УВАГА! Нова платформа Міжнародного науково-практичного журналу «Товари і ринки».
Перейти за посиланням -  
http://journals.knute.edu.ua/commodities-and-markets/index

Статті

КОНЦЕНТРАТ КИСЕЛЮ З ІНКАПСУЛЬОВАНИМ ЕКСТРАКТОМ ГІБІСКУСУ

Автор: sveta on . Posted in 2021_04(40)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Грабовська О., Вітряк О., Авраменко А. Концентрат киселю з інкапсульованим екстрактом гібіскусу. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 4. С.122-132.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 664.682.9   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(40)12
     
Олена ГРАБОВСЬКА
 
 
Е-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0001-6462-3790
  д. т. н., професор, професор кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Оксана ВІТРЯК
 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID:0000-0002-6614-1928
  к. т. н., доцент, доцент кафедри технології
і організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Аліна АВРАМЕНКО

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 000-0002-8546-8950
  аспірант
Національного університету харчових технологій

вул. Володимирська, 68, м. Київ, 02033, Україна

КОНЦЕНТРАТ КИСЕЛЮ З ІНКАПСУЛЬОВАНИМ ЕКСТРАКТОМ ГІБІСКУСУ

У статті наведено спосіб отримання сухого порошкоподібного екстракту гібіскусу на основі модифікованого набухаючого крохмалю та розроблено рецептуру киселю швидкого приготування з його використанням. Представлено дослідження реологічних параметрів напівфабрикатів сухого екстракту гібіскусу і готового киселю.
Ключові слова: харчові концентрати, набухаючий крохмаль, екстракт гібіскусу, інкапсулювання, кисіль, реологічні властивості.

REFERENCES

  1. Tehnologija ta laboratornyj praktykum kondyters’kyh vyrobiv i harchovyh koncentrativ [Technology and laboratory workshop of confectionery and food concentrates]. (2015). Dorokhovich, A. M., & Kovbasa, V. M. (Eds.). Kyi’v: Firma "INKOS" [in Ukrainian].
  2. Metcalf, E. Hibiscus(2021). MPH Medically Reviewed by Melinda Ratini. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/hibiscus-uses-and-risks [in English].
  3. Fresz, T., Nagy, E., Hilbert, A., & Tomcsanyi, J. (2014). The role of flavonoids in false positive digoxin assays caused by the consumption of hibiscus flower and rose hip tea. Int J Cardiol, 171 (2), 273-274 [in English].
  4. Polishhuk, G., Gulak, E., Ramanauskas, R., & Sharahmatova, T. (2012). Sravnitel’nyj analiz razlichnyh sposobov poluchenija jekstrakta gibiskusa dlja ego ispol’zovanija v sostave morozhenogo, sorbeta i l’da [Comparative analysis of various methods for obtaining hibiscus extract for itsuse in the composition oficecream, sorbetandice]. Maisto chemija ir technologija. Mokslo darbai (Food chemistry and technology. Proceedings). Vol. 46, 2, 38-44 [in Russian]. 
  5. Turchynjak, M. K. (2013). Efektyvnist’ zastosuvannja roslynnyh komponentiv u boroshnjanyh kondyters’kyh vyrobah [The effectiveness of plant components application in flour confectionery]. Obladnannja ta tehnologii’ harchovyh vyrobnyctv – Equipment and technologies of food production. Issue 30, 339-403 [in Ukrainian].
  6. Peresichnyj, M. I., & Radchenko, M. V. (2013). Kysil’ jabluchno-garbuzovyj na osnovi lljanogo ta zernovogo vidvariv [Apple and pumpkin kyssil basedonflax and graindecoctions]. Patent UA, N82469 [in Ukrainian].
  7. Rubanka, K. V., Terlec’ka, V. A., Kovbasa, V. M., Zinchenko, I. M. et al. (2016). Kysil’ "Miks" [Kyssil "Mix"]Patent UA, N 113480 [in Ukrainian].
  8. Chew, S. C., Tan, C. H., Pui, L. P., Chong, P. N, Gunasekaranv, B., & Lin, N. K. (2019). Encapsulation Technologies: A Tool for Functional Foods Development. International Journal of Innovative Technology and Exploring Engineering, 8 (5), 154-160 [in English].
  9. Lysyj, O. V., Pichkur, V. Ja., Grabovs’ka, O. V., & Kovbasa, V. M. (2014). Doslidzhennja osnovnyh fizyko-himichnyh vlastyvostej nabuhajuchyh vydiv krohmalju [Investigation of the main physicochemical properties of swellable types of starch]. Naukovi praci ONAHT – Scientific works of ONAFTIssue 46, Vol. 2, 148-152 [in Ukrainian].
  10. Kovalenko, A. A., Grynchenko, O. O., Kovlajenko, A. A., Pyvovarov, P. P., Mostova, L. M., Neklesa, O. P. et al. (2010). Tehnologija desertiv z vykorystannjam stabilizacijnyh system na osnovi krohmalju [Technology of desserts using stabilization systems based on starch]. Harkiv: Harkivs’kyj derzhavnyj universytet harchuvannja ta torgivli [in Ukrainian].
  11. Shpachuk, M., Tochona, A., Rubanka, K. V., & Terlec’ka, V. A. (2018). Doslidzhennja vplyvu vydu ekstragenta procesu ekstraguvannja na vyhid antocianiv z kvitiv Gibiskusu [Investigation of the influence of the type of extractant of the extraction process on the yield of anthocyanins from Hibiscus flowers.] Naukovi zdobutky molodi – vyrishennju problem harchuvannja ljudstva u XXI stolitti Scientific achievements of young people – solving the problems of human nutrition in the XXI centuryProceeding sof the 84 International Scientific Conference Young Scien­tists, Postgraduate and Students. Kyi’v: НУХТ [in Ukrainian].
  12. Gus’kov, K., Machihin, Ju., Machihin, S., & Lunin, L. (1970). Reologija pishhevyh mass [Rheology of food masses]. Moscow: Pishhevaja promyshlennost’ [in Russian].
  13. Rao, M. A. (2014). Rheology of food gum and starch dispersions. Rheology of fluid, semisolid, and solid foods. Springer US [in English].

ПІНОУТВОРЮВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ МОДЕЛЬНИХ СИСТЕМ НА ОСНОВІ МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

Автор: sveta on . Posted in 2021_04(40)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Гніцевич В., Васильєва О. Піноутворювальні властивості модельних систем на основі молочної сироватки. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 4. С. 113-121.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 637.053   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(40)11
     
Вікторія ГНІЦЕВИЧ
 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-6089-1082
  д. т. н., професор, професор кафедри технології
та організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Олена ВАСИЛЬЄВА
 
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  
ORCID: 0000-0002-1707-4546
  к. т. н., доцент кафедри технології
та організації ресторанного господарства
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ПІНОУТВОРЮВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ МОДЕЛЬНИХ СИСТЕМ
НА ОСНОВІ МОЛОЧНОЇ СИРОВАТКИ

Досліджено функціонально-технологічні властивості модельних композицій напівфабрикату для збитих молочних десертів. Визначено раціональні концентрації рецептурних компонентів (сироватки молочної підсирної сухої, сухого екстракту журавлини, цукру) та технологічні параметри виробництва, за яких напівфабрикат виявляє максимальну піноутворювальну здатність.
Ключові слова: сироватка молочна підсирна суха, сухий екстракт журавлини, гуарова камедь, цукор, модельна композиція, піноутворювальна здатність, стійкість піни.

REFERENCES

  1. Statystychni dani nadhodzhennja moloka na pererobni pidpryjemstva u 2020 roci [Statistics of milk supply to processing enterprises in 2020]. http://www.ukrstat.gov.ua/suya/st_zvit/2020/milk.pdf (data zvernennja 24.10.2021) [in Ukrainian].
  2. Gnicevych, V. A. (2016). Analiz i perspektyvy vykorystannja bilkovo-vuglevodnoi’ molochnoi’ syrovyny v Ukrai’ni [Analysis and prospects for the use of protein-carbohydrate dairy raw materials in Ukraine]. Globalizacijni vyklyky rozvytku nacional’nyh ekonomik – Globalization challenges of national economies development: Proceedings of the International Scientific and Practical Conference. (Vol. 3), (pp. 673-684). Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj torgovel’no-ekonomichnyj universytet [in Ukrainian].
  3. Marketingovoe issledovanie ukrainskogo rynka molochnoj syvorotki [Marketing research of the Ukrainian milk whey market]. (2016). Alliance Capital Management. Moscow: Jeksmo [in Russian].
  4. Final Report Summary – WHETLAC (Transformation of the residual whey permeate from the cheese manufacture: lactic acid production)Project ID: 222400. Funded under: FP7-SME. Spain. Retrieved from http://www.WHETLAC.cartif.com.es (data zvernennja 24.10.2021) [in English].
  5. Królczyk, Jolanta B., Dawidziuk, Tomasz, Janiszewska-Turak, Emilia, & Sołowiej, Bartosz. (2016). Use of Whey and Whey Preparations in the Food Industry. Polish journal food nutrition sciencesVol. 66 (3), 157-165 [in English].
  6. Sychevskyi, M., Romanchuk, I., & Minorova, A. (2019). Whey processing: prospects in Ukraine. Food Science and TechnologyVol. 13, Issue 4, 58-68 [in English].
  7. Whey Protein Production, Chemistry, Functionality, and Applications. (2019). Mingruo Guo (Ed.). John Wiley & Sons Ltd. DOI: 10.1002/9781119256052 [in English].
  8. Dejnichenko, G., Kravchenko, T., & Dejnichenko, L. (2019). Tehnologii polufabrikatov dlja mjagkogo morozhenogo na osnove laktozosoderzhashhego molochnogo syr’ja [Technologies for semi-finished products for soft ice cream based on lactose-containing milk raw materials]. Retrieved from http://dspace.khntusg.com.ua/bitstream/123456789/10522/1/27.pdf (data zvernennja 24.10.2021) [in Russian].
  9. Innovacijni tehnologii’ harchovoi’ produkcii’ [Innovative food products technologies]. (2019). G. V. Deinichenko (Ed.). Harkiv: Fakt [in Ukrainian].
  10. Gnicevych, V., Nykyforov, R., Fedotova, N., & Kravchenko, N. (2014). Tehnologija harchovyh produktiv iz zadanymy vlastyvostjamy na osnovi vtorynnoi’ molochnoi’ ta roslynnoi’ syrovyny [Technology of food products with the set properties on the basis of secondary dairy and plant raw materials]. Donec’k: Donbas [in Ukrainian].
  11. Lur’e, I. S., Skokan, L. E., & Citovich, A. P. (2003). Tehnohimicheskij i mikrobiologicheskij kontrol’ v konditerskom proizvodstve [Techno chemical and microbiological control in confectionery production]. Moscow: KolosS [in Russian].

СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЛОКШИНИ З ВИКОРИСТАННЯМ ПОРОШКУ ІЗ СУЦВІТТЯ ЧОРНОБРИВЦІВ (TAGETES L.)

Автор: sveta on . Posted in 2021_04(40)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Шаповалова Н., Вежлівцева С., Антюшко Д. Споживні властивості локшини з використанням порошку із суцвіття чорнобривців (TagetesL.). Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 4. С. 102-112.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 641.1:644.87   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(40)10
     
Наталія ШАПОВАЛОВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0002-9143-8600
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Світлана ВЕЖЛІВЦЕВА
 
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ORCID: 0000-0003-4000-7314
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Дмитро АНТЮШКО
 
E-mail: d.antiushko@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-4135-6439
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

СПОЖИВНІ ВЛАСТИВОСТІ ЛОКШИНИ З ВИКОРИСТАННЯМ ПОРОШКУ ІЗ СУЦВІТТЯ ЧОРНОБРИВЦІВ (TAGETES L.)

Досліджено хімічний склад суцвіття чорнобривців роду Tagetes L. Встановлено сорти рослин, суцвіття яких накопичують найбільше біологічно активних речовин. Проведено дослідження споживних властивостей локшини з додаванням порошку із суцвіть чорнобривців. За органолептичною оцінкою й інтегральним показником якості макаронних виробів визначено оптимальну концентрацію такої добавки.
Ключові слова: макаронні вироби, локшина, біологічна цінність, органолептичні властивості, порошок із суцвіть чорнобривців (Tagetes L.), флавоноїди.

REFERENCES

  1. Derzhavna farmakopeja Ukrai’ny [State Pharmacopoeia of Ukraine]. (2008). Add. 2. 1nd. Harkiv: DP "Naukovo-ekspertnyj farmakopejnyj centr " [in Ukrainian].
  2. Popova, M. E. (2018). Modeljuvannja likars’kogo zasobu antyoksydantnoi’ dii’ na osnovi poroshku z sucvit’ chornobryvciv (Tagetes) [Modeling of antioxidant drug based on powder from marigold inflorescences (Tagetes)]. Naukovi rozrobky molodi na suchasnomu etapi – Scientific developments of young people at the present stage, 591-592. Kyi’v: Kyi’vs’kyj nacional’nyj universytet tehnologij ta dyzajnu [in Ukrainian].
  3. Analiz rynku makaronnyh vyrobiv Ukrai’ny. 2019 rik [Analysis of the pasta market of Ukraine. 2019]. Pro konsaltyng – About consulting. Retrieved from https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka-makaronnyh-izdelij-ukrainy-2019 [in Ukrainian].
  4. Makaronne vyrobnyctvo: tradycii’ ta innovacii’. Vitchyznjanyj ta svitovyj dosvid [Pasta production: traditions and innovations. Domestic and world experience]. (2018). Kyi’v: Nacional’nyj universytet harchovyh tehnologij, Naukovo-tehnichna biblioteka. Retrieved from http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/27692/1/macaroni.pdf [in Ukrainian].
  5. Chujko, A. M., Chujko, M. M., Dryl’, M. V., & Shejka, A. I. (2014). Rozrobka boroshnjanoi’ i kondyters’koi’ produkcii’ likuval’no-profilaktychnogo pryznachennja [Development of flour and confectionery products for therapeutic and prophylactic purposes]. Molodyj vchenyj – Young scientist, 3 (06), 15-18. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/molv_2014_3%2806%29__4 [in Ukrainian].
  6. Shapovalova, N. P. (2015). Makaronni vyroby u systemi ozdorovchogo harchuvannja [Pasta in the health food system]. Sword. Ivanovo: MARKOVA A. D. Vol. 1, Issue 1 (38), 31-38 [in Ukrainian].
  7. Maljugina, O. O., Mazulin, O. V., Smojlovs’ka, G. P., Mazulin, G. V., & Jerenko, O. K. (2014). Komponentnyj sklad ta protymikrobna dija efirnoi’ olii’ sucvit’ chornobryvciv prjamostojachyh (Тagetes еrecta L.) [Component composition and antimicrobial action of essential oil of erect marigold inflorescences (Tagetes erecta L.)]. Farmacevtychnyj zhurnal – Pharmaceutical Journal, 1, 86-92. Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/pharmazh_2014_1_14 [in Ukrainian].
  8. Maljugina, O. O., Mazulin, O. V., & Mazulin, G. V. (2013). Vyznachennja kil’kisnogo vmistu flavonoi’div u sucvittjah chornobryvciv rozlogyh i prjamostojachyh [Determination of the quantitative content of flavonoids in the inflorescences of marigolds spreading and erect]. Zaporiz’kyj medychnyj zhurnal – Zaporizhzhia Medical Journal, 6 (18). Retrieved from http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zmzh_2013_6_23 [in Ukrainian].
  9. Erbil, N., Alan, Y., & Digrak, M. (2014). Antimicrobial and Antioxidant Properties of Lamium galactophyllum Boiss & Reuter, L. macrodon Boiss & Huet and L. amplexicaule from Turkish Flora. Asian Journal of Chemistry. Vol. 26, 549-554 [in English].
  10. Vyroby makaronni. Zagal’ni tehnichni umovy [Pasta. General technical conditions]. (2020). DSTU 7043:2020. Kyi’v: DP "UkrNDNC " [in Ukrainian].
  11. Shackley, M. S. (Ed.). (2018). X-Ray Fluorescence Spectrometry (XRF). Springer Science + Business Media, LLC. DOI:10.1002/9781119188230.saseas0620 [in English].
  12. Georgievsky V. P. (Ed.). Analiticheskaja himija v sozdanii, standartizacii i kontrole kachestva lekarstvennyh sredstv [Analytical chemistry in the creation, standardization and quality control of medicines]. (2011). (Vols 1-3). Vol. 1. Fiziko-himicheskie i biologicheskie metody v analize lekarstvennyh sredstv – Physicochemical and biological methods in the analysis of drugs. Har’kov: izd-vo "NTMT" [in Russian].
  13. Grigoruk, P. M., & Tkachenko, І. S. (2012). Metodi pobudovi іntegral’nogo pokaznika [Methods of constructing an integrated indicator]. Bіznes Іnform – Business Inform, 4 (411), 34-38 [in Ukrainian].

ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ПРОДУКЦІЇ З НАСІННЯ ТЕХНІЧНИХ КОНОПЕЛЬ

Автор: sveta on . Posted in 2021_04(40)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Домбровська О., Тіхосова Г., Краглік В. Харчова цінність інноваційної продукції з насіння технічних конопель. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 4. С.90-101.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 677.12:664.6/.7   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(40)09
     
Олена ДОМБРОВСЬКА
  
E-mail: alen4ik77.d@gmail.com
ORCID: 0000-0002-3288-3608
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства, стандартизації та сертифікації
Херсонського національного технічного університету

Бериславське шосе, 24, м. Херсон, 73008, Україна
     
Ганна ТІХОСОВА
 
 E-mail: tihosova@gmail.com
ORCID: 0000-0003-1163-6074
  д. т. н., професор, завідувач кафедри товарознавства, стандартизації та сертифікації
Херсонського національного технічного університету

Бериславське шосе, 24, м. Херсон, 73008, Україна
     
Віра КРАГЛІК
  
E-mail: vkraglik@gmail.com
ORCID: 0000-0002-8076-9666
  аспірант кафедри товарознавства, стандартизації та сертифікації
Херсонського національного технічного університету

Бериславське шосе, 24, м. Херсон, 73008, Україна

ХАРЧОВА ЦІННІСТЬ ІННОВАЦІЙНОЇ ПРОДУКЦІЇ З НАСІННЯ ТЕХНІЧНИХ КОНОПЕЛЬ

Наведено динаміку посівних площ під технічні коноплі протягом 2010–2019 рр. в Україні й урожайності в розрізі основних сортів. Виявлено основні бар’єри розвитку вітчизняної конопляної галузі. Проведено аналіз харчової цінності й ефективності виробництва продукції з насіння технічних конопель та здійснено порівняння з продукцією на основі інших сільськогосподарських культур.
Ключові слова: технічні коноплі, харчова цінність насіння конопель, конопляна продукція, економічна ефективність виробництва.

REFERENCES

  1. Pogljad na promyslovi konopli cherez pryzmu derzhavnoi’ ekologichnoi’ polityky [A look at industrial hemp through the prism of state environmental policy]. (2019). Instytut lub’janyh kul’tur – Institute of Bast Cultures. Retrieved from http://ibc-naas.com/category/articles/ (data zvernennja 10.10.2021) [in Ukrainian].
  2. AgroMatematyka: vyroshhuvannja tehnichnyh konopel’ [AgroMathematics: growing technical hemp]. Retrieved from https://kurkul.com/blog/351-agromatematika-tehnichni-konopli-u-rozrahunku-na-1-ga(data zvernennja 11.10.2021) [in Ukrainian].
  3. Pylypchenko, A. V., & Piskovyj, M. B. (2021). Ekonomichna ta ekologo-energetychna efektyvnist’ vyroshhuvannja konopel’ posivnyh za tehnologijamy organichnogo zemlerobstva [Economic and ecological and energy efficiency of growing hemp sowing by organic farming technologies]. Visnyk Poltavs’koi’ derzhavnoi’ agrarnoi’ akademii’ – Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy121-27 [in Ukrainian].
  4. Prymakov, O. A., Marynchenko, I. O., & Kozorizenko, M. P. (2014). Ekonomichna efektyvnist’ konopljanoi’ galuzi v suchasnyh umovah vyrobnyctva [Economic efficiency of the hemp industry in modern production conditions]. Visnyk Kyi’vs’kogo nacional’nogo universytetu tehnologij ta dyzajnu – Bulletin of Kyiv National University of Technology and Design, 1, 84-91 [in Ukrainian].
  5. Petrachenko, D. O., & Koropchenko, S. P. (2019). Doslidzhennja konstrukcii’ mehanizmu dlja obrushuvannja nasinnja promyslovyh konopel’ [Research of the construction of mechanism for shelling of industrial hemp seeds]. Vcheni zapysky – Scientificnotes. Vol. 30 (69), Part2, 2, 167-171 [in Ukrainian].
  6. Sova, N. A., Lucenko, M. V., Jefimov, V. G., & Kurgalin, S. M. (2018). Harakterystyka sypkyh konopljanyh produktiv [Characteristics of bulk hemp products]. Visnyk NTU "HPI" – Bulletin of NTU "KhPI", 45 (1321), 207-213 [in Ukrainian].
  7. Nosenko T. T. (2019). Osoblyvosti skladu olii’ iz nasinnja nenarkotychnyh konopel’ vitchyznjanoi’ selekcii’ [Features of the composition of non-narcotic hemp seed oil of domestic selection]. Naukovi praci Nacional’nogo universytetu harchovyh tehnologij – Scientific works of the National University of Food Technologies, 5, 173-180 [in Ukrainian].
  8. Hoptyns’ka, S. B., & Falendysh, N. O. (2021). Vykorystannja produktiv iz konopli v tehnologii’ hliba [The use of hemp products in bread technology]. Naukovi zdobutky molodi – vyrishennju problem harchuvannja ljudstva u XXI stolitti – Scientific achievements of young people – solving the problems of human nutrition in the XXI century: Proceedings of the 87 International Scientific Conference Young Scientists, Postgraduate and Students. Kyi’v: NUHT. Part 1, 126-128 [in Ukrainian].
  9. Vovkogon, A. G., Merzlova, G. V., Kalinina, G. P., & Grebel’nyk, O. P. (2021). Konopljana syrovyna: novi perspektyvy dlja harchovoi’ promyslovosti [Hemp raw materials: new prospects for the food industry]. Tehnologija vyrobnyctva i pererobky produkcii’ tvarynnyctva – Technology of production and processing of livestock products, 1 (164), 152-158 [in Ukrainian].
  10. Klevcov, K. M. (2015). Tehnologija oderzhannja biologichno aktyvnyh dobavok z nasinnja l’onu ta konopel’ [Technology of obtaining biologically active additives from flax and hemp seeds]. Visnyk Hersons’kogo nacional’nogo tehnichnogo universytetu – Bulletin of Kherson National Technical University4, 118-123 [in Ukrainian].
  11. Sajt "Tablycja kalorijnosti" ["Calorietable" website]. Retrieved from https://www.tablycjakalorijnosti.com.ua[in Ukrainian].
  12. Nasinnja sil’s’kogospodars’kyh kul’tur [Seeds of agricultural crops]. Agrovektor – AhrovektorRetrieved from https://agrovektor.com/ua/category/71-semena-selhoz-kultur.html.
  13. Prom.ua – ukrai’ns’kyj marketplejs. Katalog tovariv [Prom.ua – Ukrainian marketplace. Product catalog]. Retrieved from https://prom.ua/ua[in Ukrainian].
  14. Berezivs’kyj, P. S., Gubeni, Ju. E., & Myhaljuk, N. I. (2002). Organizacija vyrob­nyctva i pidpryjemnyc’koi’ dijal’nosti v agrarnyh formuvannjah [Organization of production and entrepreneurial activity in agrarian formations]. L’viv: Ukrai’ns’ki tehnologii’ [in Ukrainian].
  15. Zelena knyga "Rynok tehnichnyh konopel’" [Green Paper "Technical Hemp Market"]. (2020). Platforma elektronnogo reguljuvannja Electronic control platformRetrieved from https://regulation.gov.ua/book/165-zelena-kniga-rinok-tehnicnih-konopel [in Ukrainian].
  16. Sova, N. A. (2019). Tehnologija kompleksnoi’ pererobky nasinnja promyslovyh konopel’ [Technology of complex processing of industrial hemp seeds]. Extended abstract of candidate’s thesis. Herson [in Ukrainian].
  17. Obzor rynka tehnicheskoj konopli, semjan i produktov pererabotki v Ukraine [Market overview of technical hemp, seeds and processed products in Ukraine]. Retrieved from https://inventure.com.ua/analytics/investments/obzor-rynka-tehnicheskoj-konopli-semyan-i-produktov-pererabotki-v-ukraine (data obrashhenija 17.08.2021) [in Russian].
  18. Lucenko, M. V., & Sova, N. A. (2020). Pro mozhlyvist’ zastosuvannja konopljanoi’ olii’ dlja profilaktyky zahvorjuvannja i reabilitacii’ vid COVID-19 [About the possibility of using hemp oil for disease prevention and rehabilitation from COVID-19]. Kur’jer – Courier. Retrieved from https://kourier.in.ua/4623-pro-mozhlivst-zastosuvannya-konoplyanoyi-olyi-dlya-proflaktiki-zahvoryuvannya-reabltacyi-vd-covid-19.html [in Ukrainian].
  19. Sajt GROWPRO [GROWPRO website]. Retrieved from https://growpro.ua/ua/catalog/detail/khalva_konoplyanaya_250_gr [in Ukrainian].
  20. Sajt Prom.ua [Website Prom.ua]. Retrieved from https://prom.ua/ua/p1454938972-halva-turetskaya-kunzhutnaya.html [in Ukrainian].
  21. Sajt Flagma [Flagma website]. Retrieved from https://flagma.ua/uk/halva-o11173744.html [in Ukrainian].
  22. House, J. D., Neufeld, J., & Leson, G. (2010). Evaluating the Quality of Protein from Hemp Seed (Cannabis sativa L.) Products Through the use of the Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score Method. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Vol. 58 (22), 11801-11807 [in English].

ТОВАРИ ДЛЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН: АСОРТИМЕНТ І КРИТЕРІЇ КЛАСИФІКАЦІЇ

Автор: sveta on . Posted in 2021_04(40)

Бібліографічний опис згідно з ДСТУ 8302:2015
Сім’ячко О., Калуга Н. Товари для домашніх тварин: асортимент і критерії класифікації. Міжнародний науково-практичний журнал "Товари і ринки". 2021. № 4. С. 79-89.

ПОВНИЙ ТЕКСТ (PDF)

УДК 636.085:636.7/9   DOI: https://doi.org/10.31617/tr.knute.2021(40)08
     
Олена СІМ’ЯЧКО
  
E-mail: o.simyachko@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0002-5229-8000
  к. т. н., доцент, доцент кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна
     
Ніна КАЛУГА
 
E-mail: n.kaluga@knute.edu.ua
ORCID: 0000-0003-1827-8548
  к. х. н., доцент кафедри товарознавства та митної справи
Київського національного торговельно-економічного університету

вул. Кіото, 19, м. Київ, 02156, Україна

ТОВАРИ ДЛЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН: АСОРТИМЕНТ І КРИТЕРІЇ КЛАСИФІКАЦІЇ

Розроблено класифікацію товарів для перевезення, облаштування місць проживання і харчування, приладдя та засобів для догляду і гігієни, амуніції та іграшок для домашніх тварин (собак, котів, гризунів, співочих та декоративних птахів).
Ключові слова: асортимент, класифікація, товари для домашніх тварин.

REFERENCES

  1. Shherban’, O. Podbaj pro mene: Jak rozvyvajet’sja industrija tovariv i poslug dlja domashnih tvaryn [Take care of me: How the pet goods and services industry is evolving]. Retrieved from https://investory.news/podbaj-pro-mene-yak-rozvivayetsya-industriya-tovariv-i-poslug-dlya-domashnix-tvarin [in Ukrainian].
  2. Butchenko, M. Sobache dilo. Jak ukrai’ns’kyj rynok tovariv i poslug dlja domashnih tvaryn stav odnym iz najdynamichnishyh u Jevropi [Dogbusiness. How the Ukrainian market of goods and services for pets has become one of the most dynamic in Europe]. Retrieved from https://biz.nv.ua/ukr/markets/domashni-tvarini-yak-roste-ukrajinskiy-rinok-poslug-i-tovariv-dlya-sobak-i-kishok-50163726.html [in Ukrainian].
  3. Rjeznikova, V. V., & Kravec’, I. M. (2019). Klasyfikacija tovariv: gospodars’ko-pravovyj aspekt [Classification of goods: economic and legal aspect]. Ekonomika ta pravo – Economics and law, 2 (53), 25-46 [in Ukrainian].
  4. Sim’jachko, O. (2020). Klasyfikacija kormiv dlja domashnih tvaryn [Classification of pet food]. Mizhnarodnyj naukovo-praktychnyj zhurnal "Tovary i rynky" – International Scientific and Practical Journal "Commodities and Markets", 4 (36), 65-73. DOI: 10.31617/tr.knute.2020(36)06 [in Ukrainian].
  5. Kestenbaum, R. The Biggest Trends In The Pet Industry. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/richardkestenbaum/2018/11/27/the-biggest-trends-in-the-pet-industry/?sh=5524c15ff099.
  6. Shevchenko, N. Zvirjachyj apetyt: pet food industrija poglynaje rynok [Animal appetite: The pet food industry is absorbing the market]. Retrieved from https://www.business.ua/uk/node/11094 [in Ukrainian].
  7. Roberts, R. Pet Industry Trends, Growth & Statistics in 2021 and Beyond: Unleashing Your Ecommerce Pet Marketing Strategies. Retrieved from https://commonthreadco.com/blogs/coachs-corner/pet-industry-trends-growth-ecommerce-marketing.
  8. Sajt Zootovary.com [Website Zootovary.com]. Retrieved from https://www.zootovary.com [in Russian].
  9. Sajt E-zoo[E-zoo website]Retrieved from https://e-zoo.com.ua [in Russian].
  10. Sajt Zooshara [Zooshara website]. Retrieved from https://zooshara.com.ua [in Russian].
  11. Sajt ROZETKA [ROZETKA website]. Retrieved from https://rozetka.com.ua/ua/zootovary/c3520929 [in Russian].
  12. Jak vybraty napovnjuvach dlja kotjachogo tualetu [How to choose a filler for a cat toilet]. Retrieved from https://hotline.ua/guides/yak-vibrati-napovnyuvach-dlya-kotyachogo-tualetu [in Ukrainian].
  13. Vse, chto vam nuzhno znat’ pro puhoderku-sliker (slicker brush) [Everything you need to know about the slicker brush]. Retrieved from https://groomer.com.ua/puhoderky_dly-shersty [in Russian].