УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

2019_04(32)

Автор: sveta on . Posted in 2019_04(32)

Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки"  4 (32) 2019
  • статті проходять рецензування;
  • зміст затверджено на засіданні редакційної колегії;
  • видається за рекомендацією Вченої ради КНТЕУ
    (протокол засідання № 8 від 05.09.2019);
  • підписано до друку 12.12.2019. 

 ТИТУЛ 
DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(32)

З М І С Т  

УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА БЕЗПЕЧНІСТЮ

Prytulska N., Antiushko D., Gusarevich N.
International standard ISO 19011:2018: perspectives of implementation............  5

Осієвська В., Михайлова Г., Галько С. 
Формування якості ковдр з об’ємними наповнювачами................................. 16

 
РИНКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Божко Т., Дончевська Р., Шаповалова Н.
Ринок соусної продукції: детермінанти розвитку в Україні........................... 26

 
МЕТОДОЛОГІЯ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ТОВАРІВ

Галиш В., Пасальський Б., Чикун Н.
Сорбційні властивості лігноцелюлозних відходів переробки цукрової тростини.............................................................................................................. 40

 
УДОСКОНАЛЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТОВАРІВ

Мережко Н., Ткачук В., Зінченко О.
Експлуатаційні властивості бензинів з багатофункціональними
добавками
............................................................................................................ 50

Караваєв Т., Осика В., Золотарьова О.
Водно-дисперсійні фарби: комплексна оцінка якості..................................... 61

Кудряченко В., Колосов О., Мазур Л.
Волокнистий активований вуглецевий матеріал багатоцільового
призначення
......................................................................................................... 74

 
ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Сидоренко О., Петрова О.
Формування споживних властивостей рибних напівфабрикатів
із додаванням креветки
....................................................................................... 80

 
НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Бойко М.
Крафтова технологія світлого пива................................................................... 89

КРАФТОВА ТЕХНОЛОГІЯ СВІТЛОГО ПИВА

Автор: sveta on . Posted in 2019_04(32)

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF) 

УДК 663.4   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(32)09
Марина БОЙКО,
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-7285-1360
  к. т. н., асистент кафедри експертизи харчових продуктів Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна

КРАФТОВА ТЕХНОЛОГІЯ СВІТЛОГО ПИВА 

Розроблено крафтову технологію світлого пива з додаванням подрібнених сухих шкірок апельсина. Визначено фізико-хімічні та органолептичні показники якості досліджуваних зразків пива та встановлено найоптимальніші з них.
 
Ключові слова: пиво світле, шкірка апельсина, крафтова технологія.

REFERENCES 

  1. Kuchynskaja, A. M. (2013). Naukovi zasady vyboru roslynnoi' syrovyny dlja pidvyshhennja harchovoi' cinnosti pyva [Scientific principles of selection of vegetable raw materials for increasing the nutritional value of beer]. Visnyk Chernigivs'kogo derzhavnogo tehnologichnogo universytetu. Serija: Tehnichni nauky – Bulletin of Chernihiv State Technological University. Series: Technical Sciences, 3, 264-273. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vcndtn_2013_3_41 [in Ukrainian].
  2. Tatar, L. V. (2019). Formuvannja jakosti pyva z dodavannjam netradycijnoi' roslynnoi' syrovyny [Formation of beer quality with the addition of non-traditional vegetable raw materials]. Extended abstract of candidate`s thesis. Harkiv [in Ukrainian].
  3. Libus', T. (2015). Osnovni tendencii' rozvytku rynku vitchyznjanogo pyvovarinnja [The main trends in the development of the domestic brewing market]. Proceedings of the VIII All-Ukrainian scientific and technical conference. Ternopil': Ternopil's'kyj nacional'nyj tehnichnyj universytet imeni I. Puljuja. (Vol. 2), (pp. 8-9) [in Ukrainian].
  4. Ermolaeva, G. A. (2004). Spravochnik rabotnika laboratorij pivovarennogo predprijatija [The employee handbook of Brewery laboratories]. Saint Petersburg: Professija [in Russian].
  5. Stabilizirujushhaja tehnologicheskaja dobavka budushhogo: Gallotaniny [The stabilizing technology supplement of the future: Gallotannins]. (2012). Proceedings of VLB Moscow Conference "Colloidal stability now". Moscow [in Russian].
  6. Danilova, L. A. at al. (2013). Vpliv dobavok antioksidantіv z roslinnoї sirovini na procesi koaguljacії bіlkіv pri kipjatіnnі susla [The influence of additives of antioxidants from vegetable raw materials on the processes of protein coagulation in boiling wort]. Proceedings from: 21 Mizhnarodna naukovo-praktychna Konferentsiia "Informacijni tehnologii': nauka, tehnika, tehnologija, osvita, zdorov’ja" (MicroCAD-2013) – 21 International scientific and practical Conference on "Information technologies: science, technics, technology, education, health" (MicroCAD-2013). (pp. 294). Harkiv: NTU "HPI" [in Ukrainian].
  7. Sposib vygotovlennja svitlogo pyvnogo susla z dodavannjam suhyh podribnenyh shkirok apel'syna (2019). [A method of making a light beer wort with the addition of dry ground orange peels]. Patent UA, № u 201812380 [in Ukrainian].
  8. Pyvo. Zagal'ni tehnichni umovy [Beer. General specifications]. (2015). DSTU 3888:2015. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  9. Pyvo. Metody vyznachennja kyslotnosti [Beer. Methods for determining acidity]. (2007). DSTU 4852–2007. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  10. Pyvo. Metody vyznachennja kol'oru [Beer. Methods for determining color]. (2007). DSTU 4851–2007. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  11. Cavina, Ju. S. Kil'kisne ta jakisne vyznachennja askorbinovoi' kysloty [Quantitative and qualitative determination of ascorbic acid]. Retrieved from https://er.knutd.edu.ua/ bitstream/123456789/9312/1/NRMSE2017_V1_P588-589.pdf  [in Ukrainian].

ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РИБНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ІЗ ДОДАВАННЯМ КРЕВЕТКИ

Автор: sveta on . Posted in 2019_04(32)

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF) 

УДК 608.34:637.56   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(32)08
Олена СИДОРЕНКО,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-5919-4370
  д. т. н., професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена ПЕТРОВА,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-6707-2787
  аспірант кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ РИБНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ІЗ ДОДАВАННЯМ КРЕВЕТКИ 

Обґрунтовано фактори формування споживних властивостей та раціональні технології виготовлення рибних напівфабрикатів (пельменів) із додаванням креветки Palaemon adspersus. Визначено енергетичну цінність рибних напівфабрикатів та запропоновано напрями покращення їхніх споживних властивостей.
 
Ключові слова: креветка Palaemon adspersus, рибні напівфабрикати, формування якості, технологія.

REFERENCES 

  1. Chashhyn, O. K. (2016). Chornomors'ki krevetky ta i'h promysel. Naukovo-tehnichne zabezpechennja udoskonalennja shljahiv ta metodiv vedennja rybnogo gospodarstva v suchasnyh umovah [Black Sea shrimps and their fishery. Scientific and technical support for improving the ways and methods of fisheries in modern conditions]. Proceedings of scientific-practical seminar from 9 June 2016 during the FishExpo-2016 Exhibition. (pp. 34-41). Київ. Retrieved from http://darg.gov.ua/files/6/zbirnyk16.pdf [in Ukrainian].
  2. Boltachev, A. R., Statkevich, S. V., Karpova, E. P., & Hutorenko, I. V. (2017). Chernomorskaja travjanaja krevetka Palaemon adspersus (Decapoda, Palaemonidae): biologija, promysel, problemy [Black Sea herbal shrimp Palaemon adspersus (Decapoda, Palaemonidae): biology, fishery, problems]. Voprosy rybolovstva – Problems offisheries. (Vol. 18), 3. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/319204279_cernomorskaa_travanaa_krevetka_ palaemon_adspersus_decapoda_palaemonidae_biologia_promysel_problemy_black_sea_grass_prawn_palaemon_ adspersus_decapoda_palaemonidae_biology_fisheries_and_problems [in Russian].
  3. Sydorenko, O., Petrova, O., & Ivanjuta, A. (2018). Krevetka Palaemon adspersus: racional'ni naprjamy pererobky [Palaemon adspersus shrimp: rational processing directions]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 4 (28), 94-104. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)09 [in Ukrainian].
  4. Sydorenko, O. V., Romanenko, O. V., & Petrova, O. O. (2019). Strukturno-mehanichni parametry jakosti krevetky Palaemon adspersus [Structural and mechanical parameters of shrimp Palaemon adspersus quality]. Visnyk L'vivs'kogo torgovel'no-ekonomichnogo universytetu – Herald of Lviv Trade and Economic University, 22, 38-44. DOI: https://doi.org/10.36477/2522-1221-2019-22-07 [in Ukrainian].
  5. Cjujn, V., Van, Ch., Juan', I., Chzhan, S., Juan', Ju., & Van, B. Sposob prigotovlenija krevetochnogo sousa s ispol'zovaniem celoj krevetki v kachestve syr'ja [A method of preparing shrimp sauce using whole shrimp as a raw material]. Retrieved from https://findpatent.ru/patent/261/2615468.html [in Russian].
  6. Jarochkin, A. P., Blinov, Ju. G., & Spicyn, I. A. Tehnologicheskaja linija dlja poluchenija ochishhennogo mjasa iz melkih krevetok [Technological line for obtaining peeled shrimp meat]. Retrieved from https://findpatent.ru/patent/256/2560065.html [in Russian].
  7. Jarochkin, A. P., Timchishina, G. N., Blinov, Ju. G., Spicyn, I. A., Bashtovoj, A. N., & Vigovskaja, I. M. Sposob poluchenija pishhevogo belkovogo produkta iz krevetki [The method of obtaining food protein product from shrimp]. Retrieved from http://www.findpatent.ru/patent/255/2554994.html [in Russian].
  8. Ryba, morskie mlekopitajushhie, morskie bespozvonochnye i produkty ih pererabotki [Fish, marine mammals, marine invertebrates and products of their processing. Analysis methods]. (1985). GOST 7636–85. Мoscow: Standartinform [in Russian].
  9. Napivfabrykaty m’jasni ta m’jaso-roslynni posicheni. Tehnichni umovy [Semi-finished meat and chopped meat-and-vegetable plants. Specifications]. (2006). DSTU 4437:2005. Kyi'v: Derzhspozhyvstandart Ukrai'ny [in Ukrainian].
  10. Tablycja kalorijnosti produktiv [Calorie table of products]. Retrieved from http://www.freshfactory.ua/calories_table  [in Ukrainian].
  11. Piddubnyj, V. A., Mazaraki, A. A., Prytul's'ka, N. V., Kravchenko, M. F., & Fedorova D. V. (2015). Innovacii' v harchovyh tehnologijah [Innovations in food technologies]. V. A. Piddubnyj (Ed.). Kyi'v: Kondor-Vydavnyctvo [in Ukrainian].

ВОЛОКНИСТИЙ АКТИВОВАНИЙ ВУГЛЕЦЕВИЙ МАТЕРІАЛ БАГАТОЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор: sveta on . Posted in 2019_04(32)

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF) 

УДК 620.3   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(32)07
Віктор КУДРЯЧЕНКО,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-2908-2663
  к. т. н., доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олександр КОЛОСОВ,
E-maіl: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-8939-0591
  д. т. н., професор Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"
просп. Перемоги, 37, м. Київ, 03056, Україна
     
Лілія МАЗУР,
E-maіl: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-7436-6003
  к. арх., доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ВОЛОКНИСТИЙ АКТИВОВАНИЙ ВУГЛЕЦЕВИЙ МАТЕРІАЛ
БАГАТОЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
 

Представлено новий волокнистий активований вуглецевий матеріал, який характеризується високою сорбційною ємністю по бензену та багатоцільовим призначенням. Зокрема, він може бути використаний під час очищення рідких і газо­подібних середовищ від небажаних домішок, для використання в електротехнічній промисловості, а також для медичних цілей.
 
Ключові слова: волокно, вуглець, активація, сорбція.

REFERENCES 

  1. Halysh, V., Sevastyanova, O., Riazanova, A. V., Pasalskiy, B., Budnyak, T., Lindström, M. E. et al. (2018). Walnut shells as a potential low-cost lignocellulosic sorbent for dyes and metal ions. Cellulose. (Vol. 25). (Iss. 8). P. 4729-4742. DOI: https://doi.org/10.1007/s10570-018-1896-y [in English].
  2. Galysh, V., Chykun, N., & Pasal's'kyj, B. (2018). Corbcijni vlastyvosti shkaralupy kistochok abrykosa [Sorption properties of apricot kernels]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 2 (26), 46-56. DOI: https://doi.org/10.31617/ tr.knute.2018(26)05 [in Ukrainian].
  3. Galysh, V., Pasal's'kyj, B., & Sevast'janova, O. (2017). Vysokoefektyvni sorbenty z produktiv pererobky sil's'kogospodars'koi' syrovyny [Highly effective sorbents from agricultural raw materials processing]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 1 (23), 80-89 [in Ukrainian].
  4. Chykyn, N., Sevastyanova, O., & Pasalskiy, B. (2016). The sorption of ions heavy metals by technical lignins. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 1 (21), 235-243 [in Ukrainian].
  5. Chykun, N., Pasal's'kyj, B., & Puzij, O. (2015). Efektyvnist' vitchyznjanyh adsorbentiv pry ochyshhenni vody vid joniv Ferumu (III) [The effectiveness of domestic adsorbents in the purification of water from Ferum (III) ions]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 1 (19), 170-174 [in Ukrainian].
  6. Puzij, O., Pasal's'kyj, B., & Chykun, N. (2014). Fosforovmisni vuglecevi sorbenty dlja ochystky vody [Phosphorous carbon sorbents for water purification]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets", 1 (17),159-166 [in Ukrainian]. 
  7. Zhai, Y., Dou, Y., Zhao, D., Fulvio, P. F., Mayes, R. T., & Dai, S. (2011). Carbon materials for chemical capacitive energy storage. Advanced Materials. (Vol. 23 (42), (pp. 4828). DOI: https://doi.org/10.1002/adma.201100984 [in English].
  8. Nakagawa, H., Shudo, A., & Miura, K. (2000). High-Capacity Electric Double-Layer Capacitor with High-Density-Activated Carbon Fiber Electrodes. Journal of The Electrochemical Society. (Vol. 147). (Iss. 1), (pp. 38). DOI: https://doi.org/10.1149/1.1393154 [in English].
  9. Spravochnik himika 21. Himija i himicheskie tehnologii. Izopiesticheskie metody [Handbook of a chemist 21. Chemistry and chemical technologies. Isopiestic methods]. Retrieved from https://chem21.info/info/79954 [in Russian].
  10. Nabyvanec', B. I., Suhan, V. V., & Kalabina, L. V. (1996). Analitychna himija pryrodnogo seredovyshha [Analytical chemistry of the natural environment]. Kyi'v: Lybid' [in Ukrainian].
  11. Tkani na osnove uglerodnyh volokon. Tehnicheskie trebovanija i metody ispytanij [Fabrics based on carbon fibers. Technical requirements and test methods]. (2018). GOST Р 58062–2018. Moscow: Standartinform [in Russian].
  12. Grigorova, T. K., Karnacevich, L. V., Kolobrodov, V. G., Levikova, L. V., Sergeev, V. P., Litvinov, V. F. et al. Adsorbcionnye harakteristiki aktivirovannyh uglerodnyh voloknistyh materialov tipa AUVM "Dnepr" [Adsorption characteristics of activated carbon fiber materials such as ACFM "Dnepr"]. (1991). Voprosy atomnoj nauki i tehniki. Serija: Jaderno-fizicheskie issledovanija (Teorija i jeksperiment) – Questions of atomic science and technology. Series: Nuclear physics research (Theory and experiment). (Iss. 1 (19), (pp. 9-14) [in Russian].

ВОДНО-ДИСПЕРСІЙНІ ФАРБИ: КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ЯКОСТІ

Автор: sveta on . Posted in 2019_04(32)

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF) 

УДК 667.633.22:658.562   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(32)06
Тарас КАРАВАЄВ,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4429-2474
  д. т. н., доцент, професор кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Віктор ОСИКА,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-5081-7727
  д. т. н., доцент, декан факультету торгівлі та маркетингу
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Оксана ЗОЛОТАРЬОВА,
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-2534-3125
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ВОДНО-ДИСПЕРСІЙНІ ФАРБИ: КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ЯКОСТІ 

Наведено результати комплексної оцінки якості розроблених водно-диспер­сійних фарб (ВДФ) для внутрішніх робіт проти ВДФ-аналогів, представлених на ринку України. Визначено комплексний показник якості ВДФ за рівнем експлуата­ційних властивостей покриттів, призначених для поверхонь з різним ступенем навантаження. Отримані дані дадуть змогу споживачам обґрунтовано підійти до вибору ВДФ для внутрішнього захисно-декоративного оздоблення.
 
Ключові слова: водно-дисперсійна фарба (ВДФ), покриття, експлуатаційні властивості, якість, комплексний показник якості. 

REFERENCES 

  1. Karavayev, T., Osyka, V., & Kolomiets, T. (2019). Water-Borne Coating Materials Already Dominate. European Coatings Journal. (Vol. 2), (pp. 18-20) [in English].
  2. Karavajev, T., Kaluga, N., & Sim’jachko, O. (2018). Struktura ta dynamika rynku lakofarbovyh materialiv v Ukrai'ni [Structure and dynamics of the market of paints and varnishes in Ukraine]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commoditiesand Markets", 1 (25), 75-88 [in Ukrainian].
  3. Karavajev, T. A. (2015). Vodno-dyspersijni farby: tovaroznavcha ocinka [Water-dispersion paints: commodity evaluation]. Kyi'v: Kyi'vs'kyj nacional'nyj torgovel'no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  4. Karavajev, T., Kolomijec', T., & Sim’jachko, O. (2019). Vodno-dyspersijni farby: klasyfikacija ta asortyment [Water-dispersion paints: classification and assortment]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commoditiesand Markets", 2 (30), 52-63. DOI: 10.31617/tr.knute.2019(30)05. [in Ukrainian].
  5. Komaha, V., & Sviders'kyj, V. (2014). Reologichni vlastyvosti modyfikovanyh akrylovyh dyspersij [Rheological properties of modified acrylic dispersions]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commoditiesand Markets", 2 (18), 156-163 [in Ukrainian].
  6. Komakha, V., Merezhko, N., Sviderskiy, V., & Sirenko, S. (2017). Analysis of the effect of chalk modification on the peculiarities of its interaction with acrylic film former. Eastern European journal of enterprise technologies, 1/6 (85), 23-27. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.92423 [in English].
  7. Komaha, V. O., & Merezhko, N. V. (2015). Tovaroznavcha ocinka inter’jernyh vodno-dyspersijnyh farb na osnovi modyfikovanyh karbonatnyh napovnjuvachiv. Suchasne materialoznavstvo ta tovaroznavstvo: teorija, praktyka, osvita [Commodity evaluation of interior water-dispersion paints based on modified carbonate fillers. Modern materials science and commodity science: theory, practice, education]. Proceedings of the II International Scientific and Practical Internet Conference. (pp. 96-100). Poltava: PUET [in Ukrainian].
  8. Komaha V. O.,  Shul'ga O. S. (2016). Rozrobka j doslidzhennja vodno-dyspersijnyh farb z  modyfikovanymy napovnjuvachamy. Suchasne materialoznavstvo ta tovaroznavstvo: teorija, praktyka, osvita [Development and research of water-dispersion paints with modified fillers. Modern materials science and commodity science: theory, practice, education]. Proceedings of the III International Scientific and Practical Internet Conference. (pp. 383-386). Poltava: PUET [in Ukrainian].
  9. Shul'ga, O., & Merezhko, N. (2015). Ekspluatacijni vlastyvosti pokryttiv z modyfiko­vanymy kaolinamy [Performance properties of modified kaolin coatings]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commoditiesand Markets", 1 (20), 121-127 [in Ukrainian].
  10. Farby ta laky. Vyznachennja tovshhyny plivky [Paints and varnishes. Determination of film thickness] (2015). DSTU ISO 2808:2015. Kyi'v: Minekonomrozvytku Ukrai'ny [in Ukrainian].
  11. Karavajev, T., & Sviders'kyj, V. (2012). Estetychni vlastyvosti pokryttiv z vodno-dyspersijnyh farb [Aesthetic properties of coatings made of water-dispersion paints]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commoditiesand Markets", 2 (14), 180-190 [in Ukrainian].
  12. Standard Practice for Calculating Yellowness and Whiteness Indices from Instrumentally Measured Color Coordinates. ASTM E313:2010 [in English].
  13. Karavajev, T., & Sviders'kyj, V. (2013). Micnist' plivok z vodno-dyspersijnyh farb, napovnenyh karbonatamy i kaolinamy [Durability of films of water-dispersion paints filled with carbonates and kaolins]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commoditiesand Markets", 2 (16), 139-148 [in Ukrainian].
  14. Farby ta laky. Vyprobuvannja metodom reshitchastyh nadriziv [Paints and varnishes. Test by the method of lattice cuts]. (2015). DSTU ISO 2409:2015. Kyi'v: Minekonomrozvytku Ukrai'ny [in Ukrainian].
  15. Farby i laky. Vyprobuvannja na zgyn (navkolo cylindrychnogo stryzhnja) [Paints and varnishes. Bending Test (Around Cylindrical Rod)]. (2015). DSTU ISO 1519:2015. Kyi'v: Minekonomrozvytku Ukrai'ny [in Ukrainian].
  16. Karavajev, T. A. (2014). Gidrofobnist' pokryttiv z vodno-dyspersijnyh farb ta sposoby i'i' pidvyshhennja [Hydrophobicity of coatings made of water-dispersion paints and ways to improve it]. Visnyk Cherkas'kogo derzhavnogo tehnologichnogo universytetu. Serija: Tehnichni nauky – Bulletin of Cherkasy State Technological University. Series: Technical Sciences, 2, 106-112 [in Ukrainian].
  17. Farby ta laky. Vyznachennja blysku pid kutom 20°, 60° i 85° [Paints and varnishes. The definition of gloss at an angle of 20 °, 60 ° and 85 °]. (2015). DSTU ISO 2813:2015. Kyi'v: Minekonomrozvytku Ukrai'ny [in Ukrainian].
  18. Farby ta laky. Vyznachennja stijkosti do vologogo styrannja ta zdatnosti do ochyshhennja pokryttiv Farby ta laky. [Determination of resistance to wet abrasion and ability to clean coatings]. (2015). DSTU ISO 11998:2015. Kyi'v: Minekonomrozvytku Ukrai'ny [in Ukrainian].
  19. Lific, I. M. (2007). Konkurentosposobnost' tovarov i uslug [Competitiveness of goods and services]. Moscow: Vysshee obrazovanie [in Russian].