluble drinks based on chicory]. IХ Mizhnar. mizhdyscyplinarna nauk.-prakt. konf. "Suchasni aspekty zberezhennja zdorov’ja ljudyny" – IX International Interdisciplinary Scientific and Practical Conference "Modern Aspects of Preserving Human Health". Uzhgorod [in Ukrainian].
  15. Rudavs'ka, G. B., & Hahaljeva, I. V. (2017). Vplyv antyoksydantnoi' aktyvnosti harchovyh produktiv na antystresovu rezystentnist' organizmu ljudyny [Influence of antioxidant activity of food products on antistress resistance of human organism]. Іnt. research and practice conference "Modern methods, innovations and experience of practical application in the field of technical sciences". Radom, Poland [in Ukrainian].
  16. De Meester, T. R. (1989). Prolonged oesophageal pH-monitoring. Gastrointestinal motility: which test? Ed. By N.W. Read, Wrightson Biomedical Publishing Ltd [in English].
  17. Kozlov, A. I., & Kozlova, M. A. (2014). Kortizol kak marker stressa [Cortisol as a stress marker]. Fiziologija Cheloveka – Human Physiology. (Vol. 40), 2. (pp. 224-236). DOI: https://doi.org/10.1134/S0362119714020091 [in English].
  18. Engert, V., Efanov, S. I., Duchesne A. et al. (2013). Differentiating anticipatory from reactive cortisol responses to psychosocial stress. Psychoneuroendocrinology, 38. DOI: https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2012.11.018 [in English].

ВОДНО-ДИСПЕРСІЙНІ ФАРБИ: КЛАСИФІКАЦІЯ ТА АСОРТИМЕНТ

Автор: sveta on . Posted in 2019_02(30)

 Повний Текст (PDF) 

УДК 667.6:658.628   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(30)05
Тарас КАРАВАЄВ, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4429-2474
  д. т. н., професор кафедри товарознавства та митної справи Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Тетяна КОЛОМІЄЦЬ, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-7591-7866
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена СІМ’ЯЧКО, 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-5229-8000
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ВОДНО-ДИСПЕРСІЙНІ ФАРБИ:
КЛАСИФІКАЦІЯ ТА АСОРТИМЕНТ
 

Розроблено загальну та додаткову класифікацію водно-дисперсійних фарб (ВДФ) і покриттів з урахуванням сучасних вимог. Запропоновано підходи до формування асортименту ВДФ, які передбачають врахування їхнього призначення, сфери застосу­вання, матеріалу поверхні, ступеня експлуатаційного навантаження, рівня експлуата­ційних властивостей покриттів тощо. Представлено асортимент розроблених ВДФ різного цільового призначення та основні властивості покриттів, що уможливлю­ють максимально задовольнити потреби споживача.

Ключові слова: лакофарбові матеріали (ЛФМ), водно-дисперсійні фарби (ВДФ), класифікація, асортимент, якість, експлуатаційні властивості, покриття.
 

REFERENCES 

  1. Karavayev, T., Osyka, V., & Kolomiets, T. (2019). Water-Borne Coating Materials Already Dominate. European Coatings Journal. Vol. 2, 18-20 [in English].
  2. Pro lakofarbovu promyslovist' Ukrai'ny (oficijnyj sajt Asociacii' ukrai'ns'kyh vyrobnykiv lakofarbovoi' produkcii') [About the paint and coating industry of Ukraine (the official website of the Association of Ukrainian manufacturers of paint and coating products)]. auvlp.org.ua. Retrieved from http://auvlp.org.ua/about-our-industry.html [in Ukrainian].
  3. Water-borne coatings: In a good flow. 360.european-coatings.com. Retrieved from https://360.european-coatings.com/journals/european_coatings_journal--11.2018/ in_a_good_flow--EC__2de4b0570123e77dc51f00d98476229bf4975fdd [in English].
  4. Karavajev, T. A. (2015). Vodno-dyspersijni farby: tovaroznavcha ocinka [Water-dispersion paints: commodity evaluation]. Kyi'v: Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t [in Ukrainian].
  5. Pro zatverdzhennja Tehnichnogo reglamentu shhodo obmezhennja vykydiv letkyh organichnyh spoluk unaslidok vykorystannja organichnyh rozchynnykiv u lakofarbovyh materialah dlja budivel' ta remontu kolisnyh transportnyh zasobiv [On approval of the Technical regulation on the limitation of emissions of volatile organic compounds as a result of the use of organic solvents in paint-and-coating materials for the buildings and repair of wheeled vehicles]. Nakaz Ministerstva ekonomichnogo rozvytku i torgivli Ukrai'ny vid 02.10.2018 № 1394Order of the Ministry of Economic Development and Trade of Ukraine dated 02.10.2018 № 1394. zakon.rada.gov.ua. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1228-18 [in Ukrainian].
  6. Karavajev, T. A. (2017). Formuvannja jakosti napovnenyh krejdamy i kaolinamy styrol-akrylovyh vodno-dyspersijnyh farb [Formation of quality filled with chalk and kaolin styrene-acrylic water-disperse paints]. Doctor’s thesis. Kyi'v [in Ukrainian].
  7. Mazaraki, A. A., Merezhko, N. V., Koptjuh, L. A. et al. (2016). Klasyfikacija neprodovol'chyh tovariv [Classification of non-food products]. A. A. Mazaraki (Ed.). Kyi'v: Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t [in Ukrainian].
  8. Karavajev, T., & Sviders'kyj, V. (2011). Udoskonalennja klasyfikacii' lakofarbovyh materialiv i pokryttiv [Improvement of the classification of paint and varnish materials and coatings]. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurn. "Tovary i rynky" – International scientific and practical magazine "Commodities and Markets", 1, 98-102 [in Ukrainian].
  9. Sim’jachko, O. I., & Merezhko, N. V. (2002). Do problemy ekspluatacijnyh vlastyvostej lakofarbovyh pokryttiv [To the problem of the operational properties of paint and varnish coatings]. Suchasni problemy tovaroznavstva – Modern problems of commodity science. (рр. 64-67). Kyi'v: Kyi'v. nac. torg.-ekon. un-t [in Ukrainian].
  10. Farby ta laky. Vodno-dyspersijni lakofarbovi materialy ta systemy pokryttiv dlja vnutrishnih stin i stel'. Klasyfikacija (EN 13300:2001, IDT) [Paints and varnishes. Water-dispersion paint and varnish materials and coating systems for internal walls and ceilings. Classification (EN 13300:2001, IDT)]. DSTU EN 13300:2012 from 2013.07.01. (Trans and Ed. S. Gontar', A. Gromov, V. Dmytrenko, T. Karavajev, Ju. Kozhyna, V. Kramarenko et al.). Kyi'v: Minekonomrozvytku Ukrai'ny [in Ukrainian].
  11. Farby ta laky. Lakofarbovi materialy ta systemy pokryttiv dlja zovnishnih mineral'nyh i betonnyh poverhon' [Paints and varnishes. Paints and coating systems for external mineral and concrete surfaces]. Part 1: Classification (EN 1062-1:2004, IDT)]. DSTU EN 1062-1:2012 from 2013.07.01. (Trans and Ed. S. Gontar', A. Gromov; V. Dmytrenko; T. Karavajev, Ju. Kozhyna; V. Kramarenko et al.). Kyi'v: Min­ekonomrozvytku Ukrai'ny [in Ukrainian].