УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ МАРЦИПАНОВИХ ПАСТ

Автор: sveta on . Posted in 2019_03(31)

 Повний Текст (PDF) 

УДК 664.145   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(31)10
Михайло КРАВЧЕНКО,

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-1425-563Х
  д. т. н., професор, завідувач кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного
торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
Лариса РИБЧУК,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-6282-7295
  аспірант кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ МАРЦИПАНОВИХ ПАСТ 

Досліджено властивості поверхні марципанових паст з молочною сироваткою сухою демінералізованою. Визначено її раціональну концентрацію в рецептурах марципанових паст за часом контакту та міцністю адгезії. Обґрунтовано технологічну доцільність використання гліцерину у складі марципанових паст за результатами вивчення його впливу на адгезійно-когезійну взаємодію рецептурних компонентів.

Ключові слова: марципанова паста, молочна сироватка суха демінералі­зована, гліцерин, адгезія, когезія.
 

REFERENCES 

  1. Dmitrieva, A. N., & Makarova N. V. (2016). Analiz sostava izdelij iz marcipana [Composition analysis of marzipan products]. Sbornik tezisov mezhdunarodnoj nauchno-prakticheskoj konferencii – Collection of abstracts of the International Cjnference, (3-4. 03), (pp.28-31). Magnitogorosk [in Russian].
  2. Funkcional'naja konditerskaja smes' dlja izgotovlenija marcipana [Functional confectionery mix for the manufacture of marzipan]. Patent RF, N 2015113849, 2016 [in Russian].
  3. Sposob proizvodstva marcipanovyh izdelij [Method for the production of marzipan products]. Patent RF, N 2016127117, 2017 [in Russian].
  4. Sposib vygotovlennja syrcevogo marcypana iz nasinnja garbuzovyh [Method of making raw marzipan from pumpkin seeds]. Patent UA, N 2002054428, 2003 [in Ukrainian].
  5. Konditerskaja smes' dlja izgotovlenija marcipana [Confectionery mixture for the manufacture of marzipan]. Patent RF, N2015104611/13, 2016 [in Russian].
  6. Konditerskaja smes' dlja izgotovlenija persipana [Confectionery mixture for the manufacture of persipan]. Patent RF, N20150141, 2016 [in Russian].
  7. Sposob proizvodstva marcipanovyh plitok [Method for the production of marzipan tiles]. Patent RF, N 2015152421, 2017 [in Russian].
  8. Sposob prigotovlenija konditerskoj pasty [The method of preparation of confectionery paste]. Patent RF, N 2008121837, 2009 [in Russian].
  9. Cukrova mastyka [Sugar mastic]. Patent UA, N 201707206, 2017 [in Ukrainian].
  10. Gulenko, L., Sibiljeva, E., & Zhyvotkevych, L. (2013). Receptury: torty, tistechka biskvitni, perekladenci, rulety [Formulations: cakes, biscuit cakes, sandwich-cakes, rolls]. Kyi'v: Ukrhlibprom [in Ukrainian].
  11. Shapoval, S. L., Romanenko, R. P., & Forostjana, N. P. (2017). Diagnostyka fizychnyh vlastyvostej harchovyh produktiv [Diagnosis of physical properties of food products]. Kyi'v: Kyi'vs'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  12. Cherevko, O. I., Myhajlov, V. M., Majak, V. I, & Majak, O. I. (2014). Reologija v procesah vyrobnyctva harchovyh produktiv [Rheology in the processes of food production]. Harkiv: HDUHT [in Ukrainian].

ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ НИЗЬКОЛАКТОЗНИХ ЕМУЛЬСІЙНИХ СОУСІВ

Автор: sveta on . Posted in 2019_03(31)

 Повний Текст (PDF) 

УДК 664.346   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(31)09
Вікторія ГНІЦЕВИЧ,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-6089-1082
  д. т. н., професор, професор кафедри технології і організації
ресторанного господарства Київського національного
торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
Юлія ГОНЧАР,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-8087-0641
  аспірант кафедри технології і організації ресторанного господарства Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ
НИЗЬКОЛАКТОЗНИХ ЕМУЛЬСІЙНИХ СОУСІВ
 

Доведено доцільність використання напівфабрикату, виготовленого зі згущеної молочної сироватки та ферментованого пюре з м’якоті гарбуза, в харчовій промисло­вості та ресторанному господарстві. Запропоновано технологію виробництва низьколактозних емульсійних соусів. Досліджено їхній загальний хімічний склад, білкову складову, вміст вітамінів і мінеральних речовин. Доведено, що розроблений продукт має високу харчову та біологічну цінність.

Ключові слова: згущена низьколактозна молочна сироватка, напівфабрикат молочно-рослинний низьколактозний, хімічний склад, біологічна цінність.
 

REFERENCES 

  1. Geissler, C., & Powers, H. (Eds.). (2017). Human Nutrition. Oxford: Oxford University Press [in English].
  2. Suchy, F. J., Brannon, P. M., Carpenter, T. O., Fernandez, J. R., Gilsanz, V., Gould, J. B et al. (2010). Consensus Development Conference Statement: Lactose Intolerance and Health. PubMed, 27, 1-27 [in English].
  3. Halmos, E. P., Christophersen, C. T., Bird, A. R., Shepherd, S. J., Gibson, P. R., & Muir, J. G. (2015). Diets that differ in their FODMAP content alter the colonic luminal microenvironment. PubMed, 64, 93-100. DOI: https://doi.org/10.1136/gutjnl-2014-307264 [in English].
  4. Staudacher, H. M., Lomer, M. C., Anderson, J. L., Barrett, J. S., Muir, J. G., & Irving, P. M. et al. (2012). Fermentable carbohydrate restriction reduces luminal bifidobacteria and gastrointestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome. PubMed, 142, 1510-1518. DOI: https://doi.org/10.3945/jn.112.159285 [in English].
  5. Zheng, X., Chu, H., Cong, Y., Deng, Y., Long, Y., & Zhu, Y. et al. (2015). Self-reported lactose intolerance in clinic patients with functional gastrointestinal symptoms: Prevalence, risk factors, and impact on food choices. Neurogastroenterol. Motil, 27, 1138-1146. DOI: https://doi.org/10.1111/nmo.12602 [in English].
  6. Bohn, L., Storsrud, S., Tornblom, H., Bengtsson, U., & Simren, M. (2013). Self-reported food-related gastrointestinal symptoms in IBS are common and associated with more severe symptoms and reduced quality of life. Am. J. Gastroenterol, 108, 634-641. DOI: https://doi.org/10.1038/ajg.2013.105 [in English].
  7. Stepanchuk, S. O., & Jefis'ko, Ju. Ju. (2017). Stan ta perspektyvy rozvytku molochnogo rynku Ukrai'ny [State and prospects of development of the Ukrainian dairy market]. Ekonomika ta derzhava – Economy and state, 5. Retrieved from http://www.economy.in.ua/pdf/5_2017/24 [in Ukrainian].
  8. Nykyforov, R. P., & Gnicevych, V. A. (2015). Obg'runtuvannja tehnologii' emul'sijnyh sousiv iz zastosuvannjam bilkovo-vuglevodnogo napivfabrykatu [Substantiation of technology of emulsion sauces with the use of protein-carbohydrate semi-finished product]. Vostochno-evropejskij zhurnal peredovyh tehnologij – Eastern European journal of advanced technologies. (Iss. 3/10 (75), (pp.15-19). DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2015.43447 [in Ukrainian].
  9. Kos, T., Popova, I., Suhenko, V., & Vasyliv, V. (2016). Vyrobnyctvo nyz'kolaktoznogo morozyva, zbagachenogo natural'nym vitaminnym kompleksom [Production of low-lactose ice cream enriched with natural vitamin complex]. Prodovol'cha industrija APK – The agro-food industry, 4, 14-19 [in Ukrainian].
  10. Chagarovskij, A. P., & Pogosjan, A. S. (2006). Fermentativnyj gidroliz laktozy preparatami β-galaktozidazy – novoe napravlenie povyshenija jeffektivnosti proizvodstva morozhenogo i zamorozhennyh desertov [Enzymatic lactose hydrolysis by β-galactosidase preparations is a new direction of increasing the efficiency of production of ice cream and frozen desserts]. Svit morozyva ta holodu – The world of ice cream and cold, 5 (17), 36-39 [in Russian].
  11. Sharahmatova, T. Je., & Lozova, O. O. (2009). Rozrobka tehnologii' morozyva dlja ljudej z laktaznoju nedostatnistju [Development of ice cream technology for people with lactase deficiency]. Naukovi praci Odes'koi' nacional'noi' akademii' harchovyh tehnologij – Scientific works of the Odessa National Academy of Food Technologies. (Iss. 36). (Vol. 2) [in Ukrainian].
  12. Method for producing lactose-free dairy product. Patent USA, US20050214409, 2005 [in English].
  13. Gnicevych, V., Judina, T., & Gonchar, Ju. (2018). Tehnologija napivfabrykatu na osnovi nyz'kolaktoznoi' molochnoi' syrovatky ta m’jakoti garbuza [Semi-finished technology based on low-lactose whey and pumpkin pulp]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary irynky" – International scientific and practical magazine "Goods and Markets", 4 (28), 105-114 [in Ukrainian].
  14. Gnicevych, V. A., Gonchar, Ju. M., & Jevdomaha, T. I. Nyz'kolaktoznyj emul'sijnyj sous Wellness dlja special'nogo harchuvannja [Low-lactose emulsion sauce Wellness for a special nutrition]. Patent UA, u20190241419, 2019 [in Ukrainian].
  15. Moloko ta molochni produkty. Metody vyznachannja vology ta suhoi' rechovyny [Milk and dairy products. Methods for determining moisture and dry substance]. (2015). DSTU 8552:2015. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  16. Moloko nezbyrane. Vyznachennja vmistu molochnogo zhyru, bilka ta laktozy [Whole milk. Determination of milk fat, protein and lactose content]. (2014). DSTU ISO 9622:2013. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  17. Kazei'ny ta kazei'naty. Kontrol'nyj metod vyznachennja masovoi' chastky bilka [Caseins and caseinates. Control method for determining the mass fraction of a protein]. (2015). DSTU ISO 5549:2014. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  18. Sokolova, T. N., Prohorov, V. M., & Kartashov, R. V. (2015). Opredelenie pokazatelej biologicheskoj cennosti produktov pitanija rasschetnym metodom [Determination of indicators of biological value of food products by calculation method]. N. Novgorod: NGTU [in Russian].
  19. Pavloc'ka, L. F., Dudenko, N. V., & Jevlash, V. V. (2007). Harchova, biologichna cinnist' i bezpeka syrovyny i produktiv i'h pererobky [Nutritional, biological value and safety of raw materials and products of their processing]. Kyi'v: Firma "Inkos" [in Ukrainian].
  20. Rogov, I. A. (2008). Himija pishhi [Food chemistry]. SPb.: Izd-vo RAPP [in Russian].
  21. Majonezy. Zagal'ni tehnichni umovy [Mayonnaise. General specifications]. (2006). DSTU 4487: 2005. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].

ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА РАМБУТАНА (NEPHELIUM LAPPACEUM L.)

Автор: sveta on . Posted in 2019_03(31)

  Повний Текст (PDF) 

УДК. 658.62:005.52]:634.652.3   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(31)08
Світлана БЕЛІНСЬКА,

Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4797-6505
  д. т. н., професор, завідувач кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Наталія КАМЄНЄВА,
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-2193-8167
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена МОРОЗ,
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-3037-3345
  д. е. н., професор, завідувач кафедри підприємництва та фінансової діяльності Вінницького національного технічного університету
Хмельницьке шосе, 95, Вінниця, 21021, Україна

ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА РАМБУТАНА (NEPHELIUM LAPPACEUM L.) 

Досліджено споживні властивості тропічного фрукта рамбутана від країни-постачальника В’єтнам. Встановлено зміни органолептичних та фізико-хімічних показників якості впродовж 45 діб зберігання. Підтверджено невідповідність даних транспортного маркування щодо збереженості якості плодів рамбутана протягом зазначеного строку. Встановлено, що мінімальні зміни споживних властивостей плодів відбуваються впродовж перших 5 діб.

Ключові слова: рамбутан, показники якості, споживні властивості, втрати маси, тривалість зберігання.
 

REFERENCES 

  1. Latifah, M. N., Abdullah, H., Aziz, I., Fauziah, O., & Talib, Y. (2009). Quality changes of rambutan fruit in different packaging system. J. Trop. Agric. and Fd. Sc. (Vol. 37 (2), (pp. 143-151) [in English].
  2. Koltunov, V. A., & Romanenko, O. L. Tovaroznavstvo. (2012). Subtropichni ta tropichni plody [Commodity Science. Subtropical and tropical fruits]. Kyi'v: Kyi'vs'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  3. Ponomar'ov, P. H., Doncova, I. V., & Girnjak, L. I. (2006). Tovaroznavstvo tropichnyh i subtropichnyh fruktiv [Commodity science of tropical and subtropical fruits]. Kyi'v: CUL. URL: http://catalog.uccu.org.ua/opacunicode/index.php?url=/ notices/index/IdNotice:112671/Source:default [in Ukrainian].
  4. Wall, Marisa M. (2006). Ascorbic acid and mineral composition of longan (Dimocarpus longan), lychee (Litchi chinensis) and rambutan (Nephelium lappaceum) cultivars grown in Hawaii. Journal of Food Composition and Analysis. (Vol. 19). (Iss. 6–7), (pp. 655-663). DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2005.12.001[in English].
  5. O'Hare, T. J. (1995). Postharvest physiology and storage of rambutan. Postharvest Biology and Technology. (Vol. 6). (Iss. 3–4), (pp. 189-199). DOI: https://doi.org/10.1016/0925-5214(95)0002. DOI: https://doi.org/10.1016/0925-5214(95)00022-X [in English].
  6. Shao, Y., Xie, J., Chen, P., & Li, W. (2013). Changes in some chemical components and in the physiology of rambutan fruit (Nephelium lappaceum L.) as affected by storage temperature and packing material. Fruits. (Vol. 68 (1), (pp. 15-24). DOI: https://doi.org/10.1051/fruits/2012045 [in English].
  7. Metody vyznachennja pokaznykiv jakosti produkcii' roslynnyctva [Methods for determining the quality of crop production]. (2016). Ministerstvo agrarnoi' polityky ta prodovol'stva Ukrai'ny, Ukrai'ns'kyj instytut ekspertyzy sortiv roslyn [in Ukrainian].
  8. Produkty pererabotki plodov i ovoshhej. Metod opredelenija rastvorimyh suhih veshhestv ili vlagi [Products of processing fruits and vegetables. Method for determination of soluble solids or moisture]. (1990). GOST 28562–90. Moscow: Izdatel'stvo standartov [in Russian].
  9. Produkty pererabotki plodov i ovoshhej. Refraktometricheskij metod opredelenija rastvorimyh suhih veshhestv [Products of processing fruits and vegetables. Refractometric method for the determination of soluble solids] (2010). GOST 28562–90. Moscow: Standartinform [in Russian].
  10. Produkty pererabotki plodov i ovoshhej. Metody opredelenija vitamina С [Products of processing fruits and vegetables. Vitamin C Determination Methods]. (1989). GOST 24556–89. Moscow: Izdatel'stvo standartov [in Russian].
  11. Produkty pereroblennja fruktiv ta ovochiv Metody vyznachennja tytrovanoi' kyslotnosti [Fruits and vegetables processing products Methods for determination of titrated acidity]. (2009). DSTU 4957:2008. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  12. Produkty pereroblennja fruktiv ta ovochiv. Metody vyznachennja cukriv [Products of processing fruits and vegetables. Methods for determining sugars]. (2009). DSTU 4954:2008. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].

ПОСТІЛЬНІ ВИРОБИ: СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ПОКАЗНИКІВ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗА МОДЕЛЛЮ КАНО

Автор: sveta on . Posted in 2019_03(31)

  Повний Текст (PDF) 

УДК 645.4:687.268.3   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(31)07
Ніна МЕРЕЖКО,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-3077-9636
  д. т. н., професор, завідувач кафедри товарознавства та митної справи Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Галина МИХАЙЛОВА,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-1083-5875
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Валентина ОСІЄВСЬКА,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-0077-9734
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ПОСТІЛЬНІ ВИРОБИ:
СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ПОКАЗНИКІВ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЗА МОДЕЛЛЮ 
КАНО
 

Дослідження присвячено розробленню науково обґрунтованої номенклатури показників та характеристик споживних властивостей постільних виробів з об’ємними наповнювачами з використанням моделі Кано. Показано доцільність її формування на підставі трьох основних класів властивостей – обов’язкових, очікуваних і захоплюючих – та відповідних їм підкласів, груп, підгруп, показників та характеристик.

Ключові слованоменклатура, показник, властивість, характеристика, клас, група, постільні вироби з об’ємними наповнювачами, модель Кано.
 

REFERENCES 

  1. Hanna, Mark D. (2003). Upravlinnja vyrobnyctvom z metoju zadovolennja spozhyvacha [Production management for customer satisfaction]. Kyi'v: ZAT Binol [in Ukrainian].
  2. Mazaraki, A. A., & Pugachevs'kyj, G. F. (2004). Model' Kano v systemah upravlinnja jakistju [The Kano model in quality management systems]. Standartyzacija, sertyfikacija, jakist' – Standardization, certification, quality, 3, 55-58 [in Ukrainian].
  3. Pugachevs'kyj, G. F., & Osypenko, N. I. (2005). Metodologichni zasady formuvannja pokaznykiv jakosti tekstyl'nyh materialiv [Methodological bases for formation of indexes of textile materials quality]. Standartyzacija, sertyfikacija, jakist' – Standardization, certification, quality, 2, 56-60 [in Ukrainian].
  4. Pugachevs'kyj, G. F., & Myhajlova, G. M. (2012). Zhyttjevyj cykl tovaru: sutnist' ta zastosuvannja v tovaroznavstvi [Product life cycle: essence and application in commodity science]. Spozhyvcha polityka Ukrai'ny: vyklyky globalizacii' ta jevrointegracija – Consumer policy of Ukraine: Challenges of globalization and European integration. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference, (pp. 129-133). Kyi'v: Kyi'vs'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  5. Pugachevs'kyj, G. F. (2016). Teoretychne tovaroznavstvo [Theoretical commodity science] [in Ukrainian].
  6. Kolcheva, D. V. (2014). Tovaroznavche ocinjuvannja meblevo-dekoratyvnyh tkanyn z vognezahysnymy vlastyvostjamy [Commodity evaluation of furniture and decorative fabrics with flame retardant properties]: Extended abstract of candiate's thesis. Kyi'v: Kyi'vs'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  7. Mardar, M. R., Zhygunov, D. O., & Znachek, R. R. (2016). Rozrobka novogo produkta ozdorovchogo pryznachennja za dopomogoju QFD-metodologii' [Development of a new health-improving product using the QFD methodology]. Vostochno-Evropejskyj zhurnal peredovыh tehnologyj – Eastern European Journal of advanced technologies, 2/11, 42-47. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.65725 [in Ukrainian].
  8. Ivankiv, O. (2015). Analiz modelej spryjnjattja jakosti poslug na osnovi garmonizacii' interesiv zacikavlenyh storin [Analysis of service quality perception models based on harmonization of interests of stakeholders]. Ekonomichnyj chasopys Shidnojevropejs'kogo nacional'nogo universytetu imeni Lesi Ukrai'nky – Economic journal of Lesya Ukrainka East-European National University, 1, 24-29. DOI: https://doi.org/10.29038/2411-4014-2015-01-24-29 [in Ukrainian].
  9. Jaroshhuk, O. V., Bohon'ko, O. P., & Bojko, N. A. (2013). Ijerarhichna systema pokaznykiv jakosti shvejnyh vyrobiv zi shtuchnogo hutra za pryncypom adekvatnosti spozhyvchym vymogam [Hierarchical system of indicators of quality of garments made of artificial fur on the principle of adequacy to consumer requirements]. Visnyk HNU – Bulletin of KhNU, 2, 110-113 [in Ukrainian].
  10. Jaroshhuk, O. V., Bohon'ko, O. P., & Shkapoi'd, L. S. (2009). Analiz normatyvnyh dokumentiv systemy pokaznykiv jakosti tekstyl'nyh materialiv ta vyrobiv z nyh [Analysis of normative documents of the system of quality indexes of textile materials and products from them]. Visnyk HNU. Tehnichni nauky – Bulletin of KhNU. Technical Sciences, 1, 194-198 [in Ukrainian].
  11. Savchuk, N. G. (2007). Osoblyvosti formuvannja nomenklatury pokaznykiv dlja monitoryngu jakosti shvejnyh vyrobiv [Features of formation of a nomenclature of indicators for monitoring the quality of garments]. Legka promyslovist' – Light industry, 4, 52-53 [in Ukrainian].
  12. Shherbinina, I. (2011). Nomenklatura pokaznykiv jakosti korsetnyh vyrobiv [Nomenclature of quality indicators of corsetry products]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – The international scientific and practical journal "COMMODITIES AND MARKETS", 1, 170-175 [in Ukrainian].
  13. Kalashnyk, O. (2009). Obg'runtovanyj vybir nomenklatury pokaznykiv spozhyvchyh vlastyvostej – osnova ocinjuvannja konkurentospromozhnosti hutrjanyh napivfabrykativ [The substantiated choice of nomenclature of indicators of consumer properties is the basis for assessing the competitiveness of fur semi-finished products]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – The international scientific and practical journal "COMMODITIES AND MARKETS", 2, 152-157 [in Ukrainian].
  14. Pugachevskyj, G. (2010). Dialektychni transformacii' vlastyvostej tovariv [Dialectical transformations of the properties of goods]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – The international scientific and practical journal "COMMODITIES AND MARKETS", 1, 5-8 [in Ukrainian].
  15. Pugachevskij, G. F., & Mihajlova, G. N. (2014). Genezis natural'nyh svojstv postel'nyh prinadlezhnostej. Innovacionnye tehnologii v tekstil'noj i ljogkoj promyshlennosti [Genesis of the natural properties of bedding products. Innovative technologies in the textile and light industries]: Proceedings of the International Scientific and Technical Conference, (pp. 446-448). Vitebsk: VGTU [in Russian].
  16. Myhajlova, G., Platonova, I., & Brychka, S. (2018). Biostijkist' tekstyl'nyh napovnjuvachiv dlja postil'nyh vyrobiv [Bio stability of textile fillers for bedding products]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – The international scientific and practical journal "COMMODITIES AND MARKETS"3, 37-49 [in Ukrainian].

ВЗУТТЯ З ТЕКСТИЛЮ В УКРАЇНІ: РИНКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор: sveta on . Posted in 2019_03(31)

  Повний Текст (PDF) 

УДК 339.13:685.341.371.1(477)   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(31)06
Тарас КАРАВАЄВ,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4429-2474
  д. т. н., доцент, професор кафедри товарознавства та митної справи Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Тетяна КОЛОМІЄЦЬ,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-7591-7866
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена СІМ’ЯЧКО,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  
ORCID: 0000-0002-5229-8000
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ВЗУТТЯ З ТЕКСТИЛЮ В УКРАЇНІ: РИНКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ 

Проаналізовано статистичні дані щодо обсягів виробництва, експорту та імпорту взуття з текстилю в Україні. Розглянуто структуру продажу взуття залежно від країни походження. Наведено основні торгові марки взуття з текстилю, що представлені на українському ринку. Визначено основні проблеми та перспективи розвитку ринку взуття в Україні.

Ключові слова: взуття з текстилю, виробництво, експорт, імпорт, ринок, ціна.
 

REFERENCES 

1.   Vzuttja. Terminy ta vyznachennja Vzuttja. [Terms and definitions]. (1994). DSTU 2157-93. K.: Derzhstandart Ukrai'ny. Retrieved from http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=73343 [in Ukrainian].
2.   Tekstil'naja obuv' – pljusy i minusy [Textile shoes – the pros and cons]. Retrieved from https://kids-sole.com/news/tekstilnaya_obuv_plyusy_i_minusy [in Russian].
3.   Rynok obuvi Ukrainy: obzor 2017 goda [Ukrainian shoe market: 2017 review]. Retrieved from https://marketing.rbc.ua/news/17.11.2017/9098 [in Russian].
4.   Bezpartochnyj, M. G. (2006). Formuvannja spozhyvchogo rynku vzuttja [Formation of consumer shoe market]. Extened abstract of candidate’s thesis. H.: Harkivs'kyj derzh. un-t harchuvannja ta torgivli [in Ukrainian].
5.   Bednarchuk, M. S. (2009). Tovaroznavchi aspekty formuvannja nacional'nogo rynku vzuttja [Commodity aspects of the formation of the national shoe market]. L'viv: Vyd-vo L'vivs'koi' komercijnoi' akademii' [in Ukrainian].
6.   Babych, A. I., & Majorova, Z. S. (2016). Vplyv faktoriv spozhyvchogo vyboru na formuvannja asortymentu zhinochogo vzuttja [The influence of consumer choice factors on the formation of the range of women's shoes]. Tehnologii' ta dyzajn – Technology and design, 4 (21), 1-11. Retrieved from https://er.knutd.edu.ua/bitstream/123456789/3904/1/td_2016_N4_19.pdf [in Ukrainian].
7.   Chernjak, L., & Pirkovich, K. (2011). Tendencii' rozvytku rynku vzuttja v Ukrai'ni [Trends in the development of the footwear market in Ukraine]. Tovary i rynky – Commodities and Markets, 1, 77-82 [in Ukrainian].
8.   Katrych, V. M. (2009). Tekstyl'ni materialy u vyrobnyctvi vzuttja dlja ditej doshkil'nogo viku: innovacijni mozhlyvosti [Textile materials in the manufacture of footwear for preschool children: innovative opportunities]. Legka promyslovist' – Light industry, 3, 48-49 [in Ukrainian].
9.   Bednarchuk, M. S. (2001). Tekstyl'ni materialy dlja vzuttja – ob’jektyvna vymoga rynku [Textile materials for shoes – an objective requirement of the market]. Вісник ЛКА – LCA Bulletin. (Is. 4), (pp. 135-141) [in Ukrainian].
10.   Ukrai'na: dorozhnja karta rozvytku galuzej vyrobnyctva odjagu ta vzuttja [Ukraine: roadmap for the development of clothing and footwear industries].Retrieved from https://ukrlegprom.org/files/ukrlegprom-roadmap.pdf [in Ukrainian].
11.   Vyrobnyctvo promyslovoi' produkcii' za vydamy [Production of industrial products by types]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2016/pr/vr_rea_ovpp/vr_rea_ovpp_u/arh_vppv_u.html [in Ukrainian].
12.   Proizvoditeli obuvi v Ukraine [Shoe manufacturers in Ukraine]. Retrieved from http://ukrainian.shoes/manufacturers [in Russian].
13.   Realizacija promyslovoi' produkcii' za vydamy za perelikom PRODCOM [Sales of industrial products by types according to PRODCOM list]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2016/pr/vr_rea_ovpp/vr_rea_ovpp_u/arh_rppvp_u.html  [in Ukrainian].
14.   Sumarnyj obsjag importu ta eksportu u rozrizi tovarnyh pozycij za kodamy UKTZED [Total volume of import and export by commodity positions according to the codes of Ukrainian FEA Goods Classifier]. Retrieved from http://sfs.gov.ua/ms/f11 [in Ukrainian].
15.   Zovnishnja torgivlja Ukrai'ny iz zaznachennjam osnovnyh krai'n-kontragentiv [Ukraine's foreign trade, with indication of the main contracting countries]. Retrieved from http://sfs.gov.ua/ms/f3 [in Ukrainian].
16.   Zovnishnja torgivlja okremymy vydamy tovariv za krai'namy svitu [Foreign trade in certain goods by countries of the world]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].
17.   Chastka prodazhu pidpryjemstvamy rozdribnoi' torgivli tovariv, jaki vyrobleni na terytorii' Ukrai'ny [The share of sales of goods manufactured in the territory of Ukraine by retailers]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].
18.   Rozetka. Vzuttja, Material verhu, Tekstyl', Rozetka [Shoes, Upper Material Textile]. Retrieved from https://rozetka.com.ua/ua/shoes/c458425/38625=tekstil [in Ukrainian].
19.   GURTEX. Vzuttja gurtom [GURTEX. Shoes in bulk]. Retrieved from http://gurtex.com.ua [in Ukrainian].
20.   Katalog tovariv. PrAT "Chernigivs'ka vzuttjeva fabryka "Beregynja" [Product catalog. PJSC "Chernihiv Shoe Factory "Berehynya"]. Retrieved from http://beregynya.com.ua/ua/shop [in Ukrainian].
21. Shkurnyj vopros: kak chuvstvovali sebja obuvnoj i kozhevennyj rynki v 2016 godu [Selfish question: how did the shoe and leather markets feel in 2016]. Retrieved from https://delo.ua/business/shkurnyj-vopros-326576 [in Russian].