УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ПОРОШКУ З КРЕВЕТКИ PALAEMON ADSPERSUS

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Сидоренко О., Петрова О., Дончевська Р. Біологічна цінність порошку з креветки Palaemon adspersus. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 1. С. 115-122.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 637.055:638.512   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(37)10
     
Олена СИДОРЕНКО
 
 
ORCID: 0000-0001-5919-4370
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  д. т. н., професор, професор кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена ПЕТРОВА

ORCID: 0000-0001-6707-2787
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  аспірант кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Раїса ДОНЧЕВСЬКА
 
 
ORCID: 0000-0002-5075-5407
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ПОРОШКУ З КРЕВЕТКИ PALAEMON ADSPERSUS
 
Наведено результати дослідження біологічної цінності білків порошку "Креветковий" із креветки Palaemon adspersus Азово-Чорноморської акваторії. Проаналізовано показники біологічної цінності білків сировини та харчового кон­центрату, підкреслено перспективність останнього щодо використання в техно­логіях виготовлення продуктів здорового харчування.
Ключові слова: креветка Palaemon adspersus, харчовий концентрат, білок, біологічна цінність.

REFERENCES

  1. Sydorenko, O., Donchevska, R., & Petrova, O. (2018). Status and prospects for the shrimp market. Commodity science – traditions and actuality. Varna: University of economics. P. 258-269 [in English].
  2. Sydorenko, O., & Petrova, O. (2020). Innovacijni produkty z krevetky Palaemon adspersus [Innovative products from shrimp Palaemon adspersus]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 3 (35), 93-100. Retrieved from http://tr.knute.edu.ua/ files/2020/03/10.pdf [in Ukrainian].
  3. Lebs’ka, T. K. (2015). Biologichna cinnist’ bilkiv ikry mojvy ta sazanu [Biological value of capelin and carpcaviar proteins]. Harchova promyslovist’ – Food Industry, 17, 5-9. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Khp_2015_17_3 [in Ukrainian].
  4. Sydorenko, O., Petrova, O., & Ivanjuta, A. (2018). Krevetka Palaemon adspersus: racio­nal’ni naprjamy pererobky [Shrimp Palaemon adspersus: rational directions of processing]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 4 (28), 94-104. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2018(28)09 [in Ukrainian].
  5. Prytul’s’ka, N. V., & Fedorova, D. V. (2017). Resursozberigajucha tehnologija suhyh rybo-roslynnyh napivfabrykativ [Resource-saving technology of dry fish and vege­table semi-finished products]. Visnyk L’vivs’kogo torgovel’no-ekonomichnogo univer­sytetu. Serija: Tehnichni nauky – Bulletin of Lviv University of Trade and Economics. Series: Technical Sciences, 1865-71 [in Ukrainian].
  6. Fedorova, D. V., & Kuz’menko, Ju. V. (2015). Tehnologichni aspekty kompleksnogo vykorystannja bychka azovs’kogo zamorozhenogo u vyrobnyctvi ryboroslynnyh napivfabrykativ [Technological aspects of complexuse of Azov frozen goby in the production of fish and vegetable semi-finished products]. Naukovi praci Nacio­nal’nogo universytetu harchovyh tehnologij – Scientific works of the National Uni­ver­sity of Food Technologies(Vol. 22), 6 (22), (pp. 23-29) [in Ukrainian].
  7. Ryba ta rybni produkty. Pravyla pryjmannja, metody vidbyrannja prob [Fish and fish products. Rules of acceptance, methods of sampling]. (2015). DSTU 7972:2015. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  8. Korma, kombykorma. Metody opredelenyja soderzhanyja amynokyslot [Feed, com­pound feed. Methods for determining the content of amino acids]. (2020). DSTU ISO 13903:2009. Moscow: Standartinform. Retrieved from file:///D:/%D0%97%D0% B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F/1200107338.pdf [in Russian].
  9. Lebs’ka, T., Golembovs’ka, N., & Lebs’kyj, S. (2019). Porivnjal’na harakterystyka aminokyslotnogo skladu bilkiv rakopodibnyh [Comparative characteristics of the amino acid composition of crustacean proteins]. Naukovo-praktychnyj zhurnal "Pro­dovol’cha industrija APK" –  Scientific and practical journal "Food industry of agro-industrial complex", 1-2, 42-45. Retrieved from https://prodindastri.at.ua/APK_1-2-2019_gotovo.pdf [in Ukrainian].
  10. Kramarenko, D., & Girenko, N. (2017). Harchova i biologichna cinnist’ novogo kom­bi­novanogo farshu z rybnoju syrovynoju ta roslynnymy gidrobiontamy [Nutritional and biological value of the new combined minced meat with fishraw materials and plantaquatic organisms]. Naukovo-praktychnyj zhurnal "Prodovol’cha industrija APK" – Scientific and practical journal "Food industry of agro-industrial complex", 6, 36-39. Retrieved from file:///D:/%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F/Piapk_2017_6_11.pdf [in Ukrainian].
  11. Sydorenko, O., Apach, M., & Burkac’ka, G. (2016). Biologichna cinnist’ bilkiv Rapana Venosa [Biological value of Rapana Venosa proteins]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 1 (21), 159-168. Retrieved from http://tr.knute.edu.ua/ index.php?option=com_content&view=article&id=1338&catid=111&lang=en [in Ukrainian].

ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА ЗАСОБІВ ЖІНОЧОЇ ГІГІЄНИ

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Божко Т., Загрівая І., Боліла Н. Товарознавча оцінка засобів жіночої гігієни. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021.
№ 1. С. 106-114.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 658.62:005.52]:[658.562:613.99   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(37)09
     
Тетяна БОЖКО
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-2261-4527
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Ірина ЗАГРІВАЯ
 
E-mail: ira.zagrivaya@gmail.com
ORCID: 0000-0001-8749-3319
  категорійний менеджер ТОВ "СПЕЦТОРГ РЕСУРС"
 

просп. Гонгадзе, 5а, м. Київ, 04208, Україна
     
Надія БОЛІЛА
 
E-mail: n.bolila@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0003-1903-0341
  завідувач лабораторії кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
 
ТОВАРОЗНАВЧА ОЦІНКА ЗАСОБІВ ЖІНОЧОЇ ГІГІЄНИ
 
Досліджено якість засобів жіночої гігієни, що реалізуються на україн­ському ринку, за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Проведено аналіз їхнього паковання та маркування на відповідність до вимог вітчизняного законодавства.
Ключові слова: якість, прокладки жіночі гігієнічні, паковання, маркування.

REFERENCES

  1. Kolomijec’, T., & Demchenko, V. (2020). Rynok zhinochyh gigijenichnyh zasobiv v Ukrai’ni [The market of women’s hygiene products in Ukraine]. Visnyk L’vivs’kogo torgo­vel’no-ekonomichnogo universytetu. Serija: Tehnichni nauky – Bulletin of Lviv Uni­ver­sity of Trade and Economics. Series: Technical Sciences, 2367-72 [in Ukrainian].
  2. Oficijnyj sajt Derzhavnoi’ fiskal’noi’ sluzhby Ukrai’ny [Official site of the State Fiscal Service of Ukraine]. Retrieved from http://sfs.gov.ua [in Ukrainian].
  3. Oficijnyj sajt "Procter & Gamble Ukrai’na" [Official site of "Procter & Gamble Ukraine"]. Retrieved from https://www.pg.com.ua/ uk-UA [in Ukrainian]. 
  4. Oficijnyj sajt Bella [Bella official site]. Retrieved from https://bella.ua/uk_UA [in Ukrainian].
  5. Kalashnyk, O., & Kovalenko, N. (2011). Kompleksne ekspertne doslidzhennja shho­dennyh prokladok dlja zhinok [Comprehensive expert study of dailypads for women]. Naukovyj visnyk Poltavs’kogo universytetu ekonomiky i torgivli – Scientific Bulletin of Poltava University of Economics and Trade, 1 (52), 70-74 [in Ukrainian].
  6. Penkina, N. M., Kolesnyk, V. V., & Kalamajko, G. O. (2016). Kompleksna ocinka jakosti zhinochyh gigijenichnyh prokladok [Comprehensive assessment of the quality of women’s sanitary pads]. Progresyvni tehnika ta tehnologii’ harchovyh vyrobnyctv restorannogo gospodarstva i torgivli – Advanced techniques and technologies of food production, restaurant business and trade. (Issue 1(23), (pp. 353-363) [in Ukrainian].
  7. Zakon Ukrai’ny Pro zahyst prav spozhyvachiv [Law of Ukraine On Consumer Rights Protection]Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#Text [in Ukrainian].
  8. Prokladki (pakety) zhenskie gigienicheskie. Obshhie tehnicheskie uslovija [Feminine hygiene pads (packages). General specifications]. GOST Р 52483. Retrieved from http://docs.cntd.ru/document/gost-r-52483-2005 [in Russian]. 
  9. Orlova, N. Ja. (2008). Teoretychni osnovy tovaroznavstva. Prodovol’chi tovary. Prakty­kum [Theoretical foundations of commodity science. Groceries. Workshop]. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  10. Bozhko, T., & Zagrivaja, I. (2020). Klasyfikacija zasobiv zhinochoi’ gigijeny [Classi­fication of feminine hygiene products]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 3, 73-84. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(35)06 [in Ukrainian].

ВОЛОГОМІЦНІ ПАПЕРОВІ ПАКУВАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ: КОМПЛЕКСНИЙ ПОКАЗНИК ЯКОСТІ

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Osyka V., Komaha O., Komaha V. Waterproof paper packaging materials: comprehensive quality assessment. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 1. С. 97-105.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 658.562:676.24=111   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(37)08
     
Віктор ОСИКА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-5081-7727
  декан факультету торгівлі та маркетингу, д. т. н., професор
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Ольга КОМАХА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4429-2474
  доцент кафедри товарознавства та митної справи, к. т. н., доцент
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Володимир КОМАХА
 
 Е-maіl: v.kоmakha@kntеu.edu.ua
ОRCІD: 0000-0001-6498-9047
  доцент кафедри товарознавства та митної справи, к. т. н., доцент
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ВОЛОГОМІЦНІ ПАПЕРОВІ ПАКУВАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ: КОМПЛЕКСНИЙ ПОКАЗНИК ЯКОСТІ

 

 Постановка проблеми. Розглянуто основні аспекти оцінки якості волого­міцного водонепроникного паперу. Наведено результати експертної оцінки переваг розроблених вологоміцних водонепроникних паперових пакувальних матеріалів (ППМ) відносно матеріалу аналога. Визначено їхні комплексні показники якості.
Матеріали та методи. Паперові пакувальні матеріали отримано поверх­невим обробленням композиціями з використанням поліамідамінепіхлоргідрину, полівіні­лового спирту та карбаміду. Комплекс бар’єрних властивостей розроблених волого­міцних водонепроникних паперових пакувальних матеріалів оцінено за показниками повітропроникності (см3/хв), поверхневої вбирності (г/м2), водопро­никності (с), руйнівного зусилля (Н), вологоміцності (%), міцності на злам під час багаторазових перегинів (к. п. п), опору продавлюванню (кПа). Як основу для паку­вальних матеріалів використано папір різної маси (45–60 г/м2) та щільності (0.65–0.75 г/см3).
Комплексну оцінку якості розроблених вологоміцних водонепроникних ППМ здійснено у порівнянні з найближчим за призначенням і властивостями аналогом – підпергаментом виробництва Фінляндії.
Результати дослідження. Групою експертів проведено ранжування показ­ників ППМ за вагомістю їхнього внеску в загальну балову оцінку зразка. У порядку зменшення вагомості обрані показники розташовуються в ряд: водопроникність – вологоміцність – руйнівне зусилля – поверхнева вбирність – опір продавлюванню – повітропроникність – міцність на злам.
Отримані внаслідок оброблення паперу-основи гідрофобним складом ППМ характеризуються високими бар’єрними і захисними властивостями проти аналога, а саме: підвищеними водонепроникністю та значно вищими механічною міцністю як у сухому, так і у вологому станах, а також міцністю на злам й опором продавлюванню.
Розраховано значення комплексних показників якості розроблених волого­міцних водонепроникних паперових пакувальних матеріалів у порівнянні з базовим аналогом – підпергаментом марки ЖВ, які становлять для марки В-50 – 1.513, В-55 – 1.746, В-65 – 1.938, що у півтора-два рази вищі.
Висновки. Запропоновано здійснювати комплексне оцінювання якості ППМ для упакування продукції з високим вмістом вологи за показниками: повітропро­никності, поверхневої вбирності, водопроникності, руйнівного зусилля, вологоміц­ності, міцності на злам, опору продавлюванню.
Обраним одиничним показникам якості з використанням експертного методу присвоєно ранги вагомості, що дало змогу отримати об’єктивну оцінку для досліджу­ваних матеріалів.
Комплексні показники якості розроблених вологоміцних водонепроникних ППМ становлять 1.513, 1.746 і 1.938 та перевершують найближчий за призна­ченням і властивостями аналог – підпергамент у півтора-два рази.
Ключові слова: паперові пакувальні матеріали, споживчі властивості, матеріал-аналог, комплексний показник якості.

 REFERENCES

  1. Singh, P., Abas Wani, A., & Saengerlaub, S. (2011). Active packaging of food pro­ducts: recent trends. Nutrition & Food Science, 4 (41), 249-260 [in English].
  2. Osyka, V. A., Komaha, V. O., & Shul’ga, O. S. (2019). Svitovyi rynok pape­rovykh pakuvalnykh materialiv [World market of paper packaging materials]. Mizhnarodnyy naukovo-praktychnyy zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and markets", 2 (30), 5-17. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2019(30)01 [in Ukrainian].
  3. Zinchenko, D. V., & Dunska, A. R. (2014). Problemy ta perspektyvy rozvytku tseliulozno-paperovoi promyslovosti Ukrainy v umovakh svitovoho rynku [Problems and prospects of development of the pulp and paper industry of Ukraine in the conditions of the world market]. Aktualni problemy ekonomiky ta upravlinnia – Actual problems of economy and management. Retrieved from http://probl–economy.kpi.ua/pdf/2014–12.pdf [in Ukrainian].
  4. Shenderivska, L. P., & Savenok, D. A. (2016). Tendentsii rozvytku rynku upa­kovky Ukrainy [Trends in the development of the packaging market in Ukraine]. Naukovyi visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu – Scientific Bulletin of the International Humanities University, 16, 97-101 [in Ukrainian].
  5. Nazarov, D. S. (2014). Problema importozamishchennia v konteksti import­zalezhnosti vitchyznianoho rynku: stan ta realizatsiia (na prykladi vyrobnytstva polivinilkhlorydu) [The problem of import substitution in the context of import dependence of the domestic market: the state and sales (on the example of polyvinyl chloride production)]. Actual problems of international relations, 209-215 [in Ukrainian].
  6. Osyka, V., Karavaev, T., & Komakha, V. (2020). Waterproof paper packaging materials: optimization of hydrophobic compoisition. Mizhnarodnyy naukovo-praktychnyy zhurnal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commodities and markets", 1 (33), 37-46. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(33)04 [in English].
  7. Osyka, V., Komakha, V., & Komakha, O. (2020). Waterproof paper packaging materials: evaluation of properties. Mizhnarodnyy naukovo-praktychnyy zhur­nal "Tovary i rynky" – International scientific and practical journal "Commo­dities and markets", 3(35), 48-57. DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2020(35)04 [in English].
  8. Systemy upravlinnia yakistiu. Osnovni polozhennia ta slovnyk terminiv [Qua­lity management systems. Basic provisions and glossary of terms]. (2016). DSTU ISO 9000:2015. Kyiv: DP "UkrNDNTs" [in Ukrainian].
  9. Systemy upravlinnia yakistiu. Vymohy [Quality management systems. Requi­rements]. (2016). DSTU ISO 9000:2015. Kyiv: DP "UkrNDNTs" [in Ukrainian].
  10. Kuts, V. (2000). Metody otsiniuvannia rivnia yakosti produktsii [Methods for asse­ssing the level of product quality]. Vymiriuvalna tekhnika ta metrolohiia: mizhvidomchyi naukovo-tekhnichnyi zbirnyk – Measuring equipment and metrology: interdepartmental scientific and technical collection, 56, 130-133 [in Ukrainian].
  11. Havva, O. O., Dorokhovych, A. M., & Petryshyn, N. Z. (2010). Vplyv fruktozy ta pakuvalnykh materialiv na termin zberihannia krystalichnoho irysu [Influence of fructose and packaging materials on the shelf life of crystalline iris]. Kharchova promyslovist – Food industry, 7, 43-45 [in Ukrainian].
  12. Zakharevych, V. B., Havva, O. M., & Yukhno, M. I. (2012). Pakuvalni mate­rialy dlia khlibobulochnykh vyrobiv [Packaging materials for bakery pro­ducts]. Kharchova nauka i tekhnolohiia – Food science and technology, 1, 104-106 [in Ukrainian].
  13. Havva, O. M. Pakuvalne obladnannia (shliakhy vdoskonalennia ta rozvytku) [Packaging equipment (ways to improve and develop)]. Upakovka – Pack­aging, 1, 64-68 [in Ukrainian].
  14. Koptiukh, L. A. (2007). Materialy i pakovannia z bariernymy i zakhysnymy vlas­tyvostiamy [Materials and packaging with barrier and protective pro­per­ties]. Pakuvalna industriia Ukrainy – Packaging industry of Ukraine: Proceedings of the Scientific and Practical Conference. (pp.103-110). Alushta [in Ukrainian].
  15. Koptiukh, L. A., Kvasko, V. N., Pohosskaia, N. Z., & Rybalchenko, V. V. (2006). Upakovochnyie materialyi dlya hraneniya fruktov i vinograda [Packaging mate­rials for storage of fruit and grapes]. Upakovka – Packaging, 4, 14-15 [in Rusian].
  16. Koptyukh, L. A. (2014). Pakuvalna industriia i navkolyshnie seredovyshche [Packaging industry and environment]. Kyiv: University "Ukraine" [in Ukrainian].
  17. Papir i karton. Metod vidbyrannja prob dlja vyznachennja seredn’oi’ jakosti [Paper and cardboard. Sampling method for determining average quality]. (2010). DSTU EN ISO 186:2008 (EN ISO 186:2002, IDT). Kyi’v: Derzhspo­zhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  18. Bumaga i karton. Metod opredelenija vozduhopronicaemosti [Paper and card­board. Method for determining breathability]. (2008). GOST 13525.14–77. Moscow: Standartinform [in Russian].
  19. Papir i karton. Metod vyznachennja vodonepronyknosti [Paper and cardboard. Method for determining water resistance]. (1994). DSTU 2711–94 (ISO 5633:1983). Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  20. Papir ta karton. Metod vyznachennja poverhnevoi’ vbyrnosti vody pid chas odno­bichnogo zmochuvannja, metod Kobba [Paper and cardboard. Method for deter­mining the surface water absorption during unilateral wetting, Cobb method]. (1999). DSTU 3549–97. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  21. Papir ta karton. Vyznachennja micnosti pid chas roztjaguvannja. Chastyna 1. Metod navantazhuvannja z postijnoju shvydkistju [Paper and cardboard. The determination of tensile strength. Part 1. Constant velocity loading method]. (1997). DSTU 2334–94 (GOST ISO1924/1-96). Kyi’v: Derzhspozhyv­stan­dart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  22. Papir i karton. Vyznachennja micnosti pid chas roztjaguvannja pislja zanu­rennja u vodu [Paper and cardboard. The determination of tensile strength after immersion in water]. (2006). DSTU ISO 3781:2005 (ISO 3781:1983, IDT). Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].

АКТИВИ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Avanesova I. Financial services market assets in Ukraine. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 1. С. 86-96.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 336.053.22(477)=111    
JEL Classification: G20   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(37)07
     
Ірина АВАНЕСОВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-7878-8254
  к. е. н. (доктор філософії), доцент кафедри банківської справи,
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

АКТИВИ РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ

Постановка проблеми. Цифрові технології як новий канал комунікацій мають безумовний вплив і на ринок фінансових послуг, активи якого в Україні перебувають у стані швидкого перерозподілу, зважаючи на наявні можливості його адаптації до глобального ринку фінансових послуг.
Аналіз останніх досліджень і публікацій показав, що попри наявність окремих наукових доробок залишається невирішеною важлива науково-практична проблема щодо розподілу активів фінансових корпорацій на ринку фінансових послуг в Україні.
Мета статті – дослідити активи ринку фінансових послуг в Україні як фактор фінансової підтримки нефінансових корпорацій та домогосподарств.
Матеріали та методи. У процесі дослідження використано методи кількіс­ної та якісної оцінки, групування, класифікації.
Результати дослідження. Висунуто наукову гіпотезу про наявність залеж­ності між співвідношенням активів окремих секторів фінансових корпорацій і за­гальними фінансовими активами ринку фінансових послуг та досягненням фінан­сових цілей нефінансових корпорацій та/або домашніх господарств.
За результатами дослідження розроблено комплекс пропозицій, зокрема: важливість дотримання постійного балансу співвідношення активів окремих сек­торів фінансових корпорацій для сприяння розвитку економіки в цілому на зразок сталого співвідношення таких активів на глобальному ринку фінансових послуг; необхідність подальшого перерозподілу активів між депозитними корпораціями, пенсійними фондами та страховими корпораціями в напрямі збільшення активів останніх на українському ринку фінансових послуг; терміновість приватизації дер­жавних депозитних корпорацій для уникнення проблеми фінансової безпеки держави та розвитку ринку фінансових послуг.
Реалізація цих пропозицій сприятиме подальшій структурній зміні в секторі депозитних корпорацій, пенсійних фондів та страхових корпорацій; інтеграції ринку фінансових послуг у глобальний ринок фінансових послуг через цифро­візацію; адаптації ринку фінансових послуг України до тенденцій глобального ринку фінансових послуг через зміну відсоткових ставок.
Висновки. На відміну від наявних публікацій, вперше сформульовано нау­кову гіпотезу залежності між співвідношенням активів окремих секторів фінан­со­вих корпорацій і загальними фінансовими активами ринку фінансових послуг та досягненням фінансових цілей нефінансових корпорацій та/або домашніх господарств.
Викладені концептуальні положення потребують подальшого наукового дослідження щодо перерозподілу активів секторів фінансових корпорацій на ринку фінансових послуг України у напрямі від депозитних корпорацій до пенсійних фондів та страхових корпорацій.
Ключові слова: активи фінансової корпорації, депозитні корпорації, інші фінансові посередники, страхові компанії, пенсійні фонди, ринок фінансових послуг.

REFERENCES

  1. Strategy of Sustainable Development "Ukraine-2020". Decree of the President of Ukraine on the Strategy of Sustainable Development "Ukraine-2020" N 5/2015 (2015, January 12). Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5/2015#n10 [in Ukrainian].
  2. On the Sustainable Development Goals of Ukraine until 2030. (2019). Decree of the President of Ukraine N 722. Retrieved from https://www.president.gov.ua/ documents/7222019-29825 [in Ukrainian].
  3. Ukraine 2013: The Doctrine of Balanced Development – NGO "ALL-UKRAINIAN CITIZENS ’MOVEMENT". (2017). Publisher: Calvary LLC. Retrieved from https://osnovaparty.org/wp-content/uploads/2018/07/E-Book-Doctrine-2030.pdf [in Ukrainian].
  4. Dzyublyuk, O. V. (2017). Theory and practice of money circulation and banking in conditions of global financial instability. Ternopil: Osadtsa YV [in Ukrainian].
  5. Bublyk, Ye. O. (2020). Financial openness of transitive economies. Kyiv: State Institution "Institute of Economics and Forecasting of the National Academy of Sciences of Ukraine" [in Ukrainian].
  6. Pozhidayeva, M. A. (2020). Payment systems: theoretical principles and finan­cial and legal regulation in Ukraine. Kyiv: Yurinkom Inter [in Ukrainian].
  7. Mazaraki, A. A., & Volosovych, S. V. (2019). FinTech. Kyiv: Kyiv National University of Trade and Economics [in Ukrainian].
  8. Shilling, Mark, & Celner, Anna. 2021 banking and capital markets outlook: strengthening resilience, accelerating transformation. Retrieved from https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/financial-services/financial-services-industry-outlooks/banking-industry-outlook.html [in English].
  9. Muis, Leon. Open banking is helping to evolve the user experience. Retrieved from https://www.globalbankingandfinance.com/open-banking-is-helping-to-evolve-the-user-experience [in English].
  10. Zhytar, M. O. (2020). Financial architecture of Ukraine’s economy in the conditions of global transformations. Chernihiv: Chernihiv National Techno­logical University [in Ukrainian].
  11. Plastun, O. L. (2020). Ensuring the stability of the financial sector and finan­cial security management of Ukraine based on information from financial markets. Sumy: Sumy State University [in Ukrainian].
  12. Varnaliy, Z. S. (2020). Economic and financial security of Ukraine in the con­text of globalization. Kyiv: "Knowledge of Ukraine" [in Ukrainian].
  13. Efymenko, T. I. (2016). Fiscal and monetary security of the national economy. Kyiv: State Educational and Scientific Institution "Academy of Financial Management" [in Ukrainian].
  14. Methodological comment. National Bank of Ukraine. Retrieved from https://old.bank.gov.ua/control/uk/publish/printable_article?art_id=7987504&showTitle=true [in Ukrainian].
  15. Financial Stability Report. (2020, December). National Bank of Ukraine. Retrieved from https://bank.gov.ua/admin_uploads/article/FSR_2020-H2.pdf?v=4 [in Ukrainian].
  16. Financial Stability Report. Tables and graphs in the text of the report. (2020, December). National Bank of Ukraine. Retrieved from https://bank.gov.ua/ ua/news/all/zvit-pro-finansovu-stabilnist-gruden-2020-roku [in Ukrainian].
  17. Classification of Institutional Sectors of the Economy of Ukraine (KISE). Order of the State Statistics Service of Ukraine dated 03.12.2014 № 378. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0378832-14#Text [in Ukrainian].
  18. Financial statements of the deposit-taking corporations sector and the sector of other financial corporations. National Bank of Ukraine. Retrieved from https://bank.gov.ua/ua/statistic/sector-financial/data-sector-financial#2fs [in Ukrainian].
  19. Query, A. Banking experts: State-owned banks prepare for privatization despite tough year. Retrieved from https://www.kyivpost.com/business/banking- experts-state-owned-banks-prepare-for-privatization-despite-tough-year.html [in English].
  20. Kondyukh, O. Ya. Innovations in the field of banking services in Ukraine, 2020. Retrieved from http://libfor.com/index.php?newsid=3870 [in Ukrainian].
  21. Economic and Financial Data for Ukraine. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/ imf/pokaze.html#fin [in Ukrainian].

ГЕОКАРТА КЛІЄНТСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА РЕСТОРАНУ: НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Бовш Л., Расулова А., Охріменко А. Геокарта клієнтського середовища ресторану: наукове обґрунтування. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 1. С. 76-85.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 640.432-052:912.43    
JEL Classification: В40; L83; Н80; D24   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(37)06
     
Людмила БОВШ
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-6044-3004
  к. е. н., доцент, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Алла РАСУЛОВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-0498-3433
  к. е. н., доцент, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Алла ОХРІМЕНКО
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-0405-3081
  д. е. н., доцент, доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ГЕОКАРТА КЛІЄНТСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА РЕСТОРАНУ: НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ

Здійснено контамінацію дефініції "геокарта клієнтського середовища". Розглянуто архітектуру клієнтського середовища ресторану шляхом імплемен­тації в геокарту. Визначено алгометричність налаштування геокарти клієнт­ського середовища та детерміновано основні його принципи суб’єктами ресто­ранного бізнесу.
Ключові слова: ресторан, геокарта, карта торгової території, клієнтське середовище, COVID-19.

REFERENCES

1.      Balac’ka, N. (2020). Restorannyj biznes v umovah pandemii’ koronavirusu: prob­lemy ta naprjamy transformacii’ modelej rozvytku [Restaurant business in the context of the coronavirus pandemic: problems and directions of development models transformation]. Infrastruktura rynku – Market infrastructure, 42, 117-123. Retrieved from http://dx.doi.org/10.32843/infrastruct42-20 [in Ukrainian]. 
2.      Smagina, A. Restorannyj biznes v Ukrai’ni pid chas karantynu: jak vtrymatys’ na plavu u nevelykomu misti [Restaurant business in Ukraine during quarantine: how to stay afloat in a small town]. Media rishen’ – Media of solutions. Retrieved from https://rubryka.com/article/restoran-neggenshil-karantyn [in Ukrainian].
3.      Zavadyns’ka, O. (2018). Innovacijni tehnologii’ gospodarjuvannja v restorannomu biznesi [Innovative management technologies in the restaurant business]. Restorannyj i gotel’nyj konsaltyng. Innovacii’ – Restaurant and hotel consulting. Innovations, 2, 93-102. DOI: 10.31866/2616-7468.2.2018.157176 [in Ukrainian].
4.      Prysakar, I. (2015). Upravlinnja zakladamy restorannogo gospodarstva: avtomatyza­cija biznes-procesiv [Restaurants management: the automation of business processes]. Visnyk KNTEU – Herald of KNUTE, 3, 60-78. Retrieved from http://visnik.knute.edu.ua/ files/2015/03_1/6.pdf [in Ukrainian].
5.      Kobashi, Y, & Maekaws, T. (2013). 2114 Construction of 3D-GeoMap for mining areas. The Proceedings of Design & Systems Conference. Japan Society of Mecha­nical Engineers. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1299/jsmedsd.2013.23._2114-1 [in English].
6.      Johnston, L., & Jensen, K. (2009). MapHappy: A User-Centered Interface to Library Map Collections via a Google Maps "Mashup". Journal of Map & Geography Libraries, 5 (2), 114-30. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1080/15420350903001138 [in English].
7.      Ganor, T. (2017). An Integrated Spatial Search Engine for Maps and Aerial Photo­graphs on a Google Maps API Platform. Journal of Map & Geography Libraries, 13 (2), 175-97. Retrieved from http://dx.doi.org/10.1080/15420353.2016.1277574 [in English].
8.      Sundari, J., & Arumaryawan, D. (2018). Sistem Informasi Geograpfis dengan Google Map Untuk Pencarian Rumah Kost. INOVTEK Polbeng – Seri Informatika, 3 (1). Retrieved from http://dx.doi.org/10.35314/isi.v3i1.255.
9.      Daly, E. (2016). Using Google Earth for Field trips and map making. Irish Journal of Technology Enhanced Learning, 1 (1). Retrieved from http://dx.doi.org/10.22554 /ijtel.v1i1.5 [in English].
10.  Aziz, A. Adding the Public Places of Ranya District on the Google Map. Retrieved from https://www.ijert.org/adding-the-public-places-of-ranya-district-on-the-google-map [in English]. 
11.  Brunec’, I. (2009). Osnovni pokaznyky vyboru kolaboratyvnogo mul’tymedijnogo seredovyshha. Komp’juterni nauky ta inzhenerija [The main indicators of choosing a collaborative multimedia environment. Computer Science and Engineering]: Procee­dings of the ІV International Sientific and Technical CSIT-2009. (pp. 263-266). L’viv: Vydavnyctvo Nacional’nogo universytetu "L’vivs’ka politehnika" [in Ukrainian].
12.  Kuleshov, V. V., Kuleshov, V. M., & Nosenko, M. P. (2008). Udoskonalennja pro­gno­zuvannja popytu na vantazhni perevezennja zaliznychnym transportom [Impro­ving the forecasting of demand for freight transport by rail]. Visnyk NTU "HPI". Tematatychnyj vypusk: Novi rishennja v suchasnyh tehnologijah – Bulletin of NTU "KhPI". Thematic issue: New solutions in modern technologies, 43, 136-139. Harkiv: NTU "HPI" [in Ukrainian].
13.  Karabaza, I. (2020). Ekonomichni faktory marketyngovogo seredovyshha pidpry­jemstv restorannogo biznesu [Economic factors of the marketing environment of res­taurant business enterprises]. Galyc’kyj ekonomichnyj visnyk – Galician Economic Bulletin. (Issue 2 (63), (pp. 208-213). Retrieved from http://elibrary.donnuet.edu.ua/2052 [in Ukrainian].
14.  Razynkova, A. Restorannyj biznes v social’nyh merezhah: jak prodavaty i zaluchaty novyh klijentiv? [Restaurant business on social networks: how to sell and attract new customers?]. Marketer. Retrieved from https://marketer.ua/ua/restaurant-business-on-social-networks [in Ukrainian].
15.  Shepard, R. (2014). Map-based Input with Google Fusion Tables. Cartographic Pers­pectives, 75, 49-54. Retrieved from http://dx.doi.org/10.14714/cp75.1226 [in English].
16.  Sun, Yongwang. (2014). Research on the Method for Produce Digital Map Based on Google Earth. Geomatics Science and Technology, 2 (04), 49-55. Retrieved from http://dx.doi.org/10.12677/gst.2014.24009 [in English].
17.  Geografichna karta [A Geographical map]. Vikipedija – Wikipedia. Retrieved from https://uk.wikipedia.org/w/index.php?titleform [in Ukrainian].
18.  Kartografichni servisy u borot’bi za audytoriju. Pokrokova instrukcija roboty z Google Maps [Cartographic services in the struggle for the audience. Step-by-step instructions for working with Google Maps]. UVK. Retrieved from https://retailers.ua/ news/menedjment/11034-kartograficheskih-service [in Ukrainian].
19.  Novi resursy dlja keruvannja kampanijamy pid chas pandemii’ COVID-19 [New resources for companies management during the COVID-19 pandemic]. Google Ads. Retrieved from https://support.google.com/google-ads/answer/9790909 [in Ukrainian].