Приймаються статті для публікації в № 3 (35)
Міжнародного науково-практичного журналу "Товари і ринки" з технічних та економічних наук 

БЕЗПЕЧНІСТЬ І ЯКІСТЬ ФІТОЧАЇВ УКРАЇНСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

Автор: sveta on . Posted in 2020_02(34)

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 663.952(477)   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(34)11
Олександра БАБІЙ 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-8105-9925
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Тетяна БОЖКО
  
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-2261-4527
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

БЕЗПЕЧНІСТЬ І ЯКІСТЬ ФІТОЧАЇВ УКРАЇНСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

Досліджено споживні властивості монофіточаїв українського виробництва й встановлено відповідність показників безпечності та якості вимогам вітчиз­няного законодавства, що особливо важливо в умовах корона­вірусної пандемії. Запропоновано напрями подальших досліджень.
Ключові слова: фіточаї, безпечність, якість.


REFERENCES
 
1.   Fed’ko, L. (2016). Fitochaj u profilaktyci ta likuvanni zahvorjuvan’ obminu rechovyn [Herbal tea in the prevention and treatment of metabolic diseases]. Visnyk L’vivs’kogo universytetu. Serija: Biologichna – Bulletin of Lviv University. Series: Biological. (Issue 73), (pp. 445-445) [in Ukrainian].
2.   Oficijnyj sajt TOV "Fitosvit LTD" [Official site of LLC "Fitosvit LTD"]. Retrieved from https://fitosvit.agrobiz.net [in Ukrainian].
3.   Tournas, V. H., & Katsoudas, E. J. (2008). Microbiological Quality of Various Medi­ci­nal Herbal Teas and Coffee Substitutes. Microbiology Insights. (Vol. 1), (pp.47-55) [in English].
4.    Srivastava, J. K., Shankar, E., &  Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular Medicine Reports. (Vol. 3), 6, 895-901 [in English].
5.   DiLorenzo, C., Dell’Agli, M., Badea, M., Sangiovanni, E., Dima, L., Bosisio, E. et al.(2013). Plan food supplements with anti-inflammatory properties: asystematicre view (II). Critical Reviews in Food Science and Nutrition. (Vol. 53), 5507-516 [in English].
6.   Shakeri, A., Sahebkar, A., & Javadi, B. (2016). Melissa Officinalis L. A Review of Its Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology. Journal of Ethnopharmacology. (Vol. 188), (pp.204-228) [in English].
7.   Hudson, James B. (2012). Applications of the Phytomedicine Echinacea purpurea (Purple Coneflower) in Infectious Diseases. Journal of Biomed Biotechnology. (pp.1-16) [in English].
8.   Lawrence, B. M. (2006). Mint: The Genus Mentha. CRC Press [in English].
9.   Zakon Ukrai’ny Pro informaciju dlja spozhyvachiv shhodo harchovyh produktiv: vid 06.12.2018 [Law of Ukraine On information for consumers about food products: from12/06/2018]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19 [in Ukrainian].
10.   Derzhavna Farmakopeja [Ukrai’ny State Pharmacopoeia of Ukraine]. (2014). (2nd ed.). Harkiv: DP "Ukrai’ns’kyj naukovyj farmakopejnyj centr jakosti likars’kyh zasobiv". (Vol. 3) [in Ukrainian].
11.   Syr’e i produkty pishhevye. Atomno-absorbcionnyj metod opredelenija toksichnyh jelementov [Raw materials and food products. Atomic absorption method for the determination of toxic elements]. (1997). GOST 30178–96. Moscow: Izdatel’stvo standartov [in Russian].
12.   Metody opredelenija mikrokolichestv pesticidov v produktah pitanija, kormah i vnesh­nej srede [Methods for the determination of trace amounts of pesticides in food, feed and the environment]. (1992). MU 1112–73. Moscow: Agropromizdat. (Vol. 2) [in Russian].
13.   Gosudarstvennaja sistema obespechenija edinstva izmerenij aktivnosti radionuklidov v obyomnyh obrazcah. Metodika vypolnenija izmerenij na gamma-spektrometre [State system for ensuring the uniformity of measurements of radionuclide activity in bulk samples. Measurement Technique on a Gamma Spectrometer]. (1990). МІ 2143–91Moscow [in Russian].
14.   Aktyvnist’ radionuklidiv Sr-90 ta Y-90 v lichyl’nyh zrazkah, oderzhanyh metodamy selekcii’ nuklidiv [Activity of radionuclides Sr-90 and Y-90 in counting samples obtained by nuclide selection methods]. (1999). MI 12-08-99. Kyi’v [in Ukrainian].
15.   Produkty harchovi. Metody vyznachennja kil’kosti mezofil’nyh aerobnyh ta fakul’­tatyvno-anaerobnyh mikroorganizmiv [Food products. Methods for determining the number of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms]. (2016). DSTU 8446:2015. Kyi’v: DP "UkrNDNC" [in Ukrainian].
16.   Produkty harchovi. Metod vyznachennja drizhdzhiv i plisenevyh grybiv [Food products. Method for determination of yeast and mold fungi]. (2016). DSTU 8447:2015. Kyi’v: DP "UkrNDNC " [in Ukrainian].
17.   Pro zatverdzhennja Derzhavnyh gigijenichnyh pravyl i norm "Reglament maksymal’nyhrivniv okremyh zabrudnjujuchyh rechovyn u harchovyh produktah: Nakaz MOZ № 368 vid 13.05.2013 [On approval of the State hygienic rules and norms "Regulations of the maximum levels of separate contaminants in food stuff: the Order of the Ministry of Health № 368 from 13.05.2013]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0774-13 [in Ukrainian].
18.   Pro zatverdzhennja Derzhavnyh gigijenichnyh normatyviv "Dopustymi rivni vmistu radionuklidiv 137 Cs ta 90 Sr u produktah harchuvannja ta pytnij vodi": Nakaz MOZ № 256 vid 03.05.2006 [On approval of the State hygienic standards "Permissible levels of 137 Cs and 90 Sr radionuclides ifood and drinking water": the Order of the Ministry of Health № 256 of 03.05.2006]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0845-06 [in Ukrainian].
19.   Pro zatverdzhennja mikrobiologichnyh kryterii’v dlja vstanovlennja pokaznykiv bez­pechnosti harchovyh produktiv: Nakaz MOZ № 548 vid 19.07.2012 [On approval of microbiological criteria for establishment of indicators of safety of foodstuff: the Order of the Ministry of Health № 548 from 07/19/2012]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1321-12 [in Ukrainian].

КАВОВИЙ НАПІЙ ЗІ ЗНИЖЕНИМ ПОКАЗНИКОМ ГЛІКЕМІЧНОСТІ

Автор: sveta on . Posted in 2020_02(34)

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 663.94   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(34)10
Катерина РУБАНКА
 
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID:0000-0002-9884-4214
  к. т. н, ст. викладач кафедри технології консервування
Національного університету харчових технологій

вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна
     
Віта ТЕРЛЕЦЬКА
 
Е-mail: terletskay@ukr.net
ORCID: 0000-0003-2319-3768
  к. т. н., доцент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів
Національного університету харчових технологій

вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01601, Україна

КАВОВИЙ НАПІЙ ЗІ ЗНИЖЕНИМ ПОКАЗНИКОМ ГЛІКЕМІЧНОСТІ

Досліджено доцільність застосування поліспиртів типу мальтитолу та ізо­мальтитолу в технології швидкорозчинних кавових напоїв. Заміна цукру на полі­спирти дає змогу створити напій, який за якістю відповідає нормативній доку­мен­тації при поліпшенні структурно-механічних властивостей. Доведено, що розроблені напої мають знижену енергетичну цінність, а показник глікемічності – менший у 2.5 раза, ніж у кавового напою з цукром.
Ключові слова: кавовий напій, ізомальтитол, мальтитол, показник глікемічності.

 
REFERENCES

1.   Chooi, Yu Chung, Ding, Cherlyn, & Magkos, Faidon. (2019). The epidemiology of obesity. Metabolism. (Vol. 92), (pp. 6-10) [in English].
2.   Ludwig, D. S., Majzoub, J. A., Al-Zahrani, А., Dallal, G. E., Blanco, I., & Roberts, S. B. (1991). High Glycemic Index Foods, Overeating, and Obesity. Pediatrics(Vol. 103 (3), (pp.1-6) [in English].
3.   Wolever, T. M. S., Jenkins, D. J. A., Jenkins, A. L., & Josse R. G. (1991). The gly­ce­mic index: methodology and clinical implications. Am J Clin Nutr. (Vol. 54), (pp. 846-854) [in English].
4.   Oliveira, M., Ramos, S., Delerue-Matos, C., & Morais, S. (2015). Espresso beverages of pure origin coffee: Mineral characterization, contribution for mineral in take and geographical discrimination. Food Chemistry. (Vol. 177), (pp. 330-338) [in English].
5.   Obsjagy prodazhu kavy v Ukrai’ni u 2016/2017 rr. [Sales of coffee in Ukraine in 2016/2017]. Interfaks-Ukrai’na Interfax-Ukraine. Retrieved from https://ua.interfax.com.ua [in Ukrainian].
6.   Schmit, S. L., Rennert, H. S., Rennert, G., & Gruber, S. B. (2016). Coffee consump­tion and the risk of colorectal cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. (Vol. 25), (pp. 634-639) [in English].
7.   Mojsejak, M. B., Kirillov, D. D., & Suljaeva, I. A. (2016). Razrabotka kompozicii kofej­nogo napitka bez gljukozy s zadannymi funkcional’nymi svojstvami [Development of a glucose-free coffee beverage composition with desired functional properties]. Sahar – Sugar, 11, 32-36 [in Russian].
8.   Nahmedov, F. G. (1998). Razvitie assortimenta kofeproduktov [Development of the assortment of coffee products]. Chaj i kofe – Teaandcoffee, 1, 15-19 [in Russian].
9.   Logvinchuk, T. M., & Dobrovol’skij, V. F. (2018) Vybor fitosyr’ja dlja obespechenija vysokih organolepticheskih pokazatelej kompozicij kofejnyh i chajnyh napitkov na osnove kompleksnogo primenenija cikorija i stevii [The choice of phyto-raw materials to ensure high organoleptic characteristics of the compositions of coffee and tea drinks based on the integrated use of chicory and stevia]. Pishhevaja promyshlennost’ – Food industry, 7, 11-13 [in Russian].
10.   Bajdalinova, L. S., & Mel’nikova, V. A. (2016). Ispol’zovanie topinambura dlja proiz­vodstva poroshkoobraznogo zamenitelja kofe [Using Jerusalem artichoke for the pro­duction of powdered coffee substitute]. Vestnik MAH – Herald MAX, 1, 13-18 [in Russian].
11.   Willibald-Ettle, I., & Schiweck, H. Properties and applications of isomalt and other bulk sweeteners. Advancesin Sweeteners. (pp.134-149) [in English].
12.   Napoi’ kavovi rozchynni. Zagal’ni tehnichni umovy [Instant coffee drinks. General tech­nical conditions]. (2007). DSTU 4849:2007. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
13.   Mank, V. V., Volovyk, L. S., Kovalevs’ka, Je. I. et al. (2001). Koloi’dna himija [Colloi­dalchemistry]. Kyi’v: UDUHT [in Ukrainian].
14.   Augustin, L. S. A., Kendal, C. W. C., Jenkins, D. J. A. et al. (2015). Glycemic index, glycemic load and glycemic response. Proceedings from: the International Scientific Consensus Summit from the International Carbohydrate Quality. Nutrition, Metabo­lism and Cardiovascular Diseases. (Vol. 25). (Issue 9), (pp. 795-815) [in English].
15.   Kostrzhyc’kyj, A. I., Kalinkov, O. Ju., Tishhenko, V. M., & Beregova, O. M. (2008). Fizychna ta koloi’dna himija [Physical and colloid chemistry]. Kyi’v: Centr uchbovoi’ literatury [in Ukrainian].
16.   Dorohovych, A. M., Dorohovych, V. V., Murzin, A. V., Badruk, V. V., Abramova, A. G., & Jestrems’ka, Ja. S. (2013). Fizyko-himichni, tehnologichni, fiziologichni vlasty­vosti polioliv ta cukriv  [Physico-chemical, technological, physiological properties of po­lyols and sugars]. Harchova nauka i tehnologija – Food science and technology, 1 (22), 73-76 [in Ukrainian].
17.   Gabrieljan, D. S., & Grunskaja, V. A. (2012). Vlijanie vida molochnoj osnovy na organolepticheskie i strukturno-mehanicheskie svojstva obogashhennyh kislomo­loch­nyh napitkov s ispol’zovaniem molochnoj syvorotki [The influence of the type of milk base on the organoleptic and structural-mechanical properties of fortified fermented milk drinks using milk whey]. Molochnohozjajstvennyj vestnik – Dairy Newsletter, 4 (8), 34-37 [in Russian]. 

ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ АНАЛОГА МОЛОКА З НАСІННЯ ПАЖИТНИКА ГРЕЦЬКОГО

Автор: sveta on . Posted in 2020_02(34)

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 637.181=111   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(34)09
Юлія МОТУЗКА

 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-0400-6445
  д. т. н., доцент, професор кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
Анна КОШЕЛЬНИК 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-0322-9375
  аспірант кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ФОРМУВАННЯ ЯКОСТІ АНАЛОГА МОЛОКА З НАСІННЯ ПАЖИТНИКА ГРЕЦЬКОГО

Постановка проблеми. На вибір споживачів впливає багато чинників, од­ними з вирішальних є смак та аромат харчових продуктів. Ці показники, своєю чер­гою, переважно залежать від виду і якості сировини та способів її обробки. Особливо це актуально для виробництва аналогів молока рослинного походження з певного виду рослинної сировини, органолептичні властивості якої можуть обме­жити вживання готового продукту. Нині доцільним для виробництва аналогів молока рослинного походження є використання  насіння пажитника грецького. Саме тому актуальним є дослідження впливу термічної обробки на зміни хімічного складу насіння пажитника грецького та формування його смаку і запаху.
Мета роботи – дослідити вплив термічної обробки на хімічний склад на­сіння пажитника грецького.
Матеріали та методи. Предмет дослідження – насіння пажитника грець­кого вітчизняного походження врожаю 2019 р. Сортова чистота становить 99 %.
Масову частку моно- та дисахаридів насіння пажитника грецького визна­чено методом високоефективної рідинної хроматографії, амінокислотного складу – рідинно-колонковою йонообмінною хроматографією із використанням автоматич­ного аналізатора амінокислот AAA 400 виробництва фірми "Ingos – Laboratory Instruments" (Чехія), жирнокислотний склад – методом газової хроматографії на хроматографі HRGC 5300 (Італія).
Розрахунки проводили на суху речовину продукту, тобто з урахуванням випаровування вологи.
Результати дослідження. Визначено, що вплив температури обумовлює певні зміни запаху насіння, зокрема, продукт набуває вираженого грибного відтінку. Встановлено, що протікання реакції меланоїдиноутворення не могло суттєво вплинути на смак і аромат насіння. У насінні ідентифіковано 22 жирні кислоти, з яких переважають елаїдинова, лінолелаїдинова, гамма-ліноленова, пальмітинова та стеаринова. Зміни в жирно­кислот­ному складі після теплової обробки демонструють збільшення пальмітинової та гамма-ліноленової кислот. Відбулося зменшення лінолевої кислоти, що пов’я­зано з процесами її окиснення під дією гідропероксидних ліпаз та утворення сполуки 1-октен-3-ол.
Висновки.
 Дослідженнями амінокислотного складу насіння пажитника грецького та складу моно- та дисахаридів визначено, що протікання реакції Майяра суттєво не впливає  на зміни смакових і ароматичних властивостей сировини. Припущення, що зміни у жирнокислотному складі після термічної обробки насіння впливають на його органолептичні показники, підтверджено. Ідентифі­ко­вано 22 жирні кислоти. Кількість поліненасичених жирних кислот переважає вміст моно­ненасичених і насичених у 1.7 раза. Зменшення лінолевої кислоти пов’язане з проце­сами її окиснення під дією гідропероксидних ліпаз та утворення  сполуки 1-октен-3-ол.
Ключові слова: аналоги молока рослинного походження, жирнокислот­ний склад, напій, якість, амінокислотний склад, смак, запах, споживач, реакція Майяра.

REFERENCES

1.  Fedorova, R. A., & Ponomarenko, V. M. (2014). Izucheniye vliyaniya belok­soderzhashchey dobavki na kachestvo pshenichnogo khleba iz muki s poni­zhen­nymi khlebopekarnymi svoystvami [Testing the impact of a protein contai­ning additive on the quality of wheat bread made of the flour with the reduced baking properties]. Izvestiya Sankt-Peterburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo univer­siteta – News of St. Petersburg State Agrarian University, 37, 40-43. Retrieved from https://cyberleninka.ru/article/n/izuchenie-vliyaniya-beloksoderzhaschey-dobavki-na-kachestvo-pshenichnogo-hleba-iz-muki-s-ponizhennymi-hlebopekarnymi-svoystvami/viewer [in Russian].
2.  Tangyu, M., Muller, J., Bolten, C. J., & Wittmann, C. (2019). Fermentation of plant-based milk alternatives for improved flavour and nutritional value. Applied Microbiology and Biotechnology, 103, 9263-9275 [in English].
3.  Grimble, R. (2005). Fatty acid profile of modern lipid emulsions: scientific con­siderations for creating the ideal composition. Clin. Nutr. Suppl., 1, 9-15 [in English].
4.  Al-Jasass, F. M., & Al-Jasser, M. S. (2012). Chemical Composition and Fatty Acid Content of Some Spices and Herbs under Saudi Arabia Conditions. Scientific World Journal, 859-892. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3540753 [in English].
5.  Moneim, A. E. S., Ali, O. A., & Hemavathy, J. (2008). Lipid content and fatty acid composition of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) seeds grown in Sudan. International Journal of Food Science & Technology, 43 (2), 380-382 [in English].
6.  Beyzi, E., Şafak, E. K., Gürbüz, P., Koşar, M., & Gürbüz, B.(2020). Fatty Acid Composition, Diosgenin and Trigonelline Contents of Fenugreek (Trigonella foenum-graecum): Effects of Phosphorus Fertilizer. Plant Biosystems – An Inter­national Journal Dealing with all Aspects of Plant Biology. Retrieved from https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/11263504.2020.1769216?journalCode=tplb20 [in English].
7.  Bienkowski, T., Zuk-Golaszewska, K., Kaliniewicz, J., & Golaszewski, J. (2017). The content of biogenic elements and fatty acid composition of fenugreek seedscultivated under different condition. Chilean journal of agricultural research, 77 (2)134-141 [in English].
8.  Rahman, M. M., Ullah, O., Huq, E., & Khan, W. (2019). Analysis of Fatty Acid Composition and Physicochemical Characteristic of Trigonella foenum-graecum Linn Ripe Seed by Gas Liquid Chromatography. Malaysian Journal of Chemistry221 (1), 24-28 [in English].
9.      Feyzi, S., Varidi, M., Zare, F. et al. (2015). Fenugreek (Trigonella foenum-grae­cumseed protein isolate: extraction optimization, amino acid composition, thermo and functional properties. J Sci Food Agric, 95 (15), 3165-76 [in English].
10.  James, R. (1976). Instruction manual single-column amino acid analysCali­fornia, USA: Durrum. Chemical Corporation Printed [in English].
11.  Kozarenko, T., Zuyev, S., & Mulyar, N. (1981). Ionoobmennaya khromatografiya aminokislot (Teoreticheskiye osnovy i praktika) [Ion-exchange chromatography of amino acids (theoretical foundations and practice)]. Novosibіrsk: Nauka [in Russian].
12.  Ludwiczuk, A., Skalicka-Woźniak, K., & Georgiev, M. I. (2017). Terpenoids. Pharmacognosy, 233-266 [in English].
13.   Tangyu, M., Muller, J., & Bolten, C. (2019). Fermentation of plant-based milk alternatives for improved flavour and nutritional value. Applied Microbiology and Biotechnology, 103, 9263-9275. doi: 10.1007/s00253-019-10175-9 [in English].
14.   Jiang, S., Cai, W., & Xu, B. (2013). Food quality improvement of soy milk made from short-time germinated soybeans. Foods, 2198-212. doi: 10.3390/foods2020198 [in English].
15.  Udeozor, L. O. (2012). Tigernut-soy milk drink: preparation, proximate com­position and sensory qualities. International Journal of Food and Nutrition Science. (Vol. 1). (Issue 4), (pp. 18-26) [in English].
16.  Skulska, I. V., & Tsisaryk, O. Y. (2014). Vmist vilnykh aminokyslot brynzy v zalezhnosti vid skladu mikrobialnoi kompozytsii [The content  of free amino acids of brynza cheese depending on the microbial composition]. Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Gzhtskoho – Scientific bulletin of Stepan Gzhyt­skyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnolog Lviv. (Vol. 16). (Issue 3 (60), (pp. 152-160) [in Ukrainian].
17.  Jeewanthi, R. K. C., & Paik, H.-D. (2017). Modifications of nutritional, struc­tural, and sensory characteristics of non-dairy soy cheese analogs to improve their quality attributes. Journal of Food Science and Technology, 554384-4394[in English].
18.  Bilkovi rechovyny [Protein substances]Retrieved from https://chemeducation.pnu.edu.ua/wp-content/uploads/sites/14/2020/02/%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D1%86%D1%96%D1%8F_1.pdf [in Ukrainian].
19.  Kozulko, G. (2009). Iz chego sostoit gribnoy zapakh? [What is the compo­sition of mushroom smell?]. Retrieved from https://bp21.livejournal.com/65841.html [in Russian].
20.  Soyevyye kompozitsii s uluchshennymi organolepticheskimi svoystvami I sposoby ikh polucheniya [Soya compositions with improved organoleptic properties and methods of their obtaining]. (2008). Retrieved from https://patentimages.storage.googleapis.com/a5/1f/52/50b142fb44866e/RU2375917C2.pdf [in Russian].

ФОРМУВАННЯ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПОЛІМЕР-МІНЕРАЛЬНОГО ПОКРИТТЯ ДЛЯ ОЗДОБЛЕННЯ ШКІР

Автор: sveta on . Posted in 2020_02(34)

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 675.046.8   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(34)08
Анна БОНДАРЄВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0002-3241-2726
  аспірант кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена МОКРОУСОВА
  
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID ID: 0000-0003-1943-8048
  д. т. н., професор кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ФОРМУВАННЯ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПОЛІМЕР-МІНЕРАЛЬНОГО ПОКРИТТЯ
ДЛЯ ОЗДОБЛЕННЯ ШКІР

Стаття присвячена дослідженню фізико-механічних властивостей полімер-мінерального покриття для оздоблення шкір із використанням модифікованих дис­персій монтморилоніту. Встановлено підвищення модуля еластичності, межі міц­ності та зниження показника видовження полімер-мінерального покриття для оздоблення шкір. Виявлено посилення ефекту структурування полімеру та пі­дви­щення фізико-механічних властивостей полімер-мінерального покриття для шкіри внаслідок формування плівок за температури 60 °С.
Ключові слова: полімер, монтморилоніт, модифікація, покриття, оздоб­лення, шкіра, фізико-механічні властивості, показники.

 
REFERENCES

1.   Izovit, T., & Naumenko, I. (2015). Tendencii’ rozvytku ukrai’ns’kogo rynku vyro­b­nyctva shkiry [Trends in the development of the Ukrainian leather production market]. Legka promyslovist’ – Light industry, 4, 2-4 [in Ukrainian].
2.   Winter, C., Borges, Agustini C., Elizabeth, M., Schultz, R., & Gutterres, M. (2017). Influ­ence of pigment addition on the properties of Polymer films for leather finishing. Journal of the Society of Leather Technologists and Chemists. (Vol. 101), 2, 78-85 [in English].
3.   Kas’jan, E. Je. (2019). Fizyko-himija polimernyh plivkoutvorjuvachiv dlja ozdob­lennja shkiry [Physico-chemistry of polymer film formers for leather finishing]. Kyi’v: Osvita Ukrai’ny [in Ukrainian].
4.   Kondratjuk, O. V., & Kas’jan, E. Je. (2017). Vlastyvosti modyfikovanyh polimernyh kompozycij dlja ozdoblennja shkir [Properties of modified polymer compositions for leather finishing]. Visnyk Hmel’nyc’kogo nacional’nogo universytetu – Bulletin of Khme­lnytsky National University, 5 (253), 62-66 [in Ukrainian].
5.   Ekologichno orijentovani tehnologii’ vyrobnyctva shkirjanyh ta hutrovyh materialiv dlja stvorennja konkurentospromozhnyh tovariv. Ch. 1. Ekologichno orijentovani 
 tehno­logii’  vyrobnyctva shkirjanyh ta hutrovyh materialiv [Ecologically oriented technolo­gies of production of leather and fur materials for creation of competitive goods. Part 1. Ecologically oriented technologies of production of leather and fur materials]. (2011). A. G. Danylkovich (Ed.). Kyi’v: Feniks [in Ukrainian].
6.   Kondratjuk, O. V., & Kas’jan, E. Je. (2017). Rozrobka skladiv pokryvnyh kompo­zycijdlja ozdoblennja natural’nyh shkir [Development of structure of covering compo­si­tions for finishing of genuine leathers]. Visnyk Hmel’nyc’kogo nacional’nogo universytetu – Bulletin of Khmelnytsky National University, 6, 255-262 [in Ukrainian].
7.   Yılmaz, Onur, Cheaburu, Catalina N., Gülümser, Gürbüz, & Vasile, Cornelia. (2011). Rheological behaviour of acrylate/montmorillonite nanocomposite latexes and their application in leather finishing as binders. Progress in Organic Coatings. (Vol. 70). (Issue 1), (pp. 52-58) [in English].
8.   Yılmaz, Onur. (2014). A hybrid polyacrylate/OMMT nanocomposite latex: Synthesis, characterization and its application as a coating binder. Progress in Organic Coa­tings. (Vol. 77)1110-117 [in English].
9.   Wang, Chunhua, Mu, Changdao, & Lin, Wei. (2018). Effect of Novel Synthetic Clay on the Property of Waterborne Polyurethane Leather Finishing Agent: Enhanced Ther­mal, Mechanical and UV-resistant Performance. Journal of the Society of Leather Technologists and Chemists, 3155-159 [in English].
10.   Otroshko, V. A., Mokrousova, O. R., & Merezhko, N. V. (2016). Vzajemodija kolagenudermy z mineral’nymy ta polimernymy spolukamy [Interaction of dermal collagen with mineral and polymeric compounds]. Tehnologichnyj audyt ta rezervy vyrob­nyctva – Technological audit and production reserves, 2/4 (28)48-54 [in Ukrainian].
11.   Mokrousova, O. R. (2011). Tehnologija otrymannja mineral’nyh pigmentnyh koncen­trativ dlja shkirjanoi’ promyslovosti [The technology of obtaining mineral pigment concentrates for the leather industry]. Visnyk KNUTD – Bulletin of KNUTD, 3, 67-74 [in Ukrainian].
12.   Danylkovych, A. G. (2016). Osnovni materialy i tehnologii’ vyrobnyctva shkiry [Basicmaterials and technologies of leather production]. Kyi’v: Feniks [in Ukrainian].
13.   Mokrousova, O. R. (2011). Polifunkcional’ni materialy dlja ridynnogo ozdoblennja shkir. Vplyv modyfikuvannja montmorylonitu spolukamy Cr(III) na elektropo­verh­nevi ta strukturni vlastyvosti dyspersij [Multifunctional materials for liquid leather finishing. The influence of modification of montmorillonite by Cr(III) compounds on electro surface and structural properties of dispersions]. Visnyk KNUTD – Bulletin of KNUTD, 1, 84-93 [in Ukrainian].
14.   Morkousova, O., Pleten, O., & Kasyan, E.(2010). Pigment concentrate with mont­morillonite for leather coat finishing. M. Pawlowa, I. Frydrych (Eds.). Innovations in clothes and footwear391-396. Radom [in English].
15.   Spravochnik kozhevnika: otdelka. Kontrol’ proizvodstva [Leatherworking Guide: Finish. Production control]. (1987). N. A. Balberova (Ed.). Moscow: Legprombytizdat [in Russian].
16.   Danilkovich, A. G., & Chursin, V. I. (2014). Analiticheskij kontrol’ v proizvodstve kozhi i meha. Laboratornyj praktikum [Analytical control in the production of leather and fur. Laboratory practice]. Moscow: MGUDT [in Russian].
17.   Mokrousova, O. R. (2010). Mineral’ni napovnjuvachi dlja shkir. Reologichni vlasty­vosti ta dyspersnist’ i’h vodnyh suspenzij [Mineral fillers for leathers. Rheological properties and dispersion of its aqueous suspensions]. Visnyk KNUTD – Bulletin of KNUTD4, 256-264 [in Ukrainian].

ОПТИМІЗАЦІЯ СКЛАДУ ВИСОКООКТАНОВИХ БЕНЗИНІВ ІЗ БІОДОБАВКАМИ

Автор: sveta on . Posted in 2020_02(34)

 ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 665.6   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(34)07
Ніна МЕРЕЖКО
 
E-mail: n.merezhko@knutе.edu.ua
ORCID: 0000-0003-3077-9636
  д. т. н., професор, завідувач кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Валентина ТКАЧУК
  
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-5793-5227
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства та експертизи в митній справі
Луцького національного технічного університету

вул. Львівська, 75, м. Луцьк, Волинська обл., 43018, Україна
     
Володимир КОМАХА
 
Е-maіl: v.kоmakha@knutе.edu.ua
ОRCІD: 0000-0001-6498-9047
  к. т. н., доцент кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ОПТИМІЗАЦІЯ СКЛАДУ ВИСОКООКТАНОВИХ БЕНЗИНІВ ІЗ БІОДОБАВКАМИ

Досліджено вплив складу композиції (бензин каталітичного риформінгу, ката­літичного крекінгу гідроочищений, рафінат бензольного виробництва, сольвент нафтовий, бензин прямогінний, біоізобутиловий спирт, метилтретбутиловий ефір) на показники експлуатаційних властивостей бензину. Розроблено математичні моделі типу "склад – властивості", що дали змогу оптимізувати співвідношення компонентів складу високооктанового бензину та біодобавок.
Ключові слова: бензин, біодобавки, математичне моделювання, октанове число, біоізобутиловий спирт, метилтретбутиловий ефір, оптимальний склад.

REFERENCES

  1. Bojchenko, S. V., Ivanov, S. V., & Burlaka, V. G. (2005). Motorni palyva i masla dlja suchasnoi’ tehniky [Motor fuels and oils for modern technology]. Kyi’v: NAU [in Ukrainian].
  2. Topil’nyc’kyj, P. I., Grynyshyn, O. B., Lazorko, O. I., &  Romanchuk, V. V. (2015). Fizyko-himichni ta ekspluatacijni vlastyvosti tovarnyh naftoproduktiv [Physico-chemical and operational properties of commercial petroleum products]. L’viv: Vydavnyctvo L’vivs’koi’ politehniky [in Ukrainian].
  3. Golych, Ju. V., Bojchenko, S. V., Topil’nyc’kyj, P. I., & Romanchuk, V. V. (2015). Zalezhnist’ znevodnennja naft vid i’h fizyko-himichnoi’ harakterystyky [Dependence of oil dehydration on its physicochemical characteristics]. Naftogazova galuz’ Ukrai’ny – Oil and gas industry of Ukraine, 1, 25-30 [in Ukrainian].
  4. Gajdaj, O. O., Zubenko, S. O., Polunkin, Je. V., & Pyljavs’kyj, V. S. (2011). Ekolo­gichni ta ekspluatacijni harakterystyky palyva motornogo biologichnogo E-85 [Eco­logical and operational characteristics of E-85 motor biological fuel]. Materialy zbirnyka naukovyh statej III Vseukrai’ns’kogo z’i’zdu ekologiv – Materials of the collec­tion of scientific articles of the III All-Ukrainian Congress of Ecologists. Vinnycja: VNTU. (Vol. 1), (pp. 308-310) [in Ukrainian].
  5. Gajdaj, O. O., Zubenko, S. O., Starzhyns’ka, L. I., Polunkin, Je. V., & Kovtun, O. G. (2011). Palyvna sumish dlja dvyguniv vnutrishn’ogo zgorjannja [Fuel mixture for internal combustion engines]. Patent UA N 63041 [in Ukrainian].
  6. Sazonov, A. S., Ushakov, A. I., & Oreshenkov, A. V. (2006). Kachestvo avtomobil’nyh topliv [Automotive fuel quality]. Saint Petersburg: NPIKC [in Russian].
  7. Tkachuk, V. V. (2014). Ocinka jakosti svitlyh naftoproduktiv [Quality assessment of lightpetroleum products]. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurnal "Tovary i rynky" – Inter­national scientific-practical journal "Commodities and markets", 1 (15), 131-138 [in Ukrainian].
  8. Tkachuk, V., Rechun, O., & Melnic, Iu.(2019). Study of operational properties of motor biofuels. Mechanization in agriculture & conserving of the resources. (Vol. 65). (Issue 2), (pp. 70-71) [in English].
  9. Merezhko, N., Tkachuk, V., & Zinchenko, O. (2019). Ekspluatacijni vlastyvosti ben­zyniv z bagatofunkcional’nymy dobavkamy [Performance properties of gasolines with multifunctional additives]. Mizhnar. nauk.-prakt. zhurnal "Tovary i rynky" International scientific-practical journal "Commodities and markets", 4 (32)50-61. doi: 10.31617/tr.knute.2019(32)05 [in Ukrainian].
  10. Gajdadin, A. N., Efremova, S. A., & Nistratov, A. V. (2008). Metody optimizacii v tehno­logicheskoj praktike [Optimization methods in technological practice]. Volgograd: VGTU [in Russian].
  11. Tehnichnyj reglament shhodo vymog do avtomobil’nyh benzyniv, dyzel’nogo, sudno­vyh ta kotel’nyh palyv [Technical regulations on requirements for motorgasoline, dieselmarine and boilerfuels].Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/927-2013-%D0%BF [in Ukrainian].
  12. Benzyny avtomobil’ni Jevro. Tehnichni umovy [Automobile gasoline Euro. Speci­fications]. (2015). DSTU 7687:2015. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny. Retrieved from http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=62187 [in Ukrainian].
  13. Halafjan, A. A. (2007). Statisticheskij analiz dannyh [Statistical Data Analysis]. Moscow: Binom [in Russian].