УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

СПОЖИВНА ЦІННІСТЬ ЗАЛИВНИХ ПРОДУКТІВ ІЗ ПРІСНОВОДНОЇ РИБИ

Автор: sveta on . Posted in 2020_04(36)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Дончевська Р., Сидоренко О. Споживна цінність заливних продуктів із прісноводної риби. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 4. С. 121-131.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 641.528.6:639.2.052.2   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(36)12
     
Раїса ДОНЧЕВСЬКА,  
 
E-mail: r.donchevska@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-5075-5407
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена СИДОРЕНКО,  
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  
ORCID ID: 0000-0001-5919-437
  д. т. н., професор, професор кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, Київ, 02156, Україна

СПОЖИВНА ЦІННІСТЬ ЗАЛИВНИХ ПРОДУКТІВ ІЗ ПРІСНОВОДНОЇ РИБИ

Досліджено споживну цінність заливних рибних продуктів із рослинними добавками. Встановлено, що розроблена продукція є цінним джерелом поліненаси­чених жирних кислот та легкозасвоюваного повноцінного білка. Підтверджено, що додавання рослинної сировини та морських водоростей сприяє збагаченню віта­мінного складу й оптимізації мінерального комплексу заливної риби, дає змогу позиціювати її як продукцію здорового харчування.
Ключові слова: споживна цінність, заливні рибні продукти, рослинні до­бавки, морські водорості, біологічна цінність, ліпіди, ненасичені жирні кислоти, вітаміни, мінеральні речовини.

REFERENCES

  1. Sydorenko, O. V. (2009). Naukove obg’runtuvannja i formuvannja spozhyvnyh vlasty­vostej produktiv z prisnovodnoi’ ryby ta roslynnoi’ syrovyny [Scientific substan­tiation and formation of consumer properties of products from freshwater fish and vegetable raw materials]. Doctor’s thesis. Kyi’v [in Ukrainian].
  2. Romanenko, O. V., Romanenko, R. P., & Shapoval, S. L. (2019). Strukturno-meha­nichni parametry rybnyh preserviv pid chas zberigannja [Structural and mechanical parameters of fish preserves during storage]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commo­dities and Markets", 1 (29), 71-83. doi: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(29)07 [in Ukrainian].
  3. Mazaraki, A. A., Lebs’ka, T. K., Sydorenko, O. V., Prytul’s’ka, N. V., & Nikola­jenko, S. M. (2014). Innovacijni tehnologii’ pererobky ryby [Innovative fish processing technologies]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  4. Kushnirenko, N. M., Palamarchuk, G. S, & Lysjuk, V. M. (2018). Teoretychni aspekty ta obgruntuvannja suchasnogo sposobu sterylizacii’ rybnyh konserviv [Theoretical aspects and substantiation of the modern method of sterilization of canned fish]. Naukovi praci Odes’koi’ nacional’noi’ akademii’ – Scientific works of Odessa National Academy. (Vol. 82). (Issue2), (pp. 99-106) [in Ukrainian].
  5. Dobrobabina, L. B., & Bezusov, A. T. (2008). Sovremennye tehnologi pishhevyh pro­duk­tov iz gidrobiontov [Modern technologists of food products from aquatic organisms]. Odessa: Optimum [in Russian].
  6. Orlova, N. Ja., Sydorenko, O. V., & Moskaljuk, R. S. (2009). Harchova stabilizacijna sumish dlja prygotuvannja zamorozhenoi’ zalyvnoi’ produkcii’ iz prisnovodnoi’ ryby [Food stabilization mixture for preparation of frozen jellied freshwater fish products]. Patent UA, N 46422 [in Ukrainian].
  7. Donchevs’ka, R. S. (2011). Formuvannja spozhyvnyh vlastyvostej zamorozhenyh zalyvnyh produktiv iz prisnovodnoi’ ryby [Formation of consumer properties of frozen jellied products from freshwater fish]. Candidate’s thesis. Kyi’v [in Ukrainian].
  8. Ryba, morskie mlekopitajushhie, morskie bespozvonochnye i produkty ih perera­botki. Metody analiza [Fish, marine mammals, marine invertebrates and products of their processing. Analysis methods]. (1985). GOST 7636–85. Moscow: Izd-vo standartov [in Russian].
  9. Christie, W.W. (1991). LipidanalysisOxford. NewYork: Pergamon Press [in English].
  10. Kejts, M. (1975). Tehnika lipidologii (vydelenie, analiz i identifikacija) [Lipidology technique (selection, analysis and identification)]. Moscow: Mir [in Russian].
  11. Lowry, O. H. (1951). Protein measurement with the Folin reagent. JBiolChem(Vol. 193), (pp. 265-275) [in English].
  12. Peterson, G. L. (1979). Review of the Folin phenol protein quantitation method of Lowry. Rosebrough. Fair and Randall. Anal. Biochem. (Vol. 100), (pp. 201-220) [in English].
  13. SilvermanL, S. Methods for determination of proteins in serum and plasma. Tietz Textbook of Clinical ChemistryEds. Philadelphia. 1994. P. 695-704 [in English].
  14. Kozarenko, T. D. (1975). Ionoobmennaja hromatografija aminokislot [Ion exchange chromatography of amino acids]. Novosibirsk: Nauka. Sib. otd-nie [in Russian].
  15. Reshetnyak, M. V. (2000). Roentgen fluorescent analysis of multicomponent systems compositions. Functional materials.(Vol. 7), (pp. 311-314) [in English].
  16. Jeksperimental’naja vitaminologija: spravochnoe rukovodstvo [Experimental vitami­no­logy: a reference guide]. (1979). Yu. M. Ostrovsky (Ed.). Minsk: Nauka i tehnika [in Russian].
  17. Metod opredelenija vitamina V2 (riboflavina) [Method for determination of vitamin B2 (riboflavin)]. (2007). GOST 29139–91. Moscow: Standartinform [in Russian].
  18. Kodencova, V. M. (1994). Vydelenie ryboflavinsvjazyvajushhego apobelka iz belka kurinyh jaic i ego ispol’zovanie dlja opredelenija riboflavina v biologicheskih obra­zcah [Extraction of fish flavin-binding apoprotein from chicken egg protein and its use for the determination of riboflavin in biological samples]. Prikladnaja biohimija i mikrobiologija – Applied Biochemistry and Microbiology. (Vol. 30). (Issue 4-5), (pp. 15-19) [in Russian].
  19. Metod izmerenija massovoj doli vitamina RR (niacina) [Method for measuring the mass fraction of vitamin PP (niacin)]. (2000). GOST 30627–98. Moscow: Izd-vo stan­dartov [in Russian].
  20. Produkty pishhevye. Opredelenie soderzhanija vitamina E (al’fa-, beta-, gamma- i del’ta-tokoferolov) metodom vysokojeffektivnoj zhidkostnoj hromatografii [Food products. Determination of vitamin E (alpha, beta, gamma and delta-tocopherols) content by highly effective liquid chromatography]. (2019). GOST EN 12822-2014. Moscow: Standartinform [in Russian].
  21. Produkty pishhevye specializirovannye i funkcional’nye. Metod opredelenija karoti­noidov [Food products specialized and functional. Method for determination of caro­tenoids]. (2010). GOST R 54058–2010. Moscow: Standartinform [in Russian].
  22. Rogov, I. A., Antipova, L. V., & Dunchenko, N. I. (2007). Himija pishhi [Food chemistry]. Moscow: KolosS [in Russian].
  23. Lipatov, N. N. (1990). Principy i metody proektirovanija receptur pishhevyh produk­tov, balansirujushhih raciony pitanija [Principles and methods for designing food formulations that balance diets]. Izvestija vuzov. Pishhevaja tehnologija6, 5-11 [in Russian].

СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ СВІЖИХ ТА ЗАМОРОЖЕНИХ ЯГІД ОБЛІПИХИ СОРТУ ВЕЛІКАН

Автор: sveta on . Posted in 2020_04(36)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Belinska S., Moroz O., Safiullina L. Consumer properties of fresh and frozen hippophae berries of the Velikan variety. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky". 2020. № 4. С. 113-120.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 664.8.037:634.74   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(36)11
     
Світлана БЕЛІНСЬКА,
 
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-6029-8804
  д. т. н., професор, професор кафедри товарознавства, 
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена МОРОЗ,
 
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000 0003 3337 3345
  д. е. н., професор, завідувач кафедри підприємництва, 
логістики та менеджменту
Вінницького національного технічного університету
Хмельницьке шосе, 95, м. Вінниця, 21000, Україна
     
Лариса САФІУЛЛІНА, 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-9281-3900
  ст. викладач кафедри сучасних європейських мов
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
 
СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ СВІЖИХ ТА ЗАМОРОЖЕНИХ ЯГІД ОБЛІПИХИ СОРТУ ВЕЛІКАН
 
Постановка проблеми. Питання щодо ролі харчування у системі форму­вання резистентності організму людини до різноманітних захворювань набуло особливої актуальності в умовах поширення коронавірусної інфекції. Науковцями України та світу продовжуються дослідження, які підтверджують, що споживання продуктів, багатих на вітаміни А, С, Е, D, мінеральні елементи, зокрема Магній, Селен, Цинк, позитивно впливає на функціонування імунної системи. Ягоди облі­пихи – це природний концентрат біологічно активних речовин, цінна полівітамінна сировина, яка за кількісним і якісним складом біологічно активних речовин, як порівняти з іншими плодово-ягідними культурами, має низку переваг.
Метою роботи є дослідження споживних властивостей ягід обліпихи до заморожування та свіжозаморожених.
Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – ягоди обліпихи сорту Велікан. Оцінку якості проведено за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Серед органолептичних показників визначали зовнішній вигляд, колір, смак, запах. Серед фізико-хімічних – вміст сухих розчинних речовин, аскорбінової кислоти, титрованих кислот у перерахунку на яблучну, загального цукру, мінеральних елементів та β-каротину.
Дослідження проведено в середній пробі ягід до заморожування та свіжо­заморожених. Заморожували ягоди у поліетиленових пакетах масою нетто 200 г за температури –30 °С до досягнення температури всередині ягід –18 °С. Розрахунки виконано в перерахунку на вихідну масу з урахуванням її втрат під час заморо­жування. Результати досліджень піддано математико-статистичній обробці.
Результати дослідження. Свіжозаморожені ягоди обліпихи мали приємні смак та запах, властиві свіжим ягодам. Сторонні смак та запах не виявлені. Кон­систенція ягід після розморожування нагадувала консистенцію свіжої продукції. Відшарування м’якоті від шкірки не виявлено.
Встановлено незначне зниження кількості розчинних сухих речовин, цукрів (на 4.7 %), аскорбінової кислоти (на 6.1 %), зростання кількості титрованих кислот – на 9.5 %. β-каротин, який міститься в ягодах у кількості 3.1 мг/100 г, виявляє стійкість до заморожування. Аналогічну тенденцію виявлено і для визначених мінеральних елементів: Кальцію, Калію, Феруму, Магнію, Купруму.
Висновки. Доведено, що ягодиобліпихи є джерелом важливих природних інгредієнтів, тому їх доцільно споживати для забезпечення організму речовинами, здатними підвищувати резистентність до різноманітних захворювань упродовж три­валого часу. Заморожування ягід обліпихи за температури не вище ніж –30 °С забез­печує збереженість вихідних сенсорних властивостей та показників хімічного складу.
Ключові слова: обліпиха, аскорбінова кислота, β-каротин, заморожу­вання, мінеральні елементи.

REFERENCES

1. Balansy ta spozhyvannja osnovnyh produktiv harchuvannja naselennjam Ukrai’ny [Balances and consumption of basic foodstuffs by the population of Ukraine]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2019/zb/07/zb_bsoph2018_pdf.pdf [in Ukrainian].
2. Postanova Kabinetu Ministriv Ukrai’ny vid 11 zhovtnja 2016 r. № 780 Pro zat­verdzhennja naboriv produktiv harchuvannja, naboriv neprodovol’chyh tovariv ta naboriv poslug dlja osnovnyh social’nyh i demografichnyh grup nas­elennja [Resolution of the Cabinet of Ministers of Ukraine of October 11, 2016 № 780 On approval of sets of food products, sets of non-food products and sets of ser­vi­ces for the main social and demographic groups of the popu­lation]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/780-2016-%D0%BF#Text [in Ukrainian].
3. Nakaz Ministerstva ohorony zdorov’ja Ukrai’ny vid 03.09.2017  № 1073 Pro zatverdzhennja Norm fiziologichnyh potreb naselennja Ukrai’ny v osnovnyh harchovyh rechovynah i energii’ [Order of the Ministry of Health of Ukraine dated 03.09.2017 № 1073 On approval of the Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text [in Ukrainian].
4. Bukshtynov, A. D., Trofimov, T. T., & Ermakov, B. S. (1985). Oblepiha [Hippo­phae]. Moscow: Lesnaja promyshlennst’ [in Russian].
5. Trofimov, T. T. (1988). Oblepiha [Hippophae]. Moscow: Moskovskij univer­sitet [in Russian].
6. Bricyn, A. O., & Arestenko, T. V. Oblipyha. Marketyngovi perspektyvy vyro­sh­hu-vannja [ Hippophae. Marketing prospects of cultivation]. Retrieved from http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/7219/1/%D0%A2%D0%B5%D0%B7%D0%B8%20fin-158-161.pdf [in Ukrainian].
7. Nadtochij, I. P., & Oleshhenko, F. G. Ekonomichna efektyvnist’ vyroshhu­vannja plodiv riznyh sortiv oblipyhy v pivnichnomu lisostepu Ukrai’ny [Eco­nomic efficiency of growing fruits of different varieties of hippophae in the northern forest-steppe of Ukraine]. Retrieved from http://ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/7090/1/VDAU_2006_1_150-155.pdf [in Ukrainian].
8. Mezhens’kyj, V. M., & Mezhens’ka, L. O. Sorty netradycijnyh plodovyh kul’tur dlja vyrobnyctva organichnoi’ sadovyny [Varieties of non-traditional fruit crops for the production of organic garden trees]. Retrieved from https://nd.nubip.edu.ua/2011_7/11mvm.pdf [in Ukrainian].
9. Mezhens’kyj, V. M. Novi sorty nishevyh plodovyh kul’tur ukrai’ns’koi’ selek­cii’ [New varieties of niche fruit crops of Ukrainian selection]. Retrieved from http://sad-institut.com.ua/files/zbirnik-tez-lyutiy-2019.pdf [in Ukrainian].
10. Trineeva, O. V., Safonova, I. I., Safonova, E. F., & Slivkin, A. I. (2013). Opredelenie biologicheski aktivnyh veshhestv v plodah oblepihi krushi­novidnoj (Hippophaes Rhamnoides L.) [Determination of biologically active substances in the fruits of buckthorn (Hippophaes Rhamnoides L.)]. Himija rastitel’nogo syr’ja – Chemistry of vegetable raw materials, 3, 181-186. doi: 10.14258/jcprm.1303181 [in Russian].
11. Gunin, A. V., Panteleeva, E. I., Zubarev, Ju. A., Pugach, V. A., & Vorob’eva A. V. Ocenka sortov i gibridov oblepihi po pokazateljam, vlijajushhim na proiz­voditel’nost’ sbora urozhaja [Evaluation of varieties and hybrids of hippo­phae on indicators that affect the productivity of the harvest]. Retrieved from http://www.asau.ru/vestnik/2018/7/070-076.pdf [in Russian].
12. Moskalec’, V. V., Mosklaec’, T. Z., & Francishko, V. S. Novi sorty oblipyhy krushynopodibnoi’ Instytutu sadivnyctva NAAN: agroekologichni, biohimichni vlastyvosti ta gospodars’kocinni oznaky [New varieties of buckthorn of Insti­tute of Horticulture of the NAAS: agroecological, biochemical properties and economically valuable features]. Retrieved from http://sad-institut.com.ua/files/zbirnik-tez-lyutiy-2019.pdf [in Ukrainian].
13. Car’kova, T. F. (1987). Oblepiha [Hippophae]. Moscow: VO "Agropromizdat" [in Russian].
14. Zakynthinos, G., & Varzakas,T. Hippophaes Rhamnoides: safety and nutrition. Retrieved from https://www.foodandnutritionjournal.org/volume3number2/hippophae-rhamnoides-safety-and-nutrition [in English].
15. Jaroszewska, Anna,  & Biel, Wioletta. Chemical composition and antioxidant activity of leaves of mycorrhized sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides L.)Retrieved from https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-58392017000200155 [in English].
16. Ditrih, I. V., & Kucherjava, O. A. Vykorystannja plodiv oblipyhy dlja pokra­shhennja organoleptychnyh vlastyvostej rybnyh strav [The use of hippophae fruit to improve the organoleptic properties of fish dishes]. Retrieved from http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/26464/1/Dietrich_Kucheryava.pdf [in Ukrainian].
17. Korzun, V. N., & Antonjuk, I. Ju. Tehnologija fruktovogo sherbetu z pokra­shhenym nutrijentnym skladom [Fruit sherbet technology with improved nut­rient composition]. Retrieved from http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=Pt_2017_1_21 [in Ukrainian].
18. Gorobec’, O., Levchenko, Ju., & Borodaj, A. Innovacijni tehnologii’ kon­dyters’kyh vyrobiv iz vykorystannjam pjure z oblipyhy [Innovative technologies of confectionery products using sea buckthorn puree]. Retrieved from http://restaurant-hotel.knukim.edu.ua/article/view/205571. doi: 10.31866/2616-7468.3.1.2020.205571 [in Ukrainian].
19. Pavljuk, R. Ju., Pogarskaja, V. V., Abramova, T. S., Berestovaja, A. A., & Loseva, S. M. Razrabotka funkcional’nyh ozdorovitel’nyh nanonapitkov na osnove molochnoj syvorotki [Development of functional health nano-drinks based on whey]. Retrieved from http://elib.hduht.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/ 1675/1/%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%202014.pdf DOI: 10.15587/1729-4061.2014.31592 [in Russian].
20. Produkty pereroblennja fruktiv ta ovochiv. Refraktometrychnyj metod vyzna­channja vmistu rozchynnyh suhyh rechovyn [Fruit and vegetable processing products. Refractometric method for determining the content of soluble dry matter]. (2017). DSTU 8402:2015. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
21. Produkty pereroblennja fruktiv ta ovochiv. Metody vyznachennja vitaminu C [Fruit and vegetable processing products. Methods for determining vitamin C]. (2016). DSTU 7803:2015. Kyi’v: UkrNDNC [in Ukrainian].
22. Produkty pereroblennja fruktiv ta ovochiv. Metody vyznachennja tytrovanoi’ kyslotnosti [Fruit and vegetable processing products. Methods for determining the titrated acidity]. (2009). DSTU 4957:2008. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
23. Produkty pereroblennja fruktiv ta ovochiv. Metody vyznachennja cukriv [Fruit and vegetable processing products. Methods for determining sugars]. (2008). DSTU 4954:2008. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
24. Frukty, ovochi ta produkty i’h pereroblennja. Metod vyznachannja vmistu karotynu [Fruits, vegetables and products of its processing. Method for deter­mining carotene content]. (2005). DSTU 4305:2004. Kyi’v: Derzhspozhyv­standart Ukrai’ny [in Ukrainian]. 

ТЕХНОЛОГІЯ ВАРЕНО-КОПЧЕНИХ КОВБАС З ВИКОРИСТАННЯМ СОЛІ ЙОДОВАНОЇ

Автор: sveta on . Posted in 2020_04(36)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Власенко І., Семко Т., Бандура В. Технологія варено-копчених ковбас з використанням солі йодованої. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 4. С. 103-112.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 637.523:664.41   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(36)10
     
Ірина ВЛАСЕНКО,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000 0001 9995 2025
  д. мед. н., професор, професор кафедри товарознавства,
експертизи та торговельного підприємництва
Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ
вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна
     
Тетяна СЕМКО,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000 0002 1951 5384
  к. т. н., доцент, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ

вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна
     
Валентина БАНДУРА,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000 0001 8074 3020
  к. т. н., професор, професор кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ

вул. Соборна, 87, м. Вінниця, 21000, Україна

ТЕХНОЛОГІЯ ВАРЕНО-КОПЧЕНИХ КОВБАС З ВИКОРИСТАННЯМ СОЛІ ЙОДОВАНОЇ

Зростання кількості захворювань щитоподібної залози на тлі дефіциту йоду в раціоні харчування населення України зумовлює доцільність використання йодованої солі в технологіях різних продуктів. Модернізовано технологію соління меле­ної м’ясної сировини йодованою сіллю для виробництва варено-копченої ковбаси та наведено її рецептуру.
Ключові слова: йододефіцит, йодована сіль, мікронутрієнти, м’ясна сиро­вина, варено-копчені ковбаси.

REFERENCES

  1. Sajt Vsesvitn’oi’ organizacii’ ohorony zdorov’ja [World Health Organization website]. Retrieved from http://who.int/nutrition/globalnutritionreport/en [in English].
  2. Sajt Mizhnarodnoi’ rady z kontrolju za jododeficytnymy zahvorjuvannjamy "Iodine global network" [Website of the International Council for the Control of Iodine Defi­ciency Diseases "Iodine global network"]. Retrieved from http://www.ign.org [in English].
  3. Sajt Asociacii’ dijetologiv Velykobrytanii’ [Website of the Association of Nutritionists of Great Britain]. Retrieved from https://www.bda.uk.com/foodfacts/Iodine.pdf [in English].
  4. Kravchenko, V. I. (2016). Jodnyj deficyt jak prychyna vysokoi’ rozpovsjudzhenosti tyreoi’dnoi’ patologii’ sered naselennja regioniv, shho postrazhdaly pislja avarii’ na ChAES [Iodine deficiency as a cause of high prevalence of thyroid pathology among the population of the regions affected by the Chernobyl accident]. Zhurnal Nacio­nal’noi’ akademii’ medychnyh nauk Ukrai’ny – Journal of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine. (Vol. 22), 2, 222-229. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/ UJRN/jnamnu_2016_22_2_12 [in Ukrainian].
  5. Mamenko, M. Je. (2017). Profilaktyka jododeficytnyh zahvorjuvan’: shho maje znaty ta mozhe zrobyty pediatr i likar zagal’noi’ praktyky? (Klinichni rekomendacii’) [Pre­vention of iodine deficiency diseases: what should a pediatrician and a general practitioner know and can do? (Clinical recommendations)]. Sovremennaja pediatrija – Modern pediatrics, 2, 1-9 [in Ukrainian].
  6. Agostoni, C., Decsi, T., Fewtrell, M et al. (2008). Complementary fee ding: a com­men­tary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. (Vol. 46), (pp. 99-110) [in English].
  7. Andersson, M., Aeberli, I., Wust, N. et al. (2010). The Swiss iodized salt program provides adequate iodine for school children and pregnant women, but weaning in­fants not receiving iodine containing complementary foods as well as their mothers are iodine deficient. J. Clin. Endocrinol. Metab(Vol. 95), (pp. 5217-5224) [in English].
  8. Gizak, М. Global Scorecard 2016: moving toward optimal global iodine status. Retrieved from http://www.ign.org/cm_ data/idd_nov16_global_scorecard_2016.pdf [in English].
  9. Zimmermann, M. B., & Anderson, M. (2012). Assessment of iodine nutrition in populations: past, present, and future. Nutrition. (Vol. 70 (10), (pp. 553-570). Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23035804 [in English].
  10. Sil’ jodovana. Tehnichni umovy [Iodized salt. Specifications]. DSTU 4307:2004. Retrieved from http://ukrapk.com/gosts/fish/dsty43072004siliodovana.html [in Ukrainian].
  11. Kovbasy vareno-kopcheni. Zagal’ni tehnichni umovy [Cooked and smoked sausages. General technical conditions]. (2007). DSTU 4591:2006. Kyi’v: Derzhspozhyv­standart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  12. Zolotov, Ju. A., Dorohova, E. N., & Fadeeva, V. I. (2002). Metody himicheskogo analiza [Chemical analysis methods]. Moscow: Analog [in Russian].
  13. Nakaz MOZ Ukrai’ny vid 03.09.2017 № 107 Pro zatverdzhennja Norm fiziologichnyh potreb naselennja Ukrai’ny v osnovnyh harchovyh rechovynah i energii’ [Order of the Ministry of Health of Ukraine dated 03.09.2017 № 107 On approval of the Norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic nutrients and energy]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17#Text [in Ukrainian].
  14. Oshhypok, I. M., & Onyshko, L. J. (2019). Zbagachennja harchovoi’ syrovyny ingre­dijentamy dlja stvorennja produktiv zdorovogo harchuvannja [Enrichment of raw materials with ingredients to create healthy foods]. Visnyk L’vivs’kogo torgovel’no-ekonomichnogo universytetu. Serija: Tehnichni naukи – Bulletin of Lviv University of Trade and Economics. Series: Technical Sciences. (Issue22), (pp. 44-51) [in Ukrainian].
  15. Tehnologicheskaja instrukcija po proizvodstvu kolbas polukopchenyh i vareno-kop­chenyh [Technological instruction for the production of semi-smoked and boiled-smo­ked sausages]. (2014). STO 23517941004–2014. Vinnica: OOO "Nilan-LTD" [in Russian].

ПІДВИЩЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГЛЮТЕНОВОЇ БОРОШНЯНОЇ СИРОВИНИ

Автор: sveta on . Posted in 2020_04(36)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Юдіна Т., Романенко Р., Безрученко О. Підвищення технологічного потенціалу аглютенової борошняної сировини. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 4. С. 93-103.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 664.664.4:663.918   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(36)09
     
Тетяна ЮДІНА,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-9863-878X
  д. т. н., професор, професор кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного універститету
вул. Кіото, 19, Київ, 02156, Україна
     
Роман РОМАНЕНКО,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-3090-9250
  к. т. н., доцент, доцент кафедри інженерно-технічних дисциплін Київського національного
торговельно-економічного універститету
 
вул. Кіото, 19, Київ, 02156, Україна
     
Ольга БЕЗРУЧЕНКО,
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-6397-8194
  аспірант кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного універститету

вул. Кіото, 19, Київ, 02156, Україна

ПІДВИЩЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГЛЮТЕНОВОЇ БОРОШНЯНОЇ СИРОВИНИ

Доведено вплив гранулометричного складу аглютенового борошна на струк­турно-механічні властивості тіста та якість готових виробів. Визначено дис­персність кукурудзяного та рисового борошна, досліджено вплив розміру часток на вологопоглинальну здатність кукурудзяного борошна. Запропоновано методи регу­лювання й підвищення технологічного потенціалу аглютенової борошняної сировини.
Ключові слова: целіакія, аглютенове борошно, рисове борошно, кукуруд­зяне борошно, гранулометричний склад, вологопоглинальна здатність.

REFERENCES

 1. Naumova, O. A. (2017). Osobennosti pitanija bol’nyh celiakiej [Nutritional features of celiac patients]. Suchasnі medichnі tehnologії – Modern medical technologies, 2124-127 [in Russian].
2. Elke, A., & Dal Bello, F. (2009). Science of Gluten-Free Foods and Beverages. Retrieved from https://www.elsevier.com/books/science-of-gluten-free-foods-and-beverages/arendt/978-1-891127-67-0 [in English].
3. Perlmutter, D., & Loberg, K. (2013). Grain brain: the surprising truth about wheat, carbs, and sugar – your brain’s silent killers. New York, USA: Little, Brown and Company [in English].
4. Jeffrey, L. C., & Atwell, W. A. (2014). Gluten-free baked productsAACC Inter­national, Inc. [in English].
5. Gorobec’, A. O. (2015). Osoblyvosti harchuvannja ditej pry celiakii’ [Features of children’s nutrition in celiac disease]. Medycyna transportu Ukrai’ny – Transport medicine of Ukraine, 3-445-50 [in Ukrainian].
6. Dorohovych, V. V. (2010). Naukove obg’runtuvannja ta rozroblennja tehnologij borosh­njanyh kondyters’kyh vyrobiv special’nogo dijetychnogo pryznachennja [Scientific substantiation and development of technologies of flour confectionery products of special dietary purpose]. Doctor’s thesis. Kyi’v [in Ukrainian].
7. Medvedjeva, A. (2018). Tehnologija bezgljutenovyh bulochnyh vyrobiv [Technology of gluten-free bakery products]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 4 (28), 115-123. doi: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)11 [in Ukrainian].
8. Mancebo, Camino M., Rodriguez, Patricia, & Gomez, Manuel. (2016). Assessingriceflour-starch-proteinmixturesto produce gluten free sugar-snap cookies. LWT-Food Scienc and Technology. (Vol. 67), (pp. 127-132) [in English].
9. Chudik, Ju. V., & Safonova, O. M. (2003). Reguljuvannja vodopoglynal’noi’ zdat­nosti boroshnjanyh sumishej [Regulation of water-absorbing capacity of flour mixtures]. Suchasni naprjamky tehnologii’ ta mehanizacii’ procesiv pererobnyh i harchovyh vyrobnyctv. Visnyk HDTUSG – Modern directions of technology and mechanization of processes of processing and food production. Bulletin of the KhNTUA. (Issue 16), (pp. 165-170). Harkiv: HDTUSG [in Ukrainian].
10. Avershyna, O. B. (2013). Doslidzhennja hlibopekars’kyh vlastyvostej frakcii’ bo­roshna z pidvyshhenym vmistom bilkovyh rechovyn [Investigation of baking proper­ties of flour fraction with high protein content]. Zbirnyk naukovyh prac’ studentiv "Naukovyj poshuk molodyh doslidnykiv". Serija: Tehnichni nauky – Collection of scien­tific works of students "Scientific search of young researchers". Series: Technical Sciences, 2, 31-35. Lugans’k: DZ "LNU imeni Tarasa Shevchenka" [in Ukrainian].
11. Lobachova, N. L. (2015). Udoskonalennja tehnologii’ bezgljutenovyh hlibobulochnyh vyrobiv [Improving the technology of gluten-free bakery products]. Sumy: Sums’kyj nacional’nyj agrarnyj universytet [in Ukrainian].
12.  Drobot, V. I., & Gryshhenko, A. M. (2013). Tehnologichni aspekty vykorystannja boroshna krup’janyh kul’tur u tehnologii’ bezgljutenovogo hliba [Technological aspects of the use of cereal flour in the technology of gluten-free bread]. Obladnannja ta teh­nologii’ harchovyh vyrobnyctv – Equipment and technologies of food production. (Issue 30), (pp. 52-58). Donec’k: Donec’kyj nacional’nyj universytet ekonomiky i tor­givli im. M. Tugan-Baranovs’kogo [in Ukrainian].
13. Lisovs’ka, T. O., Chorna, N. V., & D’jakov, O. G. (2016). Doslidzhennja reologich­nyh vlastyvostej biskvitnogo tista z vykorystannjam ekstrudovanogo kukurudzjanogo boroshna [Investigation of rheological properties of biscuit dough using extruded corn flour]. Shidno-Jevropejs’kyj zhurnal peredovyh tehnologij – Eastern European Journal of advanced technologies, 2/11 (80), 19-23 [in Ukrainian].
14. Gavrilova, N. N., Nazarov, V. V., & Jarovaja, O. V. (2012). Mikroskopicheskie metody opredelenija razmerov chastic dispersnyh materialov [Microscopic methods for deter­mining the particle size of dispersed materials]. Moscow: RHTU im. D. I. Mendeleeva [in Russian].
15. Vyroby hlibobulochni. Metody vyznachannja fizyko-himichnyh pokaznykiv [Bakery pro­ducts. Methods for determining physicochemical parameters]. (2009). DSTU 7045:2009. Kyi’v: Derzhstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
16. Dorohovych, A. M., & Lazorenko, N. P. (2012). Maffiny na bezgljutenovomu bo­roshni dlja hvoryh na celiakiju [Gluten-free muffins for celiac patients]. Ukrainian Food Journal, 1, 58-61 [in Ukrainian].
17. Gryshhenko, A. M., & Drobot, V. I. (2010). Tehnologichni vlastyvosti bezgljuteno­vyh vydiv syrovyny [Technological properties of gluten-free raw materials]. Naukovi praci ONAHT – Scientific works of ONAFT. (Issue 46). (Vol. 1), (pp. 162-166) [in Ukrainian].
18. Judina, T. I., Bezruchenko, O. M., & Pavljuchenko, V. O. (2019). Obgruntuvannja skladu boroshnjanoi’ syrovyny u tehnologii’ bezgljutenovyh keksiv [Substantiation of the composition of flour raw materials in the technology of gluten-free cupcakes]. Praci Tavrijs’kogo derzhavnogo agrotehnologichnogo universytetu – Works of the Tavriya State Agrotechnological University. (Issue 19). (Vol. 1), (pp. 179-186). Melitopol’: TDATU [in Ukrainian].
19. Pavlov, O. V. (2018). Zbirnyk receptur boroshnjanyh kondyters’kyh i zdobnyh buloch­nyh vyrobiv [Collection of recipes for flour confectionery and buttery bakery products]. Kyi’v: ProfKnyga [in Ukrainian].
20. Kovjen, S., & Jang, L. (2011). Dopolnitel’nye rekomendacii hlebopekam i konditeram. Eshhe 151 vopros i otvet [Additional recommendations for bakers and confectioners. Another 151 questions and answers]SPb.: Professija [in Russian].

ТЕХНОЛОГІЯ НАПІВФАБРИКАТІВ НА ОСНОВІ ТОПІНАМБУРА ТА КИЗИЛУ

Автор: sveta on . Posted in 2020_04(36)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Гніцевич В., Васильєва ОТехнологія напівфабрикатів на основі топінамбура та кизилу. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2020. № 4. С. 82-92.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 635.24+634.74]-027.38   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(36)08
     
 Вікторія ГНІЦЕВИЧ,  
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-6089-1082
  д. т. н., професор, професор кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена ВАСИЛЬЄВА,  
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-1707-4546
  к. т. н., доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ТЕХНОЛОГІЯ НАПІВФАБРИКАТІВ НА ОСНОВІ ТОПІНАМБУРА ТА КИЗИЛУ

Доведено доцільність використання пюре топінамбура та кизилу в техно­логії напівфабрикату, який може бути застосовано для виробництва десертної продукції в закладах ресторанного господарства. Запропоновано технологію напів­фабрикату та досліджено хімічний склад отриманого продукту. Підтверджено, що розроблений продукт характеризується безпечністю та високою харчовою цінністю. Запропоновано консервування напівфабрикату високим тиском.
Ключові слова: топінамбур, кизил, пюре, напівфабрикат, технологія, хар­чова цінність.

REFERENCES

1.  Kasijanchuk, V. D. (2015). Efektyvnist’ pererobky topinambura na produkciju liku­val’no-profilaktychnogo pryznachennja [Efficiency of Jerusalem artichoke processing into products for therapeutic and prophylactic purposes]. Naukovo-informacijnyj vis­nyk Ivano-Frankivs’kogo universytetu prava im. Korolja Danyla Galyc’kogo. Serija: Ekonomika – Scientific and Information Bulletin of Ivan-Frankivsk University of Law named King Danylo Halytsky. Series: Economics, 11, 353-356 [in Ukrainian].
2. Kasijanchuk, V. D. (2013). Suhyj produkt topinambura – efektyvnyj napivfabrykat dlja vyrobnyctva produkcii’ likuval’no-profilaktychnogo pryznachennja [Jerusalem arti­choke dry product is an effective semi-finished product for the production of products for therapeutic and prophylactic purposes]. Visnyk Ivano-Frankivs’kogo nacional’nogo medychnogo universytetu – Bulletin of Ivan-Frankivsk National Medical University, 3, 103-104 [in Ukrainian].
3. Pavljuk, R. Ju., Bessarab, O. S., Pogars’ka, V. V., Balabaj, K. S., & Losjeva, S. M. (2015). Rozrobka kriogennoi’ tehnologii’ otrymannja nanoporoshkiv iz topinamburu z vykorystannjam ridkogo ta gazopodibnogo azotu [Development of cryogenic tech­no­logy for obtaining nanopowders from Jerusalem artichoke using liquid and gaseous nitrogen]. Shidnojevropejs’kyj zhurnal peredovyh tehnologij – Eastern European Journal of advanced technologies, 6/10 (78), 4-10 [in Ukrainian].
4. Tur, J. A., & Bibiloni, M. M. (2015). Functional Foods. Reference Modulein Food Science. Encyclopedia of Food and Health(pp. 157-161). doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00340-8 [in English].
5. Galland, L. (2014). Functional Foods: Health Effect sand Clinical Applications Refe­rence Modulein Biomedical Sciences. Encyclopedia of Human Nutrition (ThirdEdition). (pp. 366-371). doi: 10.1016/b978-0-12-375083- 9.00130-6 [in English].
6. Pol’ovyk, V. V., Korec’ka, I. L., Berezova, G. O., & Kravchuk, N. M. (2019). Vyko­rystannja solodkyh strukturoutvorjuvachiv dlja pokrashhennja jakosti desertu [The use of sweet structuring agents to improve the quality of dessert]. Vcheni zapysky TNU im. V. I. Vernads’kogo. Serija: Tehnichni nauky – Scientific notes of TNU V. IVernadsky UniversitySeries: Technical Sciences. (Vol. 30 (69). (Part 2), 6, 126-132 [in Ukrainian].
7. Gordijenko, L. V. (2018). Doslidzhennja jakosti lukumu zbyvnogo z kyzylovym pjure pry zberiganni. Tehnologii’ harchovyh produktiv i kombikormiv [Investigation of the quality of whipped Turkish delight with cornel puree during storage. Technologies of food and compound feeds]. Proceedingsfrom: Mizhnararodna naukovo-praktychna konferen­cija – International scientific-practical conference. (pp. 27-28). Odesa: ONAHT [in Ukrainian].
8. Gnicevych, V., & Vasyl’jeva, O. (2020). Tehnologija solodkyh sousiv iz plodovo-jagidnoi’ syrovyny [Technology of sweet sauces from fruit and berry raw materials]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 1 (33), 78-84. doi: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(33)08 [in Ukrainian].
9. Gnicevych, V. A., & Vasyl’jeva, O. O. (2015). Obg’runtuvannja parametriv vyrob­nyctva zbyvnyh desertiv na osnovi napivfabrykatu z topinambura ta kyzylu [Sub­stantiation of parameters of production of whipped desserts on the basis of semi-finished product from Jerusalem artichoke and cornel]. Visnyk PUET. Serija: Tehnichni nauky – PUET Bulletin. Series: Technical Sciences, 1, 11-17 [in Ukrainian].
10. Produkty harchovi. Metody vidbyrannja prob dlja mikrobiologichnyh analiziv [Food products. Sampling methods for microbiological analyzes]. (2015). DSTU ISO 8051:2015. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
11.Produkty pererobljannja fruktiv ta ovochiv. Metody vyznachannja suhyh rechovyn abo vology [Fruit and vegetable processing products. Methods for determination of dry matter or moisture]. (2015). DSTU ISO 7804:2015. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
12.Kormy dlja tvaryn. Vyznachennja vmistu azotu i obchyslennja vmistu syrogo bilka metodom K’jel’dalja [Animal feed. Determination of nitrogen content and calculation of crude protein content by Kjeldahl method]. (2007). DSTU ISO 5983:2003. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
13.Produkty pereroblennja fruktiv ta ovochiv. Tytrometrychnyj metod vyznachennja pektynovyh rechovyn [Fruit and vegetable processing products. Titrometric method for determination of pectin substances]. (2015). DSTU ISO 8069:2015. Kyi’v: Derzh­spozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
14.Produkty pereroblennja fruktiv ta ovochiv. Vyznachennja vmistu cynku [Fruit and vege­table processing products. Determination of zinc content]. (2001). DSTU ISO 6636-3-2001. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
15.Frukty, ovochi ta produkty i’h pereroblennja. Vyznachennja vmistu zaliza fotomet­rychnym metodom iz zastosuvannjam 1.10-fenantronilu [Fruits, vegetables and pro­cessed products. Determination of iron content by photometric method using 1.10-phe­nanthronyl]. (2007). DSTU ISO 5517:2007.Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
16.Frukty, ovochi ta produkty i’h pereroblennja. Metody vyznachennja vmistu polifenoliv [Fruits, vegetables and processed products. Methods for determining the content of poly­phenols]. (2005). DSTU 4373:2005. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
17.Frukty, ovochi ta produkty i’h pereroblennja. Vyznachennja vmistu midi spektro­metrychnym metodom polumenevoi’ atomnoi’ adsorbcii’ [Fruits, vegetables and pro­ces­sed products. Determination of copper content by spectrometric method of flame atomic adsorption]. (2004). DSTU ISO 7952:2004. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
18.Frukty, ovochi ta produkty i’h pereroblennja. Vyznachennja vmistu rtuti. Spektro­metrychnyj metod bezpolumenevoi’ atomnoi’ absorbcii’ [Fruits, vegetables and pro­cessed products. Determination of mercury content.  Spectrometric method of flame­less atomic absorption]. (2001). DSTU ISO 66372001. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
19.Frukty, ovochi ta produkty i’h pereroblennja. Vyznachennja vmistu olova [Fruits, vegetables and processed products. Determination of tin content]. (2004). DSTU ISO 2447:2004. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
20.Frukty, ovochi ta produkty i’h pereroblennja. Vyznachennja vmistu mysh’jaku spek­tro­metrychnym metodom [Fruits, vegetables and processed products. Determination of arsenic content by spectrometric method]. (2004). DSTU ISO 6634:2004. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
21.Frukty, ovochi ta produkty i’h pereroblennja. Vyznachennja vmistu askorbinovoi’ kysloty [Fruits, vegetables and processed products. Determination of ascorbic acid content]. (2015). DSTU ISO 6557-1:2015. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
22.Ermakov, I. (1972). Metody biohimicheskogo issledovanija rastenij [Methods of bio­chemical research of plants]. A. I. Ermakov (Ed.). Leningrad: Kolos, Leningr. otd-nie [in Russian].
23.Syr’e i produkty pishhevye. Atomno-absorbcionnyj metod opredelenija toksichnyh jelementov [Raw materials and food products. Atomic absorption method for the deter­mination of toxic elements]. (1997). GOST 3017896. Moscow: IPK Izd-vo standartov [in Russian].
24.
Levchuk, S. (2016). Dovidnyk po osnovnyh metodah vyznachennja aktyvnosti radio­nuklidiv [Handbook of basic methods for determining the activity of radionuclides]. Kyi’v: NUBiP, UkrNDI sil’skogospodars’koi’ radiologii’ [in Ukrainian]. Levchuk, S. (2016).
25.Produkty pishhevye. Metody opredelenija kolichestva mezofil’nyh ajerobnyh i fakul’­ta­tivno-anajerobnyh mikroorganizmov [Food products. Methods for determining the number of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms]. (2010). GOST 10444.15–94. Moscow: Standartinform [in Russian].
26.Mikrobiologichni normatyvy ta metody kontrolju produkcii’ gromads’kogo harchu­vannja. Derzhavni sanitarni pravyla [Microbiological standards and methods of control of public catering products. State sanitary rules]. DSP 4.4.5.078–2001. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0139488-01#Text [in Ukrainian].
27.Gnitsevych, V., & Vasylieva, O. (2020). Prospects of using local plant raw materials in the technology of the semi-finised products for desserts. Tourism of the XXI century: Global challenges and civilization values: Proceedings of the ІІ International Scien­tific and Practical Conference. (pp. 404-409). Kyiv: KNUTE [in English].
28.Nakaz MON Ukrai’ny № 256 vid 03.05.2006 r. Pro zatverdzhennja Derzhavnyh gigijenichnyh normatyviv "Dopustymi rivni vmistu radionuklidiv 137
Cs ta 90Sr u produktah harchuvannja ta pytnij vodi" [Order of the Ministry of Education and Science of Ukraine № 256 of 03.05.2006 On approval of the State hygienic standards "Permissible levels of radionuclides 137Cs and 90Sr content in food and drinking water"]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0845-06#Text [in Ukrainian].
29.Mediko-biologicheskie trebovanija i sanitarnye normy kachestva prodovol’stvennogo syr’ja i pishhevyh produktov № 5061-89. Utverzhdeny Minzdravom SSSR 1 avgusta 1989 g. (s dop. № 122-12/805 ot 19.11.91) [Medical and biological requirements and sanitary standards for the quality of food raw materials and food products No. 5061-89. Approved by the Ministry of Health of the USSR on August 1, 1989 (with add. No. 122-12 / 805 of November 19, 1991)]. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/v5061400-89 [in Russian].