УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

ЯКІСТЬ ПІСОЧНОГО ПЕЧИВА З КОМПОЗИЦІЄЮ ШРОТІВ

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Кравченко М., Михайлик В., Марусяк Т. Якість пісочного печива з композицією шротів. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 3. С. 141-150.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 664.68-027.38   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(39)11
     
Михайло КРАВЧЕНКО
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-0093-2786
  д. т. н., професор, професор кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Віталій МИХАЙЛИК
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-7378-1050
  інженер кафедри технології і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Тетяна МАРУСЯК
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-6598-4648
  к. т. н., доцент Чернівецького торговельнго-економічного інституту
Київського національного торговельно-економічного університету
Центральна площа, 7, м. Чернівці,
Чернівецька область, 58000, Україна

ЯКІСТЬ ПІСОЧНОГО ПЕЧИВА З КОМПОЗИЦІЄЮ ШРОТІВ
 
На основі проведених органолептичних, фізико-хімічних і мікробіологічних досліджень пісочного печива з композицією шротів волоського горіха та кунжуту доведено доцільність її використання у технології пісочного печива для подовження строку зберігання і поліпшення його споживних властивостей.
Ключові слова: пісочне печиво, композиція шротів волоського горіха та кунжуту, харчова цінність,зберігання.

REFERENCES

  1. Rossi, M. (2021). Biotechnological Strategies for the Treatment of Gluten Into­lerance. USA: Academic Press [in English].
  2. Vasylechko, V. O., Lomnyc’ka, Ja. F., Skorobogatyj, Ja. P., & Buzhans’ka, M. V. (2020). Harchova himija: analiz ta himichnyj sklad harchovyh produktiv [Food chemistry: analysis and chemical composition of food products]. L’viv: Vydavnyctvo L’vivs’kogo torgovel’no-ekonomichnogo universytetu [in Ukrainian].
  3. Simakova, O. O., & Nykyforov, R. P. (2018). Rozrobka novitnih tehnologij vyrobiv z boroshna iz zadanymy vlastyvostjamy [Development of the newest technologies of products from flour with the set properties]. Kryvyj Rig: DonNUET [in Ukrainian].
  4. Kravchenko, M., & Pop, T. (2014). Himichnyj i frakcijnyj sklad poroshku z lystja volos’kogo goriha [Chemical and fractional composition of walnut leaf powder]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" International Scien­tific and Practical Journal "Commodities and Markets", 2 (18), 124-131 [in Ukrainian].
  5. Kravchenko, M. F. (2017). Innovacijni tehnologii’ harchovyh vyrobnyctv [Innovative technologies of food production]. Piddubny, V. A. (Ed.). Kyi’v: Vydavnyctvo Kondor [in Ukrainian].
  6. Gospodarenko, G. N., Ljubych, V. V., Poljanec’ka, I. O., & Novikov, V. V. (2017). Formuvannja jakosti kondyters’kyh vyrobiv iz boroshna pshenyc’ riznyh sortiv i linij [Formation of quality of confectionery products from wheat flour of different grades and lines]. Visnyk Umans’kogo nacional’nogo universytetu sadivnyctva – Bulletin of Uman National University of Horticulture, 2, 102-110 [in Ukrainian].
  7. Kravchenko, M., & Yaroshenko, N. (2017). Study of food and energy values of new gingerbread types. EUREKA: Life Sciences. Issue 5, 53-60. DOI: 10.21303/2504-5695.2017.00421 [in English].
  8. Chujko, A. M., Tomashevs’ka, R. Ja., & Sobol’, Ju. V. (2016). Podovzhennja terminiv zberigannja pisochnogo pechyva z vykorystannjam netradycijnyh dobavok [Extending the shelf life of shortbread cookies with the use of non-traditional additives]. Innovacii’ ta tradycii’ v suchasnij naukovij dumci – Innovations and tra­ditions in modern scientific thoughtProceedings of the ІІІ International Scientific and Practical Conference. Retrieved from http://intkonf.org/k-tehn-n-chuyko-am-tomashevska-rya-sobol-yuvpodovzhennya-terminiv-zberigannya-pisochnogo-pechiva- z-vikoristannyam-netraditsiynih-dobavok [in Ukrainian].
  9. Tkachenko, A. S. (2015). Formuvannja spozhyvchyh vlastyvostej pechyva cukrovogo pidvyshhenoi’ harchovoi’ cinnosti [Formation of consumer properties of sugar cookies of high nutritional value]. Candidate’s thesis. L’viv [in Ukrainian].
  10. Anan’jeva, V. V., Krychkovs’ka, L. V., Bjelins’ka, A. P., & Petrov, S. O. (2016). Pidvyshhennja antyoksydantnoi’ stijkosti olijnoi’ osnovy emul’sijnyh produktiv harchuvannja ozdorovchogo pryznachennja [Increasing the antioxidant stability of the oil base of emulsion foods for health purposes]. Visnyk NTU "HPI" – Bulletin of NTU "KhPI", 19 (1191), 75-80 [in Ukrainian].
  11. Soto-Cerda, Braulio J., Scott, Duguid, & Booker, Helen. (2014). Association mapping of seed quality traits using the Canadian flax. Academic research paper on biological sciences, 344-352 [in English].
  12. Fratelli, C., Muniz, D. G., Santos, F. G., & Capriles, V. D. (2018). Modelling the effects of psyllium and water in gluten-free bread: An approach to improve the bread quality and glycemic response. Journal of Functional Foods. Vol. 42, 339-345 [in English].
  13. Dorohovych, A. M., Dorohovych, V. V., Mazur, L. S., & Pysarec’, O. P. (2018). Kompleksnyj indykator jakosti cukru i cukrozaminnykiv ta i’h vykorystannja u vyrobnyctvi kondyters’kyh vyrobiv [Comprehensive indicator of the sugar and sugar substitutes quality and their use in the production of confectionery]. Prodovol’chi resursy – Food resources, 10, 88-100 [in Ukrainian].
  14. Brykova, T. M. (2016). Zmina pokaznykiv jakosti pisochnogo pechyva z doda­vannjam vynogradnogo poroshku pid chas zberigannja [Changing the quality of shortbread cookies with the addition of grape powder during storage]. Zbirnyk naukovyh prac’. Chastyna 1 – Collection of scientific works. Part 1. Harkiv: HDUHT [in Ukrainian].
  15. Kravchenko, M., Tkachenko, L., & Myhajlyk, V. (2016). Tehnologija pisochnogo pechyva zi shrotamy olijnyh kul’tur [Shortbread cookies technology with oilseed meal]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 2 (22)138-147 [in Ukrainian].
  16. Pavlov, O. V. (2018). Zbirnyk receptur boroshnjanyh kondyters’kyh i zdobnyh bulochnyh vyrobiv [Collection of recipes for flour confectionery and short bakery products]. (Ed., rev.). Kyi’v: ProfKnyga [in Ukrainian].
  17. Pechyvo. Zagal’ni tehnichni umovy [Cookies. General technical conditions]. (2015). DSTU 3781:2014. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  18. Vyroby kondyters’ki. Metody vyznachannja kyslotnosti ta luzhnosti [Confectionery. Methods for determining acidity and alkalinity]. (2008). DSTU 5024:2008. Kyi’v: Derzhspozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  19. Metod vyznachennja peroksydnogo chysla zhyriv ta olij [Method for determination of peroxide number of fats and oils]. (2006). DSTU 4570:2006. Kyi’v: Derzh­spozhyvstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].

ЗАВАРНІ НАПІВФАБРИКАТИ З НАПОВНЮВАЧАМИ: ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Федорова Д. Заварні напівфабрикати з наповнювачами: технологія та якість. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 3. С. 126-140.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 664.647   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(39)10
     
Діна ФЕДОРОВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-9443-2941
  д. т. н., доцент, завідувач кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Єлизавета ЗИКОВА
 
E-mail: elisavetazykova00@gmail.com
  бакалавр зі спеціальності "Харчові технології"
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ЗАВАРНІ НАПІВФАБРИКАТИ З НАПОВНЮВАЧАМИ: ТЕХНОЛОГІЯ ТА ЯКІСТЬ

Одержано комплекс нових даних щодо впливу напівфабрикату риборослинного з гідролізованих рибних голів із висівками пшеничними та клітковиною насіння льону (НРВГЛ) і морквяного наповнювача (МН) на структурно-механічні параметри заварного тіста, органолептичні властивості та харчову цінність готових виробів. Виявлено закономірності зміни органолептичних, функціонально-технологічних властивостей випечених заварних напівфабрикатів залежно від вмісту НРВГЛ і морквяного наповнювача та технологічної стадії їх внесення. Обґрунтовано технологію використання НРВГЛ у складі заварного напівфабри­кату й запропоновано напрями його використання у виробництві кулінарної продукції підвищеної харчової цінності.
Ключові слова: риборослинні напівфабрикати, заварне тісто, морквяний наповнювач, випечені заварні напівфабрикати, структурно-механічні властивості, органолептичні властивості, мінеральні речовини, Кальцій.

REFERENCES

  1. Dorohovych, V. V. (2010). Naukove obg’runtuvannja ta rozroblennja tehnologij boroshnjanyh kondyters’kyh vyrobiv special’nogo dijetychnogo pryznachennja [Scien­tific substantiation and development of technologies of flour confectionery products of special dietary purpose]. Extended abstract of Doctor’s thesis. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  2. Safonova, O. M., Tishhenko, L. M., Gavrysh, T. V., Kambulova, Ju. V., Percevyj, F. V., Lysjuk, G. M. et al. (2012). Tehnologichni vlastyvosti zerna, boroshna i tista [Technological properties of grain, flour and dough]. Harkiv: Apostrof [in Ukrainian]. 
  3. Syrohman, I. V., & Tkachenko, A. S. (2017). Polipshennja spozhyvnyh vlastyvostej i asortymentu pechyva z vykorystannjam netradycijnoi’ syrovyny [Improving the con­sumer properties and range of cookies using non-traditional raw materials]. Poltava: PUET [in Ukrainian].
  4. Lozova, T. M., & Syrohman, I. V. (2017). Naukove obg’runtuvannja polipshennja spozhyvnyh vlastyvostej boroshnjanyh kondyters’kyh vyrobiv z vykorystannjam pry­rodnoi’ netradycijnoi’ syrovyny [Scientific substantiation of improving the consumer properties of flour confectionery products with use of natural non-traditional raw materials]. L’viv: Vydavnyctvo L’vivs’kogo torgovel’no-ekonomichnogo univer­sytetu [in Ukrainian].
  5. Kravchenko, M. F. (2017). Innovacijni tehnologii’ harchovyh vyrobnyctv [Innovative technologies of food production]. V. A. Piddubny (Ed.). Kyi’v: Vydavnyctvo Kondor [in Ukrainian].
  6. Abdel-Moemin, AlyR. (2015). Healthy cookies from cooked fish bones. Food Bio­scienceVol. 12, 114-121 [in English].
  7. Borderías, A. J., Pérez-Mateos, M., & Sánchez-Alonso, I. (2013). Fibre-enriched seafood. Fibre-Rich and Wholegrain Foods. Food Science, Technology and Nutrition17, 348-368 [in English].
  8. Careche, M., Borderías, A. J., Sánchez-Alonso, I., & Lund, E. K. (2011). Functional seafood products. Food Science, Technology and Nutrition. (pp. 557-581) [in English].
  9. Fedorova, D. V. (2016). Fizyko-himichni i biohimichni pokaznyky jakosti suhyh ryboroslynnyh napivfabrykativ [Physico-chemical and biochemical quality indicators of dry fish and plant semi-finished products]. Tehnichni nauky ta tehnologii’ – Technical sciences and technologies, 3 (5), 217-233. Chernigiv: Chernigivs’kyj nacional’nyj tehnologichnyj universytet [in Ukrainian].
  10. Ryba, vyroby z m’jasa ryby, napivfabrykaty ryboroslynni suhi [Fish, fishmeatproducts, drysemi-finishedfishproducts]. (2018). TU UTI10.2-40220843-003:2016. Kyi’v [in Ukrainian].
  11. Pavlov, O. V. (2018). Zbirnyk receptur boroshnjanyh kondyters’kyh i zdobnyh bulochnyh vyrobiv [Collection of recipes for flour confectionery and bakery products]. (Ed., rev.). Kyi’v: ProfKnyga [in Ukrainian].
  12. Vyroby kondyters’ki. Metody vyznachennja organoleptychnyh pokaznykiv jakosti, rozmiriv, masy netto i skladovyh chastyn [Confectionery. Methods for determi­ning organoleptic indicators of quality, size, net weight and components]. (2008). DSTU 4683:2006. Kyi’v: Derzhstandart Ukrai’ny [in Ukrainian].
  13. Skurihin, I. M. (1998). Rukovodstvo po metodam analiza kachestva i bezopasnosti pishhevyh produktov [Guide to Methods for Analysis of Food Quality and Safety]. Moscow: Brander-Medicina [in Russian].
  14. Fedorova, D. V. (2017). Doslidzhennja tehnologichnyh vlastyvostej suhyh rybo­roslynnyh napivfabrykativ ta i’h vykorystannja v harchovyh tehnologijah [Research of technological properties of dry fish and plant semi-finished products and their use in food technologies]. Tehnichni nauky ta tehnologii’ – Technical sciences and technologies, 4 (10), 217-227. Chernigiv: Chernigivs’kyj nacional’nyj tehnologichnyj universytet [in Ukrainian].

ВІТАМІННА ЦІННІСТЬ ПРОДУКТУ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Антюшко Д. Вітамінна цінність продукту для ентерального харчування геродієтичного призначення. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 3. С. 115-125.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 641.1:613.2.032.33   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(39)09
     
Дмитро АНТЮШКО
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-4135-6439
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ВІТАМІННА ЦІННІСТЬ ПРОДУКТУ ДЛЯ ЕНТЕРАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Досліджено вітамінну цінність розробленого сухого розчинного продукту для ентерального харчування геродієтичного призначення. Проаналізовано орієнтовний рівень забезпечення узагальненої добової потреби осіб, які належать до старшої вікової категорії, в основних вітамінах при споживанні розробленого виробу в підготовленому рідкому стані.
Ключові слова: вітамінна цінність, продукт для ентерального харчування геродієтичного призначення, вітамінне збагачення, жиро- та водорозчинні вітаміни, антиоксиданти, рівень задоволення, рекомендована добова потреба.

REFERENCES

  1. Ageing and health. World Health Organization. Retrieved from https://www.who.int/ news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health [in English].
  2. World Population Ageing 2017 Highlights. Retrieved from https://www.un.org/en/ development/desa/population/publications/pdf/ageing/WPA2017_Highlights.pdf [in English].
  3. Rozpodil postijnogo naselennja Ukrai’ny za stattju ta vikom na 1 sichnja 2021 roku [Distribution of the permanent population of Ukraine by sex and age as of January1, 2021]. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/06/zb_rpn21_ue.pdf [in Ukrainian].
  4. Ukrai’na – sered svitovyh lideriv za tempamy "starinnja" naselennja [Ukraine is among the world leaders in the rate of "aging" of the population]. Retrieved from https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2391914-ukraina-sered-svitovih-lideriv-za-tempami-starinna-naselenna.html [in Ukrainian].
  5. Global Clinical Nutrition Products Market 20202025 – Shift Towards Home Care Boosts Demand. Retrieved from https://www.businesswire.com/news/home/20200521005460/ en/Global-Clinical-Nutrition-Products-Market-2020-2025---Shift-Towards-Home-Care-Boosts-Demand---ResearchAndMarkets.com [in English].
  6. Enteral Nutrition Market Research Report by Product, by Application, by End User, by Distribution Channel – Global Forecast to 2025 – Cumulative Impact of COVID–19Retrieved from https://www.globenewswire.com/fr/news-release/2021/01/14/2158477/0/ en/Enteral-Nutrition-Market-Research-Report-by-Product-by-Application-by-End-User-by-Distribution-Channel-Global-Forecast-to-2025-Cumulative-Impact-of-COVID-19.html [in English].
  7. Worldwide Enteral Nutrition Industry to 2027 – Growth in Incidence of Chronic Diseases is Driving the MarketRetrieved from https://www.businesswire.com/ news/home/20210611005334/en/Worldwide-Enteral-Nutrition-Industry-to-2027---Growth-in-Incidence-of-Chronic-Diseases-is-Driving-the-Market---ResearchAndMarkets.com [in English].
  8. Antiushko, D. (2020). Evaluation of gerodietetic product’s for enteral nutrition protein value. Journal of chemistry and technologies, 28 (2), 161-167 [in English].
  9. Europe Enteral Feeding Formulas Market Research Report – Segmented By Product, Stage, Application, End User and Country (UK, France, Spain, Germany, Italy, Russia, Sweden, Denmark, Switzerland, Netherlands, Turkey, Czech Republic and Rest of Europe) – Industry Analysis, Size, Share, Trends and Growth Forecast (2021 to 2026). Retrieved from https://www.marketdataforecast.com/market-reports/europe-enteral-feeding-formulas-devices-market [in English].
  10. Antiushko, D. (2021). The elements composition of gerodietetic product for enteral nutrition. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – Interna­tional Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 2 (38), 63-69. DOI: 10.31617/tr.knute.2021(38)06 [in Ukrainian].
  11. Strasser, B., Pesta, D., Rittweger, J., Burtscher, J., & Burtscher, M.(2021). Nutrition for Older Athletes: Focus on Sex-Differences. Nutrients, 13 (5), 1409 [in English].
  12. Azzolino, D., Saporiti, E., Proietti, M., & Cesari, M. (2020). Nutritional Considerations in Frail Older Patients with COVID–19. J Nutr Health Aging, 24 (7)696-698[in English].
  13. Ekmekcioglu, C.(2020). Nutrition and longevity – from mechanisms to uncertainties. Critical Reviev Food Science Nutrition, 603063-3082 [in English].
  14. Kritchevsky, S. B. (2016). Nutrition and Healthy Aging. J Gerontol A Biol Sci. Med Sci, 71, 1303-1305 [in English].
  15. Antjushko, D. P., & Karpenko, P. O. (2016). Perspektyvy vykorystannja produktiv dlja enteral’nogo harchuvannja v gerodijetychnij praktyci. Mezhdunarodnyj nauchno-prakticheskij zhurnal "Problemy starenija i dolgoletija" – International scientific and practical journal "Problems of Aging and Longevity". Vol. 25, 2, 215-221 [in Ukrainian].
  16. Corella, D., Barragán, R., Ordovás, J., & Coltell, Ó. (2018). Nutrigenética, nutri­ge­nómica y dieta mediterránea: una nueva visión para la gastronomía (Nutrigenetics, nutrigenomics and Mediterranean diet: a new vision for gastronomy). Nutr Hosp3519-27 [in Spanish & in English].
  17. Ordovas, J. M., & Berciano, S. (2020). Personalized nutrition and healthy aging. Nutr Rev, 78 (12), 58-65 [in English].
  18. Gavalko, Ju. V., Romanenko, M. S., Synjeok, L. L., Fus, S. V., Gorobec’, L. V., Zhevaga, L. M. et al. (2016). Stan zabezpechenosti makro- i mikroelementamy u prak­tychno zdorovyh ljudej riznogo viku [The state of provision with macro- and micro­elements among almost healthy people of different ages]. Mezhdunarodnyj nauchno-prakticheskij zhurnal "Problemy starenija i dolgoletija". Vol. 25, 3-4, 266-278 [in Ukrainian].
  19. Prytul’s’ka, N., & Antjushko, D. (2016). Kryterii’ rozrobky harchovyh produktiv gerodijetychnogo pryznachennja [Criteria for the development of food products for herodietic purposes]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 2, 83-92 [in Ukrainian].
  20. Johnson, K. A., Bernard, M. A., & Funderburg, K. (2002). Vitamin nutrition in older adults. Clin Geriatr Med, 18 (4)773-799 [in English].
  21. Prytul’s’ka, N. V., Karpenko, P. O., Antjushko, D. P., & Gavalko, Ju. V. Sumish dlja enteral’nogo harchuvannja gerodijetychnogo pryznachennja [Mixture for enteral nutrition for herodietic purposes]. Patent UA, N 116754 [in Ukrainian].
  22. Ames, B. N. (2018). Prolonging healthy aging: Longevity vitamins and proteins. Proc Natl Acad Sci U S A, 115 (43), 10836-10844 [in English].
  23. Simahina, G. O., & Naumenko, N. V. (2016). Harchuvannja jak osnovnyj chynnyk zberezhennja zdorov’ja naselennja [Nutrition as a major factor in maintaining the health of the population]. Mezhdunarodnyj nauchno-prakticheskij zhurnal "Problemy starenija i dolgoletija" – International scientific and practical journal "Problems of Aging and Longevity"Vol. 25, 2, 204-214 [in Ukrainian].
  24. Milk and milk products – Guidance on sampling. ISO 707:2008. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:707:en [in English].
  25. Infant formula and adult nutritionals – Determination of vitamin E and vitamin A by normal phase high performance liquid chromatography. ISO 20633:2015. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:20633:ed-1:v1:en [in English].
  26. Infant formula and adult nutritionals – Determination of vitamin C by (ultra) high performance liquid chromatography with ultraviolet detection ((U)HPLC-UV). ISO 20635:2018. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:68604:en [in English].
  27. Dried skimmed milk – Determination of vitamin D content using high-performance liquid chromatography. ISO 14892:2002. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:14892:ed-1:v1:en [in English].
  28. Infant formula and adult nutritionals – Simultaneous determination of total vitamins B1, B2, B3 and B6 – Enzymatic digestion and LC-MS/MS. ISO 21470:2020. Retrieved from https://dgn.isolutions.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:21470:ed-1:v1:en [in English].
  29. Food products – Guidance on how to express vitamins and their vitamers content. ISO/TR 23304:2021. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/fr/#iso:std:iso:tr:23304:ed-1:v1:en [in English].
  30. Infant formula and adult nutritionals – Determination of vitamin B12 by reversed phase high performance liquid chromatography (RP-HPLC). ISO 20634:2015. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:20634:ed-1:v1:en [in English].
  31. Palm oil – Determination of the deterioration of bleachability index (DOBI) and carotene content. ISO 17932:2011. Retrieved from https://www.iso.org/obp/ui/ #iso:std:54401:en [in English].
 

ФІЗІОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ НАПОЇВ З НАСІННЯ ПАЖИТНИКА ГРЕЦЬКОГО

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Притульська Н., Мотузка Ю., Кошельник А. Фізіологічна ефективність напоїв з насіння пажитника грецького. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 3. С. 105-114.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 637.141.8:635.7   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(39)08
     
Наталія ПРИТУЛЬСЬКА
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-9010-4190
  д. т. н., професор, перший проректор з науково-педагогічної роботи
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Юлія МОТУЗКА
 
E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-0400-6445
  д. т. н., професор, завідувач кафедри товарознавства,
управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна 
     
Анна КОШЕЛЬНИК
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-0322-9375
  асистент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ФІЗІОЛОГІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ НАПОЇВ З НАСІННЯ ПАЖИТНИКА ГРЕЦЬКОГО

Досліджено вплив напоїв з насіння пажитника грецького на організм людей. Доведено доцільність використання напою в раціонах осіб, хворих на цукровий діабет і атеросклероз. Зафіксовано зниження рівня цукру в крові хворих на цукровий діабет ІІ типу й осіб, у яких діагностовано переддіабетний стан. Встановлено, що вживання напою з насіння пажитника грецького сприяє нормалізації загального рівня холестерину завдяки зниженню вмісту холестерину низької щільності та збільшенню – високої щільності.
Ключові слова: аналоги молока рослинного походження, напої, фізіологічна ефективність, цукровий діабет, атеросклероз, пажитник грецький, дієтичне харчування, лікувально-профілактичне харчування.

REFERENCES

  1. Ivko, T. I., Germanjuk, T. A., Prudyus, P. G., Flaksemberg, A. S., & Girnjak, M. Ja. (2015). Vybir racional’noi’ shemy terapii’ hvoryh na cukrovyj diabet 2 typu na osnovi analizu vytraty – efektyvnist’ [The choice of rational scheme of treatment of patients with type 2 diabetes on the basis of cost efficiency analysis]. Kyi’v: Ukrai’ns’kyj centr naukovoi’ medychnoi’ informacii’ ta patentno-licenzijnoi’ roboty [in Ukrainian].
  2. Jakovljeva, L. V., Cubanova, N. A., Berdnyk, O. G., & Orlenko, D. S. Analiz osnovnyh social’no-ekonomichnyh harakterystyk peroral’nyh cukroznyzhujuchyh likars’kyh zasobiv ta tendencii’ i’h spozhyvannja v Ukrai’ni [Analysis of the main socio-economic characteristics of peroral hypoglycemic drugs and trends in their consumption in Ukraine]. Retrieved from https://dspace.nuph.edu.ua/bitstream/ 123456789/12760/1/37-53.pdf [in Ukrainian].
  3. Pritulska, N., Motuzka, I., Koshelnyk, A., Jarossová, M. A., & Lacková, A. (2020). Plant-based milk analogues in the nutrition of people with nutrition-dependent non-infectious diseases. Food science and technology, 14 (2). DOI: 10.15673/ fst.v14i2.1722 [in English].
  4. Vlasenko, I., &Vlasenko, V. (2018). Vyrobnyctvo produktiv special’nogo pryzna­chennja dlja hvoryh na cukrovyj diabet [Production of special purpose products for patients with diabetes]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 4, 47-56. Retrieved from http://tr.knute.edu.ua/files/2018/04(28)/7.pdf. DOI: 10.31617/ tr.knute.2018(28)04 [in Ukrainian].
  5. Voloshyn, O. I., Glubochenko, O. V., Pan’kiv, I. V., Glubochenko, V. G., & Malkovych, N. M. (2019). Osoblyvosti fitoterapii’ cukrovogo diabetu kriz’ pryzmu komorbidnosti j profilaktyky uskladnen’ (ogljad literatury) [Features of phytotherapy of diabetes mellitus through the prism of comorbidity and prevention of com­plications (literature review)]. Mìžnarodnij endokrinologìčnij žurnal, 15 (3), 258-267. DOI: 10.22141/2224-0721.15.3.2019.172113 [in Ukrainian].
  6. Senior, P. (2018). Benefits May Have Been Exaggerated: Comments on "Natural Health Products and Diabetes: A Practical Review". Canadian Journal of Diabetes, 42. DOI: 10.1016/j.jcjd.2018.02.013 [in English].
  7. Sovtus, I. M. (2016). Mozhlyvosti zastosuvannja likars’kyh roslyn volyns’koi’ oblasti v fitoterapii’ cukrovogo diabetu [Possibilities of using medicinal plants of Volyn region in phytotherapy of diabetes mellitus]. Medsestrynstvo – Nursing, 2. DOI: 10.11603/2411-1597.2015.2.5161 [in Ukrainian].
  8. Neelakantan, N., Narayanan, M., & De Souza, R. (2014). Effect of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) intake on glycemia: A meta-analysis of clinical trials. Nutrition Journal, 7. DOI: 10.1186/1475-2891-13-7 [in English].
  9. Ranade, M., & Mudgalkar, N. (2017). A simple dietary addition of fenugreek seed leads to the reduction in blood glucose levels: A parallel group, randomized single-blind trial. An International Quarterly Journal of Research in Ayurveda, 38 (1-2), 24-27. DOI: 10.4103/ayu.AYU_209_15 [in English].
  10. Geberemeskel, G. A., Debebe, Y. G., & Nguse, N. A.(2019). Antidiabetic Effect of Fenugreek Seed Powder Solution (Trigonella foenum-graecum L.) on Hyperlipidemia in Diabetic Patients. Journal of Diabetes Research. DOI: 10.1155/2019/8507453 [in English].
  11. Sethi, S., Tyagi, S. K., & Anurag, R. K. (2016). Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review. Journal of Food Science and Technology, 53 (9), 3408-3423. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ articles/PMC5069255 [in English].
  12. Belyj, V. Ja., Zaruckij, Ja. L., Zhovtonozhko, A. I., & Aslanjan, S. A. (2016). Ocherki hirurgii boevoj travmy zhivota [Essays on Combat Abdominal Injury Surgery]. Kyi’v: MP "Lesja" [in Russian].
  13. Antomonov, M. Ju. (2006). Matematicheskaja obrabotka i analiz mediko-biolo­gicheskih dannyh [Mathematical processing and analysis of biomedical data]. Kyi’v: VMD [in Russian].
  14. Plechishhik, E. D., Goncharova, L. V., Spiridovich, E. V, & Reshetnikov, V. N. (2009). Pazhitnik grecheskij (Trigonella foenum graecum L.) kak istochnik shirokogo spektra biologicheski aktivnyh soedinenij [Fenugreek (Trigonella foenum graecum L.) as a source of a wide range of biologically active compounds]. Trudy Belorusskogo gosudarstvennogo universiteta – Proceedings of the Belarusian State UniversityRetrieved from http://elib.bsu.by/handle/123456789/16260 [in Russian].
  15. Yadav, Umesh C. S., & Baquer, Najma Z. (2014). Pharmacological effects of Trigo­nella foenum-graecum L. in health and disease. Pharmaceutical Biology, 52 (2), 243-254. DOI: 10.3109/13880209.2013.826247 [in English].

ДИЗАЙН ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ КОМПЛЕКСІВ: СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ОЗДОБЛЮВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ

Автор: sveta on . Posted in 2021_01(37)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Заварзін О. Дизайн готельно-ресторанних комплексів: систематизація оздоблювальних матеріалів. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 3. С. 96-104.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 747:640.4]:698.7    
JEL Classification: M15, Z11   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(39)07
     
Олег ЗАВАРЗІН 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-7830-5221
  к. т. н., доцент, доцент кафедри дизайну та інжинірингy
Київського національного торговельно-економічного університету
вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156

ДИЗАЙН ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИХ КОМПЛЕКСІВ: СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ОЗДОБЛЮВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ

Наведено результати аналізу особливостей будівельно-оздоблювальних матеріалів, які широко використовуються в дизайні й опорядженні приміщень готелів та ресторанів. Розглянуто чинники, вимоги, особливості, які визначають технологічні й естетичні характеристики цих матеріалів відповідно до основних брендів відомих виробників. Викладено головні висновки щодо можливої систематизації та створення електронної бази даних будівельно-оздоблювальних матеріалів для потреб практичного дизайну і вимог комфортного перебування людини в певному середовищі.
Ключові слова: база даних, дизайн, інтер’єр, матеріал, опорядження, покриття, текстура, фактура, формат.

REFERENCES

  1. Vasylyshyn, V. Ja. (2020). Budivel’ni materialy – vazhlyvyj skladnyk dyzajnu v suchasnomu budivnyctvi [Building materials are an important component of design in modern construction]. Naukovyj visnyk Tavrijs’kogo nacional’nogo universytetu imeni V. I. Vernads’kogo – Scientific Bulletin of Taurida National VIVernadsky University, 4, 245-249 [in Ukrainian].
  2. Alfuraty, A. B. (2020). Sustainable Environment in Interior Design: Design by Choo­sing Sustainable Materials. IOP Conference Series: Materials Science and Engi­nee­ring. Vol. 881, 012-035 [in English].
  3. Cao, Ch. (2021). Research on Innovative Application of Artistic Characteristics of Building Decoration Materials in Interior Design Basedon Big Data. Journal of Physics: Conference Series. Vol. 1744, Issue 2, 022020 [in English].
  4. Clemons, St. A. (2006). The Presence of Interior Design Contentin K-12 Curriculum Materials. Journal of Interior DesignVol. 32, Issue 1, 17-27 [in English].
  5. Frigione, M., & Aguiar, J. (2020). Innovative Materials for Construction. MaterialsVol. 13, Issue 23, 5448 [in English].
  6. Hartini, L., Wibawa, B., Situmorang, R., & Raissa F. (2020). Interior Design of National Library With Environmentally Sustainability Materials. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. Vol. 1007, 012004 [in English].
  7. Kasapseçkin, M. A., & Altuncu, D. (2013). Innovative Materials in Interior Design: Organic Light Emitting Textiles (Oleds). Advanced Materials Research. Vol. 689, 254-259 [in English].
  8. Lee, E., Allen, A., & Kim, B. K. (2013). Interior Design Practitioner Motivations for Specifying Sustainable Materials: Applying the Theory of Planned Behavior to Residential Design. Journal of Interior Design. Vol. 38, Issue 4, 1-16 [in English].
  9. Martellotta, Fr. (2021). Innovative Composite Materials for Sound Absorption and Insulation: Where We Are and Where We Are Going. Materials. Vol. 14, Issue 8, 1954 [in English].
  10. Mc Lane, Ye., & Jill, P. (2020). Architectural Design Characteristics, Uses, and Per­ceptions of Community Spaces in Permanent Supportive Housing. Journal of Interior Design. Vol. 45, Issue 1, 33-52 [in English].
  11. Mohamed, A. S. Y. (2017). Smart Materials Innovative Technologies in Architecture; Towards Innovative Design Paradigm. Energy Procedia. Vol. 115, 139-154 [in English].
  12. Nogata, F. (2016). Innovative Design Concepts for Materials can be Learned from Biological Structures. Materials Technology. Vol. 12, Issue 3-4, 104-106 [in English].
  13. Salem, S. (2020). The impact of the ideology of advanced technologies in design and technology on Corian as one of the smart materials and its applications to the interior design of residential building. Journal of Design Sciencesand Applied Arts. Vol. 1, Issue 2, 192-205 [in English].
  14. Ye, W. (2019). Analysis on the Application of Modern Building Exterior Wall Materials in Interior Design. IOP Conference Series: Materials Science and Engi­neering.  Vol. 612, 032-087 [in English].
  15. Zhang, J. (2013). Analogical Transfer: A Practical Approach to Innovative Product Design. Advanced Materials Research. Vol. 834-836, 1687-1690 [in English].
  16. Zhuk, S., Volkova, N., & Lutsyk, M. (2020). Modern technologies as a way to solve innovative problems ininterior design. Bulletin of the Innovative University of Eurasia. Vol. 80, Issue 4, 100-108 [in English].