УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

ХІМІЧНИЙ СКЛАД КОНДИТЕРСЬКИХ БОБОВИХ ПАСТ

Автор: sveta on . Posted in 2020_03(35)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Кравченко М., Рибчук Л., Перепелиця М. Хімічний склад кондитерських бобових паст. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки".2020. № 3. С. 115-122.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 664.849.014   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(35)10
     
Михайло КРАВЧЕНКО
 
E-mail: m.f.kravchenko@gmail.com
ORCID: 0000-0003-1425-563Х
  д. т. н., професор, професор кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Лариса РИБЧУК
 
E-mail: lorchik88@ukr.net
ORCID: 0000-0002-6282-7295
  аспірант кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Мирослава ПЕРЕПЕЛИЦЯ
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-0390-0720
  к. т. н., доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна


ХІМІЧНИЙ СКЛАД КОНДИТЕРСЬКИХ БОБОВИХ ПАСТ

Доведено ефективність використання квасолі та молочної сироватки сухої демінералізованої під час створення нових конкурентоспроможних оздоблювальних напівфабрикатів. Збалансований хімічний склад кондитерських бобових паст дає змогу розширити асортимент низькокалорійних оздоблювальних напівфабрикатів багатофункціо­наль­ного призначення. Підтверджено харчову і біологічну цінність розроблених бобових паст.
Ключові слова: оздоблювальні напівфабрикати, бобова паста, молочна сироватка суха демінералізована, харчова цінність, біологічна цінність, енергетична цінність.

REFERENCES

  1. Vsemirnaja organizacija zdravoohranenija. (2015). Global’nye faktory riska dlja zdorov’ja: smertnost’ i bremja boleznej, obuslovlennye nekotorymi osnovnymi fakto­rami riska [World Health Organization. Global health risk factors: mortality and disease burden due to some major risk factors]. VOZ: Zheneva [in Russian].
  2. Dzjuba, O. M., Pazynych, L. M., Sytenko, O. R., & Kryvenko, Je. M. (2017). Shhodo pytannja global’nogo tjagarja hvorob v Ukrai’ni [On the issue of the global burden of disease in Ukraine]. Visnyk social’noi’ gigijeny ta organizacii’ ohorony zdorov’ja Ukrai’ny – Bulletin of social hygiene and health care organization of Ukraine. (Vol. 72), 2814-818 [in Ukrainian].
  3. Honda, Y., Saito, Y., Mishima, T., Katsumi, N., Matsumoto, K., Enomoto, T., & Miwa, S. (2020). Characterization of physicochemical and digestive properties of starches from various "dainagon" adzuki beans (Vigna angularis) cultivated in Japan. International Journal of Biological Macromolecules. (Vol. 1), 26, 121-128 [in English].
  4. Li, Z., Rui, J., Li, J., Dong, L., Huang, Q., & Huang C. (2017). Bacterial community succession and metabolite changes during doubanjiang-meju fermentation, a Chinese traditional fermented broad bean (Vicia faba L.) paste. Food Chemistry(Vol. 1), 218,534-542 [in English].
  5. Rybchuk, L. A. (2020). Perspektyvnist’ vykorystannja bobovyh past u kondyter­s’komu vyrobnyctvi [Prospects for the use of bean pastes in confectionery pro­duc­tion]. Tehnichni nauky ta tehnologii’ Technical sciences and technologies, 2 (20)253-263[in Ukrainian].
  6. Gondar, O. P., & Romanchuk, I. O. (2015). Zmina mineral’nogo skladu suhoi’ molo­ch­noi’ syrovatky za riznyh metodiv obroblennja [Changes in the mineral composition of whey powder by different processing methods]. Zbirnyk naukovyh prac’ Vinnyc’kogonacional’nogo agrarnogo universytetutu. Serija: Tehnichni nauky – Collection of scien­tific works of Vinnytsia National Agrarian University. Series: Technical Sciences, 1 (89), (Vol. 1), (pp. 94-99) [in Ukrainian].
  7. Romanchuk, I. O., Minorova, A. V., & Moisejeva, L. O. (2017). Vyznachennja harchovoi’ cinnosti molochnyh produktiv: suchasni pogljady ta metodychni reko­mendacii’ [Determining the nutritional value of dairy products: modern views and guidelines]. Prodovol’chi resursy – Food resources. (pp. 249-254) [in Ukrainian].
  8. Himicheskij sostav rossijskih pishhevyh produktov [The chemical composition of Russian food products]. (2002). I. M. Skurikhin & V. A. Tutelyan (Eds.). Moscow: DeLi print [in Russian].
  9. Method to manufacture adzuki bean paste containing refined soy pulp, and adzuki bean paste and processed food containing refined soy pulp. Retrieved from https://patents.google.com/patent/WO2011039861A1/en [in English].
  10. Ermakov, A. I., Arasimovich, V. V., & Jarosh, N. P. (1987). Metody biohimi­ches­kogo issledovanija rastenij [Biochemical research methods of plants]. A. I. Erma­kov (Ed.). (3 nd. ed., rev). Leningrad: Agropromizdat [in Russian].
  11. Harischarishvili, I. Z., & Gorgoshidze, B. E. (2006). Analiz mikrojelementnogo sostava volos rentgenofluorescentnym metodom i ego znachenie v dele diagnostiki zabolevanij cheloveka [Analysis of trace element composition of hair by X-ray fluorescence method and its importance in the diagnosis of human diseases]. Jeksperimental’naja i klinicheskaja medicina – Experimental and Clinical Medicine, 7, 65-67 [in Russian].
  12. Gal’chenko, S. M., Korotkov, P. A., & Kyrylenko, Je. K. (2009). Rentgeno­fluorescentnyj metod vyznachennja mikroelementnogo skladu pytnoi’ vody [X-ray fluorescence method for determining the trace element composition of drinking water]. Novi tehnologii’–  New technologies, 1, 214-221 [in Ukrainian].
  13. Jeksperimental’naja vitaminologija [Experimental Vitaminology]. (1979). Yu. M. Ostrovsky (Ed.). Minsk: Nauka i tehnika [in Russian].
  14. Kravchenko, M. F., & Rybchuk, L. A. (2019). Novi vydy ozdobljuval’nyh kondy­ters’kyh napivfabrykativ [New types of finishing confectionery semi-finished pro­ducts]. Praci Tavrijs’kogo derzhavnogo agrotehnologichnogo universytetu – Proceedings of the Tavriya State Agrotechnological University, 3 (19), 255-271 [in Ukrainian].
  15. Kravchenko, M. F., & Rybchuk, L. A. (2019). Optymizacija himichnogo skladu marcypanovyh past [Optimization of the chemical composition of marzipan pastes]. Praci Tavrijs’kogo derzhavnogo agrotehnologichnogo universytetu – Proceedings of the Tavriya State Agrotechnological University, 3 (19), 233-240 [in Ukrainian].

КОРОВ’ЯЧЕ МОЛОКО ВИРОБНИЦТВА ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ: ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ

Автор: sveta on . Posted in 2020_03(35)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Кійко В., Янчик М., Березова Ю. Коров’яче молоко виробництва особистих селянських господарств: якість і безпечність. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки".2020. № 3. С. 101-114.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК: 637.12.05:631.115.11   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(35)09
     
Вікторія КІЙКО
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-1078-5863
  к. т. н., доцент кафедри
експертизи харчової продукції
Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
     
Марія ЯНЧИК
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-3675-6611
  к. т. н., доцент кафедри
експертизи харчової продукції
Національного університету харчових технологій
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
     
Юлія БЕРЕЗОВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-8775-032X
  здобувач вищої освіти ступеня магістра
Національного університету харчових технологій
 
вул. Володимирська, 68, м. Київ, 01033, Україна
 

КОРОВ’ЯЧЕ МОЛОКО ВИРОБНИЦТВА ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ: ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ

Досліджено показники якості та безпечності коров’ячого молока, вироб­леного особистими селянськими господарствами, що реалізується на ринках Київської області.За результатами дослідження виявлено факт фальсифікації та невідповідність нор­мативним вимогам такого молока, продукція виз­нана потен­ційно небезпечною. Встановлено, що одним із ефективних способів підвищення якості та безпечності молока для невеликих господарств може бути об’єднання в кооперативи.
Ключові слова: ринок, виробництво, молоко, якість, безпечність, вимоги законодавства, санітарно-гігієнічні умови, нормативні вимоги.

REFERENCES

  1. Miocinovic, D. Z., & Mihajlovic, Z. B. Falsification of raw milk. Retrieved from http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=CS2004000418 [in English].
  2. Beribaka, M., Vujadinović, D., Vukić, M., & Marjanović-Balaban, Z. (2017). Сomparison of methods for determining the falsification of milk. Journal of Hygienic Engineering and Design, 18, 19-24 [in English].
  3. Donnelly, C. W., & D’Amico, D. J. (2010). Microbiological quality of raw milk. Journal of Dairy Science, 93, 134-147 [in English].
  4. Murphy, S. C., Martin, N. H., & Barbano, D. M. (2016). Influence of raw milk qua­lity on processed dairy products. Journal of Dairy Science, 12, 10128-10149 [in English].
  5. De Silva, S. A. S. D., Kanugala, S. A. S. D., & Weerakkody, N. S. (2016). Micro­biological Quality of Raw Milk and Effect on Quality by Implementing Good Mana­gement Practices. Procedia Food Science, 6, 92-96 [in English].
  6. Dzhedzhula, V. V., Jepifanova, I. Ju., & Gladka, D. O. (2018). Rynok molochnoi’ galuzi: stan ta tendencii’ rozvytku [Dairy market: state and development trends]. Ekonomika i suspil’stvo – Economy and society. (Issue 18), (pp. 382-388). Retrieved from http://www.economyandsociety.in.ua/journal/18_ukr/53.pdf [in Ukrainian].
  7. Tjuha, I. V., & Stecenko, D. O. (2017). Stan ta tendencii’ rozvytku vitchyznjanogo rynku moloka ta molochnyh produktiv [Status and development trends of the domestic market of milk and dairy products]. Efektyvna ekonomika – Efficient economy, 2. Retrieved from http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5427 [in Ukrainian].
  8. Shevchenko, A. V., & Tabachuk, N. O. (2019). Suchasnyj stan rynku molochnoi’ produkcii’ ta zabezpechennja i’i’ jakosti v umovah jevrointegracii’ Ukrai’ny [The current state of the dairy market and ensuring its quality in terms of Ukraine’s European integration]. Naukovyj visnyk Uzhgorods’kogo nacional’nogo universytetu – Scientific Bulletin of Uzhhorod National University. (Issue 27). (Part 2), (pp. 101-107). Retrieved from http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/27_2_2019ua/20.pdf [in Ukrainian].
  9. Chajkova, O. I., & Foshhij, M. D. (2016). Analiz rynku molochnoi’ galuzi Ukrai’ny ta perspektyvy jogo rozvytku [Analysis of the dairy market of Ukraine and prospects for its development]. Visnyk Nacional’nogo tehnichnogo universytetu "Harkivs’kyj politehnichnyj instytut". Serija: Ekonomichni nauky – Bulletin of the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute". Series: Economic Sciences, 47 (1219), 26-29. Retrieved from http://repository.kpi.kharkov.ua/bitstream/KhPI-Press/ 29326/1/vestnik_KhPI_2016_47_Chaikova_Analiz.pdf [in Ukrainian].
  10. Filatova, L. S., & Marchuk, A. O. (2016). Problemy vyhodu molochnyh pidpryjemstv na mizhnarodnyj rynok [Problems of dairy companies entering the international market]. Ekonomika i suspil’stvo – Economy and society. (Issue 4), (pp. 62-66). Retrieved from http://www.economyandsociety.in.ua/journal/4_ukr/8.pdf [in Ukrainian].
  11. Binert, O. V. (2013). Jakist’ molochnoi’ produkcii’ jak konkurentna perevaga na rynku [Quality of dairy products as a competitive advantage in the market]. Innovacijna ekonomika – Innovative economy, 1 (39), 205-207. Retrieved fromhttp://nbuv.gov.ua/ UJRN/inek_2013_1_51 [in Ukrainian].
  12. Doncova, I. V., Girnjak, L. I., Lebedynec’, V. T., & Bodak, M. P. (2011). Problemy jakosti pytnogo moloka riznyh tovarovyrobnykiv [Problems of drinking milk quality of different producers]. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlca_2011_12_25 [in Ukrainian].
  13. Stoljarchuk, P., & Malyk, O. (2011). Uprovadzhennja system kontrolju molochnoi’ produkcii’ – zaporuka i’i’ jakosti ta bezpechnosti [Introduction of dairy control systems is a guarantee of its quality and safety]. Standartyzacija, sertyfikacija, jakist’ – Standardization, certification, quality, 6, 61-64. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/ UJRN/ssia_2011_6_18 [in Ukrainian].
  14. Sposoby vyjavlennja fal’syfikacii’ moloka v domashnih umovah [Methods of detec­ting falsification of milk at home]. Sajt ICTV ICTV site. Retrieved from https://ranok.ictv.ua/ua/2019/12/04/yak-pereviriti-yakist-moloka-v-domashnih-umovah [in Ukrainian].
  15. Shubin, O. O. (2010). Rynok prodovol’chyh tovariv Ukrai’ny: realii’ ta percpektyvy [Ukrainian food market: realities and prospects]. (Vol. 1). Donec’k: DonNUET [in Ukrainian].
  16. Tvarynnyctvo Ukrai’ny, 2019 [Livestock of Ukraine, 2019]. Oficijnyj sajt Derzhav­noi’ sluzhby statystyky Ukrai’ny – Official site of the State Statistics Service of Ukraine. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2020/zb/05/ zb_tvaryny_2019.pdf [in Ukrainian].
  17. Nadhodzhennja moloka na pererobni pidpryjemstva, 2019 [Receipts of milk for processing enterprises, 2019]. Oficijnyj sajt Derzhavnoi’ sluzhby statystyky Ukrai’ny – Official site of the State Statistics Service of Ukraine. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2019/sg/nmpp/arh_nmpp_u.html [in Ukrainian].
  18. Oficijnyj sajt Derzhavnoi’ sluzhby statystyky Ukrai’ny [Official site of the State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/druk/ publicat/kat_u/2019/zb/11/zb_yearbook_2018.pdf [in Ukrainian].
  19. Chastka ekstra g’atunku za p’jat’ rokiv zrosla na 12,4% [The share of extra varieties increased by 12.4% in five years]. Retrieved from http://www.agriagency.com.ua/ 12883.html [in Ukrainian].

ІННОВАЦІЙНІ ПРОДУКТИ З КРЕВЕТКОЮ PALAEMON ADSPERSUS

Автор: sveta on . Posted in 2020_03(35)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Сидоренко О., Петрова О. Інноваційні продукти з креветкою Palaemon adspersus. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 3. С. 93-100.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 639.38:639.512   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(35)08
     
Олена СИДОРЕНКО,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-5919-4370
  д. т. н., професор, професор кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, Київ, 02156, Україна
     
Олена ПЕТРОВА,
  
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-6707-2787
  аспірант кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, Київ, 02156, Україна
 
ІННОВАЦІЙНІ ПРОДУКТИ З КРЕВЕТКОЮ PALAEMON ADSPERSUS
 
Обґрунтовано раціональні технології виготовлення інноваційних продуктів із креветкою Palaemon adspersus на основі визначення комплексного по­каз­ника якості.
Ключові слова: креветка Palaemon adspersus
, концентрат креветкового порошку, пельмені, рибні палички, технологія.

REFERENCES

  1. Ogljad rybnogo rynku Ukrai’ny za 2019 rik [Review of the fish market of Ukraine for 2019]. Retrieved from http://uifsa.ua/uk/news/news-of-ukraine/overview-of-the-fish-market-of-ukraine-in-2019 [in Ukrainian].
  2. Sydorenko, O., Bolila, N., & Petrova, O. (2018). Directions And Prospects For Scien­tific Research In The Field Of Fishery Farming. Proceedings of the XXI IGWT Sympo­sium. (pp. 83-84). Rome and Gaeta, Italy [in English].
  3. Sydorenko, O., Donchevska, R., & Petrova, O. (2018). Status and prospects for the shrimp market. Commodity science – traditions and actuality, 258-269. Varna: University of economics [in English].
  4. Sydorenko, O., Petrova, O., & Ivanjuta, A. (2018). Krevetka Palaemon adspersus: racio­nal’ni naprjamy pererobky [Shrimp Palaemon adspersus: rational directions of pro­cessing]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – Internatio­nal Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 4 (28), 94-104. DOI:https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)09 [in Ukrainian].
  5. Abramova, L. S. (2005). Polikomponentnye produkty pitanija na osnove rybnogo syr’ja [Multicomponent food products based on fish raw materials]. Moscow: VNIRO [in Russian].
  6. Dobrobabina, L. B., Kushnirenko, N. M., & Zinchenko, V. I. (2001). Rozrobka parametriv teplovoi’ obrobky napivkonservantiv iz moreproduktiv [Development of parameters of heat treatment of semi-preservatives from seafood]. Harchova nauka i tehnologija – Food science and technology, 4, 101-103. Retrieved fromhttp://nbuv.gov.ua/UJRN/Khnit_2011_4_36 [in Ukrainian].
  7. Lebs’ka, T. K., & Kozlova, S. L. (2010). Vyznachennja biologichnoi’ cinnosti bilka farshevyh vyrobiv iz gidrobiontiv [Determination of the biological value of protein of minced meat products from aquatic organisms]. Progresyvni tehnika ta tehnologii’ harchovyh vyrobnyctv restorannogo gospodarstva i torgivli – Advanced techniques and technologies of food production, restaurant business and trade. (Issue 1), (pp. 300-308). Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pt_2010_1_53 [in Ukrainian].
  8. Prytul’s’ka, N. V., & Fedorova, D. V. (2017). Resursozberigajucha tehnologija suhyh rybo-roslynnyh napivfabrykativ [Resource-saving technology of dry fish and vege­table semi-finished products]. Visnyk L’vivs’kogo torgovel’no-ekonomichnogo univer­sytetu. Serija: Tehnichni nauky  Bulletin of Lviv University of Trade and Economics. Series: Technical Sciences, 18, 65-71 [in Ukrainian].
  9. Rudavs’ka, G. B., Tyshhenko, Je. V., & Prytul’s’ka, N. V. (2002). Naukovi pidhody ta praktychni aspekty optymizacii’ asortymentu produktiv special’nogo pryzna­chennja [Scientific approaches and practical aspects of optimizing the range of spe­cial purpose products]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  10. Sydorenko, O. V. (2006). Formuvannja asortymentu ta jakosti ryboroslynnyh pro­duktiv [Formation of the range and quality of fish products]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacio­nal’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  11. Fedorova, D. V., & Kuz’menko, Ju. V. (2015). Tehnologichni aspekty kompleksnogo vykorystannja bychka azovs’kogo zamorozhenogo u vyrobnyctvi ryboroslynnyh napivfabrykativ [Technological aspects of complex use of Azov frozen goby in the production of fish and plant semi-finished products]. Naukovi praci NUHT – Scientific works of NUFT. (Vol. 22), 6 (22), 23-29 [in Ukrainian].
  12. Sydorenko, O. V., Donchevs’ka, R. S., & Romanenko, O. V. (2013). Shljahy pid­vyshhennja konkurentospromozhnosti rybnoi’ produkcii’ [Ways to increase the com­pe­titiveness of fish products]. Harchova nauka i tehnologija – Food science and technology, 4 (25), 116-119 [in Ukrainian].
  13. Krevetky morozheni. Tehnichni umovy [Frozen shrimp. Specifications]. (2005). DSTU 4440:2005. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  14. Ocinka rivnja jakosti [Quality assessment]. Retrieved from https://buklib.net/ books/36016 [in Ukrainian].
  15. Sydorenko, O. V., Romanenko, O. V., & Petrova, O. O. (2019). Strukturno-meha­nichni parametry jakosti krevetky Palaemon adspersus [Structural and mechanical quality parameters of Palaemon adspersus shrimp]. Visnyk L’vivs’kogo torgovel’no-ekonomichnogo universytetu  Bulletin of Lviv University of Trade and Economics, 22, 38-44 [in Ukrainian].
  16. Sydorenko, O. V., & Petrova, O. O. (2019). Harchova cinnist’ ta bezpechnist’ krevetok Palaemon adspersus [Nutritional value and safety of Palaemon adspersus shrimp]. Aktual’ni problemy teorii’ i praktyky ekspertyzy tovariv – Actual problems of the theory and practice of examination of goods: Proceeding of the VI Inter­national Scientific and Practical Internet-Conference. (pp. 240-243). Poltava: PUET [in Ukrainian].

АМІНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ПРОДУКТУ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор: sveta on . Posted in 2020_03(35)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
PrytulskaN., AntiushkoD., ShapovalovaNAminoacidcontentofgerodieteticproductforenteralnutrition. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky". 2020. № 3. С. 85-92
.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 641.1:613.2.032.33=111   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(35)07
     
Наталія ПРИТУЛЬСЬКА

E-mail:pritulska@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-9010-4190
  д. т. н., професор, 
перший проректор з науково-педагогічної роботи 
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Дмитро АНТЮШКО
 
E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-8769-9659
  к. т. н., доцент, 
доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Наталія ШАПОВАЛОВА
 
E-mail: n.shapovalova@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-9143-8600
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

АМІНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ПРОДУКТУ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
 
Постановка проблеми. Нинішня демографічна структура населення як на глобальному, так і на національному рівнях свідчить про значні темпи зростання його вікового рівня. Інтерполюючи проаналізовані факти в національному масш­табі, варто зазначити, що для нашої держави, яка за кількістю представників старших вікових груп і загальною динамікою старіння населення у світі наразі посідає 10 місце, ця ситуація є актуальною.
Спеціалістами Київського національного торговельно-економічного універ­си­тету та Державної установи "Інститут геронтології імені Д. Ф. Чеботарьова НАМН України" розроблено сухий розчинний продукт для ентерального харчу­вання геродієтичного призначення.
Мета роботи – дослідження та аналіз біологічної цінності білкової скла­дової продукту для ентерального харчування геродієтичного призначення.
Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – розроблений сухий розчин­ний продукт для ентерального харчування геродієтичного призначення. Як конт­роль використано продукт Peptamen компанії Nestlé (Швейцарія).
Амінокислотний склад досліджено рідинно-колоночною йонообмінною хрома­тографією з використанням автоматичного аналізатора амінокислот AAA 400 після попередньо проведеного кислотного гідролізу. Розподіл амінокислот здійснено на хроматографічній колонці, наповненій йонообмін­ною смолою Ostiоn LG FA.
Біологічну цінність білкової складової продуктів оцінено порівнянням з амінокислотним складом ідеального білка, визначеного відповідно до рекомендацій експертного комітету FАО/WHO та застосуванням коефіцієнта відмінності аміно­кислотного скору (КВАС).
Результати дослідження. Встановлено, що білки розробленого продукту для ентерального харчування геродієтичного призначення характеризуються висо­ким вмістом незамінних амінокислот (369.7 мг/1 г білка), також міститься 36.8 мг/1 г білка умовно незамінних і 593.5 мг/1 г білка замінних амінокислот. Наявність у розробленому продукті високого вмісту глутаміну (268.1 мг/1 г білка) обумовлена необхідністю регенерації ділянок тіла та задоволення харчових потреб.
Білкова складова розробленого продукту для ентерального харчування геро­діє­тичного призначення характеризуються високою біологічною цінністю, оскільки має збалансований склад амінокислот. Домінівною амінокислотою є триптофан (174.0 %); лімітованими – фенілаланін і тирозин (101.2 %). Підвищення цінності амінокислотного складу розробленого продукту обумовлене цілеспрямованим засто­суванням концен­трату білкового молочної сироватки WPC-80 високої біологічної цінності.
На основі проведеного дослідження встановлено, що коефіцієнт відмінності амінокислотного скору розробленого продукту для ентерального харчування геро­дієтичного призначення становить 19.7 %, що на 28.9 % менше за відповідний показник контрольного зразка. Біологічна цінність білкової частини розробленого продукту є високою і на 7.6 % перевищує відповідне значення контрольного зразка.
Висновки. Розроблений сухий розчинний продукт для ентерального харчу­вання геродієтичного призначення характеризується високим вмістом незамінних амінокислот, співвідношення незамінних, умовно незамінних і замінних аміно­кислот становить 369.7 / 36.8 / 593.5 мг/1 г білка відповідно. Результати дослід­ження амінокислотного скору дають змогу констатувати підвищену біологічну цінність білкового складу розробленого продукту.
Перспективою подальших досліджень є вивчення харчової та біологічної цінності розробленого продукту, його споживних властивостей.
Ключові слова: білкова складова, амінокислотний склад, біологічна цін­ність, амінокислотний скор, продукти для ентерального харчування, геродієтичне призначення, концентрат білковий молочної сироватки.

REFERENCES

  1. World Health Organization. The aging of the population creates problems for healthcareRetrieved from http://www.who.int/bulletin/volumes/90/2/12-020212/en [in English].
  2. Gejec’,V. M. (2017). Naselennja Ukrai’ni. Іmperativi demografіchnogo starіnnja [The population of Ukraine. Imperatives of demographic aging]Kyiv: BD"ADEF-Ukrai’na" [in Ukrainian].
  3. Food and Nutrition Communication. WorldMarketRetrieved from http://www.nestle.com/asset-library/Documents/Library/Documents/Nutrition_Health_Wellness/Food-and-Nutrition-Apr2006.pdf [in English].
  4. Pritul’s’ka, N. V., Antjushko, D. P., & Motuzka, Ju. M. (2012). Suchasnij stan і tendencіi’ rozvitku rinku produktіv dlja nutrіtivnoї pіdtrimki ljudini [The current state and development trends in the market of products for human nutritional support]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Harchova nauka іtehnologіi’" – International scientific and practical journal "Food science and technology", 4 (21), 106-108 [in Ukrainian].
  5. Grigorov, Ju. G., & Kozlovskaja, S. G. (1995). Pitanie posle shestidesjati [Eating after sixty]Kyiv: Znannja [in Russian].
  6. Chebotarev, D. F. (1992). Slovo o starosti [A word about old age]. Moscow: Znanie [in Russian].
  7. Korkushko, O. V. (1980). Klinicheskaja kardiologija v geriatrii [Clinical car­diology in geriatrics]Moscow: Medicina [in Russian].
  8. Frol’kis, V. V., & Muradjan, H. K. (1992). Starenie, jevoljucija i prodlenie zhizni [Aging, evolution and life extension]. Kiev: Naukova dumka [in Russian].
  9. Samsonov, M. A., & Meshherjakova, V. A. (1979). Pitanie ljudej pozhilogo vozrasta [Nutrition for the elderly people]. Moscow: Medicina [in Russian].
  10. Amarantos, E., Martinez, A., & Dwyer, J. (2001). Nutrition and quality of life in older adults. Journals of Gerontology: Series A. (Vol. 56A). (Special Issue II), (pp. 54-64) [in English].
  11. Guiroz Y. (2008). Recommended dietary allowances (RDA) for elderly. Paris [in English].
  12. Morley, J. E., & Thomas, D. R. (2007). Geriatric nutrition. NY: CRC Press [in English].
  13. Nutrition for older persons. World Health Organization programs. Retrieved from http://www.who.int/nutrition/topics/ageing/en/index1.html [in English].
  14. Antjushko, D. P., & Karpenko, P. O. (2016). Perspektivi vikoristannja produktіv dlja enteral’nogo harchuvannja v gerodіjetichnіj prakticі [Prospects for the use of products for enteral nutrition in herodietic practice]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal"Problemy starenija i dolgoletija" – Inter­natio­nal scientific-practical magazine "Problems of Aging and Longevity".  (Vol. 25), 2, 215-221 [in Russian].
  15. Pritul’s’ka, N. V., Karpenko,P. O., Antjushko,D. P., & Gavalko, Ju. V. Sumіsh dlja enteralnogo harchuvannja gerodіjetichnogo priznachennja [Mixture for enteral nutrition for herodietic purposes]. Patent UA, N 116754, 2017 [in Ukrainian].
  16. Schroeder, D., Gillanders, L., & Mahr, K.  (1991). Effects of immediate post­operative enteral nutrition on body composition, muscle function and wound healing. Journal of parenteral and enteral nutrition. (Vol. 15), 4,376-383 [in English].
  17. Lejderman, I. N., Nikolenko, A. V., & Sivkov, O. G. (2008). Nutritivnaja podderzhka otdelenii rea-nimatologiiintensivnoj terapiiStandartnye algoritmy protokoly [Nutritional support in the Department of Reanimatology and Inten­sive Therapy. Standard algorithms and protocols]Moscow: BelMAPO [in Russian].
  18. Pritul’s’ka, N., & Antjushko, D. (2016). Kriterії rozrobki harchovih produktіv gerodіjetichnogo priznachennja [Criteria for the development of food products for herodietic purposes]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and Markets"283-92 [in Ukrainian].
  19. Luft, V. M., & Kostjuchenko, A. L. (2002). Klinicheskoe pitanie intensivnoj medicine [Clinical nutrition in intensive care]Moscow: Dilja [in Russian].
  20. Heyland, D. K. (1993). Enteral nutrition in the critically ill patient: a critical review of the evidence. Intensive Care Medicine19, 435-442 [in English].
  21. Griffiths, A. (1995). Meta-analysis of enteral nutrition. Gastroenterology. (Vol. 108), 456-67 [in English].
  22. James, R.,& Benson, Ph.(1976). Instruction manual single-column amino acid analysis. California, USA: Durrum Chemical Corporation Printed [in English].
  23. Kozarenko, T. D., Zuev, S. N., & Muljar, N. F. (1981). Ionoobmennaja hroma­tografija aminokislot (Teoreticheskie osnovy i praktika) [Ion exchange chromato­graphy of amino acids (Theoretical basis and practice)]. Novosibirsk: Nauka. Sib. otd-nie [in Russian].
  24. Dietary protein quality evaluation in human nutrition: report of an FAO Expert Consultation. (1985). Retrieved from http://www.fao.org/ag/humannutrition/35978-02317b979a686a57aa4593304ffc17f06.pdf [in English].
  25. Rogov, I. A., Antipova, L. V., & Dunchenko, N. I. (2007). Himija pishhi [Food chemistry]. Moscow: KolosS [in Russian].
  26. Tolstoguzov, V. B. (1987). Novye formy belkovoj pishhi (Tehnologicheskie prob­lemyi perspektivy proizvodstva) [New forms of protein food (Technological problems and production prospects)]. Moscow: Agropromizdat [in Russian].
  27. ESPEN Recommendations: Enteral and Parenteral Support in Adult. (2000). Luxembourg: Grand Duchy of Luxembourg [in English].

КЛАСИФІКАЦІЯ ЗАСОБІВ ЖІНОЧОЇ ГІГІЄНИ

Автор: sveta on . Posted in 2020_03(35)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Божко Т., Загрівая І. Класифікація засобів жіночої гігієни. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 3. С. 73-84.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 613.99-048.445   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(35)06
     
Тетяна БОЖКО
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-2261-4527
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Ірина ЗАГРІВАЯ
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-8749-3319
  здобувач вищої освіти ступеня магістра кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

КЛАСИФІКАЦІЯ ЗАСОБІВ ЖІНОЧОЇ ГІГІЄНИ

Розроблено класифікацію засобів жіночої гігієни. Запро­поновано підходи до формування асортименту засобів жіночої гігієни з огляду на тенденції розвитку ринку зазначеної продукції, які передбачають врахування спо­живних властивостей товару та чинників формування якості.
Ключові слова: класифікація, асортимент, якість, засоби жіночої гігієни, прокладки гігієнічні.

REFERENCES

  1. Analiz rynka sredstv zhenskoj gigieny v Rossii [Analysis of the market for female hygiene products in Russia]. Discovery Research Group. Retrieved from https://drgroup.ru/548-analiz-rynka-sredstv-lichnoj-gigieny-dlja-zhenshhin-v-rossii.html [in Russian].
  2. Oficijnyj sajt "Prokter end Gembl Ukrai’na" ["Procter & Gamble Ukraine" official website]. Retrieved from https://www.pg.com.ua/uk-UA [in Ukrainian].
  3. Oficijnyj sajt "Bella Ukrai’na" ["Bella Ukraine" official website]. Retrieved from https://bellatrade.com.ua/uk_UA/brand/bella [in Ukrainian].
  4. Postanova KMU vid 20 zhovtnja 2013 r. (zi zminamy i dopovnennjamy) "Pro zatverdzhennja Tehnichnogo reglamentu shhodo medychnyh vyrobiv" [Resolution of the Cabinet of Ministers of October 20, 2013 (as amended) "On approval of the Technical Regulations for medical devices"]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/753-2013-п [in Ukrainian].
  5. Zakon Ukrai’ny Pro Mytnyj taryf Ukrai’ny: vid 04.06.2020 r. № 674-IX [Law of Ukraine On the Customs Tariff of Ukraine: dated 04.06.2020 № 674-IX]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/674-20#Text [in Ukrainian].
  6. Jedynyj zakupivel’nyj slovnyk DK 021-2015 [The only purchasing dictionary DK 021-2015]. Retrieved from https://ezs.dkpp.rv.ua/index.php?search=33000000-0&type=code [in Ukrainian].
  7. Chistyj rynok. Rynok sredstv zhenskoj gigieny [Clean market. Female hygiene pro­ducts market]. Retrieved from http://www.ruhim.ru/article/chistyi_rinok.htm [in Russian].
  8. Kolomijec’, T., & Demchenko, V. Stan rynku zhinochyh zasobiv gigijeny v Ukrai’ni [The state of the market of female hygiene products in Ukraine]. Retrieved from http://el-conf.com.ua/wp-content/uploads/2019/11/7частина_листопад.pdf?fbclid= IwAR2k2iq6cQ6yG2IHrcMcEfvIwwxNI-Lehc3xzZqg5_NwmV8-bZEdqnwigvQ [in Ukrainian].
  9. Oficijnyj sajt Derzhavnoi’ sluzhby statystyky Ukrai’ny [Official site of the State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].
  10. Oficijnyj sajt Derzhavnoi’ fiskal’noi’ sluzhby Ukrai’ny [Official site of the State Fiscal Service of Ukraine]. Retrieved from http://sfs.gov.ua [in Ukrainian].
  11. Mazaraki, A. A., Merezhko, N. V., Koptjuh, L. A., Indutnyj, V. V., Mokrousova, O. R., Kaluga, T. M. et al. (2016). Klasyfikacija neprodovol’chyh tovariv [Classification of non-food products]. A. A. Mazaraki (Ed.). Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgo­vel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  12. Andrijevs’ka, L. V. (2011). Klasyfikacijni oznaky paperovyh vyrobiv sanitarno-gigijenichnogo pryznachennja [Classification features of paper products for sanitary and hygienic purposes]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 1, 110-114 [in Ukrainian].
  13. Zajdberg, H. M., Leonov, R. A., & Shifman, P. I. (1970). Fasetnaja klassifikacija Ranga­natana i ocenka vozmozhnostej ejo ispol’zovanija [Ranganatan faceted classification and assessment of the possibilities of its use]. Trudy Gosudarstvennoj publichnoj nauchno-tehnicheskoj biblioteki SSSR – Proceedings of the State Public Scientific and Technical Library of the USSR. (Issue 3), (pp. 5-88). Moscow [in Russian].
  14. Kaur Rajanbir, Kaur Kanwaljit,  & Kaur Rajinder. Menstrual Hygiene, Management, and Waste Disposal: Practices and Challenges Faced by Girls/Women of Developing Countries. Mynepalli K. C. Sridhar (Ed.). Journal of Environmental and Public Health. Vol. 2018. Retrieved from https://www.hindawi.com/journals/jeph/2018/1730964; https://doi.org/10.1155/2018/1730964 [in English].
  15. Official site of TM "libresse". Retrieved from https://www.libresse.ua/ingredients [in English].
  16. Official site of TM "Always". Retrieved from https://always.com/en-us/about-us/what-ingredients-are-in-always-pads [in English].
  17. Van Eijk, Anna Maria, Zulaika, Garazi, Lenchner, Madeline, Mason, Linda, Sivakami, Muthusamy, Nyothach, Elizabeth et al. Menstrual cup use, leakage, acceptability, safety, and availability: a systematic review and meta-analysis. Lancet Public Health 2019. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6669309 [in English].
  18. Prokladki (pakety) zhenskie gigienicheskie. Obshhie tehnicheskie uslovija [Female hygiene pads (packages). General specifications]. GOST R 52483. Retrieved from http://docs.cntd.ru/document/gost-r-52483-2005 [in Russian].
  19. Vse, shho vy hotily znaty pro tampony [Everything you wanted to know about tampons]. Retrieved from https://www.jnjconsumer.com.ua/ob/o-brende-ob/vse-chto-vy-hoteli-znat-pro-tampony [in Ukrainian].
  20. Edana code of practice for tampons. Retrieved from https://www.edana.org/docs/ default-source/absorbent-hygiene-products/tampons-code-of-practice-(english).pdf? sfvrsn=cdc0c491_4 [in English].
  21. Skolozdra, N. Mify pro menstruaciju: shho vy mogly ne znaty pro bagatorazovi zasoby zhinochoi’ gigijeny [Myths about menstruation: what you might not know about reusable female hygiene products]. Retrieved from ttps://health.24tv.ua/bagatorazovi_zasobi_zhinochoyi_gigiyeni_yak_koristuvatisya_menstrualnoyu_chasheyu_n1221491 [in Ukrainian].
  22. Menstrual’na chasha: pljusy, minusy ta jak vykorystovuvaty [Menstrual cup: pros, cons and how to use]. Retrieved from https://health.24tv.ua/menstrualna_chasha_plyusi_minusi_ta_yak_vikoristovuvati_n1078512 [in Ukrainian].
  23. Kakimi byvajut ezhednevnye prokladki? [What are panty liners?]. Retrieved from https://www.diva.by/health/womanshealth/hygiene/46432.html [in Russian].
  24. Anionovi prokladky – znajomstvo z novoju produkcijeju vid "A" do "Ja" [Anion liners – acquaintance with new production from "A" to "Z"]. Retrieved from https://uk.meadowbrookneurology.net/920-.html [in Ukrainian].
  25. Serkova, Ju. 4 mnogorazovyh sredstva gigieny [4 reusable hygiene products]. Retrieved from https://the-challenger.ru/zdorove/uhod-za-soboj/h-mnogorazovyh-sredstv-gigieny [in Russian].